Welke streamingdiensten zijn beschikbaar in Nederland?
Netflix, Disney+, HBO MAX, Videoland en dan kunnen we nog even doorgaan. In de afgelopen maanden zijn in Nederland meerdere streamingdiensten live gegaan en wij snappen dan heel goed dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je vraagt je misschien ook af welke streamingdiensten nu echt de moeite waard zijn en welke het beste aansluiten bij je interesses. Lees dan ook snel verder, want wij hebben ze onder een vergrootglas gelegd.
Wat is een streamingdienst?
Als je nog een leek bent op het gebied van streamingdiensten en in principe nog films en series kijkt op dvd’s en Blu-ray Discs, is het goed om uit te leggen wat een streamingdienst is. Een streamingdienst is feitelijk een app op de PC, laptop, televisie of smartphone en via deze app heb je toegang tot honderden films en series. Met een paar drukken op de knop kun je er lekker voor gaan zitten en genieten van zowel oude films en series als documentaires en zelfs televisieprogramma’s en sportuitzendingen.
Uiteraard heb je hier wel een abonnement voor nodig, want streamingdiensten zijn niet gratis. Als je een beetje onderzoek doet zul je merken dat de prijzen nogal uiteenlopen en dat bepaalde streamingdiensten ook fors duurder zijn dan andere. Dan heb je ook nog de mogelijkheid om maandelijks of per jaar te betalen. Als je kiest voor een jaarlijkse betaling, krijg je vaak een beetje korting en betaal je bijvoorbeeld slechts 11 in plaats van 12 maanden.
Niet te verwarren met video-on-demand
Streamingdiensten zijn apps die je tegen betaling kunt gebruiken om films en series te kijken, maar er zijn ook video-on-demand-diensten. Denk dan aan apps van Pathé Thuis en Apple TV. Je betaalt geen abonnementskosten, maar per film of aflevering. Je hebt dan ook vaak de mogelijkheid om een film te kopen of te huren. Als je een film koopt zal die voor altijd (of zolang de dienst bestaat) beschikbaar zijn in je digitale bibliotheek. Als je een film of serie huurt is die vaak voor 48 uur beschikbaar.
Beschikbare VOD platformen in Nederland:
- Pathé Thuis
- Apple TV
- MeJane.com
Kopen, huren en streamen
Er zijn ook platformen die alles aanbieden. Dan kun je dus streamen, maar ook films huren of kopen. Vaak zijn dit dan nieuwere films die bijvoorbeeld net uit de bioscoop komen en tegen betaling zijn te huren of te kopen. In Nederland is Prime Video tot op heden het enige platform waarop je zowel films kunt huren als kopen en streamen. Daarnaast kun je ook via de app abonneren op specifieke kanalen en vaak zijn dit ook op zichzelf staande apps. Denk dan aan het aanbod van Mubi, Sooner, Huyu, MGM+ en Fear Channel.
Alle streamingdiensten op een rijtje
Laten we dieper inzoomen op de streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn. We bespreken in ieder geval de grootste en de belangrijkste en het kan zijn dat we net gelanceerde of aangekondigde diensten nog niet in ons overzicht hebben meegenomen.
Netflix
Netflix begon ooit als postorderbedrijf en ze leverden dvd’s aan huis. Inmiddels is het een van de grootste streamingdiensten ter wereld met een aanbod van honderden films en series. Veel van die films en series worden door Netflix zelf geproduceerd en worden ook zogenaamde Netflix Originals genoemd. Die vind je vrijwel niet terug op andere streamingdiensten en bij uitzondering nog wel op dvd en Blu-ray Disc. Het aanbod is zeer divers met zowel grotere blockbusters als klassiekers en foreign movies, zodat abonnees kunnen kennismaken met Franse, Spaanse en Indische cinema. Voor kinderen staan er eveneens voldoende tekenfilms op de streamingdienst, waardoor het een veelzijdig platform voor jong en oud is.
Videoland
Videoland is in Nederland enorm populair en dat heeft vooral te maken met exclusieve content die door henzelf wordt geproduceerd. Je vindt op de streamingdienst meerdere Nederlandse films en series en met Videoland Academy is er speciale aandacht voor jong aanstormend talent. Die hun doorgaans korte creaties aan een breed publiek kunnen vertonen. Naast een ruim aanbod in films en series, kun je op Videoland ook afleveringen van Nederlandse series en populaire televisieprogramma’s terugkijken. Daarnaast bieden zij ook livestreams aan van reality programma's, zoals Big Brother.
Disney+
Wie is nu niet bekend met Disney. Ze staan bekend om hun magische animatiefilms, die al sinds de jaren ‘30 jong en oud vermaken. Alle Disney klassiekers zijn op Disney+ terug te vinden evenals de moderne animatiefilms en -series van studio's, zoals Pixar. Naast een breed aanbod aan films en series voor jongeren, biedt Disney+ ook voldoende films en series voor volwassenen. Denk aan de films uit het Marvel Cinematic Universe en alle delen van Star Wars. Op Star Channel, een onderdeel van het platform, vind je voornamelijk content voor het oudere publiek. Daaronder spannende blockbusters en de nieuwste bioscoopfilms. Evenals de andere platformen produceert Disney ook exclusieve content die alleen op Disney+ te zien is.
Prime Video
Prime Video is het platform van Amazon en hier kun je zowel films streamen als huren en kopen. Het aanbod is zeer breed en je kunt op de streamingdienst zowel naar films als series kijken. De nieuwste blockbusters zijn vaak te koop of te huur, terwijl ze ook zelf films en series produceren die exclusief op Prime Video te zien zijn. Zoals eerder gezegd kun je je ook abonneren op specifieke labels, die unieke content aanbieden. Denk aan kanalen, zoals Mubi en Sooner voor alternatieve films en filmhuis titels en Fear Channel voor een breed aanbod aan horrorfilms. Het grootste voordeel van Prime Video is dat het wat betreft de content het uitgebreidste platform is en dat de maandelijkse kosten van alle diensten het laagst zijn.
HBO MAX
HBO is een bekende producent van beroemde televisieseries, zoals Westworld, Game of Thrones en True Detective. Deze series zijn dan ook op het platform te zien, evenals andere populaire series en sitcoms. Het aanbod in films is redelijk uitgebreid met voornamelijk titels die door Warner Bros. zijn uitgebracht. Exclusieve series, zoals House of Dragon, zijn ook alleen via HBO MAX te streamen. Naast een breed aanbod in films en series focust het platform zich ook op interessante documentaires die vaak in samenwerking met Discovery zijn gemaakt.
Sky Showtime
Sky Showtime is een van de jongste streamingdiensten in Nederland en daarmee ook het minst uitgebreid. Het aanbod bestaat vooral uit films van Universal Pictures en Paramount en dan kun je denken aan titels, zoals Transformers, Top Gun en Jurassic Park. Dat gezegd hebbende leunt Sky Showtime vooral op titels die al een langere tijd bestaan en is het aanbod in gloednieuwe films en series wat beperkt. Daarentegen is de maandelijkse abonnementsprijs relatief laag. Zeker in vergelijking met de concurrentie.
Mubi
Mubi is een van de interessantste streamingdiensten die er zijn, maar dan wel voor een selectief publiek dat vooral interesse heeft in klassiekers, alternatieve films en arthouse. Mubi staat vol met verborgen pareltjes die op de beroemdste filmfestivals hoge ogen hebben gegooid, terwijl je ook kunt genieten van moderne arthouse films uit landen, zoals Frankrijk, Spanje en Duitsland. Een groot nadeel van Mubi is dat de maandelijkse kosten redelijk hoog zijn. Zeker gezien het feit dat je op het platform geen toegang hebt tot de nieuwste films of content die exclusief voor Mubi zijn geproduceerd.
Cinemember
CineMember is evenals Mubi een platform dat zich focust op alternatieve films en arthouse. Hier vind je dus een breed aanbod van alternatieve films die vaak niet op de grotere streamingdiensten te vinden zijn. Veel films zijn eveneens terug te vinden op Mubi en Sooner en dat zorgt ervoor dat Cinemember weinig exclusiviteit te bieden heeft. Dat gezegd hebbende staan we wel meer dan 900 films op het platform en zijn de maandelijkse kosten relatief laag.
Film1
Film1 kennen we nog uit de periode dat je een speciale decoder thuis kreeg en extra kanalen tot je beschikking had om films en series te kijken. Tegenwoordig is het concept Pay-Per-View irrelevant en Film1 heeft dus naast hun kanalen ook een platform gelanceerd. Waar je redelijk recente films en series kunt streamen. Op het gebied van exclusieve content scoort het platform matig tot slecht en de abonnementsprijs is in verhouding tot de kwaliteit hoog.
Viaplay
Viaplay is een van de duurste streamingdiensten in Nederland en ze hebben ook nog eens het slechtste aanbod. Zeker op het gebied van films en series. Dat de streamingdienst veel abonnees heeft, is vooral te danken aan het feit dat ze de exclusieve uitzendrechten hebben van bepaalde voetbalcompetities, de Formule 1 en darts. Voor de sportliefhebber dus een onmisbaar platform, maar voor de filmliefhebber een stuk minder interessant.
Vergelijking
Nu we de belangrijkste streamingdiensten hebben benoemd is het goed om een vergelijking te maken. Hierbij kijken we vooral naar het aanbod, de prijs/kwaliteitsverhouding, aanbod van exclusieve content en de gebruiksvriendelijkheid van de apps.
Het beste aanbod voor jong en oud:
1) Prime Video
2) Disney+
3) Netflix
Het beste aanbod voor kinderen:
1) Disney+
2) Netflix
3) Videoland
De beste prijs/kwaliteits verhouding:
1) Prime Video
2) Disney+
3) Videoland
Het beste aanbod van exclusieve content:
1) Disney+
2) Netflix
3) Prime Video
De gebruiksvriendelijkste apps:
1) Netflix
2) Disney+
3 Prime Video
Op meerdere schermen kijken
De meeste streamingdiensten staan toe dat je content op meerdere schermen binnen het huishouden kunt bekijken. Echter wordt deze functie vaak misbruikt en worden accounts massaal gedeeld, zodat de kosten per huishouden dalen. Veel streamingdiensten hebben dit inmiddels aan banden gelegd en kun je alleen accounts delen als je daarvoor betaalt. Netflix heeft het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt dat je een ander huishouden aan je account toevoegt voor een klein bedrag per maand. Het toegevoegde huishouden krijgt daarvoor zijn eigen inlog en account. Het account wordt dus niet echt gedeeld, maar uitgebreid. De logische stap zou zijn dat meerdere streamingdiensten deze constructie gaan hanteren.
Verwijderde content
Misschien heb je het al zelf ondervonden, maar de content op streamingdiensten is niet voor altijd. In tegenstelling tot een film die je via platformen, zoals Pathé Thuis en Apple TV, koopt of die je nog op dvd of Blu-ray Disc in de kast hebt staan. Vooral het aanbod van Netflix fluctueert enorm en de kans is dus groot dat je een film die je aan je kijklijst hebt toegevoegd op den duur mist, omdat ze ervoor gekozen hebben om de titel niet meer aan te bieden. Dat kan soms frustraties opleveren. Op dit vlak zien we dat het platform van Disney+ het stabielst is, want zij verwijderen tot op heden geen content die ze hebben toegevoegd.
Meer of andere films en series streamen
Misschien heb je al een abonnement op een of meerdere streamingdiensten en heb je zo beetje alles gezien wat interessant is. Je kunt het aanbod van bepaalde diensten aanpassen door een aantal simpele trucs toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld de taal van het platform aanpassen naar Engels, zodat ook niet Nederlands ondertitelde content te streamen is. Een andere optie is om een VPN te installeren, zodat je de app kan wijsmaken dat je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bent. Op die manier krijg je het aanbod van de Verenigde Staten te zien als je de app van Netflix of Prime Video opent.
Is het gebruik van een VPN illegaal?
Nee, VPN is niet illegaal en wordt gebruikt om je online identiteit af te schermen. Je kunt het echter wel gebruiken om bijvoorbeeld een ander aanbod in bepaalde apps af te spelen. Een handige truc voor liefhebbers die graag meer content tot hun beschikking willen. Ondanks dat streamingdiensten hier geen actie op ondernemen, is het natuurlijk niet 100% legaal en dit heeft alles te maken met de rechten in bepaalde landen. Streamingdiensten laten het tot nu toe nog oogluikend toe, maar de kans is wel aanwezig dat het in de toekomst aan banden wordt gelegd.
Door ons beoordeeld
De streamingdiensten die we in dit artikel hebben besproken en beoordeeld, is door experts gedaan die ervaring hebben in het gebruik van deze apps. Ook onze bezoekers van de website geven hun mening over bepaalde platforms door een review te schrijven. Maak jij gebruik van een van de diensten en wil je jouw ervaringen delen? Dan is jouw review van harte welkom, want op die manier kunnen we de verhalen over de beschikbare streamingdiensten in Nederland compleet maken. Wij willen je alvast bedanken voor de genomen moeite.