Webshops logo elektronica

De beste Macbooks met de revolutionaire M1-chip

/uploads/img/blogs/de-beste-macbooks-met-de-revolutionaire-m1-chip/de-beste-macbooks-met-de-revolutionaire-m1-chip-1.png
De Macbook is de benaming voor de snelle en handzame laptops van fabrikant Apple. Die al sinds 2006 terrein wint ten opzichte van de laptops met het besturingssysteem Windows van concurrent Microsoft. Naast de goede prestaties die de Macbook levert, besteedt Apple ook veel aandacht aan de kwaliteit en de vormgeving van de laptops. In het afgelopen jaar heeft de fabrikant een behoorlijke sprong gemaakt door afscheid te nemen van de standaard Intel i-core processoren en de Macbook Pro en Macbook Air te voorzien van de M1-chip. In dit artikel vertellen we meer over deze revolutionaire chip en wat de voordelen zijn.
Inhoud

Twee soorten Macbooks

In de basis zijn er twee soorten Macbooks verkrijgbaar. De Macbook Air en de Macbook Pro. De verschillen zijn minimaal, maar ze zijn er wel! Als je de specificaties van beiden modellen zou vergelijken kom je al snel tot de ontdekking dat het qua hardware niet heel veel uitmaakt of je nu voor een Macbook Air of een Macbook Pro kiest, maar in praktijk werkt een Macbook Pro net even iets sneller en beter dan de Macbook Air. Door de zogenaamde turbo boost, die ervoor zorgt dat de rekenkracht van de processor en het interne geheugen optimaal worden benut. Zo kan je met een Macbook Pro veel beter schakelen tussen lichtere en zwaardere taken en kunnen meerdere zwaardere taken naast elkaar worden uitgevoerd. Daarentegen heeft de Macbook Air als voordeel dat deze een stuk lichter in gewicht is.

M1-chip sinds 2020

Sinds 2020 worden de Macbook Air en Macbook Pro standaard uitgerust met de Apple M1-chip. Een chip die door de fabrikant zelf is ontwikkeld en de standaard Intel i-core processoren heeft vervangen. Voorheen werden de laptops van Apple uitgerust met een Intel i3, Intel i5 of een intel i7 processor. Processoren die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt voor Windows-laptops van merken, zoals HP, Dell en Lenovo. Met de M1-chip zet Apple een grote stap in de goede richting om de gebruikerservaring van de laptops te verbeteren.  Want gebruikers werken steeds vaker op een laptop en moeten ook taken steeds sneller uitvoeren. Daar is dan ook een behoorlijke kracht voor nodig.

Waarom is de M1 zo revolutionair?

De M1-chip is zowel de processor als het werkgeheugen en heeft miljarden transistoren van slechts vijf nanometer. Dat ervoor zorgt dat de chip veel sneller en veel berekeningen per keer kan maken. Dat is merkbaar aan de handelingen die je op het systeem verricht. De 8-core CPU heeft een verdeling van vier prestatie cores en vier efficiëntie cores die zowel de performance als de gebruiksvriendelijkheid van het systeem ten goede komen. Daarnaast is de nieuwe versie van macOS, Big Sur, volledig afgestemd op de M1. Schakelen tussen de applicaties is nog simpeler en sneller terwijl je nu ook voor het eerst je favoriete apps van een iOs apparaat, zoals een iPhone of een iPad op de Macbook kan draaien. En de M1-chip is duurzamer en energiezuiniger.

Duurzaam en energiezuinig

De M1 heeft veel minder koeling nodig en verbruikt veel minder energie dan de processoren van concurrenten Intel en AMD. Oudere Macbooks worden warm en dat voel je wanneer je de laptop op schoot hebt staan. Dat is met de M1 verleden tijd terwijl ook het opladen veel minder vaak hoeft te gebeuren. Een volledig opgeladen accu kan circa twintig uur werktijd verschaffen. Hoewel dat afhankelijk is van welke functies je hebt ingeschakeld en hoeveel taken je tegelijkertijd op de Macbook uitvoert. Heb je bijvoorbeeld zowel de Wi-Fi als de Bluetooth® continu aan staan? Dan gaat de accu iets sneller leeg.

Intern werkgeheugen

Een snelle processor is noodzakelijk als je veel rekenkracht nodig hebt. Maar dat is niet het enige dat ervoor zorgt dat je prettig kan werken. Het interne werkgeheugen is net zo belangrijk. In de regel worden de Macbook Air en Macbook Pro uitgerust met een intern werkgeheugen van 8GB, 16GB of 32GB. Het advies is om goed na te denken hoeveel kracht je nu of in de nabije toekomst nodig hebt en om direct de juiste keuze te maken. Want het geheugen van een Macbook is helaas niet uit te breiden. Heb je de laptop alleen nodig om jouw e-mail te checken en om tekst te verwerken? Dan heb je in de basis aan 8GB intern werkgeheugen genoeg, maar wil je zwaardere taken uitvoeren of zwaardere en lichtere taken naast elkaar kunnen uitvoeren, dan is een systeem met 16GB of 32GB intern werkgeheugen een betere keuze. Onder zwaardere taken vallen taken, zoals foto- en videobewerking, webdesign en grafisch ontwerp.

Opslagcapaciteit van de Macbook

We slaan steeds vaker grotere bestanden op en een harde schijf met een beperkte opslagcapaciteit kan dan voor een uitdaging zorgen. Sinds 2020 heeft Apple afscheid genomen van harde schijven met een opslagcapaciteit van 128GB. Want 128GB is snel gevuld Zeker wanneer je foto’s en video’s bewerkt en veel grotere bestanden opslaat. Tegenwoordig kan je een Macbook aanschaffen met een SSD-schijf* met een opslagcapaciteit van 256GB, 512GB of 1TB. Ook hier is het advies om goed na te denken over hoe je de Macbook gaat gebruiken en hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Echter is er altijd extra ruimte beschikbaar door een goede externe SSD-schijf op de Macbook aan te sluiten of om in de Apple Store een abonnement af te sluiten voor iCloud**.

*Wat is een SSD-schijf?

Een Solid State Disk is de opvolger van de HDD (Hard Disk Drive) en is een stuk duurzamer, sneller en stiller dan de harde schijf, zoals we die kennen uit het verleden. In tegenstelling tot de HDD is SSD flashgeheugen en dus geen roterende disc waar data op wordt afgelezen of op wordt geschreven. Dat zorgt voor snelheid en minder kans op defecten.

**Wat is iCloud?

iCloud is een betaalde dienst van Apple en is eigenlijk niets meer dan virtueel geheugen waar je via het Internet toegang tot hebt. Je logt in met je Apple ID en je hebt opslagruimte tot je beschikking. Om bijvoorbeeld foto's, video's MP3's of tekstbestanden op te slaan. Er zijn verschillende abonnementsvormen beschikbaar met uiteenlopende bedragen. Hoe meer ruimte je nodig hebt des te meer je per maand betaalt. Je kan kiezen voor een virtuele opslagcapaciteit van 50GB, 200GB of 2TB. Extra capaciteit aanschaffen is mogelijk met een beperking tot maximaal 4TB.
/uploads/img/blogs/de-beste-macbooks-met-de-revolutionaire-m1-chip/de-beste-macbooks-met-de-revolutionaire-m1-chip-20.png

Nieuw toetsenbord

Met de introductie van de M1 en de nieuwe modellen die de revolutionaire chip bevatten, heeft Apple meer verbeteringen aangebracht. Zoals extra microfoons om op afstand te vergaderen via Google Meet, Microsoft Teams of Facetime nog prettiger te maken. Maar de mooiste upgrade heeft betrekking op het toetsenbord. De oudere Macbook-modellen van voor 2020 hadden de nodige problemen met het toetsenbord, maar dat is met de komst van het Magic Keyboard verleden tijd. Door een compleet nieuw schaarmechanisme kan je nog nauwkeuriger en sneller typen terwijl de Touch Bar ervoor zorgt dat je veelgebruikte taken met een druk op de knop kan uitvoeren. Zoals het verplaatsen en verwijderen van bestanden.

Beeldscherm en afmetingen

De Macbook Pro is verkrijgbaar in zowel een 13,3” als een 16” variant terwijl de Macbook Air enkel in 13,3” verkrijgbaar is. Beiden modellen bevatten wel het Retina-display met 500 Nits, meer kleurweergaven en True Tone-technologie. True Tone zorgt ervoor dat de witbalans wordt afgestemd op de kleurtemperatuur van het omgevingslicht en dat zorgt weer voor een natuurlijker beeld.

Kleur kiezen

Een leuke bijkomstigheid is dat zowel de Macbook Air en Macbook Pro in drie kleuren verkrijgbaar zijn. Zo kan je kiezen voor traditioneel zilver of de mooi afgewerkte space grijs uitvoering. Wil je uit de toon vallen en een opvallende laptop onder je arm meenemen? Dan is de Macbook ook in goud verkrijgbaar.

Waarom lopen de prijzen van de Macbook Air en Macbook Pro uiteen?

Wanneer je op zoek gaat naar een Macbook Air of Pro, dan kom je al gauw tot de ontdekking dat er veel modellen in verschillende prijscategorieën zijn. De prijsverschillen zijn te wijten aan de mogelijkheden die een Macbook te bieden heeft. De capaciteit van het interne werkgeheugen en de opslagcapaciteit van de SSD-schijf hebben het meeste invloed op de prijs. Hoe meer geheugen en opslagcapaciteit des te duurder de laptop is. Ook het formaat van het beeldscherm speelt een rol in de prijs, want een Macbook Pro 16” is wegens het formaat duurder dan de Macbook Pro 13” met dezelfde specificaties.

Welke Macbook past bij jou?

Om te kunnen bepalen welke Macbook het beste bij jou past helpen wij je op weg met een handige tabel;
Model
Geschikt voor lichte taken
Geschikt voor zware taken
Opslagcapaciteit voor grote bestanden
Geschikt voor
Product bekijken
Macbook Air 13.3 (2020)
E-mail, surfen op Internet en tekstverwerken
Bekijken
Macbook Air 13.3 (2020)
E-mail, surfen op Internet, tekstverwerken, meerdere lichte taken tegelijkertijd uit te voeren.
Bekijken
Macbook Air 13.3 (2020)
E-mail, surfen op Internet, tekstverwerken, foto- & videobewerking, meerdere lichte taken tegelijkertijd uit te voeren
Bekijken
Macbook Pro 13.3 (2020)
E-mail, surfen op Internet, tekstverwerken, foto- & videobewerking, films kijken
Bekijken
Macbook Pro 13.3 (2020)
E-mail, surfen op Internet, tekstverwerken, foto- & videobewerking, films kijken, meerdere lichte en zwaardere taken tegelijkertijd uit te voeren
Bekijken
Macbook Pro 16 (2020)
E-mail, surfen op Internet, tekstverwerken, foto- & videobewerking, films kijken, meerdere lichte en zwaardere taken tegelijkertijd uit te voeren, gebruikers die groter scherm prefereren
Bekijken

De toekomst is nu

De toekomst is nu, want met de revolutionaire M1-chip heb je een Macbook die op de toekomst is voorbereid. Werk sneller en eenvoudiger, maar let goed op dat je de specificaties van het systeem afstemt op de werkzaamheden die je wilt uitvoeren. Weet je dat je zwaardere taken gaat uitvoeren? Kies dan voor een Macbook Pro met 8GB of 16GB intern werkgeheugen. Wil je zwaardere taken tegelijkertijd uitvoeren? Kies dan voor minimaal 16GB intern werkgeheugen. Ook als je grotere bestanden lokaal wilt opslaan kies je voor een laptop met een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van minimaal 512GB. Wil je alleen maar jouw e-mail checken, surfen op het Internet en tekstverwerken? Dan zou een Macbook Air met 8GB intern werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256GB al volstaan.