Webshops logo elektronica

De Chromecast vs. Apple TV. Welk apparaat past bij jou?

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-chromecast-vs-apple-tv/de-chromecast-vs-apple-tv-1.png
Inhoud
De wereld van televisiekijken is ingrijpend veranderd en je kan tegenwoordig op verschillende manieren je favoriete programma’s, films en televisieseries kijken. De televisie is nog altijd het meest voor de hand liggende product om jou en jouw gezin te vermaken, maar steeds meer consumenten gebruiken ook een tablet en een smartphone om content op te bekijken. Terwijl apps, zoals die van YouTube en Netflix veelvuldig worden gebruikt en in populariteit stijgen. Toch heeft nog niet iedereen de mogelijkheid om bijvoorbeeld de apps van een streamingdienst of een televisiezender te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer een televisie hopeloos verouderd is en niet met het Internet verbonden kan worden. Of dat de apps op de televisie niet (meer) werken. Dan zijn producten als de Chromecast en Apple TV een uitkomst. Maar welk apparaat past het beste bij jou? Wij geven je in dit artikel handige tips en trucs om tot een goede beslissing te kunnen komen.
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-chromecast-vs-apple-tv/de-chromecast-vs-apple-tv-4.png

Wat is een Chromecast?

De Chromecast is een handig apparaatje dat je in een HDMI-aansluiting van de televisie steekt. Het is een mediaspeler waarmee je video’s vanaf een laptop, smartphone of tablet naar de televisie kan streamen, maar je kan ook apps, zoals die van Netflix en Disney Plus opstarten via de Chromecast. De Chromecast V3 en Chromecast Ultra zijn op dit moment de modellen die verkrijgbaar zijn en in de basis hetzelfde doen. Maar de Chromecast Ultra heeft wel meer opties en een betere beeldkwaliteit te bieden dan de Chromecast V3.

De verschillen tussen de Chromecast V3 en de Chromecast Ultra

Er is een significant verschil tussen de Chromecast V3 en de Chromecast Ultra. De twee modellen die je momenteel kan kopen. De Chromecast V3 biedt een beeldkwaliteit in Full HD (1080P) terwijl de Chromecast Ultra een beeldkwaliteit in Ultra HD (4K) aanbiedt. In gewicht en grootte verschillen de mediaspelers niet, maar bij de Chromecast Ultra heb je nog wel een extra mogelijkheid om het apparaat met het Internet te verbinden. De Chromecast Ultra beschikt namelijk ook over een netwerkaansluiting zodat je de mediaspeler via een netwerkkabel kan verbinden met een router. Uiteraard kan je de Chromecast Ultra evenals de Chromecast V3 ook via Wi-Fi met het Internet verbinden.

Wat kan je met een Chromecast?

Met een Chromecast kan je beeld- en geluidsmateriaal van een smartphone of tablet streamen naar je televisie. Om dit te kunnen doen gebruik je de Google cast functie op je apparaat of via de app van Plex. Zo kan je jouw favoriete foto’s op je telefoon naar de televisie streamen of je kan simpelweg het televisieprogramma dat je op jouw telefoon via de Ziggo Go-app aan het volgen bent op de televisie weergeven. Op de Chromecast kan je ook applicaties van diensten, zoals Netflix, Videoland, Disney Plus en Spotify opstarten. Logischerwijs heb je wel een abonnement voor deze diensten nodig om hier gebruik van te kunnen maken.

Wat je nodig hebt om een Chromecast te gebruiken

De Chromecast installeren is kinderlijk eenvoudig. Je steekt het apparaat met de HDMI-kabel aan op een vrije HDMI-aansluiting van het toestel en je installeert de Google Home-app op je smartphone of tablet. Als je nog geen Google Account hebt wordt je gevraagd om deze aan te maken. Vervolgens volg je de installatie stappen op je televisiescherm om de Chromecast te kunnen gebruiken.

Voor wie is een Chromecast geschikt?

Een Chromecast is handig voor gebruikers die geen Smart TV hebben en geen apps van Netflix of Spotify op de televisie kunnen installeren. Met een Chromecast voeg je dus de smart-functionaliteiten aan een televisie toe. Maar ook gebruikers die bijvoorbeeld in de slaapkamer naar de televisie willen kijken hebben baat bij een Chromecast. Een provider, zoals Ziggo biedt wel oplossingen om in een slaapkamer televisie te kunnen kijken, maar je bent dan vaak wel overgeleverd aan het trekken van kabels. Om het draadloos op te lossen biedt een Chromecast uitkomst. Je start simpelweg de Ziggo Go-app op je telefoon op en je cast deze naar de Chromecast en dus je televisie.
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,7  / 10
Bekijken Beoordelingen
Wehkamp logo
Wehkamp
6,3  / 10
Bekijken Beoordelingen
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-chromecast-vs-apple-tv/de-chromecast-vs-apple-tv-15.png

Wat is Apple TV?

Apple TV is de belangrijkste concurrent van de Chromecast en is in tegenstelling tot het simpele apparaatje van Google een volwaardig mediacenter. Kortom, een Apple TV kan volledig zelfstandig opereren terwijl je bij een Chromecast in veel gevallen afhankelijk bent van een laptop, smartphone of tablet. De Apple TV 4K en Apple TV HD zijn op dit moment de modellen die verkrijgbaar zijn. Met het significante verschil dat de Apple TV 4K een Ultra HD (4K) beeldkwaliteit biedt terwijl de beeldkwaliteit van de Apple TV HD maximaal Full HD (1080p) is.

Wat kan je met Apple TV?

De uitleg zou een stuk korter zijn als wij alleen de beperkingen van de Apple TV zouden bespreken, want je kan enorm veel met het apparaat. Je kan apps, zoals Netflix, Disney Plus, Amazon Video Prime en Ziggo Go installeren, foto’s opslaan en weergeven en het apparaat koppelen met je iPhone en MacBook. Je kan de Apple TV ook koppelen met jouw iCloud-account. Via de app van Plex zou je ook vanaf een Android-toestel content via de Apple TV kunnen streamen terwijl je bij gebruik van een iPhone of een iPad gebruikmaakt van de AirPlay functie.

Wat heb je nodig om een Apple TV te gebruiken?

Uiteraard heb je een televisie nodig met een vrije HDMI-aansluiting en afhankelijk van het type van de Apple TV moet de televisie Full HD of 4K ondersteunen. De 4K versie van Apple TV kan je op een Full HD televisie gebruiken, maar houdt er rekening mee dat de beeldkwaliteit er niet beter van wordt. De maximale resolutie zal dan Full HD zijn. Daarnaast heb je een goede en stabiele Internetverbinding nodig. De meest stabiele koppeling is door de Apple TV met een netwerkkabel aan te sluiten op de router, maar je kan het apparaat ook via Wi-Fi met het Internet verbinden. Bij het gebruik van een Apple TV ben je haast verplicht om een Apple-ID aan te maken, want zonder de Apple-ID heb je geen toegang tot de App Store en kan je geen apps installeren. Ook de benodigde firmware updates van de Apple TV kan je dan niet uitvoeren. Met het risico dat het apparaat na verloop van tijd niet meer goed functioneert.

De Apple TV installeren

Ook het installeren van de Apple TV is eenvoudig. Je sluit het apparaat aan op de vrije HDMI-aansluiting van een LED-televisie en je verbindt de Apple TV met het Internet. Dat is simpelweg de eerste stap wanneer je de Apple TV opstart en jou stap voor stap helpt om het apparaat te configureren. Eenmaal in het startscherm aangekomen kan je jouw favoriete apps installeren en een koppeling maken met je iOS-, macOS-apparaat en iCloud-account.

Voor wie is de Apple TV geschikt?

Apple TV is geschikt voor gebruikers die een volledig mediacenter op de televisie willen aansluiten en ook iets meer geld aan de oplossing willen besteden. Terwijl het ook een oplossing is voor gebruikers die geen Smart TV hebben en toch gebruik willen maken van de apps van Videoland, Netflix en Spotify. Je hoeft geen verfend Apple-gebruiker te zijn om van de Apple TV te kunnen genieten, maar het is wel een feit dat Apple TV naadloos samenwerkt met iPhones, iPads en MacBooks. De Apple TV is ook een betere keuze als je minder afhankelijk wilt zijn van een smartphone of een tablet om jouw favoriete televisieprogramma’s op de televisie te kunnen bekijken.

Chromecast of Apple TV?

Beiden apparaten bieden genoeg mogelijkheden om je televisie om te toveren in een Smart TV, maar er zijn wel een aantal significante verschillen die uiteindelijk de keuze bepalen. Wil je een minimaal budget spenderen en heb je er geen problemen mee om een smartphone of tablet te gebruiken om content naar de televisie te streamen? Dan is de Chromecast een prima oplossing. Wil je meer geld uitgeven en een volwaardig mediacenter zodat je niet afhankelijk bent van randapparatuur? Dan is de Apple TV de beste keuze. Om het eenvoudiger te maken hebben wij een handige tabel voor je gemaakt.
Wens of functie
Apple TV HD
Apple TV 4k
Chromecast V3
Chromecast Ultra
Ik wil beeld en geluid van mijn Android smartphone naar de tv streamen
Minder geschikt
Minder geschikt
Geschikt
Geschikt
Ik wil beeld en geluid van mijn iPhone naar de tv streamen
Geschikt
Geschikt
Minder geschikt
Minder geschikt
Ik wil 4K beeldkwaliteit
Ongeschikt
Geschikt
Ongeschikt
Geschikt
Ik wil het apparaat niet aansluiten op het stroomnet
Ongeschikt
Ongeschikt
Geschikt
Geschikt
Ik wil het apparaat met een netwerkkabel aansluiten op het Internet
Geschikt
Geschikt
Ongeschikt
Geschikt
Ik wil het apparaat via Wi-Fi met het Internet kunnen verbinden
Geschikt
Geschikt
Geschikt
Geschikt
Ik wil gebruik kunnen maken van een afstandsbediening
Geschikt
Geschikt
Ongeschikt
Geschikt
Ik wil de Ziggo Go-app of KPN-app kunnen installeren
Geschikt
Geschikt
Ongeschikt
Ongeschikt
Ik wil geen Google-account
Geschikt
Geschikt
Ongeschikt
Ongeschikt
Ik wil niet afhankelijk zijn van een smartphone of tablet
Geschikt
Geschikt
Ongeschikt
Ongeschikt

Tips & Trucs

Bij het gebruik van één van de oplossingen kan je tegen problemen aanlopen. Bijvoorbeeld wanneer een apparaat niet meer goed functioneert. Zowel de Google Chromecast als de Apple TV kan je resetten wanneer dit gebeurt. Na de reset zou het apparaat weer naar behoren moeten werken. De Chromecast reset je simpel door het apparaat af te koppelen en na twintig seconden weer aan te sluiten terwijl je bij de Apple TV via het instellingenmenu het apparaat kan resetten.
Om te voorkomen dat het apparaat hapert of niet functioneert, moet je regelmatig de firmware updaten. In de basis zal het apparaat zelf aangeven dat er een update beschikbaar is, maar je kan deze ook via het instellingenmenu selecteren. Dit staat vermeld onder firmware update of software-update.
Heb je geen beeld of geluid? Reset dan het apparaat en controleer of de software van het apparaatje is geüpdatet. Blijft het probleem bestaan, check dan of de HDMI-aansluiting van de televisie nog wel goed werkt. Door een ander apparaat met HDMI te koppelen of door simpelweg de Chromecast of de Apple TV op een andere HDMI-aansluiting aan te sluiten. Bieden deze oplossingen geen uitkomst?a
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-chromecast-vs-apple-tv/de-chromecast-vs-apple-tv-33.png

Tijd om te gaan streamen!

Je hebt nu alle informatie om een weloverwogen beslissing te maken of een Google Chromecast of een Apple TV geschikt is voor jou. Beiden oplossingen zijn geweldig, maar er zijn een aantal verschillen aanwezig. Die bepalend kunnen zijn in jouw keuze. We hopen je hiermee op weg te hebben geholpen zodat je binnenkort met één van de apparaten aan de slag kan gaan.