Webshops logo elektronica

Zonder problemen op een laptop gamen

Als gamer herken je het vast wel dat je laptop bij een aantal games een stuk trager is of dat de game hapert of zelfs vastloopt. Alledaagse frustraties die afbreuk doen aan het speelplezier. Het is dan ook belangrijk dat de laptop aan alle eisen voldoet om complexe videospellen, zoals Assassin’s Creed Valhalla, Call of Duty en Fifa probleemloos af te spelen. Daarom geven wij hieronder handige tips in waar je op kan letten bij het kopen van een nieuwe gaming laptop.
Inhoud

Waarom hapert een game of loopt een game vast?

Dat een game hapert of zelfs vastloopt, is geen vreemd fenomeen wanneer je op een laptop games speelt. En de problemen zijn vaak te wijten aan de specificaties van de laptop. Er zijn een aantal componenten die bepalen of een game vlekkeloos draait. Namelijk de rekenkracht van de processor, de capaciteit van het geheugen, de opslagcapaciteit en de videokaart. We zoomen dieper in op deze specificaties.

Krachtigere processor benodigd

Bij het spelen van videogames is een krachtige processor essentieel. Een processor wordt ook wel de hart van een computer genoemd, want zonder een processor doet het systeem helemaal niets. In de regel is een processor met meer rekenkracht in staat om de processen van het systeem vlekkeloos te laten draaien. Het draaien van games wordt als een zware taak gezien en dan heb je weinig aan een Intel Core i3 processor. Die in de basis is gebouwd voor minder zware taken, zoals het surfen op het Internet en tekstverwerken. Voor games adviseren wij een Intel Core i5 of een Intel Core i7 processor, omdat deze processors gebouwd zijn om zwaardere taken te kunnen uitvoeren.
Het grote verschil tussen de nieuwste generatie Intel Core i5 en Intel Core i7 processor is dat een Intel i5 een zware taak kan uitvoeren, maar bij meerdere zware taken tegelijk al snel vastloopt. Een Intel i7 processor kan door meer rekenkracht veel makkelijker zwaardere taken tegelijkertijd uitvoeren.
Ondanks dat de meeste laptops met een Intel processor zijn uitgerust, is de nieuwe processor van AMD een component om te overwegen. AMD is de grote concurrent van Intel en heeft met de introductie van de Ryzen een processor gebouwd, die sneller en stabieler is dan de Intel processor. Het is dan ook niet zo vreemd dat de nieuwe spelcomputers Sony PlayStation 5 en Xbox Series X de AMD Ryzen processors bevatten.

Veel geheugen is het halve werk

De capaciteit van het interne werkgeheugen is misschien wel net zo belangrijk als het type processor. Want zonder voldoende intern geheugen kan een snellere processor nog steeds vastlopen. Voor het uitvoeren van zwaardere taken wordt minimaal 16GB intern werkgeheugen geadviseerd. Terwijl meer intern werkgeheugen het systeem helpt om meerdere zwaardere taken tegelijkertijd uit te voeren. Het is wel een feit dat hoe meer capaciteit intern werkgeheugen aanwezig is des te duurder de laptop wordt. Toch is het beknibbelen hierop geen verstandige keuze, omdat de goedkope aanschaf weleens duurkoop kan zijn.

Grafische rekenkracht

Naast het interne werkgeheugen is ook een krachtige videokaart een cruciaal component om het speelplezier te bevorderen. Games worden steeds uitgebreider en gedetailleerder en dan heb je wel een systeem nodig dat de game kan afspelen zoals de makers deze voor ogen hadden. De standaard videokaarten van de fabrikanten zijn vaak onvoldoende om te gebruiken voor games terwijl fabrikanten, zoals NVIDIA en AMD veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van het product. Een systeem met een NVIDIA GeForce RtX260 of een AMD Graphics RX500M is uitstekend te gebruiken voor je favoriete games.

Een goed beeldscherm

Maar een sterke processor, veel intern geheugen en een krachtige videokaart bepalen uiteindelijk niet hoe soepel of gedetailleerd een game wordt weergegeven. Want de kwaliteit van het beeldscherm speelt uiteindelijk een belangrijke rol in hoe jij de games ziet. Een game op een HD-scherm zien er nu eenmaal anders uit dan op een beeldscherm dat Full HD of zelfs 4K ondersteunt. Nog belangrijker is de snelheid van de beeldverversing, want een beeldscherm moet minimaal 60Hz en liever 100Hz ondersteunen om games vloeiend te laten lopen. Bij beeldschermen van 50Hz ervaar je problemen zoals ghosting dat eveneens het speelplezier beïnvloedt.

Afmeting van het beeldscherm niet geheel onbelangrijk

Ook de afmetingen van het beeldscherm zijn niet geheel onbelangrijk als je lekker wilt gamen. De meeste laptops hebben een beeldschermformaat van 13,3 inch of 15,6 inch en dat kan net iets te klein zijn. Daarom zijn er veel gaming laptops met een beeldschermformaat van 17 inch. Wil je een groter scherm? Dan is het nog een optie om een externe monitor aan te sluiten, omdat je dan meer keuze hebt in het beeldschermformaat. Deze sluit je doorgaans aan met een HDMI- of een Display Port-kabel om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Speelt de opslagcapaciteit nog een rol?

Ja en nee. Het is zo dat de meeste laptops tegenwoordig zijn uitgerust met een Solid State Disk. Die een stuk sneller, duurzamer en stiller is dan de roterende HDD-schijf. Een HDD-schijf heeft ook als nadeel dat deze de performance van het systeem sterk beïnvloedt als de harde schijf problemen heeft. De opslagcapaciteit van een SSD-schijf is van belang als je veel bestanden lokaal wilt opslaan. Bijvoorbeeld als je meerdere games speelt en je jouw progressie wilt opslaan. Ook als je games enkel digitaal aanschaft heb je behoorlijk veel opslagcapaciteit nodig, omdat de meeste games tot wel 100GB opslagcapaciteit nodig hebben. Daarom adviseren wij ook om te kiezen voor een laptop met een opslagcapaciteit van minimaal 512GB, maar 1TB geeft net iets meer ruimte en vrijheid om meerdere games tegelijkertijd te kunnen spelen.

Nog een paar handige tips

Als je wilt gamen op een laptop is het verstandig om na te denken over hoe je de game speelt. Veel gamers gebruiken het toetsenbord, maar je zou ter uitbreiding ook aan een goede gaming muis kunnen denken. Een goede muis, waarvan de knoppen ook vaak te programmeren zijn, kunnen je helpen om de game zo goed mogelijk te spelen. Media Markt biedt een ruim assortiment aan in goede gaming muizen
Een goede headset helpt jou om de game op een andere manier te ervaren. De luidsprekers die in de laptop zitten zijn in de regel wel oké, maar een gaming headset zorgt ervoor dat je echt in de speelwereld wordt getrokken. Game-specialist Nedgame heeft een heel groot assortiment in kwalitatief uitstekende gaming headsets.
Uren voorovergebogen zitten zorgt uiteindelijk voor lichamelijke klachten. Pijn in de rug, nek en schouders zijn veelvoorkomende klachten onder gamers die langdurig spelletjes spelen. Een goede bureaustoel, of liever gezegd gamestoel, is dan ook zeker de overweging waard. Bij bol.com heb je een ruime keuze in ergonomische gamestoelen.

Welke laptop past bij jou?

De keuze in gaming laptops is gigantisch, maar wij helpen jou graag op weg door de beste gaming laptops voor je op een rijtje te zetten.

Lenovo Legion

Voordelen

• Razendsnel opstarten
  • Kan meerdere zware taken uitvoeren
  • Hoge beeldverversing snelheid

Nadelen

• Ruim 4kg in gewicht
  • Accuduur nog geen 7 uur
Alternate logo
Alternate
6,2  / 10
Bekijken Beoordelingen
BCC logo
BCC
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
De Lenovo Legion is een gaming laptop die alle benodigde specificaties bevat om zwaardere games moeiteloos te kunnen afspelen. De laptop beschikt over een krachtige Intel Core i7 processor, een 512GB SSD-schijf en 16GB intern werkgeheugen. Dat eventueel uit te breiden is naar 32GB. De NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti videokaart laat games tot in de details tot leven komen terwijl je op een 15,6 inch Full HD beeldscherm met een beeldverversing snelheid van 120Hz jezelf echt in de speelwereld begeeft.
Deze laptop is geschikt voor de gamer die zwaardere taken tegelijkertijd wilt uitvoeren en wilt genieten van een maximale beeldkwaliteit. Vooral de spelers van racegames en shooters zullen een voordeel hebben bij het beeldscherm van deze laptop, die een beeldverversing snelheid van 144Hz heeft.

MSI GF65 thin

De MSI GF65 thin is een laptop van net iets meer dan 3,5kg die alle benodigdheden bevat om zwaardere games te kunnen spelen. De laptop beschikt over een 15,6 inch Full HD beeldscherm dat anti-reflecterend is, mag nog belangrijker een beeldverversing snelheid van 144Hz heeft. Dat maakt de laptop perfect voor snelle games, zoals Fifa of Formule 1 2021. De krachtige NVIDIA GeForce RTX 3060 Max-Q speelt games af zoals de makers deze bedoeld hebben terwijl je met de 512GB SSD-schijf voldoende capaciteit hebt om games te installeren en je progressie in de game op te slaan.

Voordelen

• Razendsnel opstarten
  • Geheugen uit te breiden naar 64GB
  • Nieuwste generatie Intel Core i7 processor

Nadelen

• Korte batterijduur van slechts 5 uur
Deze laptop is geschikt voor de gamer die zwaardere taken tegelijkertijd wilt uitvoeren en wilt genieten van een maximale beeldkwaliteit. Vooral de spelers van racegames en shooters zullen een voordeel hebben bij het beeldscherm van deze laptop, die een beeldverversing snelheid van 144Hz heeft.

Asus TUF Dash

Met de Asus TUF Dash koop je een laptop met de nieuwste generatie Intel Core i7 processor, 512GB SSD-schijf en 16GB intern werkgeheugen aan boord. Je speelt de games op een 15,6 inch Full HD beeldscherm met een beeldverversing snelheid van 144Hz. In combinatie met de krachtige NVIDIA GeForce RTX3060 heb je alle componenten in huis om optimaal van je games te kunnen genieten.
De Asus TUF Dash is voor de gamer, die zijn games digitaal aanschaft of streamt. Met een hoge beeldverversing snelheid van het 15,6 inch Full HD scherm is de laptop perfect voor de liefhebbers van shooters en racegames. Terwijl deze laptop ook ideaal is voor surfen op het Internet, e-mailen en tekstverwerken.

Voordelen

• Nieuwste generatie Intel Core i7 processor
  • Krachtige videokaart en Full HD scherm
  • Intern werkgeheugen uit te breiden

Nadelen

• Geen CD/DVD-ROM speler
Bol.com logo
Bol.com
6,1  / 10
Bekijken Beoordelingen
CampusShop logo
CampusShop
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

HP Pavilion gaming

Ook fabrikant HP heeft een laptop speciaal voor de gamers gemaakt. De HP Pavilion Gaming beschikt over een krachtige Intel Core i7 processor, en 15,6 inch Full HD beeldscherm en een NVIDIA GeForce RTX 2060 videokaart. Met 16GB intern werkgeheugen kunnen de processen moeiteloos naast elkaar draaien terwijl de laptop ook uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik.
De HP Pavilion gaming is een beetje de alleskunner onder de gaming laptops. Of je nu simpele of gecompliceerde games speelt, tekstverwerker of gewoon wilt internetten. De opslagcapaciteit van 256GB kan voor uitdagingen zorgen als je meerdere games tegelijkertijd wilt installeren. Dat maakt deze laptop meer geschikt voor minder fanatieke gamers en gebruikers die het systeem willen gebruiken voor meer dan alleen gamen.

Voordelen

• Nieuwste generatie Intel Core i7 processor
  • Beeldverversing snelheid 60Hz
  • Krachtige videokaart en Full HD beeldscherm
  • Bang & Olufsen speakers

Nadelen

• Accuduur beperkt (maximaal 6 uur)

Slechte laptop is game over

Je presteert en wint alleen met het beste materiaal. Zo simpel is het. De Grand Prix van Monaco wordt immers ook niet gewonnen door de coureur die in de Formule 1-auto van renstal Williams zit. Met dit artikel hebben we je op weg geholpen met waar je op kan letten bij de aanschaf van een gaming laptop en welke gaming laptops op dit moment de beste keuze zijn. Want het is nu eenmaal een feit dat het met een slechte laptop al snel game over is.