Webshops logo elektronica

De beste koffiezetapparaten voor thuisgebruik

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik-1.png

Wij Nederlanders drinken graag een bakje koffie. Of we nu thuis op de bank zitten, onderweg een kopie koffie halen bij de Starbucks of een ander wegrestaurant of op het werk. De gemiddelde Nederlander drinkt ongeveer 4 koppen koffie per dag en het is wetenschappelijk bewezen dat een gematigde consumptie van koffie goed voor de gezondheid is. Het is dan dan ook niet zo vreemd dat er een gigantisch aanbod in koffiezetapparaten is. Daarom schrijven wij deze blogpost waarin wij meer vertellen over de verschillende manieren waarop je koffie kan zetten en welke koffiezetapparaten de beste koop zijn.

Inhoud

Filterkoffie, koffiebonen en koffiecups

Er zijn verschillende manieren waarop je een bak koffie kan zetten. Een bekende doch ouderwetse methode is om koffie te zetten met een filterkoffieapparaat. Het waterreservoir van de koffiezetter wordt gevuld met water en door het apparaat verhit. Het water valt druppelsgewijs op een filter gevuld met gemalen koffie. Met als resultaat dat er koffie in de koffiekan druppelt. Veel koffiedrinkers vinden filterkoffie nog altijd de lekkerste koffie die er is. Het grote voordeel is dat je zelf kan bepalen hoeveel bakken koffie je zet en hoe sterk de koffie moet zijn. Meer schepjes gemalen koffie in het koffiefilter zorgt voor een sterkere bak koffie. Een ander groot voordeel is dat filterkoffieapparaten in de regel goedkoper in de aanschaf zijn. Een nadeel is dat een filterkoffieapparaat veel onderhoud nodig heeft, dat je altijd wel restjes koffie moet weggooien en dat je geen lekkere kop koffie hebt wanneer je het aantal schepjes koffie niet in de juiste hoeveelheid hebt afgestemd op het water dat je in het waterreservoir hebt gestopt.

Een andere methode om koffie te zetten is om gebruik te maken van een halfautomatische of volautomatische koffiezetter. Deze apparaten hebben in tegenstelling tot het filterkoffieapparaat vaak een groter waterreservoir of zelfs de mogelijkheid om het apparaat rechtstreeks aan te sluiten op een watervoorziening. Het apparaat heeft ook een compartiment waarin je verse koffiebonen plaatst. Wanneer je een bak koffie zet worden deze bonen gemalen en gebruikt om een lekker kopje koffie te produceren. Naast het grote voordeel dat je een verse bak koffie kan zetten, heeft een half- of volautomatische koffiezetter meer voordelen. Zo kan je vaak met behulp van een aantal toetsen de sterkte van de kop koffie bepalen en je hebt soms de keuze uit verschillende soorten koffie. Bijvoorbeeld als je een cappuccino of een espresso wilt zetten. Het nadeel van een dergelijk apparaat is dat deze vrij prijzig in de aanschaf zijn.

De meest simpele methode om een bakje koffie te zetten is om gebruik te maken van koffiecups of koffiepads. In 2001 introduceerde Philips in samenwerking met koffiefabrikant Douwe Egberts de Senseo. Een machine waarin je één of twee koffiepads plaatst en binnen een paar seconde een bakje koffie kon zetten. De koffiezetter werd razend populair, omdat de machines vrij goedkoop in de aanschaf waren. Andere fabrikanten, zoals Dolce Gusto, Bosch en Krups speelde hier handig op in door machines te produceren die met koffiecups werken. Met deze machines plaats je een cup in het apparaat en druk je op de knop. Zo simpel is het. Nespresso machines en de apparaten van Dolce Gusto zijn nog altijd immens populair. Het grote voordeel is dat de koffiecups in verschillende smaken te verkrijgen zijn en dat je een ruime keuze hebt. Het nadeel is dat de koffiecups vrij prijzig zijn om aan te schaffen. Veel eigenaren van een dergelijke machine gebruiken het apparaat dan ook alleen om voor de gelegenheid koffie te zetten.

Om te kunnen bepalen welke koffiemachine het beste bij jou past hebben wij een handige keuzehulp samengesteld;

Filterkoffieapparaat
Koffiecup machine
Machine met koffieboon
Snelheid
Traag
Snel
Gemiddeld
Controle over de sterkte van de koffiesmaak
Volledige controle
Geen controle
Volledige controle
Keuze in verschillende smaken en soorten koffie
Weinig
Veel
Veel
Prijs koffiemachine
Goedkoop
Gemiddeld
Prijzig
Prijs koffie
Gemiddeld
Prijzig
Gemiddeld

Waar je op kan letten als je een koffiemachine wilt aanschaffen

Nu je weet op welke manieren je koffie kan zetten en welke machine je daarvoor nodig hebt, is het ook goed om na te denken over welke functies je tot jouw beschikking wilt hebben. Koffiezetters worden alsmaar uitgebreider. Met als kanttekening dat een machine duurder wordt naarmate er meer functies aanwezig zijn. Toch kunnen uitgebreide functies voor meer gebruiksvriendelijkheid zorgen en jou zelfs tijd besparen.

Capaciteit van het waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir wordt vaak aangeduid in aantal milliliters of liters en hoe groter het waterreservoir des te meer kopjes koffie je kan zetten. Bij een filterkoffiemachine is het waterreservoir in de basis afneembaar en geschikt voor maximaal 15 kopjes koffie. Ook bij machines voor koffiecups of koffiebonen is het waterreservoir afneembaar. Ondanks dat er ook machines zijn die rechtstreeks op een watervoorziening aangesloten kunnen worden.

Timers en automatische functies

Een koffiezetter moet ontkalkt worden na een bepaalde periode en er zijn machines die een automatisch ontkalkingssysteem hebben. Dat zorgt ervoor dat het water schoon blijft en de smaak van de koffie goed is. Bij een smerige machine is het duidelijk te proeven dat een schoonmaakbeurt nodig is. Vooral bij de iets uitgebreidere en duurdere machines is het systeem aanwezig. Bij goedkopere machines ben je zelf verantwoordelijk voor het reinigen en het ontkalken van het apparaat.

Automatisch ontkalken

Een koffiezetter moet ontkalkt worden na een bepaalde periode en er zijn machines die een automatisch ontkalkingssysteem hebben. Dat zorgt ervoor dat het water schoon blijft en de smaak van de koffie goed is. Bij een smerige machine is het duidelijk te proeven dat een schoonmaakbeurt nodig is. Vooral bij de iets uitgebreidere en duurdere machines is het systeem aanwezig. Bij goedkopere machines ben je zelf verantwoordelijk voor het reinigen en het ontkalken van het apparaat.

Alles voor je koffiemachine kun je vinden bij Eccellente.nl. Neem daar zeker een kijkje!

Heet water

Er zijn ook koffiezetters die enkel heet water produceren en dat is vooral handig voor gebruikers die zowel koffie als thee drinken. Met deze functie hoef je geen water te koken of separaat een waterkoker aan te schaffen. Niet iedere koffiezetter heeft de functie, maar ze zijn er wel!

De melkopschuimer

Ben jij een liefhebber van koffie met melk? Dan is een apparaat met een melkopschuimer wel een perfecte manier om een overheerlijk bakje koffie te zetten. Vooral de iets duurdere en uitgebreidere machines hebben een melkopschuimer aan boord. Zodat je bijvoorbeeld een heerlijke cappuccino of latte macchiato kan zetten.

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik-22.png

Welke merken kan je het beste aanschaffen

In de categorie koffiezetten heb je een keuze uit tientallen fabrikanten, die zich specialiseren in het fabriceren van koffiemachines. Toch zijn er maar een aantal fabrikanten die echt met kop en schouders boven de rest uitsteken en die zich in de afgelopen jaren bewezen hebben als de specialist op het gebied van koffiezetters. Philips is nog altijd de onbetwiste marktleider en een fabrikant die verschillende soorten machines produceert. Terwijl De’Longhi de specialist is op het gebied van half- en volautomatische espressomachines. Krups en Dolce Gusto zijn daarentegen de fabrikanten die zich juist focussen op machines die met koffiecups werken.

De Philips Cafe Gaia voor een heerlijke bak koffie

De Philips Cafe Gaia HD7546/20 is een filterkoffiemachine waarmee je binnen 10 minuten een overheerlijke kan koffie zet. Door de thermoskan blijft de koffie ruim twee uur warm en wordt de aroma behouden. Het apparaat schakelt na 30 minuten automatisch uit voor energiebesparing en veiligheid. De nadelen van deze machine zijn dat er geen automatisch ontkalkingssysteem aanwezig is en dat je de koffiezetter niet kan programmeren om automatisch koffie te zetten.

Blokker.nl logo
Blokker.nl
4,9  / 10
Bekijken Beoordelingen

De De’Longhi Magnifica S is een volautomatische machine

De De’Longhi Magnifica S ECAM20110.B is een volautomatische espressomachine waarmee je één tot twee kopjes koffie maximaal tegelijkertijd zet. Je kan veel zaken instellen met de druktoetsen, zoals de koffiesterkte, maalgraad en de temperatuur van het water. Deze machine werkt met koffiebonen en heeft een compartiment voor circa 250 gram. Het is jammer dat het waterreservoir met een capaciteit van 1,8 liter niet afneembaar is, maar de koffiezetter heeft wel een automatisch ontkalkingssysteem. Daarnaast is het grote voordeel dat je met behulp van het ingebouwde stoompijpje melk kan opschuimen. Voor een overheerlijke cappuccino of latte macchiato.

De De’Longhi Magnifica S is voor de fijnproever die zonder al teveel gedoe binnen een paar seconde een overheerlijke kop koffie wilt zetten of heet water wilt tappen voor een kop thee. Het apparaat is wel onhandig bij een huiskamer vol met visite, want je kan maar twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten. Qua prijs is de koffiezetter enorm aantrekkelijk, want je hebt voor een mooie aanschafprijs een volautomatische espressomachine op je aanrecht staan.

De Krups Piccolo XS KP1A3B is jouw cup of coffee

Wil je snel een kop koffie zetten, de keuze hebben uit verschillende soorten en smaken koffie en geen gedoe? Dan is de Krups Piccolo XS KP1A3B een mooie keuze, want voor een paar tientjes haal je deze koffiezetter in huis. De machine werkt met de cups van Nescafé Dolce Gusto en het grote voordeel van het apparaat is dat deze zeer compact is. Dat scheelt nogal in de ruimte in de keuken. Met wel een kanttekening, want met een waterreservoir met een capaciteit van 0,8 liter moet je het water vaker bijvullen dan dat je wellicht lief is. Een ander nadeel is dat de cups van Nescafé Dolce Gusto vrij prijzig zijn.

De Krups Piccolo XS KP1A3B is dan ook meer een apparaat voor de minder fanatieke koffiedrinker. Ben jij de Nederlander die gemiddeld vier koppen koffie per dag drinkt? Dan adviseren we om dit apparaat niet aan te schaffen. Of om er een filterkoffiemachine naast te zetten. Anderzijds heb je met dit apparaat wel een gigantische keuze in soorten dranken, soorten en smaken koffie. Bij Koffievoordeel.nl vind je een gigantisch aanbod in Dolce Gusto koffiecups.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Nespresso, what else?

De beroemde reclame met acteur George Clooney in de hoofdrol heb je vast en zeker voorbij zien komen op de televisie. Nespresso heeft samen met Krups de handen ineen geslagen om een mooi geprijsde koffiezetter voor de Nespresso koffiecups te fabriceren en Nespresso is echt voor de fijnproever met een grotere beurs. De koffiecups van Nespresso zijn namelijk niet de voordeligste. Met de Krups Nespresso Pixie XN304T zet je binnen een handomdraai een overheerlijke kop espresso of Café Lungo.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Krups Nespresso Pixie XN304T werkt alleen met de cups van Nespresso en heeft geen handige functies, zoals een automatisch ontkalkingssysteem of een melkopschuimer. Ook het waterreservoir is met een capaciteit van slechts 0,7 liter aan de kleine kant, maar een espresso is in de basis ook slechts één of twee slokken. Dus dit is niet echt een zwaktebod van de machine die verder simpel in gebruik is. Het grootste voordeel is nog wel dat de machine binnen 25 seconde opwarmt en dat is zeer vlot.

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik/de-beste-koffiezetapparaten-voor-thuisgebruik-36.png

Koffie, koffie een lekker bakkie koffie

Rita Corita zong erover. Een lekker bakkie koffie! Je kan tegenwoordig op verschillende manieren koffie zetten en nuttigen en een bezoek aan een speciaal koffiehuis is simpelweg niet meer nodig. Met bepaalde machines ben je gewoon je eigen Barista en trakteer je jezelf, je partner en visite op overheerlijke kopjes koffie. Wij hopen dat wij je goed op weg hebben geholpen om tot een goede aankoop te komen, maar lees ook de reviews op de website voordat je tot een aanschaf overgaat.