Webshops logo elektronica

De beste televisies die je op dit moment kan kopen

Het is tegenwoordig een stevige uitdaging om een nieuwe televisie aan te schaffen, want door het enorme aanbod en grote verschillen in de techniek is het haast onmogelijk om te bepalen welke televisie het beste bij jouw wensen aansluit. Om je op weg te helpen leggen we in dit blogartikel uit waar je op kan letten bij de aanschaf van een nieuwe televisie en welke televisies je op dit moment het beste kan kopen.
Inhoud

Platte televisies

Tegenwoordig zijn er alleen nog maar platte televisies te verkrijgen. De nieuwe generatie weet niet beter dan dat tv’s altijd plat zijn geweest, maar de consumenten van dertig jaar of ouder kunnen zich nog wel de kleurentelevisie met beeldbuis herinneren. Loodzware kasten, die nog geen eens de beste kwaliteit konden weergeven. Met de verbetering in de techniek is dat tegenwoordig wel anders, maar welke technieken zijn er en waar kan je op letten?

LED-televisie

De LED-televisie is tegenwoordig de standaard, maar bijna alle televisies die je op het Internet of in de elektronicazaak ziet, beschikken over de 4K-technologie. 4K garandeert een glashelder en kleurrijk beeld en is in de regel tot vier keer beter dan de standaard Full HD LED-tv. Uiteraard is het wel afhankelijk van de bron of je ook daadwerkelijk een programma, film of serie in 4K kan kijken. Je zou kunnen checken of de mediabox van je televisieprovider programma’s in 4K uitzendt en ook bij het kijken van films en series kan je kijken of deze in 4K worden weergegeven. Streamingdienst Netflix heeft bijvoorbeeld al een ruim aanbod in 4K films en series.

4K OLED

OLED is een opkomende techniek en ook weer beter dan de standaard 4K-televisie. Te danken aan het feit dat iedere LED in het display apart wordt aangestuurd. Hierdoor zie je volle kleuren en is het zwartniveau van het scherm ook echt zwart. Bij een standaard LED-tv zien we nog wel eens een grijze gloed over het scherm. Dat kan als storend worden ervaren. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt die enorm donker is. Bij een OLED is dat probleem volledig opgelost. In tegenstelling tot een LED-televisie, heeft een OLED ook een hoger contrast en een bredere kijkhoek. Je kan dus prima iets schuin voor de televisie zitten en alsnog genieten van de beste kwaliteit.

QLED

QLED is ook een term die iets vaker op het Internet circuleert en het is de concurrent van de OLED-techniek. Samsung is de enige fabrikant die gebruikmaakt van de QLED panelen en maken vooral gebruik van softwarematige oplossingen om de maximale kwaliteit te bereiken. In tegenstelling tot een OLED worden de LED in een QLED niet afzonderlijk aangestuurd en is de kijkhoek ook iets minder goed. Daarentegen heeft een QLED-televisie wel een nog hoger contrast dan de OLED-televisies.

HDR-techniek

De term HDR staat voor High Dynamic Range en ondersteunt een LED-, OLED- of QLED-televisie bij het bereiken van de hoogst haalbare beeldkwaliteit. De techniek zorgt voor gedetailleerder beeld en heldere kleuren. Ook de beeldverversing van een televisie met HDR-ondersteuning is sneller waardoor het beeld een stuk vloeiender loopt. Als voorbeeld noem ik een actiefilm. Wanneer iemand door het beeld rent, zie je bij een televisie zonder HDR vaak het personage meerdere keren. Dit wordt ook wel ghosting genoemd. HDR zorgt er dus voor dat ghosting niet plaatsvindt. Hoewel, een televisie met een beeldverversing van 60Hz en 100Hz dat ook voorkomt. Het nadeel van HDR is dat het bronmateriaal, zoals een stream van Disney + of een Blu-ray Disc, ook HDR moet ondersteunen om de techniek zijn werk te laten doen.

Ambilight

Er zijn ook televisies met Ambilight. Ambilight is een speciale techniek en door Philips ontworpen. Ambilight is dan ook enkel op Philips televisies aanwezig. Niet ieder model van de Nederlandse fabrikant bevat Ambilight, maar de schermen die het wel hebben voegen iets toe aan de beleving. In de achterzijde van het paneel zitten LED-lampjes verwerkt en deze projecteren de kleuren die ook op het scherm te zien zijn op de muur. Dat zorgt voor een extra beleving. Hoewel, het meer een gadget dan een noodzakelijk kwaad is. Eén ding is zeker, als je Ambilight wilt gebruiken ben je genoodzaakt om een Philips LED- of OLED-televisie aan te schaffen.

Beeldformaat van belang

Om te bepalen welk beeldformaat het beste in jouw situatie past, geven we meer informatie over de ideale afstand tot de televisie. Wanneer je tot 2 meter van de televisie zit wordt een beelddiagonaal van maximaal 43 inch geadviseerd terwijl je bij een afstand van 2 tot 3 meter beter een scherm met een formaat tussen de 40 inch en 55 inch kan aanschaffen. Grotere beeldformaten, zoals 48 inch, 65 inch of zelfs groter zijn alleen ideaal als je op minimaal 3,5 meter van de televisie zit. Dit is van belang, omdat je de imperfecties in het beeld sneller ziet als je te dicht op de tv zit. Terwijl het ook niet erg goed voor je ogen is om zo dicht op een scherm te zitten.

De merken

In de markt zijn er gigantisch veel merken en modellen verkrijgbaar, maar er zijn een aantal fabrikanten die echt de koppositie in de markt bekleden. Daaronder Samsung, LG, Sony en Philips. Met een scherm van één van deze merken zit je altijd goed en hoef je niet bang te zijn dat je een kat in de zak koopt. Wat betreft de techniek zijn de verschillen tussen de merken minimaal. Hoewel, we al eerder hebben geschreven dat Samsung gebruikmaakt van de QLED- in plaats van de OLED-techniek en veel verschillen zijn vooral te merken aan het smart-gedeelte van het toestel. Vooral het besturingssysteem van de smart tv kan bij de verschillende merken afwijken.

Samsung UE32T5300C

De Samsung UE32T5300C is een model dat in 2021 is geïntroduceerd en deze tv bevat een 32 inch Full HD scherm. Het is een compact formaat dat vooral in de keuken of in de slaapkamer tot zijn recht komt. De LED-tv ondersteunt HDR, maar geen 4K. Een groot nadeel is dat er slechts twee HDMI-poorten op het scherm aanwezig zijn en dat kan voor problemen zorgen als je meerdere apparaten, zoals een mediabox, Blu-ray speler en spelcomputer op de televisie wilt aansluiten. Je komt dan immers HDMI-aansluitingen tekort. De Samsung UE32T5300C is vooral geschikt voor mensen die tot twee meter van de televisie zitten of een compact model zoeken voor in de keuken of de slaapkamer. Je kan er prima programma’s, films en series op kijken, maar voor gamen is het scherm minder geschikt. Te wijten aan de lage frequentie van de beeldverversing.

Voordelen

• Compact model voor de slaapkamer
  • Full HD beeldkwaliteit + HDR ondersteuning
  • Energiezuinig
  • Aantrekkelijk in prijs

Nadelen

• Slechts 2 HDMI-poorten
  • Geen 4K ondersteuning
  • Beeldverversing slechts 50Hz
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

LG 43UN81006LB

De LG 43UN81006LG is een 4K-televisie met HDR ondersteuning en heeft een perfecte afmeting voor zowel in de woon- als slaapkamer. Het beeldformaat is 43 inch en dat is ideaal voor gebruikers die twee tot drie meter van de televisie zitten. En met vier HDMI-poorten, kan je al je randapparatuur probleemloos aansluiten. Helaas is de beeldverversing slechts 50Hz en dat maakt het scherm minder geschikt voor gaming. Daarentegen bevat het scherm een WebOS besturingssysteem en kan je applicaties, zoals YouTube, Spotify en Netflix direct op de televisie afspelen. De LG 43UN81006LB is een mooie en compacte 4K UHD LED-televisie voor gebruikers, die iets minder ruimte hebben in de woonkamer of gewoon een mooie televisie in de slaapkamer willen. Je kan op dit scherm prima programma’s, films en series kijken. Maar voor gaming is dit scherm minder geschikt in verband met de beeldverversing frequentie van 50Hz. De ideale kijkafstand is twee tot drie meter.

Voordelen

• 4K Ultra HD beeldkwaliteit
  • Mooi beeldformaat
  • Aantrekkelijk in prijs
  • Vier HDMI-poorten

Nadelen

• Niet energiezuinig
  • Beeldverversing slechts 50Hz
BCC logo
BCC
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
Wehkamp logo
Wehkamp
6,4  / 10
Bekijken Beoordelingen

LG OLED55CX6LA

De LG OLED55CX6LA is een mooie OLED-televisie, die de hoogst haalbare beeldkwaliteit garandeert. Het diepe zwartniveau en de levensechte kleuren spatten van het scherm. Te danken aan zowel de OLED-technologie als de HDR ondersteuning. Het scherm beschikt over 4 HDMI-poorten, ondersteunt 100Hz beeldverversing en met het uitgebreide WebOS besturingssysteem speel je moeiteloos applicaties, zoals Spotify, YouTube en Netflix af. Dat maakt de OLED-tv een perfecte keuze voor gebruikers, die graag films en series kijken, lekker willen gamen op een PlayStation 5 of een Xbox Series X en op minimaal drie meter van de televisie zitten. De LG OLED55CX6LA is vooral geschikt voor mensen die en groter beeldformaat willen en graag naar films en series kijken. Ook voor de liefhebbers van games is dit een perfect scherm, want het beeld loopt ontzettend vloeiend door de 100Hz beeldverversing.

Voordelen

• 4K UHD OLED-techniek met HDR ondersteuning
  • Geschikt voor films, series en games
  • Vier HDMI-poorten
  • Aantrekkelijk in prijs

Nadelen

• Niet energiezuinig
BCC logo
BCC
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
Wehkamp logo
Wehkamp
6,4  / 10
Bekijken Beoordelingen

Samsung QLED 55Q64T

De Samsung QLED 55Q64T is een QLED-televisie met een beelddiagonaal van 55 inch. Een perfect formaat als je meer dan twee meter van de televisie zit. Het scherm produceert een perfect beeld met heldere kleuren en een mooi zwartniveau en is ook energiezuinig. Deze televisie is dan ook nagenoeg perfect hoewel, de frequentie van de beeldverversing slechts 50Hz is en dus ook iets te wensen overlaat. Voor programma’s, Netflix en Blu-ray Discs, is dit een zeer goede televisie. Maar de gamers zullen naar een ander model moeten uitwijken. De Samsung QLED 55Q64T is vooral voor de gebruiker die op zoek is naar een betaalbare en energiezuinige oplossing, maar toch wilt genieten van een perfect beeld. Het formaat 55 inch is geschikt voor consumenten die meer dan twee meter van het scherm zitten terwijl het gebruiksvriendelijke besturingssysteem in alle gemakken voorziet. Of je nu vanaf de bank wil Netflixen, naar Spotify wilt luisteren of gewoon een programma wilt volgen. De gamers zullen helaas minder plezier aan dit scherm beleven door de lage beeldverversing frequentie van slechts 50Hz.

Voordelen

• 4K UHD OLED-techniek met HDR ondersteuning
  • Energiezuinig
  • 3 HDMI-poorten
  • Samsung garantie aan de deur

Nadelen

• Beeldverversing slechts 50Hz
  • Afzonderlijke aansturing LED niet aanwezig
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Sony KD-55XH9005

De Sony KD-55XH9005 is wellicht het meest complete model. Ondanks dat de OLED-techniek ontbreekt. Of je nu films, series en programma’s kijkt of lekker wilt gamen. Met de Sony KD-55XH9005 kan het allemaal! Te danken aan de 4K UHD kwaliteit, HDR ondersteuning en een beeldverversing frequentie van 100Hz. En door de aanwezigheid van 4 HDMI-poorten kan je vrijwel al jouw apparaten probleemloos aansluiten. Door het beeldformaat van 55 inch wordt een kijkafstand van twee tot vier meter geadviseerd. De Sony KD-55XH9005 is vooral gemaakt voor filmliefhebbers en gamers. Die de beste kwaliteit willen zien en geen problemen, zoals ghosting willen ervaren. Ondanks dat dit wellicht het meest complete model is dat ook nog eens betaalbaar is, is het jammer dat de televisie geen OLED-technologie heeft. Dat zou echt het kers op de taart zijn.

Voordelen

• Complete 4K UHD tv met HDR ondersteuning
  • Zeer aantrekkelijk in prijs
  • Vier HDMI-poorten
  • Naadloze samenwerking met PS4/PS5

Nadelen

• Geen OLED-techniek
  • Voet kan niet draaien
BCC logo
BCC
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10
Bekijken Beoordelingen

Philips The One (65PUS8505) Ambilight

Met de Philips The One Ambilight haal je de thuisbioscoop in huis. Met maar liefst een beeldformaat van 65 inch heb je echt een scherm staan of aan de muur hangen en kan je volop genieten van je films en series. Deze 4K UHD LED-televisie beschikt over 4 HDMI-poorten en Ambilight. Ambilight voegt iets toe aan de beleving en creëert een bijzondere sfeer die afgestemd is op de film of serie, die je kijkt. Daarnaast is deze televisie energiezuinig en mooi afgewerkt. Het is dan ook jammer dat de frequentie van de beeldverversing slechts 50Hz is. Hoewel, dit enigszins gecompenseerd wordt door de aanwezigheid van de HDR-techniek. De Philips The One Ambilight wordt aangeschaft door gebruikers die thuis een bioscoopervaring willen nabootsen. Het beeld is door de 4K UHD en HDR ondersteuning nagenoeg perfect terwijl het scherm ook energiezuinig is. De Ambilight voegt echt iets toe aan de beleving, maar kan enigszins als storend worden ervaren. Gamers zullen helaas moeten uitwijken naar een ander model, want de frequentie van de beeldverversing van deze LED-tv is slechts 50Hz.

Voordelen

• Ambilight voor extra sfeer in huis
  • Groot beeldscherm met 4K UHD kwaliteit
  • 4 HDMI-poorten

Nadelen

• Niet geschikt voor games
  • Niet geschikt voor kijkafstand lager dan 3,5 meter
PlatteTV.nl logo
PlatteTV.nl
7,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
BCC logo
BCC
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen

Kies de televisie die bij je past

Het is een leuke bezigheid om een nieuwe televisie uit te zoeken, maar het kan ook frustrerend zijn. Op basis van je wensen en het budget kan je weloverwogen keuzes maken en wij hebben je met dit artikel op weg geholpen om op een aantal belangrijke zaken te letten. Terwijl we ook de beste modellen die je dit moment kan aanschaffen voor je op een rijtje hebben gezet.