Webshops logo elektronica

De beste aircoolers in 2021

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-aircoolers-in-2021/de-beste-aircoolers-in-2021-1.png
Eerder schreven wij al uitgebreide artikelen over de beste airco’s en de beste ventilatoren. Producten waarmee je de temperatuur en gevoelstemperatuur in je woon- of slaapkamer kan verlagen. Maar er is nog een methode om de verkoeling op te zoeken! In deze blogpost vertellen we meer over aircoolers. Wat deze producten kunnen, wat de voor- en nadelen zijn en we zetten de beste aircoolers die je kan kopen voor je op een rijtje.

Wat is een aircooler?

Een aircooler is een apparaat dat luxueuzer is dan een ventilator en minder kan dan een mobiele airco. De naam van de aircooler is een beetje misleidend, want het product kan de temperatuur in huis niet verlagen. Terwijl de benaming van het product dat wel doet vermoeden. Een aircooler kan wel voor een heerlijke koele lucht zorgen. Een ideaal apparaat dus als je een beetje verkoeling nodig hebt. Ondanks dat deze iets groter zijn dan de reguliere ventilator.

Waarom een aircooler in plaats van een ventilator kopen?

Een aircooler is simpelweg een luxueuzere ventilator. Met niet alleen meer kracht, maar ook meer functionaliteiten. Met een aircooler kan je dus eenvoudig iets grotere ruimtes verkoelen, maar ook gebruikmaken van functies, zoals een timer en het apparaat bedienen met een afstandsbediening. Een aircooler wordt doorgaans ook geleverd met koelelementen waardoor de koude lucht die wordt geblazen een stuk cooler aanvoelt. En een interessante toevoeging aan een aircooler is dat er vaak ook een luchtbevochtiger is ingebouwd.

Formaat van de aircooler

De aircooler heeft de uiterlijke karakteristieken van zowel een mobiele airco als een torenventilator. Afhankelijk van welk model je natuurlijk aanschaft. Een aircooler wordt dan ook weleens verward met een airco en dat kan een zeer nadelig effect hebben. Ondanks dat je kan genieten van een koude lucht, wordt de temperatuur in de omgeving die je wilt verkoelen niet verlaagd. Terwijl een airco dat wel doet. Toch is het niet heel lastig om de producten van elkaar te onderscheiden, want het prijsverschil tussen een airco en een aircooler is aanzienlijk. Zo betaal je voor een aircooler rond de € 150,- terwijl een mobiele airco gemiddeld € 400,- kost.

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler werkt in de basis exact hetzelfde als een torenventilator met de kanttekening dat een aircooler meer kracht heeft en dus ook koele lucht harder de ruimte inblaast. Daarnaast bevatten aircoolers vaak koelelementen die je even in de vriezer kan leggen en vervolgens in het apparaat kan plaatsen. Het zorgt nog steeds niet voor een temperatuurdaling, maar wel voor een heerlijke koele bries. Het nadeel is natuurlijk wel dat je de koelelementen regelmatig in de vriezer moet leggen als ze weer zijn ontdooid. Terwijl een mobiele airco continu voor verkoeling zorgt. Het voordeel van de aircooler is dat je geen condens hoeft op te vangen of een afvoerslang naar buiten hoeft te brengen.

Verschillende standen en snelheden

Uiteraard heeft een aircooler ook de mogelijkheid om verschillende standen en snelheden te selecteren. Afhankelijk van hoe koel je het wil hebben selecteer je de juiste stand. De meeste aircoolers hebben drie tot vier standen en bij aircoolers met drie of minder standen, is de stap van stand één naar twee vaak gigantisch. Wil je iets meer controle hebben over hoe hard de aircooler blaast? Zorg er dan voor dat je een apparaat aanschaft met meerdere standen. Daarnaast kan je er rekening mee houden dat een aircooler meer stroom verbruikt en lawaai maakt als je een hogere snelheid selecteert.

Time de momenten

Een handige functie die op vrijwel iedere aircooler aanwezig is, is de timer. Met de timer kan je een schema maken wanneer de aircooler voor verkoeling moet zorgen terwijl er ook een speciale slaapmodus geselecteerd kan worden. De slaapmodus zorgt ervoor dat de aircooler de slaapkamer lekker verkoelt, maar dat geluid van het apparaat wordt gereduceerd tot een niveau waardoor je ook gewoon lekker van jouw nachtrust kan genieten.
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-aircoolers-in-2021/de-beste-aircoolers-in-2021-15.png

Het gemak dient de mens

Een ander pluspunt van een aircooler is dat deze apparaten doorgaans met een afstandsbediening worden geleverd. Je kan dus lekker vanuit je stoel of vanaf de bank de aircooler bedienen. De aircooler wordt vaak op een strategische plaats in de kamer gezet en dan is het wel prettig dat je op een afstandje de aircooler een standje harder of zachter kan zetten. Of juist de slaapmodus wilt selecteren. Dat gezegd hebbende kan je met de afstandsbediening geen temperatuur instellen en dat is logisch. Want zoals eerder geschreven kan een aircooler de temperatuur niet verlagen.

Display’s op een aircooler

Om een aircooler een nog iets luxueuzere uitstraling te geven dan dat van een reguliere ventilator, heeft het product vaak een display. Dat een touchscreen kan zijn hoewel, je dat eerder terugvindt bij de iets duurdere aircoolers. Op het display kan je zien welke stand en snelheid is geselecteerd, of de automatische draaifunctie is ingeschakeld en of de koelelementen aan vervanging toezijn. In een aantal gevallen kan je ook de luchtvochtigheidsgraad aflezen als de aircooler een ingebouwde luchtbevochtiger heeft.

Een aircooler met luchtbevochtiger

Er zijn ook aircoolers met een ingebouwde luchtbevochtiger en dat is enorm prettig. De luchtbevochtiger wint sowieso in populariteit, omdat consumenten toch ontdekken dat de luchtvochtigheidsgraad in huis vaak beneden het niveau is. Wanneer de luchtvochtigheid in huis niet op orde is kan dat voor ongemak en zelfs medische klachten zorgen. Met een aircooler sla je dan ook twee vliegen in één klap. Je zorgt niet alleen voor een heerlijk koel windje, maar ook dat het niveau van de luchtvochtigheid weer op pijl is.

Het waterreservoir

Om de luchtbevochtiger in een aircooler te laten werken, moet je zo nu en dan het water bijvullen. In de aircooler zit een waterreservoir en de frequentie van het bijvullen hiervan is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je het apparaat gebruikt. Ga je de luchtbevochtiger vaak gebruiken? Kies dan voor een aircooler met een iets groter waterreservoir. Dat voorkomt dat je constant met je gietertje op en neer loopt. Daar krijg je het immers alleen maar warmer van.

Welk apparaat moet ik kiezen?

Als je op zoekt bent naar verkoeling, dan sta je wellicht voor een dilemma. Uiteraard speelt de prijs die je wilt uitgeven een rol, maar het ligt ook aan de situatie waar je jezelf in bevindt. Een reguliere ventilator is veruit het goedkoopst in de aanschaf, maar een ventilator zorgt alleen voor een tijdelijke verkoeling in een kleine omgeving. Omdat een ventilator ook doorgaans dichtbij de persoon wordt geplaatst, kan de geluidsoverlast van een ventilator een grote rol spelen.
Een aircooler zet je daarentegen op een strategische plaats neer en bedien je op afstand. Zo heb je minder last van het geluid dat het apparaat produceert. Hoewel, het aantal decibel wel boven dat van een ventilator ligt. Daarnaast is de aircooler krachtiger en beter geschikt voor grotere ruimtes. Terwijl het ook een voordeel is dat een aircooler een ingebouwde luchtbevochtiger heeft.
Wil je echt de temperatuur verlagen? Dan is een mobiele of split airco de enige oplossing. Een airco verkoelt echt de lucht en zorgt voor een temperatuurdaling in huis. Toch is het goed om te onderzoeken hoe groot de oppervlakte is die je wilt verkoelen, want dat bepaald uiteindelijk welk type airco in aanmerking komt.

De beste aircoolers

Nu je een beter beeld hebt bij aircoolers, is het tijd om in te zoomen op de beste aircoolers die je op dit moment kan aanschaffen. De aircooler is een product dat in populariteit wint, maar het aanbod is nog zeer beperkt. Wij verwachten dat hier in het komende jaar verandering in komt.

Fauve ACC06K02

De Fauve ACC06K02 is een simpele en voordelige aircooler en feitelijk niets meer of minder dan een luxe torenventilator. Met een touchscreen display, drie verschillende standen en een afstandsbediening. Daarnaast bevat het product ook een timer die je naar eigen wens kan instellen. Het grote nadeel is dat de aircooler geen luchtbevochtiger heeft.

Voordelen

 • Voordelige aanschaf
 • Touchscreen display
 • Die standen/snelheden

Nadelen

 • Geen luchtbevochtiger

Domo DO156A

De Domo DO156A is iets krachtiger dan de Fauve ACC06K02 en ontzettend voordelig in de aanschaf. Toch ligt de prijs hoger dan dat van een gemiddelde torenventilator. Qua opties stelt de Domo DO156A wel iets teleur, want het product heeft geen display of een afstandsbediening. Daarentegen wel een ingebouwde luchtbevochtiger en een waterreservoir met een inhoud van 4 liter.

Voordelen

 • Voordelige aanschaf
 • Drie standen/snelheden
 • Luchtbevochtiger

Nadelen

 • Geen afstandsbediening
 • Geen timer
 • Waterreservoir slechts 4 liter
Coolblue logo
Coolblue
10  / 10

Honeywell TC10PCE

Wil je meer kracht en een groter waterreservoir voor de luchtbevochtiger? Dan is de Honeywell TC10PCE een goede keuze, want deze aircooler zorgt voor een heerlijke koele bries terwijl je de luchtbevochtiger vaker kan gebruiken door het ingebouwde waterreservoir van maar liefst 10 liter. Het product wordt ook geleverd met een afstandsbediening voor extra gemak. Een klein nadeeltje is het ontbreken van de timer functies.

Voordelen

 • Drie standen/snelheden
 • Luchtbevochtiger
 • Waterreservoir maar liefst 10 liter
 • Display

Nadelen

 • Geen timer
Bol.com logo
Bol.com
7,2  / 10
Bekijken Beoordelingen

Domo DO157A

De Domo DO157A is vergelijkbaar met de Domo DO156A, maar dit product heeft een paar interessante voordelen. Zo wordt de Domo DO157A geleverd met een afstandsbediening en een ingebouwde waterreservoir met een inhoud van 7 liter. Daarnaast bevat de ventilator vier in plaats van drie standen en heb je dus meer controle in hoe koel de bries moet aanvoelen.

Voordelen

 • Vier standen/snelheden
 • Luchtbevochtiger
 • Waterreservoir 7 liter

Nadelen

 • Geen touchscreen display

Honeywell TC30PM

De Honeywell TC30PM is echt voor het serieuzere werk en daardoor ook iets duurder in de aanschaf. In alle eerlijkheid is de stap van deze aircooler naar een mobiele airco niet zo groot, maar voor het geld krijg je wel een zeer krachtige aircooler. Die een waterreservoir met een inhoud van maar liefst 30 liter heeft. Daarom is het ook jammer dat er geen afstandsbediening bij wordt geleverd en dat er geen timer functies aanwezig zijn. Dat had de aircooler een perfecte aanschaf gemaakt.

Voordelen

 • Drie standen/snelheden
 • Luchbevochtiger
 • Waterreservoir maar liefst 30 liter

Nadelen

 • Geen afstandsbediening
 • Geen timer
 • Geen (touchscreen) display
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-aircoolers-in-2021/de-beste-aircoolers-in-2021-45.png

Laat de verkoeling maar komen!

Een aircooler is een mooi product en een goede tussenstap als je meer wilt dan een standaard ventilator en geen dure aanschaf wilt doen. Met dit artikel hebben we je aardig op weg geholpen met meer informatie over aircoolers en wat de voor- en nadelen van de producten zijn. En met een selectie van vijf mooie modellen ben je er nu helemaal klaar voor om een aircooler in huis te halen!