Webshops logo vpns

Wat is VPN en hoe werkt VPN?

Iedereen wil veilig kunnen Internetten en je kan jezelf beschermen door een firewall en een antivirusprogramma te installeren en je kan ook gebruikmaken van complexe wachtwoorden en tweestapsverificatie. Het nadeel is dat je met een normale Internetverbinding nooit anoniem bent. Zo kunnen bedrijven, adverteerders, hackers en overheidsinstanties op basis van jouw IP-adres altijd jouw identiteit achterhalen. Met een VPN verbinding hoef je jezelf daar ook geen zorgen over te maken! Maar wat is een VPN en hoe werkt het? Dat leggen wij je uit in deze blogpost.

Inhoud

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network en het is simpel uitgelegd een sluis tussen jouw Internetverbinding en het wereldwijde web. Met een actieve VPN verbinding is het voor de overheid, hackers en bedrijven lastiger om jouw ware identiteit en locatie te achterhalen. Nu denk je misschien dat je niets te verbergen hebt, maar dat is ook niet de insteek van een VPN verbinding. VPN moet ervoor zorgen dat jouw gegevens niet op straat komen te liggen zodat je geen ongewenste reclame en telefoontjes krijgt en dat jouw inloggegevens voor bijvoorbeeld webshops en online bankieren niet worden gestolen.

De slechte reputatie

De slechte reputatie die VPN heeft is dus onterecht. Het klopt dat VPN pas in de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, maar de techniek bestaat al sinds de jaren ’90. Het klopt dat VPN in het verleden vooral werd gebruikt voor cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld om illegale websites en het Dark Web te bezoeken. Dat gebeurt natuurlijk nog steeds, maar VPN is echt voor iedere gebruiker die veiliger wilt Internetten. VPN wordt ook al standaard aangeboden in de luxueuzere pakketten van virusscanners, zoals Norton 360. Dat zouden zij niet doen als VPN gevaarlijk of illegaal is.

Waarom VPN gebruiken?

Wat zijn nu de voordelen van een VPN verbinding? Allereerst heb je meer privacy, want je identiteit en locatie zijn beter afgeschermd. Misschien weet je het niet, maar je bent een doelwit op het moment dat je op het Internet gaat. Niet alleen van kwaadwillende personen, maar ook van bedrijven en adverteerders. Is het je weleens opgevallen dat je naar televisies hebt gekeken en vervolgens op alle websites die je daarna bezoekt toevallig advertenties van die televisies krijgt te zien? Dat is een duidelijk voorbeeld van hoe bedrijven jou volgen zolang je op het Internet bent. Eng idee, toch?

Als tweede kan je met een VPN verbinding prima op open Wi-Fi netwerken Internetten. Bijvoorbeeld als je vaker werkt vanuit een koffiehuis of een andere openbare locatie. Het nadeel van een open Wi-Fi netwerk is dat de deur voor iedereen openstaat en van dezelfde verbinding gebruikmaken. Hackers kunnen dan heel eenvoudig kijken wie er op dat netwerk zit en kwaadwillend gegevens stelen. Zoals inloggegevens van online bankieren of wachtwoorden voor toegang tot de mailbox. Met VPN scherm je jezelf hiervoor af.

Als derde wordt VPN ook veelvuldig gebruikt voor het omzeilen van regionale blokkades. Zo kan je met VPN bijvoorbeeld via een Amerikaanse server Internetten en dus ook Amerikaanse Netflix kijken. Het aanbod van Netflix is in de Verenigde Staten compleet anders dan het aanbod in Nederland en dat kan voor fanatieke filmliefhebbers wel een voordeel zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling en Netflix doet er ook alles aan om deze omzeilingen te blokkeren, maar illegaal is het niet. Zolang je maar voor het abonnement betaald natuurlijk.

Wat zijn de nadelen?

VPN heeft ook een aantal nadelen en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een VPN verbinding gebruikt of gaat gebruiken. Allereerst is het een feit dat een VPN verbinding je niet beschermd tegen gevaren, zoals malware, spyware en andere bedreigingen, waar je via het Internet en de mail aan wordt blootgesteld. Een VPN verbinding geeft dus geen vrijheid om lukraak op linkjes en bijlagen in een e-mail te klikken. De enige manier om jezelf hier tegen te beschermen is om een goede virusscanner te gebruiken.

Ten tweede is het belangrijk om te controleren welke snelheden een VPN aanbieder aanbiedt. Vaak wordt de snelheid van het Internet verlaagd en heb je geen beschikking over de volledige snelheid die jouw Internetverbinding aankan. Dat kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Daarnaast zijn er ook VPN aanbieders, die een maximaal aantal gigabytes per maand beschikbaar stellen. Wanneer de bundel is opgebruikt, kan je geen gebruik meer maken van de VPN verbinding.

Als derde moet je jezelf realiseren dat anoniem nog steeds niet 100% anoniem is. Ja, je bent veilig voor hackers, bedrijven en de overheid, maar nog altijd niet voor de VPN aanbieder. Die kan nog steeds zien waar jij je op het Internet begeeft en wat jouw locatie is. Het is dus belangrijk om een VPN aanbieder te kiezen die garandeert geen logbestanden op te slaan. Alleen dan ben je 100% anoniem.

Als vierde een tip, want wellicht denk je dat het privacy scherm van jouw browser genoeg anonimiteit biedt. Om cookies van adverteerders te weren werkt het privacy scherm van de browser prima, maar jouw IP-adres is nog steeds zichtbaar voor bijvoorbeeld de overheid, een werkgever of de Internetprovider. Het privacy scherm is dus geen VPN!

Gratis VPN

Er zijn aanbieders die een gratis VPN aanbieden en dat is natuurlijk enorm aantrekkelijk. Maar wees gewaarschuwd, want ook deze aanbieders moeten geld verdienen. Hetzij met advertenties of met het doorverkopen van gegevens. Daarom adviseren wij om hier geen gebruik van te maken. Met een betaalde oplossing heb je niet alleen meer anonimiteit, maar ook meer service! Zo hoef je weinig tot geen zorgen te maken over de verbindingssnelheid en of jouw gegevens alsnog via een omweg op straat belanden.

Hoe werkt VPN?

Nu je meer weet over VPN, wat het is en welke voordelen je hebt, is het goed om even uit te leggen hoe VPN werkt. In de basis zorgt een VPN verbinding ervoor dat je op het Internet surft met een ander IP-adres dan dat van jezelf. Door een verbinding te maken met een server van een VPN aanbieder wordt er een willekeurig IP-adres aan jouw verbinding gekoppeld en kan je anoniem Internetten. Zoals eerder geschreven is het dus een soort sluis tussen jouw Internetverbinding en het Internet.

Om van VPN gebruik te kunnen maken moet je eerst een VPN aanbieder kiezen en een account registreren. Vaak worden alleen gegevens, zoals het e-mailadres gevraagd om van start te kunnen gaan. Na de registratie kan je een pakket kiezen en de betaling verrichten. Er zijn variërende pakketten verkrijgbaar, die vaak verschillen in servicelevels en snelheden terwijl betalingen vaak met welbekende betalingsmethoden, zoals creditcard, iDeal en PayPal verricht kunnen worden. Na de betaling krijg je toegang om een applicatie voor Windows of macOS te downloaden.

De applicatie installeer je logischerwijs op het systeem waar je de VPN op wilt gebruiken. Wanneer je het programmaatje opstart kan je kiezen om een VPN verbinding te maken en je kan dan ook kiezen voor een willekeurig IP-adres en locatie. Je kan ook een vaste locatie kiezen of het programmaatje laten zoeken naar de dichtstbijzijnde server die beschikbaar is. Vaak wordt er met een grote indicator in een groene kleur aangegeven of de VPN verbinding succesvol tot stand is gebracht.

Een aantal programma’s bieden ook extensies aan voor de browser(s) die je gebruikt. Met de extensies kan je direct vanuit de browser een VPN verbinding tot stand brengen. Voor de meest gebruikte browsers, zoals Safari, Firefox en Chrome zijn er in de basis altijd extensies beschikbaar.

VPN op iPhone of Samsung Galaxy

In de basis werkt een VPN voor op een smartphone, zoals de iPhone, Samsung Galaxy of een toestel van een andere fabrikant hetzelfde als de VPN voor op een computer of laptop. Je hebt ook een account bij een VPN aanbieder nodig en je moet ook een app in de Apple Store of Google Play Store downloaden. Met deze app kan je via de smartphone een VPN verbinding tot stand brengen en dus ook via de telefoon anoniem Internetten. Deze apps zien er grotendeels hetzelfde uit als het programmaatje dat op een computer of laptop wordt geïnstalleerd en je beschikt dus doorgaans ook over dezelfde functies. Let op! Want bij een app voor een smartphone vraagt het toestel vaak om goedkeuring om de VPN instellingen aan het toestel toe te voegen. Logischerwijs klik je op toestaan om de VPN te kunnen gebruiken.

De beste VPN in Nederland

Op dit moment is NordVPN de beste VPN aanbieder in Nederland. NordVPN heeft een aantal unieke kenmerken en scoort op zowel de service als de snelheid het hoogst. De provider logt geen bestanden en heeft een ingebouwde AdBlocker. Zodat advertenties en het volgen van adverteerders nog beter wordt geweerd. De nadelen zijn dat NordVPN zeker niet de goedkoopste is en dat zij geen proefperiode met een geld terug garantie aanbieden.

NordVPN logo
NordVPN
7,5  / 10

Hoe werkt NordVPN? Simpel! Je registreert een account en kiest een plan voor een kortere of langere periode. Hoe langer de periode is des te minder je betaalt. NordVPN biedt intuïtieve apps voor zowel Windows, macOS als Android en iOS.

VPN providers

Er zijn meer VPN providers dan alleen NordVPN. Bijvoorbeeld VPN Nederland. VPN Nederland is een vrij voordelige manier om een VPN verbinding tot stand te brengen en het grootste voordeel is dat het een Nederlands bedrijf is. Dat ook geen logbestanden opslaat en niet weten welke klanten online zijn en welke Internetpagina’s zij bezoeken. Veiligheid staat bij hun hoog in het vaandel en spenderen veel tijd en aandacht in het tot stand brengen van een beveiligde VPN tunnel. Hoe werkt VPN Nederland? Net zo simpel als NordVPN. Installeer de app op de computer, laptop of smartphone, druk op de knop en et voilà! Je bent anoniem.

GooseVPN is een andere Nederlandse VPN aanbieder die praktisch hetzelfde doet als VPN Nederland en daarbij een proefperiode van 7 dagen ter beschikking stelt aan nieuwe klanten. Klanten zijn zeer te spreken over de Nederlandstalige helpdesk en ook de kwaliteit van de VPN verbinding die GooseVPN tot stand brengt. Uiteraard beschikken zij ook over applicaties die voor vrijwel alle systemen te downloaden zijn.

HideMyAss is een wereldwijd opererend bedrijf dat enorm veel servers tot hun beschikking hebben en ook een fantastische snelheid van tot wel 20GBps garandeert. Ze zijn eveneens vrij voordelig en hebben zelfs applicaties voor op spelcomputers, zoals de Sony PlayStation 5 en Xbox Series X. De Kill Switch is een mooie functie, want mocht je de VPN verbinding verloren gaan worden alle applicaties gestopt. Zodat je op dat moment niet zichtbaar bent voor hackers, bedrijven en overheden.

GooseVPN logo
GooseVPN
9  / 10
Bekijken Beoordelingen
HideMyAss logo
HideMyAss
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Meer informatie nodig?

Heb je meer informatie nodig over VPN en VPN aanbieders? Bekijk dan de beste VPN providers op de website. Lees de reviews en oordeel zelf welke VPN provider het beste bij jou past!