Webshops logo slaapcomfort

Hoe kies je het perfecte bed?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/hoe-kies-je-het-perfecte-bed-tips-en-trucs-ervaringensite-nl/1.png

Een goede nachtrust is belangrijk voor lichaam en geest. Wanneer je lekker slaapt kun je overdag de gebeurtenissen die plaatsvinden veel beter relativeren en je voelt je ook een stuk energieker. Een goed bed is al het halve werk om van een goede nachtrust te kunnen genieten, want een bed dat niet lekker ligt zorgt ervoor dat je heel oppervlakkig of zelfs helemaal niet slaapt. In ons artikel geven we handige tips en trucs over hoe je het perfecte bed kiest.

Een bed dat lekker ligt

Het belangrijkste is dat een bed lekker ligt. Er zijn verschillende soorten bedden verkrijgbaar en je hebt dan ook genoeg keuze. Zelfs zoveel keuze dat wij ons heel goed kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kun je heel eenvoudig keuzes maken die afhankelijk zijn van jouw persoonlijke smaak, de voorkeuren en de ruimte die je hebt. Je kunt wel jouw oog laten vallen op een kingsize bed, maar als je een kleine slaapkamer hebt is dit wellicht niet de beste keuze. En dan kun je ook nog keuzes maken of je voor een (elektrisch) verstelbare of vaste bedbodem kiest.

Droomidee logo
Droomidee
9,3  / 10
Bekijken Beoordelingen
iBoxspring logo
iBoxspring
8,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Verschillende soorten bedbodems

Er zijn verschillende soorten bedbodems en alle bodems hebben zo hun voor- en nadelen. In de basis heb je keuze uit lattenbodems, schotelbodems en spiraalbodems. De soort bodem zorgt voor hoeveel ondersteuning je tijdens het slapen hebt, maar bepaalt niet hoe comfortabel je ligt. Er is ook geen duidelijke richtlijnen of bepaalde bodems geschikter zijn voor lange of korte mensen of mensen met een smal of breed postuur. Op de gebieden van vochtregulatie en ventilatie zitten er wel significante verschillen tussen de bodems.

Droommatras.nl logo
Droommatras.nl
9,1  / 10
Bekijken Beoordelingen
Budget Home Store logo
Budget Home Store
7,8  / 10
Bekijken Beoordelingen

Lattenbodem

De lattenbodem is nog altijd een populaire keuze en biedt in de regel een goede ondersteuning. De losse planken zijn te verplaatsen en dat zorgt ervoor dat een lattenbodem ook prima een individuele ondersteuning kan geven. Dat mensen met een breder postuur geen baat hebben bij een lattenbodem is een fabeltje, maar het ligt er wel aan welke lattenbodem je kiest. Goedkopere lattenbodems bevatten planken van minder sterk hout die niet alleen sneller loskomen en breken, maar ook meer lawaai maken. Latten van beuken zijn bijvoorbeeld ontzettend sterk en veren goed mee. Met de kanttekening dat lattenbodems van beuken ook gelijk een stuk prijziger zijn.

Schotelbodem

De schotelbodem is misschien wel de beste bedbodem die je op dit moment kunt kiezen en op de bodem zijn losse schotels van kunststof gemonteerd die individueel kunnen bewegen. Deze soort bodems bieden dus ook de meeste ondersteuning en zorgen daarnaast voor een goede ventilatie. Vooral mensen die overmatig transpireren hebben meer baat bij deze bodem, omdat het kunststof vochtbestendig is. In tegenstelling tot het hout van een lattenbodem. Ook hier geldt de regel dat hoe duurder de bodem is des te beter ook de kwaliteit is.

Spiraalbodem

Spiraalbodems zijn makkelijk te herkennen, want de spiralen zijn van ijzerdraden die in elkaar gevlochten zijn. Deze constructie biedt niet alleen veel ondersteuning, maar werkt ook ventilerend. Evenals een schotelbodem dat doet. Een nadeel van deze bodem is dat deze in tegenstelling tot de latten- en schotelbodem geen individuele ondersteuning kan bieden. Daarnaast kun je hier geen latex matrassen op neerleggen. Het pluspunt is dat je wel een matras met pocketvering kunt plaatsen. Dat bij een lattenbodem of schotelbodem niet mogelijk is.

Waar moet je op letten als je een matras koopt?

De bodem is slechts een deel van het bed. Het matras maakt het uiteindelijk af. Even buiten beschouwing gelaten dat je wellicht ook nachtkastjes, een hoofdbord of een bed met een tv-lift wilt aanschaffen. Het matras bepaalt hoe comfortabel je uiteindelijk ligt. Je kunt kiezen voor een matras met pocketvering, traagschuim matras, latex matras, koudschuim matras en polyether matras. De keuze die je maakt is afhankelijk van je slaaphouding, de allergieën die je hebt en het postuur.

Beddengoeddirect.nl logo
Beddengoeddirect.nl
10  / 10
Bekijken Beoordelingen
vtwonen logo
vtwonen
10  / 10
Bekijken Beoordelingen

Koud- en traagschuim matrassen

Koudschuim matrassen bieden enorm veel comfort, omdat dit matrassen met een open celstructuur en veerkrachtig schuim zijn. Deze vormen zich dus prima naar het lichaam terwijl het schuim in de originele staat kan terugkeren als je uit bed stapt. Je hoeft dus niet te vrezen voor vervelende drukpunten en blijvende kuilen die de nachtrust kunnen verstoren. Traagschuim wordt vaak gebruik in combinatie met koudschuim. Het matras bevat dan een laag traagschuim dat voor nog meer ondersteuning en dus comfort zorgt. Door de open celstructuur ventileren deze matrassen uitstekend en ze blijven aangenaam op temperatuur.

Pocketvering matras

Pocketvering matrassen bieden veel ondersteuning. In het matras zijn metalen veren aanwezig die worden omringd door zakken met veren of met schuimrubber. Bij een vulling van veren speelt een eventuele allergie een belangrijke rol, want als je allergisch bent voor dons kan een pocketvering matras problemen geven. Daarnaast staan deze matrassen erom bekend dat ze een magnetisch veld kunnen creëren en mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen hier ook flink last van hebben. De pluspunten zijn dat deze matrassen uitstekend ventileren en ook lekker koel blijven. 

De-Slaapfabriek.nl logo
De-Slaapfabriek.nl
10  / 10

Latex matras

Latex is een rubbersoort dat je kunt uitrekken en veerkrachtig is. Ze liggen comfortabel, maar hebben als groot nadeel dat ze niet goed ventileren. Ze kunnen ook behoorlijk warm aanvoelen dat in de zomer wellicht voor minder comfort zorgt. Een ander nadeel is dat een latex matras een vrij korte levensduur van gemiddeld 7 jaar heeft. Terwijl andere matrassoorten 10 tot 12 jaar meegaan.

Polyether matras

Het polyether matras bespreken we liever niet, want deze matrassen zorgen voor het minste comfort. Ze liggen misschien wel lekker, maar dat kan van korte duur zijn als de eerste kuilen ontstaan. Daarnaast ventileren deze matrassen ook niet zo goed als andere matrassoorten. Prijstechnisch zijn deze matrassen wel weer interessant.

De Boxspring

iBoxspring logo
iBoxspring
8,5  / 10

En dan hebben we natuurlijk nog de boxspring! Een luxueus bed waar je in het verleden alleen in hotels op kon slapen, maar de boxspring heeft in de afgelopen flink wat terrein gewonnen bij de mensen thuis. En dat is niet zo vreemd. Een boxspring biedt enorm veel comfort terwijl het bed op één geheel lijkt. Het bed bestaat ook uit slechts enkele delen die op elkaar zijn afgestemd. Het onderstel bevat de speciale vering die het gewicht gelijkmatig kan verdelen en dus voor voldoende ondersteuning zorgt terwijl het matras op de bodem is afgestemd. Uiteindelijk heb je wel de soortgelijke keuzes dan wanneer je voor een bepaalde bedbodem en bijpassend matras kiest. Dezelfde spelregels zijn dan van toepassing.

Een groot voordeel van een boxspring is dat het matras vaak in dezelfde stijl als het onderstel is gestoffeerd en dat zorgt voor een mooiere uitstraling in de slaapkamer. Terwijl je enorm veel keuze hebt uit verschillende soorten boxsprings. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een boxspring met extra bergingsruimte of een boxspring met een luxueus hoofdbord. Boxsprings die elektrisch verstelbaar zijn of een tv-lift bevatten behoren ook tot de opties.

Testen en bestellen

De enige manier om te ontdekken of een bed lekker ligt is om het uit te testen in een speciaalzaak. Maar houdt er wel rekening mee dat je dan te maken krijgt met een momentopname. Wij denken namelijk niet dat je uren in een beddenzaak op een bed gaat liggen. Het grote voordeel is dat je bedden ook online kunt bestellen en in de regel bieden de webshops een extra service aan waarmee je voor een bepaald aantal dagen kunt proefslapen. Door dit te doen weet je zeker dat je een bed koopt die niet alleen naar smaak is, maar die ook lekker ligt! Je hebt dan uitgebreid de kans om het bed te testen en er afstand van te doen als blijkt dat het toch niet de beste keuze is geweest. Daarnaast wordt het bed ook nog eens netjes bij je afgeleverd en als je dat wenst gemonteerd.

Bij welke webshops kun je het beste een bed bestellen?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw bed zijn er een groot aantal specialisten waaruit je kunt kiezen. Maar bij welke specialisten kun je het beste een bed kopen? Wij hebben de beste webshops voor jou op een rijtje gezet.

Beddenbriljant

Beddenbriljant is een specialist op het gebied van bedden, matrassen en boxsprings en zij hebben een ruim assortiment van verschillende soorten bedden. Aantrekkelijk geprijsd en vaak uit voorraad leverbaar. Daarnaast kun je ook de showroom in Asten bezoeken. Waar de bedden staan opgesteld en getest kunnen worden. Iets dat aan te raden is, want helaas biedt Beddenbriljant geen proefperiode aan. Aangeschafte producten kunnen alleen in de originele verpakking en ongebruikt geretourneerd worden.

Voordelen

 • Ruim assortiment bedden, matrassen en boxsprings
 • Showroom in Asten
 • Betalen in 3 t/m 36 termijnen
Beddenbriljant logo
Beddenbriljant
7,5  / 10

Bedderie De Boer

Bedderie De Boer heeft al meer dan 50 jaar ervaring met het verkopen van bedden, boxsprings en matrassen en mag dus als een autoriteit op het gebied van slaapcomfort worden gezien. Het assortiment is gigantisch en je hebt voldoende keuze. Naar welk bed je ook op zoek bent. Er is voor elk wat wils en ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Je kunt ook de showroom in Heerenveen bezoeken om de bedden te zien en te testen. Dat nodig is om de juiste keuze te maken, want Bedderie De Boer biedt geen proefperiode aan. Producten kunnen alleen ongemonteerd en ongebruikt geretourneerd worden.

Voordelen

 • Meer dan 50 jaar ervaring
 • Gigantisch assortiment bedden, matrassen, boxsprings en toebehoren
 • Gratis ruilen als je een verkeerde bestelling hebt geplaatst
 • Aanbod van bekende merken, zoals Auping en Mline
Bedderie logo
Bedderie
9  / 10

Beddenplein

Wil je 30 dagen proefslapen? Dan ben je bij Beddenplein aan het juiste adres! De webshop biedt een 30 dagen slaapgarantie aan en daar kun je gebruik van maken als het bed toch niet bevalt. Hier zijn wel speciale voorwaarden op van toepassing die je op de website kunt vinden. Wil je toch liever het bed in het echt zien en even testen? Dan kun je de showrooms in Zaltbommel en Waalwijk bezoeken. En ze staan met een live chat ook dagelijks voor je klaar om belangrijke vragen over bedden, boxsprings en matrassen te beantwoorden.

Voordelen

 • Groot assortiment bedden, matrassen en boxsprings
 • Betalen in 3 termijnen mogelijk
 • 30 dagen slaapgarantie
 • Showrooms in Waalwijk en Zaltbommel
Beddenplein logo
Beddenplein
10  / 10

Beoordeeld door consumenten

De webshops en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die iets bij deze aanbieders hebben besteld en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de winkels en webshops die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je wilt bestellen iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over winkels en webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de (web)winkel in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een bepaalde aanbieder iets moet bestellen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.