Webshops logo outdoor

Welke motorhelm headsets je het beste kunt kopen

/uploads/img/blogs/welke-motorhelm-headsets-je-het-beste-kunt-kopen/welke-motorhelm-headsets-je-het-beste-kunt-kopen-1.png
Toeren met de motor is een heerlijk tijdverdrijf. Als motorrijder heb je alle vrijheid om op verkenning te gaan en mooie locaties te bezoeken. Alleen, samen of in groepsverband. Wanneer je met een passagier, een maatje of in groepsverband erop uitgaat, is het wel makkelijk dat je met elkaar in contact kan blijven. Als je een ongeplande stop wilt maken of gewoon even wilt kletsen. Fabrikant Cardo heeft de perfecte oplossingen om dit mogelijk te maken.
Inhoud

Headsets voor op de motor

Cardo heeft een breed assortiment in headsets voor op de motor en is dé specialist op het gebied van motorhelm headsets. Het aanbod bestaat uit headsets waarmee je eenvoudig en handsfree je smartphone kunt bedienen, maar ook naar je favoriete radiozender kunt luisteren of het navigatiesysteem kunt bedienen. Maar nog belangrijker is dat je ook kan communiceren met je passagier of reisgenoot. Het bedienen van de headset gaat eenvoudig met een spraakcommando of met een bedieningspaneel dat aan de buitenkant van de helm wordt bevestigd met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen. Terwijl de microfoon en luidsprekers in de voering van de helm worden ingebouwd. Heb je een open helm en wil je de microfoon aan de buitenkant monteren? Geen probleem! Want de headsets van Cardo worden standaard geleverd met een microfoon voor in de helm en een microfoon voor buiten de helm.

Wat ontvang je wanneer je een headset van Cardo koopt?

Wanneer je een motorhelm headset van fabrikant Cardo besteld, ontvang je een compleet pakket waarmee je direct aan de slag kan gaan. De pakketten bestaan uit een cradle, die je met de bijgeleverde M3-plakkers op de helm kunt bevestigen, de control unit die niet alleen voor de verbindingen met andere apparaten en headsets zorgt, maar waarmee je ook secundaire apparaten kunt bedienen en het volume kunt reguleren, twee luidsprekers die je in de helm kunt monteren, een microfoon die je in de helm kunt monteren en een microfoon met Noise Cancelling die je aan de buitenkant van de helm kunt monteren. Uiteraard worden de headsets ook geleverd met een handleiding en een aansluit-/oplaadkabel. Daarnaast worden de headsets zowel in een single- als een duo-verpakking verkocht. Logischerwijs heb je meer voordeel als je voor een duo-verpakking kiest.

Simpel bedienen

Tijdens het rijden hoor je jouw handen aan het stuur te hebben en daarom kan je met voorgeprogrammeerde spraakcommando’s je headset en de apparaten die je via Bluetooth hebt verbonden bedienen. Daarnaast kan je met een spraakcommando de communicatie starten met een bijrijder of een mederijder en het volume reguleren. De standaard spraakcommando’s voor het navigeren, het aannemen van een telefoongesprek en het opzetten van een groepsgesprek zijn altijd aanwezig, maar via de app voor op je smartphone kan je de spraakcommando’s wijzigen, verwijderen en toevoegen. Via de gratis applicatie op je smartphone of laptop kan je andere instellingen wijzigen, zoals de geluidsuitvoer en het updaten van de firmware. Dat af en toe nodig is om de headset naar behoren te laten functioneren.

Waarom is het updaten van de Firmware belangrijk?

Een motorhelm headset draait zoals ieder draadloos apparaat, zoals een smartphone, tablet of een Bluetooth headset, op software. Software die bepaalde zaken regelt, zoals de communicatie met een balprogramma of een applicatie, zoals WhatsApp. Zo nu en dan krijg je in het scherm van je smartphone te zien dat er een update beschikbaar is en dat je de telefoon moet updaten. Bij een headset is dat niet anders, maar een hoofdtelefoon heeft geen scherm waarmee aangegeven wordt dat er een update beschikbaar is. De oplossing is om af en toe het apparaat met de bijgeleverde aansluitkabel te koppelen met een laptop of een PC en via de de gratis software van Cardo, die op de website van de fabrikant te downloaden is, de headset te updaten. Zo blijft de headset naar wens functioneren. Het advies is om dit minimaal eens per kwartaal te doen of voordat je met de motor op pad gaat.

Open communicatie met passagier en reisgenoten

Het grootste voordeel van de Cardo headsets is dat je een open communicatie met een passagier of een reisgenoot kunt opzetten. De motorhelm headsets beschikken namelijk over een intercom en dat maakt een headset van Cardo veelzijdiger dan een standaard Bluetooth headset. Het intercomsysteem is speciaal ontwikkeld om een communicatie over een grote afstand mogelijk te maken. Waar Bluetooth technologie de beperking heeft dat het bereik slechts maximaal 30 meter is. Maar het is wel afhankelijk van de situatie welke Cardo headset de beste keuze is, want in de uiteenlopende modellen zitten wel een aantal verschillen. Waar we in dit artikel verder op inzoomen.

Cardo Freecom 1+

De Cardo Freecom 1+ is het goedkoopste model in het assortiment, maar ook het model met de minste functies. De Freecom 1+ is eigenlijk gemaakt voor de bestuurder, die met spraakcommando’s zijn navigatiesysteem en/of smartphone wil bedienen tijdens een rit of naar de ingebouwde FM-radio wil luisteren. Het koppelen met een smartphone en/of een navigatiesysteem gaat via Bluetooth. Nu heeft de Freecom 1+ wel een intercomfunctie, maar door een beperking in het bereik (maximaal 10 meter) is dit slechts geschikt om met bijvoorbeeld een passagier te communiceren. Uiteraard moet de passagier dan ook beschikken over een Cardo headset.

Voordelen

 • Aantrekkelijk in aanschafprijs
 • Eenvoudig te monteren
 • Compleet pakket incl. montage

Nadelen

 • Maximaal 10 meter bereik
 • Geen JBL luidsprekers
Chromeburner logo
Chromeburner
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
RAD.eu logo
RAD.eu
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Cardo Freecom 2+

De Cardo Freecom 2+ is gelijk iets uitgebreider hoewel, de functies van deze headset gelijk zijn aan die van de Freecom 1+. Echter is het bereik van deze headset veel beter (maximaal 500 meter). Dat maakt de Freecom 2+ ook geschikt voor bike-to-bike communicatie. Ideaal als je met een maatje gaat toeren. De beperking is dat het intercomsysteem slechts twee kanalen heeft. Met andere woorden, je kan maximaal met twee mensen tegelijkertijd praten via de intercom. Dat is niet handig wanneer je met meerdere rijders met Cardo headsets gaat rijden.

Voordelen

 • Geschikt voor bike-to-bike communicatie
 • Eenvoudig te monteren
 • Compleet pakket incl. montage
 • Ingebouwde FM-radio

Nadelen

 • Maximaal voor twee rijders
 • Geen JBL luidsprekers
 • Maximaal 500 meter bereik
Chromeburner logo
Chromeburner
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
RAD.eu logo
RAD.eu
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Cardo Freecom 4+

De Cardo Freecom 4+ is de meest uitgebreide headset in de Freecom-serie en het cijfer verklapt al een beetje dat je met deze headset een open communicatie met tot maximaal vier rijders kunt opzetten. Uiteraard dient dan iedere rijder wel te beschikken over de Freecom 4+ headset. Hoewel de Freecom 4+ verder in functies gelijk is aan de Freecom 1+ en Freecom 2+, heeft deze headset nog meer voordelen. Zoals een groter bereik tot maximaal 3,6 kilometer en wordt de headset geleverd met kwalitatief goede JBL-speakers in plaats van de standaard speakers die bij de goedkopere modellen worden geleverd.

Voordelen

 • Geschikt voor bike-to-bike communicatie
 • Eenvoudig te monteren
 • Compleet pakket incl. JBL luidsprekers
 • Groot bereik tot 3,6 kilometer

Nadelen

 • Pittige aanschafprijs
 • Maximaal voor vier rijders
Chromeburner logo
Chromeburner
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
RAD.eu logo
RAD.eu
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Cardo Packtalk Bold

De Cardo Packtalk Bold is een zeer uitgebreid communicatiesysteem voor op de motor en is vooral geschikt voor motorrijders die in een groter groepsverband toeren. De Packtalk Bold heeft namelijk niet alleen een groot bereik van tot wel 8 kilometer, maar ook een mogelijkheid om maximaal 15 rijders aan het gesprek toe te voegen. Door het door Cardo ontwikkelde DMC-systeem (Dynamic Mesh Communications) creëer je een open communicatie met je reisgenoten terwijl de verbinding nooit verloren gaat als één de rijders besluit om te stoppen. Waar in het verleden (en bij een aantal merken nog steeds) de verbinding als een ketting wordt opgezet, is het DMC-systeem ontwikkelt als een spinnenweb. Bij een kettingverbinding moeten de headsets opnieuw gekoppeld worden als een rijder besluit om de communicatie te verbreken. Maar bij een headset met DMC hoeft dat dus niet. Evenals bij de Freecom 4+ wordt de Packtalk Bold geleverd met kwalitatief uitstekende JBL-luidsprekers en is de Packtalk Bold sinds kort en voor het eerst verkrijgbaar in zwart.

Voordelen

 • Groot bereik tot maximaal 8 kilometer
 • Exclusief DMC-systeem aanwezig
 • Geschikt voor 15 rijders (grote groepen)
 • Compleet pakket incl. JBL luidsprekers

Nadelen

 • Pittig in de aanschafprijs
 • DMC alleen aanwezig op Packtalk headsets
Chromeburner logo
Chromeburner
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
RAD.eu logo
RAD.eu
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Combineren met andere merken

Een groot nadeel van Cardo headsets is dat deze lastig te combineren zijn met motorhelm headsets van de concurrent. De techniek achter het ingebouwde intercomsysteem is bij de merken verschillend en dat kan voor storingen zorgen. Dat is niet handig wanneer onderlinge communicatie op de motor essentieel is. Daarnaast is het door Cardo ontwikkelde DMC-systeem alleen aanwezig op de headsets van de fabrikant. Wanneer je met een grote groep op pad gaat is het dus cruciaal dat iedereen dezelfde motorhelm headset gebruikt wanneer je gebruik wilt maken van dit handige communicatiesysteem.

Welk model is de beste keuze?

Wellicht vraag je jezelf nu af welk model het beste in jouw situatie past en daarom zetten we het nog even op een rijtje om het te verduidelijken. Wanneer je een motorrijder bent die af en toe een passagier meeneemt, is de Freecom 1+ de beste keuze. Het is een vrij goedkope oplossing om met je passagier te kunnen communiceren. Wanneer je graag wilt communiceren met een mederijder, is de Freecom 2+ de beste keuze. Deze headset heeft een groter bereik en maakt bike-to-bike communicatie mogelijk. Wordt de groep groter? Dan is de Freecom 4+ een beter model. Met dit model kan je groepscommunicatie tot vier personen opzetten en je beschikt gelijk over de kwalitatief betere JBL luidsprekers. Ben je onderweg met grote groepen motorrijders en wil je al het gemak ervaren van onderlinge communicatie? Dan is de Packtalk Bold de beste keuze, want deze headsets maken gebruik van het exclusieve DMC-systeem. Dat onderlinge communicatie tussen vijftien rijders en met een maximaal bereik van acht kilometer mogelijk maakt.

Cardo headsets combineren

Het is mogelijk om Cardo headsets te combineren, maar er zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je in een grote groep rijdt en iemand gebruikt een Freecom 4+, dan kan hij of zij slechts met drie andere motorrijders een open communicatie opzetten. Bij een Freecom 2+ is dat logischerwijs met twee motorrijders. Met een Packtalk Bold kan je met ieder model een lijn openzetten via het intercomsysteem, maar wil je gebruikmaken van het DMC-systeem moeten alle rijders beschikken over een headset uit de Packtalk-serie.

Start de motoren!

Je hebt nu meer informatie over hoe je het beste handsfree kunt bellen of communiceren met je passagier en reisgenoten wanneer je op de motor zit en waarom de headsets van Cardo de beste keuze zijn. Je weet nu ook welke modellen er zijn, welke functies deze bevatten en welke modellen de beste keuze zijn in specifieke situaties. Wil je meer informatie over motorhelm headsets of gericht advies? Neem dan contact met ons op.