Webshops logo fietsen

De voordelen van een elektrische fiets

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets-1.png
Nederland mag gerust hét fietsland worden genoemd. Met meer dan 18 miljoen fietsen staat dat gelijk aan veertig procent van al het verkeer dat in Nederland plaatsvindt. Consumenten pakken graag de tweewieler om een lekker stukje te gaan fietsen terwijl het voor velen ook een ideaal vervoersmiddel is als je korte afstanden in de binnenstad moet afleggen. Dat de elektrische fiets dan ook in populariteit wint is niet zo vreemd en steeds meer consumenten kiezen voor een door een motor aangedreven fiets. Maar wat zijn de voordelen van een elektrische fiets en waar kan je op letten wanneer je een elektrische fiets wilt kopen? Wij leggen dat uit in dit uitgebreide blogartikel.
Inhoud

De geschiedenis van de elektrische fiets

Als je denkt dat de elektrische fiets iets van de laatste jaren is, heb je slechts gedeeltelijk gelijk. Ja, de elektrische fiets komt pas in de laatste jaren in opmars, maar de eerste elektrische fiets werd al in de jaren dertig gemaakt. Maar door de ontwikkelingen in de technologie en het verbeteren van de fietsaccu, is de elektrische fiets een product dat pas in de afgelopen decennia in populariteit heeft gewonnen. En het op veel vlakken zelfs wint van de snorfiets, brommer en scooter. Mede te danken aan het feit dat de motor van een elektrische fiets wordt aangestuurd door elektriciteit en niet door benzine. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook beter voor het milieu.   Daarnaast zorgde de ontwikkelingen ervoor dat er langere afstanden op de accu gereden kunnen worden en dan wordt de elektrische fiets een stuk aantrekkelijker. Je hebt natuurlijk niets aan een fiets waarmee je slechts een aantal kilometer gebruik kan maken van de hulpmotor. Tegenwoordig kan je op een fiets met een volledig opgeladen fietsaccu een behoorlijke afstand afleggen. Dat ideaal is als je een flinke fietstocht in de agenda hebt staan.

E-bike en pedelec

In de regel heeft een elektrische fiets een hulpmotor. Die geactiveerd wordt wanneer je trapt of als er een rotatie van het wiel wordt gedetecteerd. Maar er zijn nog altijd elektrische fietsen waarmee je volledig op de motor kan rijden. De aandrijving vindt dan plaats via een gashendel in het stuur. Dit worden ook wel e-bike’s genoemd. Hoewel een e-bike veel weg heeft van een snorfiets, wordt dit product nog altijd gezien als een elektrische fiets en vervalt dus de verplichte verzekering en je hoeft ook niet in het bezit te zijn van het bromfietscertificaat of een rijbewijs. Overigens is er wel een verzekeringsplicht en een rijbewijs of certificaat vereist wanneer de maximale snelheid van de e-bike hoger is dan 25 kilometer per uur. Dan ben je ook verplicht om een helm te dragen hoewel, het altijd te adviseren is dan je bij snelheden boven de 10 kilometer per uur een fietshelm draagt. De pedelec is een elektrische fiets die alleen een hulpmotor aan boord heeft en alleen zijn werk doet als de bestuurder in beweging is. Met een pedelec moet je dus wel blijven trappen als je van de ondersteuning van een hulpmotor gebruik wilt maken. In tegenstelling tot een e-bike heeft een pedelec (ook wel de fiets met trapondersteuning genoemd) geen snelheidsregelaar op het stuur. Dat neemt niet weg dat de twee soorten samenvloeien, want er zijn immers ook e-bike’s, die als een pedelec gebruikt kunnen worden. In de regel heeft een pedelec een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Terwijl er ook speed pedelecs zijn met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur.

De hulpmotor trekt of duwt je vooruit

Zoals geschreven bevat een elektrische fiets een hulpmotor. Die geactiveerd wordt wanneer er beweging plaatsvindt. De hulpmotor kan op drie plaatsen op een pedelec aanwezig zijn. De motor kan in het frame zijn verwerkt, maar er zijn ook modellen waar de hulpmotor in het voor- of achterwiel is gemonteerd. Bij een montage in het voorwiel wordt de bestuurder als het ware vooruit getrokken. Met als nadeel dat het idee kan ontstaan dat er minder controle over de fiets is. In tegenstelling tot de montage in het achterwiel waarbij de gebruiker het idee heeft dat hij of zij de wind mee heeft. Vooral in scherpe bochten en bij het nat wegdek verkleint een elektrische fiets met een motor in het achterwiel de valkans.    Bij een hulpmotor, die in het frame is gemonteerd, wordt de ketting door middel van een extra tandwiel aangedreven. Een hulpmotor in het frame is iets dat steeds vaker voorkomt. In het verleden produceerde een motor in het frame meer geluid en was het frame een stuk groter. Maar door de verfijning van de techniek zijn dit problemen, die inmiddels tot het verleden behoren. Hoewel, de wielbasis van een pedelec met een motor in het frame nog steeds een stuk groter is dan bij de andere varianten.

De levensduur van de fietsaccu

In het verleden werd de elektrische fiets uitgerust met een loodaccu, maar dat is inmiddels en grotendeels verleden tijd. Tegenwoordig gebruiken de fabrikanten de duurzame NiMH- of Li-on accu’s, die niet alleen meer capaciteit hebben, maar ook langer meegaan. Toch kan een accu na een lange periode luier worden en zijn kracht verliezen, maar het voordeel is dat de accu van een elektrische fiets vervangen kan worden. De levensduur van een fietsaccu wordt geschat of vier tot vijf jaar, maar na een groot aantal cycli kan een accu al na twee tot drie jaar minder krachtig zijn.
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets-12.png

Handig display op elektrische fietsen

De meeste elektrische fietsen hebben een display op het stuur. Dat varieert van een simpel display waarop met indicator wordt aangegeven hoeveel vermogen je nog hebt tot aan een volledige digitale computer. Waarop ook informatie over de rit, het verbruikte en het nog beschikbare vermogen wordt weergegeven. Soms zelfs in een mooi grafiekje of met andere aantrekkelijke uitingen. Het voordeel van dit systeem is dat de elektrische fiets onbruikbaar is als het display na de rit wordt afgenomen. Je zou dus kunnen zeggen dat dit soort displays als elektrisch slot dienen en dat maakt diefstal onaantrekkelijk.

Goed voor de gezondheid

Elektrische fietsers worden weleens verweten dat ze lui zijn. Je hoeft immers minder inspanningen te verrichten om vooruit te komen, maar op een elektrische fiets rijden is ook goed voor de gezondheid. Je bent immers toch in beweging terwijl je weinig inspanningen hoeft te leveren om je doel te bereiken. Vooral mensen met gewrichtsklachten of een serieuze aandoening aan het hart kunnen dus prima gebruikmaken van een elektrische fiets. Hoewel, het altijd geadviseerd is om een dokter te raadplegen om te vragen of het wel verstandig is om met jouw aandoening op een fiets te gaan zitten.

Marktleiders in elektrische fietsen

Er zijn tientallen fabrikanten, die elektrische fietsen produceren. Het aantal merken is dan ook fors. Evenals het aantal modellen, die momenteel in de markt verkrijgbaar zijn. De welbekendste merken zijn natuurlijk Batavus, Gazelle, Giant en Sparta, maar ook merken, zoals Cube en Cortina timmeren hard aan de weg om een marktpositie te veroveren. Er is niet echt een merk dat met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Hoewel, wij van mening zijn dat een bekend merk voor kwaliteit staat. In de regel zijn deze elektrische fietsen ook iets duurder dan die van de concurrentie. Daarnaast beschikken deze modellen ook over meer functies en mogelijkheden.

Fietsplannen en leasen

Het fietsplan is iets dat al jaren door duizenden werkgevers wordt ondersteund en het geeft een werknemer de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een fiets aan te schaffen of te leasen. Ook elektrische fietsen leasen is een opkomend fenomeen en gezien de hoge aanschafwaarde enorm interessant voor consumenten, die niet de gelden hebben om een elektrische fiets persoonlijk aan te schaffen. Via jouw werkgever kan je dan ook vaak een overeenkomst sluiten om een elektrische fiets of e-bike aan te schaffen of te leasen. Het is dus goed om eerst even met jouw manager of directeur te gaan praten voordat je een fietsenwinkel binnenstapt of online je bestelling plaatst.

Nederlandse wetgeving rondom elektrische fietsen

We zoomen nog even in op de Nederlandse wetgeving rondom elektrische fietsen. Eerder schreven we al dat een elektrische fiets een maximale snelheid van 25 kilometer per uur heeft, maar ook de elektromotor mag een maximaal vermogen van 250 watt hebben. Wanneer de snelheid of het vermogen meer is, wordt de e-bike wettelijk gezien als een snorfiets. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over waar je aan moet voldoen wanneer je een elektrische fiets aanschaft, maar in de basis hoef je voor een elektrische fiets met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een maximaal vermogen van 250 watt geen helm te dragen, te beschikken over een bromfietsbewijs of rijbewijs of in het bezit te zijn van een aparte verzekering. In tegenstelling tot een snorfiets, brommer, scooter en e-bike.
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets/de-voordelen-van-een-elektrische-fiets-23.png

De beste elektrische fietsen op een rijtje

Nu je iets meer informatie hebt over de elektrische fiets, is het moment aangebroken om de beste elektrische fietsen te bespreken. Wij leggen de focus op elektrische fietsen met een motor, die in het frame is geplaatst. Omdat we na een uitgebreide vergelijking constateren dat niet alleen het aanbod van een elektrische fiets met een middenmotor het grootst is, maar ook het meeste comfort biedt.

Cortina E-Common N7 MM 2021

De Cortina E-Common N7 MM is een elektrische damesfiets, die in 2021 is geïntroduceerd. Cortina is één van de marktleiders in elektrische fietsen en bieden maar liefst vijf jaar garantie op zowel het frame als de voorvork. Terwijl de garantie op de accu en de onderdelen twee jaar is. De krachtige motor van Bafang is fluisterstil, heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een gemiddelde actieradius van 80 kilometer. De elektrische fiets beschikt daarnaast over een uitgebreid LCD-display, dat helaas niet afneembaar is, een bagagedrager en zowel een stuurslot als een AXA ringslot met insteek optie. Het nadeel van deze fiets is dat de voorvork niet mee veert en dat maakt de elektrische fiets voor dames iets minder geschikt voor onverharde wegen.   De Cortina E-Common N7 MM is een mooie en betaalbare elektrische fiets voor dames, die ook graag een optie willen om de fiets in meerdere kleuren te bestellen. Er zijn mogelijkheden om een kinderzitje te monteren en met een gemiddelde actieradius is de fiets uitermate geschikt voor ritten binnen de stad en de regio. 

Cube Kathmandu Hybrid Pro 625

De Cube Kathmandu Hybrid Pro 625 is een elektrische fiets voor de heren en het is een model dat in 2021 is geïntroduceerd. Met maar liefst tien versnellingen en een krachtige Bosch Performance Line CX motor, is deze fiets uitermate geschikt voor langere afstanden. De gemiddelde actieradius is dan ook ongeveer 85 kilometer. En met een afneembaar LCD-display is er ook een extra preventie op diefstal aanwezig. Het sportieve model van het gevestigde merk Cube is met iets meer dan 21 kilogram een lichtgewicht fiets, die pittig in de aanschafprijs is, maar waar wel 6 jaar garantie op het frame wordt aangeboden. Op de overige onderdelen, zoals de accu, het display en de voorvork wordt 2 jaar fabrieksgarantie gegeven. De Cube Kathmandu Hybrid Pro 625 is een mooie en sportieve herenfiets en vooral gemaakt voor recreatie. Je kan er langere ritten mee afleggen, omdat de krachtige motor en accu voldoende capaciteit bieden. Het nadeel is dat de fiets niet goedkoop is, maar na de eerste rit heb je al direct een goed beeld bij het comfort dat deze elektrische fiets biedt.

Giant Entour E+

De Giant Entour E+ is een elegante elektrische damesfiets, die in twee kleuren verkrijgbaar is. De krachtige motor van Yamaha biedt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en heeft een gemiddelde actieradius van tot maar liefst 90 kilometer. Lange afstanden is dan ook geen probleem hoewel, de fiets ook uitermate geschikt is voor ritten binnen de stad. Of je nu naar het winkelcentrum gaat voor een middagje shoppen of de kinderen naar school moet brengen. De fiets beschikt over zeven versnellingen, een bagagedrager en een Abus Shield ringslot met insteek optie. En ook de Giant Entour E+ beschikt over een uitgebreid LCD-display met data over de ritten die je onderneemt.   De Giant Entour E+ is een mooie en betaalbare damesfiets met alle benodigde functies voor zowel kleine als grote afstanden. Giant biedt twee jaar fabrieksgarantie op het frame, de voorvork en de onderdelen, zoals het LCD-display. Een klein nadeeltje is dat de fiets net 25 kilogram weegt en dus niet echt echt tot de lichtgewicht klasse behoort.
Fietsparadijs logo
Fietsparadijs
10  / 10
Bekijken Beoordelingen
Cubestores logo
Cubestores
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

Tijd om op te stappen

Ben je klaar voor een elektrische fiets en is het tijd om op te stappen? Je hebt nu genoeg informatie over de elektrische fiets, wat de verschillen zijn tussen een e-bike en een pedelec en welke elektrische fietsen op dit moment de beste koop zijn. Het advies is om de dichts bijzijnde fietsenwinkel te bezoeken om de fiets, die je op het oog hebt te testen. Alvorens je een grote aanschaf doet. Ook een gesprekje met de werkgever kan voordeel opleveren als jouw bedrijf het fietsplan ondersteunt. Zo kan je vaak via jouw werk voordelig een elektrische fiets aanschaffen, huren of leasen.