Webshops logo telefonie

Vergelijking van de beste smartphones in 2021

Vrijwel iedereen heeft er één op zak. We spelen er spelletjes op, we bellen naar vrienden, familie en collega’s, we maken er foto’s mee en we ontvangen en versturen berichten. Dan heb ik het natuurlijk over de smartphone. Een telefoon die net even iets meer kan dan de oude vertrouwde GSM en als een kleine zakcomputer mag worden beschouwd. Maar welke smartphones zijn nu eigenlijk de beste keuze? In deze blogpost hebben wij ze voor je vergeleken.

Inhoud

Je beste vriend

De smartphone is simpelweg je beste vriend en het product wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Het is dan ook niet zo vreemd dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 2 uur en 15 minuten per dag naar het scherm van de smartphone kijkt. Onze eisen aan een smartphone zijn dan ook fors, want we doen er vrijwel alles mee. Van Internetten tot aan berichten ontvangen en versturen via WhatsApp en van foto’s maken en bekijken tot aan complete films en series via Netflix kijken. En we spelen er ook spelletjes op! Zoals Fortnite en Candy Crush.

Welke eisen stellen wij aan een smartphone?

Omdat we zoveel doen met de smartphone, stellen wij ook hoge eisen aan de kwaliteit van het product. Maar het is wel een feit dat hoe beter de kwaliteit is des te duurder het product wordt. Ook de beschikbare opslagcapaciteit in een smartphone bepaald uiteindelijk de prijs. Wij hebben een klein onderzoek gedaan naar waar consumenten het meest op letten wanneer zij een nieuwe smartphone kopen.

Een goede beeldkwaliteit

Allereerst moet de beeldkwaliteit van een smartphone goed zijn, maar wat is goed? Een paar jaar geleden was een Full HD-scherm nog voldoende om menig consument tevreden te stellen, maar dat is inmiddels verleden tijd. De nieuwste smartphones worden dan ook uitgerust met een geavanceerd 4K AMOLED of 4K OLED touchscreen. Het beeld van deze schermen is een stuk scherper en helderder en dat helpt de consument om van films, series en games te genieten. Ook de teksten van bijvoorbeeld WhatsApp-berichten zijn een stuk duidelijker en dus makkelijker te lezen.

Snelheid

Geen van de consumenten zit te wachten op een smartphone die traag is. Het swipen en openen van apps kan een eeuwigheid duren en dat zorgt voor een negatieve gebruikservaring. Daarom bevatten de nieuwste smartphones geavanceerde chips, die in de basis niet onderdoen voor de chips die ook in computers worden gebruikt. Zo kun je met de nieuwste smartphones meerdere taken tegelijk uitvoeren terwijl het swipen tussen de schermen supersnel gaat. Ook bij het opstarten van apps is de snelheid van een geavanceerde smartphone duidelijk merkbaar.

Foto’s maken en filmen

De smartphone is niet alleen een zakcomputer waar je toevallig ook mee kan bellen en SMS-en, maar ook een foto- en videocamera in één. We gebruiken de camera’s van een smartphone intensief en daar spelen veel fabrikanten handig op in. Door steeds maar weer belangrijke updates naar het camerasysteem te brengen. Zo hebben geavanceerde smartphones vaak de capaciteit om in hoge resolutie foto’s te maken terwijl gebruikers de optische zoom functies en de ingebouwde groothoeklenzen gebruiken voor het beste resultaat. Bij het filmen van een video heeft de consument vaak de beschikking over een 4K of 8K beeldkwaliteit en een Dolby Vision geluidsspoor. Dat in de basis niet onderdoet voor de kwaliteit die je bijvoorbeeld in een bioscoop ervaart.

Opslaan van apps, foto’s en video’s

De opslagcapaciteit van een smartphone speelt voor veel consumenten een belangrijke rol en het flashgeheugen van de smartphone bevat vaak een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB, 512GB of zelfs 1TB (1000GB). De keuze voor het geheugen heeft invloed op de prijs en soms is het ook niet nodig om een smartphone met een gigantisch geheugen aan te schaffen als je vrijwel al je foto’s en video’s bijvoorbeeld opslaat in een cloud. Hoe bepaal je welk geheugen het beste bij je past? Wij hebben een handige tabel voor je gemaakt;

Taakomschrijving
Benodigd geheugen
Ik maak veel foto’s en video’s als ik onderweg ben
512GB - 1TB
Ik maak veel foto's en video's als ik thuis ben
256GB - 512GB
Ik maak geen gebruik van een cloud
512GB - 1TB
Ik maak gebruik van een cloud
128GB - 256GB
Ik gebruik veel apps (50+)
256GB - 1TB
Ik gebruik weinig apps (50-)
128GB - 512GB

Formaat van de smartphone

Ook het formaat van de smartphone speelt een belangrijke rol in de keuze, want de consument is niet al te negatief gezegd een beetje wispelturig. In het verleden waren telefoons enorm groot en zwaar en het moest allemaal kleiner en lichter worden. Tegenwoordig willen wij grotere schermen, maar weinig gewicht op zak dragen. Terwijl de grotere formaten smartphones ook wel weer onhandig zijn om in een broekzak of kontzak te steken. Dus wordt er op dat gebied gesleuteld aan beeldformaten en het gewicht. Grotere smartphones van tegenwoordig hebben dan ook een minimaal gewicht terwijl er ook fabrikanten, zoals Samsung zijn die een opvouwbare telefoon hebben ontwikkeld. Maar als consument heb je ook vaak de keuze in verschillende modellen die afwijken in formaat en gewicht.

Batterijduur cruciaal

De batterijduur is cruciaal voor een gebruiker, want hoe meer je met een smartphone werkt des te sneller de batterij leeg is. In de afgelopen jaren hebben de fabrikanten daar hard aan gewerkt en tegenwoordig kan de batterij van een gemiddelde smartphone 15 tot 17 uur mee als je deze intensief gebruikt. Zo heb je weinig zorgen over dat je midden op de dag opeens geen smartphone meer tot je beschikking hebt, omdat de batterij leeg is. Vooral onderweg is het iets lastiger om apparatuur op te laden hoewel, het moderne openbaar vervoer daar handig op inspeelt door oplaadpunten beschikbaar te stellen en zelfs USB-aansluitingen in stoelen te monteren.

Keuze in besturingssystemen

Omdat een smartphone vergelijkbaar is met een computer, bevat het product ook een besturingssysteem. Dat alles regelt en ervoor zorgt dat je al jouw taken op een smartphone kan uitvoeren. In de basis zijn er twee besturingssystemen beschikbaar. Het welbekende systeem Android van Google en uiteraard iOS voor de iPhone. Dat houdt in dat alle Apple iPhones dit besturingssysteem bevatten en de smartphones van andere merken, zoals Samsung, Huawei en Xiaomi op Android draaien. De grote voordelen van Android zijn dat deze prima samenwerkt met je Google-account en dat je vrij gemakkelijk applicaties van derden kan installeren hoewel, het nadeel is dat een Android-toestel gevoeliger is voor virussen. Daar heeft iOS minder last van, omdat het een gesloten systeem is. De code van iOS is moeilijker te ontfutselen en dus voor hackers minder interessant om daar kwaadwillende software voor te schrijven. Het nadeel is wel dat je op een iPhone geen apps van derden kan installeren. Een groot pluspunt van iOS is dat het systeem naadloos samenwerkt met andere producten van Apple, zoals de iMac, MacBook en iPad.

Wel of geen abonnement?

Een smartphone is een dure aanschaf, want de prijs van een goed product ligt gemiddeld tussen de 800 en 1500 euro. Terwijl de levensduur van het product gemiddeld twee jaar is. Dat is toch een pittige afschrijving. Daarom bieden veel providers, zoals KPN interessante abonnementsvormen aan waarbij je per maand een bedrag betaalt voor de smartphone. Een abonnement kost gemiddeld tussen de 30 en 40 euro terwijl er dan een bedrag bovenop komt voor de smartphone. Een vrij prijzige smartphone zorgt al snel voor een maandelijkse telefoonrekening van circa 70 tot 80 euro. Daarnaast is er een nadeel te benoemen, want een abonnement inclusief toestel wordt tegenwoordig gezien als een lening en is dus een registratie bij het BKR in Tiel onvermijdelijk! Een registratie bij het BKR kan invloed hebben op een aanvraag voor een lening, als je een hypotheek of een leasecontract voor een auto wilt afsluiten.

Welke smartphone past bij mij?

Wij zoomen nu iets dieper in op de beste smartphones die je momenteel kunt kopen, maar je hebt inmiddels wel een goed beeld waarop je kan letten als je een keuze maakt. Wanneer je kiest voor een abonnement inclusief een smartphone, adviseren wij om dan goed de voorwaarden en kosten te vergelijken. Want de ene aanbieding is de andere niet. Op de website van Pricewise kan je heel eenvoudig deze abonnementen vergelijken.

iPhone 13 / iPhone 13 Pro

De iPhone 13 en iPhone 13 Pro is het nieuwe paradepaardje van fabrikant Apple en het is een nog geavanceerder toestel dan de iPhone 12, die vorig jaar op de markt is verschenen. De nieuwe A15 Bionic-chip zorgt voor een nog sneller toestel waarmee multitasken nog makkelijker wordt dan ooit te voren. Mede te danken aan de wijzigingen die in het vernieuwde besturingssysteem iOS15 zijn aangebracht. Daarnaast is het camerasysteem van de iPhone 13 ongeëvenaard en verbetert om nog mooiere foto’s en video’s te kunnen maken. De iPhone 13 is in vier variaties verkrijgbaar; de iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Max.

Model
Beeldscherm
Opslagcapaciteiten
Kleuren
Adviesprijs
iPhone 13 Mini
5,4” Super Retina XDR
128GB, 256GB, 512GB
Roze, Blauw, Middernacht, Sterrenlicht, Rood
809 tot 1159 euro
iPhone 13
6,1” Super Retina XDR
128GB, 256GB, 512GB
Roze, Blauw, Middernacht, Sterrenlicht, Rood
909 tot 1259 euro
iPhone 13 Pro
6,1” Super Retina XDR
128GB, 256GB, 512GB, 1TB
Sierra Blue, Zilver, Goud, Grafiet
1159 tot 1739 euro
iPhone 13 Pro Max
6,7” Super Retina XDR
128GB, 256GB, 512GB, 1TB
Sierra Blue, Zilver, Goud, Grafiet
1259 tot 1839 euro
KPN logo
KPN
4,3  / 10

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

De S21 Ultra 5G van Samsung heeft een dynamisch 6,8” AMOLED-display dat tot vijftig procent meer contrast en tot honderd procent meer kleur garandeert dan alle standaard AMOLED-schermen. Het geavanceerde camerasysteem zorgt voor foto’s en video’s in 4K of 8K kwaliteit terwijl de telefoon slechts 229 gram weegt. Dit toestel werkt op de laatste versie van Android en heeft een razendsnelle chip aan boord, die multitasken niet alleen beter, maar ook leuker maakt. De Samsung Galaxy S21 Ultra 5G is verkrijgbaar in drie kleuren en met 128GB of 256GB aan geheugencapaciteit. Dat lijkt weinig, maar door een MicroSD-kaart erin te stoppen kan je het interne geheugen eenvoudig uitbreiden.

Model
Beeldscherm
Opslagcapaciteiten
Kleuren
Adviesprijs
Galaxy S21 Ultra 5G
6,8” AMOLED
128GB, 256GB
Phantom Gray, Phantom Violet, Phantom Pink
1099 tot 1169 euro
GSMweb logo
GSMweb
6,1  / 10

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Het opvouwbare LED-scherm is al jaren een topic binnen de elektronicamarkt geweest, maar Samsung heeft het voor elkaar gebokst om het opvouwbare scherm toe te passen in de geavanceerde Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Volgens Samsung de vervanger van de Galaxy Note en uitstekend voor de consument die geen groot toestel op zak wilt, maar wel een groot scherm willen gebruiken. Het toestel heeft dan ook een 7,6” AMOLED-scherm als de smartphone volledig uitgeklapt is. Je kan ook gebruikmaken van het 6,2” AMOLED-scherm als de telefoon opgevouwen is. Het toestel is beschikbaar in vier kleuren en met 2 opslagcapaciteiten. Uiteraard is dit uit breiden met een MicroSD-kaart. En als de kers op de taart wordt de Samsung Galaxy Z Fold3 5G geleverd met de kenmerkende stylus van Samsung. Zodat je de telefoon nog beter kunt bedienen.

Model
Beeldscherm
Opslagcapaciteiten
Kleuren
Adviesprijs
Galaxy Z Fold3 5G
6,2” of 7,6” AMOLED
256GB, 512GB
Groen, Cream, Phantom Black, Lavender
1799 tot 1899 euro

Xiaomi Mi 11i

De Xiaomi Mi 11i is nog geen 8mm dik is en daarmee dus erg compact. Terwijl de beeld- en geluidskwaliteit uitstekend is! Het AMOLED-display heeft een haarscherp beeld met enorm veel kleur terwijl de krachtige QualComm Snapdragon888 processor één van de snelste chips is. Dat merk je wanneer je op dit toestel meerdere apps tegelijkertijd gebruikt. Het camerasysteem doet niet onder voor de modellen die we eerder hebben besproken en zo maak je met de Xiaomi Mi 11i haarscherpe foto’s en video’s. Het toestel is compatible met het nieuwe 5G-netwerk en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met afwijkende opslagcapaciteiten.

Model
Beeldscherm
Opslagcapaciteiten
Kleuren
Adviesprijs
Mi 11i
6,6” AMOLED
128GB, 256GB
Zwart, Wit, Zilver
699 euro
Coolblue logo
Coolblue
7,5  / 10

Welke smartphone is de beste koop?

Daar is lastig antwoord op te geven, want het ligt aan je wensen welk toestel het beste hierop aansluit. Wij adviseren de Xiaomi Mi 11 als je een betaalbare smartphone van een uitstekende kwaliteit wilt gebruiken, maar als je op zoek bent naar iets meer mogelijkheden en een nog betere beeldkwaliteit, dan is de iPhone 13 zeker de overweging waard. Of de Galaxy S21 Ultra 5G als je liever op een Android-toestel werkt. Voor de gebruikers die ook veel films en series op de smartphone kijken, is de Galaxy Z Fold3 5G de beste keuze, omdat dit toestel het grootste beeld van alle modellen heeft.