Webshops logo elektronica

Professionele koffiemachines voor zakelijk gebruik

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik-1.png

Het consumeren van koffie op de werkvloer is heel normaal. Een lekkere kop koffie op het werk houdt je scherp en het is vaak ook een momentje om even in beweging te komen. Het is bewezen dat af en toe een kleine pauze van het computerscherm en in beweging zijn goed is voor de gezondheid. In de regel faciliteert de werkgever een koffiemachine waar je gratis koffie kan tappen hoewel, er tegenwoordig ook werkplekken zijn waar je koffie bij de koffiebar kan aanschaffen. In deze blogpost focussen wij ons specifiek op de machines die je voor op de werkvloer kan aanschaffen en wat zowel de voor- als nadelen zijn van deze koffiezetters.

Inhoud

Vier koppen koffie per dag

De gemiddelde Nederlander nuttigt ongeveer vier koppen koffie per dag, maar er zijn ook mensen die veel meer koffie drinken. Deze mensen associeren koffie ook met het beter presteren op het werk en dat klopt. Koffie werkt namelijk stimulerend door de stof cafeïne, maar teveel koffie kan juist een negatief effect hebben op je gezondheid. Slapeloosheid en rusteloosheid kan optreden bij het drinken van teveel koffie. Er kunnen zelfs andere lichamelijke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn en hartkloppingen. Maar in de basis is koffiedrinken niet gevaarlijk. Het is simpelweg een feit dat overal waar ‘te’ voor staat gewoon niet goed voor je is. Dus ook teveel koffiedrinken is niet goed voor je.

Koffie tappen

De werkgever ziet wel vaker groepjes werknemers bij de koffiezetter staan. Het weekend of een aan het werk gerelateerd onderwerp wordt onder het genot van een kop koffie besproken. Vooral bij een middelgroot en groot bedrijf draait de koffiemachine overuren. Terwijl de zakken met koffiebonen niet aan te slepen zijn. Een slimme werkgever beknibbelt dan ook niet op zijn koffiemachine. Die tientallen en misschien wel honderden kopjes koffie per dag moeiteloos kan zetten. Terwijl je als werkgever misschien ook wel op zoekt bent naar een machine waar de facilitair medewerker of het personeel niet veel werk aan hebben.

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik-8.png

Verschillende soorten koffiemachines voor op de zaak

Feitelijk kan je iedere koffiemachine op de zaak neerzetten. Filterkoffiemachines, koffiezetters met koffiecups en half- en volautomatische espressomachines. Maar ieder systeem heeft zowel zijn voor- als nadelen.

Filterkoffiemachine

De inmiddels ouderwetse en goedkopere filterkoffiemachine zie je niet zo snel in een zakelijke omgeving. Simpelweg om het feit dat een filterkoffiemachine niet praktisch is, omdat je een kan in plaats van een kop koffie zet. Je bent veel tijd kwijt aan het zetten van koffie en dat vind een werkgever in de basis niet handig. Ook het verspillen van koffie is een reden om niet voor een filterkoffiemachine te kiezen, want er blijven altijd restanten over in de kan. Die worden vaak weggegooid en dat is zonde.

Koffiecup machine

Een machine met koffiecups zie je wel iets vaker op kantoor. Niet voor de tientallen tot honderden kopjes op een dag voor het personeel, maar bijvoorbeeld voor zakelijke relaties, partners en klanten. De directeur heeft vaak ook een koffiezetter op zijn kantoor staan. Om zijn afspraken, maar ook zichzelf van een heerlijk bakje koffie te voorzien.

Half- en volautomatische koffiemachines

De half- en volautomatische koffiemachines zijn in de regel de machines die op kantoor staan. Vaak uitgebreidere modellen waarmee je het apparaat op een watervoorziening kan aansluiten, een groter compartiment voor koffie bonen hebben en die ook functies heeft, zoals een automatisch ontkalkingssysteem. De werkgever schaft een apparaat aan die niet alleen duurzaam is, maar ook weinig onderhoud nodig heeft. Want tijd is geld!

Contracten voor koffie en koffiemachines

Veel bedrijven kiezen voor een oplossing op maat en daarom schakelen ze vaak de hulp in van professionele bedrijven die zich specialiseren in koffie en koffiemachines. Bij fabrikanten, zoals Douwe Egberts, kunnen werkgevers contracten afsluiten voor het leveren van koffie, toebehoren, zoals suikerzakjes, melkpoeder zakjes en roerstaafjes en zelfs voor het leveren en onderhouden van een professionele koffiemachine. Die niet wordt aangeschaft, maar wordt gehuurd of geleasd. Zo heeft de werkgever geen omkijken meer naar de koffievoorzieningen binnen zijn bedrijf.

Watervoorziening

In de basis kiest een werkgever voor een koffiemachine die rechtstreeks op de watervoorziening wordt aangesloten. Een koffiemachine met een afneembaar waterreservoir is gewoon onhandig. Of de werknemer die koffie komt tappen controleert niet of er voldoende water in het reservoir zit alvorens hij op de koffieknop drukt of het kost personeel ook teveel tijd om het water continu bij te vullen. Wanneer de koffiezetter op de watervoorziening is aangesloten is dat verleden tijd. Zowel volautomatische espressomachines als de zakelijke koffiemachines van de fabrikant, zijn in de regel machines die op een watervoorziening kunnen worden aangesloten.

Bonenreservoir

Een werkgever kiest vaak voor een koffiemachine waar koffiebonen in worden geplaatst. De koffiebonen worden gemalen zodra iemand een kop koffie wilt tappen. Het is dus wel prettig als de koffiezetter beschikt over een compartiment waar je veel koffiebonen in kwijt kan. Anders is er weer het nadeel dat de facilitair medewerker of het personeelslid teveel tijd kwijt is aan het bijvullen van de koffiebonen. De meeste half- en volautomatische koffiemachines hebben hier een compartiment voor terwijl de professionele koffiemachines ook bijgevoegd kunnen worden met gemalen koffie.

Automatisch ontkalken

Een koffiezetter moet ontkalkt worden na een bepaalde periode en zeker de koffiemachines voor zakelijk gebruik moeten regelmatig gereinigd worden. Dat zorgt ervoor dat het water schoon blijft en de smaak van de koffie goed is. Bij een smerige machine is het duidelijk te proeven dat een schoonmaakbeurt nodig is. Daarom is het wel handig dat de koffiemachine een automatisch ontkalkingssysteem heeft. Alles voor je koffiemachine kun je vinden bij Eccellente.nl. Neem daar zeker een kijkje!

Heet water

Er zijn ook koffiezetters die enkel heet water produceren en dat is vooral handig voor gebruikers die zowel koffie als thee drinken. Met deze functie hoef je geen water te koken of separaat een waterkoker aan te schaffen. Niet iedere koffiezetter heeft de functie, maar de meeste koffiemachines voor zakelijk gebruik hebben dit wel. Omdat er op de zaak ook veel werknemers zijn die thee boven koffie prefereren.

Verschillende smaken

Wanneer een half- of volautomatische koffiemachine wordt aangeschaft, is het handig om te kijken welke soorten koffie je ermee kan zetten. Werknemers hebben vaak een voorkeur voor verschillende smaken koffie. Zo drinkt de één het liefst zwarte koffie of een espresso terwijl de ander graag een cappuccino drinkt. Er zijn ook werknemers die een warme kop chocolademelk willen kunnen tappen of juist heet water willen tappen voor een kopje thee. Vooral de machines waar je een contract voor afsluit komen met deze uiteenlopende opties. Terwijl je met een koffiecup machine ook die mogelijkheden hebt.

De’Longhi Maestosa is het neusje van de zalm

De De’Longhi Maestosa EPAM 960.75.GLM is het neusje van de zalm, want deze volautomatische koffiemachine faciliteert de werknemer met specifieke voorkeuren voor de verschillende smaken koffie. De machine werkt zowel met koffiebonen als gemalen koffie terwijl belangrijke functies, zoals het automatische ontkalkingssysteem, aanwezig zijn. Van een simpele kop koffie tot aan Latte Macchiato, je kan werkelijk ieder kopje koffie met deze machine zetten. Zelfs heet water voor een kop thee of een overheerlijke warme kop chocolademelk. En met een stevige RVS behuizing staat deze machine voor een langere periode in de keuken of de kantine van het kantoor. Geschikt voor middelgrote en grote bedrijven.

Voordelen

 • 12 soorten warme dranken
 • Aansluiten op watervoorziening
 • 3 jaar garantie op locatie
 • RVS behuizing

Nadelen

 • Gemiddeld werk voor reinigen en ontkalken
 • 290 gram bonenreservoir
Coolblue logo
Coolblue
10  / 10

Weinig onderhoud nodig met de Jura Z6

De Jura Z6 is een professionele koffiezetter met wel iets minder functies dan de De’Longhi Meastosa. Maar daar is de prijs ook naar. Deze koffiezetter met een aluminium behuizing zorgt in ieder geval voor een goede bak koffie hoewel, de keuze in de verschillende merken iets beperkter is. Desalniettemin is het grote voordeel van de Jura Z6 dat deze zichzelf geheel automatisch reinigt en dat er voor het personeel weinig werk nodig is om de machine te onderhouden. Geschikt voor middelgrote en grote bedrijven.

Voordelen

 • Aansluiten op watervoorziening
 • 2 jaar garantie op locatie
 • RVS behuizing

Nadelen

 • 5 soorten warme dranken
 • 280 gram bonenreservoir

De Siemens EQ9 is van topklasse

Met de Siemens EQ9 haal je een machine met een RVS behuizing naar kantoor die het personeel voorziet van overheerlijke bakjes koffie. Met een acceptabel bonen- en melkreservoir is vaak bijvullen minder noodzakelijk terwijl het automatische kalksysteem voor minder onderhoud zorgt. Toch zijn er veel onderdelen van de machine die handmatig afgespoeld moeten worden. Dus de kantinejuf of de facilitair medewerker heeft iets meer werk aan de Siemens EQ9 dan bijvoorbeeld bij een Jura Z6.  Geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven.

Voordelen

 • 8 soorten warme dranken
 • Aansluiten op watervoorziening
 • Groot melkreservoir voor Cappuccino en Latte Macchiato
 • 2 jaar garantie op locatie
 • RVS behuizing

Nadelen

 • Gemiddeld werk voor reinigen en ontkalken
 • 290 gram bonenreservoir
Bol.com logo
Bol.com
6,6  / 10

De keuze is reuze met de Saeco Xelsis

Met de Saeco Xelsis kan je maar liefst 11 soorten warme dranken maken en zo is er voor ieder personeelslid wat wils. De behuizing van de machine is van RVS en dus ook qua duurzaamheid staat er een koffiezetter op kantoor die de komende jaren meegaat. Het grootste voordeel van de Saeco Xelsis is het bonenreservoir van maar liefst 450 gram (!). Bijvullen hoeft dus minder vaak hoewel, er wel gemiddeld werk nodig is om de koffiemachine te reinigen en schoon te houden.  Geschikt voor middelgrote en grote bedrijven.

Voordelen

 • 11 soorten warme dranken
 • Aansluiten op watervoorziening
 • 450 gram bonenreservoir
 • RVS behuizing

Nadelen

 • Gemiddeld werk voor reinigen en ontkalken
 • 2 jaar garantie pick-up and return

Philips 5400 EP5447/90 voor kleine bedrijven

De Philips 5400 EP5447/90 is een goede koffiemachine voor kleinere bedrijven. Het bogenreservoir is aan de kleine kant en gezien de kwaliteit is dit een machine die bij intensief gebruik minder lang meegaat dan de eerdergenoemde modellen. Toch kan je met deze machine een klein kantoor faciliteren met overheerlijke kopjes koffie. Of je nu een espresso, normale koffie, cappuccino of latte macchiato wilt tappen. Geschikt voor kleine bedrijven.

Voordelen

 • 8 soorten warme dranken
 • Aansluiten op watervoorziening
 • RVS behuizing

Nadelen

 • Gemiddeld werk voor reinigen en ontkalken
 • 275 gram bonenreservoir
 • 2 jaar carry-in garantie
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,8  / 10
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik/professionele-koffiemachines-voor-zakelijk-gebruik-44.png

Waar let de werkgever op

Een koffiemachine moet voor een werkgever aan een aantal zaken voordoen. De redelijke aanschafprijs speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar ook de kwaliteit van de koffie en de hoeveelheid onderhoud die nodig is zijn zaken waarop wordt gelet. Ook de garantievoorwaarden kan een belangrijke rol spelen, want met een garantie on site wordt de machine gerepareerd of vervangen op kantoor. Terwijl je met een pick-up and return of carry-in garantie de machine sowieso een aantal dagen kwijt bent. En dat is natuurlijk niet wenselijk.