Webshops logo autolease

Het private leasen van een auto; waar moet je op letten?

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten-1.png

Sinds 2015 is private lease enorm in trek onder de automobilisten. Leasen werd daarvoor voornamelijk in de zakelijke markt gedaan en er heerste toch een taboe op leasen door consumenten. Want feitelijk “huur” je een auto voor een bepaalde periode en is de wagen nooit echt jouw eigendom. Maar tegenwoordig is dat geen reden meer om een private lease contract af te sluiten. Maar door de vele aanbieders en de enorme keuze in auto’s, kan je door de bomen het bos niet meer zien. Daarom vertellen wij in deze blogpost meer over private leasen en waar je op moet letten als je een contract afsluit.

Welke private leasecontracten zijn er?

De aanbieders van private leasecontracten bieden verschillende vormen van de verbintenis aan. Zo kan je vaak kiezen voor het aantal jaren dat je de auto wilt leasen, of je gebruik wilt maken van een normaal of verhoogd eigen risico en hoeveel kilometers je per jaar kan rijden. Daarnaast bevatten leasecontracten ook extra opties, zoals zomer- en winterbanden inclusief montage, flexcontracten om de verbintenis vroegtijdig te kunnen beëindigen en of je vervangend vervoer wilt wanneer de auto voor onderhoud of voor een reparatie naar de garage moet. Voor deze opties betaal je vaak een bepaald bedrag per maand bovenop de leaseprijs.

Leasen of toch kopen?

De eeuwige tweestrijd is of je nu een auto moet leasen of moet kopen. Wat is goedkoper? Leasen is niet altijd de goedkoopste optie om een auto te rijden, maar je kan dit heel gemakkelijk zelf uitrekenen. De maandelijkse kosten voor het leasen van een auto en de gemiddelde brandstofkosten per maand tel je bij elkaar op. Vervolgens zet je de huidige kosten van je auto naast elkaar. Denk hierbij aan afschrijving per jaar, wegenbelasting per kwartaal, autoverzekering per maand, reparaties van het afgelopen jaar en natuurlijk de brandstof. We maken even een rekenvoorbeeld voor je;

Kostensoort
Private lease-auto
Auto in eigen beheer
Brandstof o.b.v 10000km per jaar
€ 900,00
€ 1125,00
Wegenbelasting per jaar
€ 0,00
€ 480,00
Autoverzekering
€ 0,00
€ 900,00
Afschrijving auto per jaar*
€ 0,00
€ 2400,00
APK-keuring + reparaties
€ 0,00
€ 750,00
Leasebedrag per jaar**
€ 4200,0
€ 0,00
TOTAAL op jaarbasis
€ 5100,00
€ 5655,00

* Uitgaande van een auto die je voor € 12.000 koopt en waar je 5 jaar in rijdt.

** Uitgaande van een leasebedrag van € 350,- per maand.

Justlease logo
Justlease
8,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
Dealerleasing logo
Dealerleasing
7,7  / 10
Bekijken Beoordelingen

Altijd een nieuwe auto voor de deur

Met private lease is het grootste voordeel dat je altijd een nieuwe auto rijdt. Tenzij je een leasecontract bij een aanbieder afsluit die relatief nieuwe auto’s die eerder zijn gebruikt aanbiedt. Verschillende bedrijven handelen hierin en stellen vaak wagens ter beschikking, die eerder in bijvoorbeeld de zakelijke markt zijn gebruikt. Dat is niet nadelig, maar het beperkt wel de vrije keuze. Wanneer je een leasecontract bij een dealer afsluit, heb je vaak de mogelijkheid om het model te kiezen en heb je keuze in verschillende opties. Zoals de lakkleur, het multimediasysteem, de velgen en de kleuren en materialen van de bekleding. Wanneer je contract afloopt krijg je vaak al een belletje van de leasemaatschappij om alvast je nieuwe auto uit te zoeken. Als je natuurlijk ook na de afgesproken periode weer een auto wilt leasen.

Abonnement op de wegenwacht

Wanneer je een auto in eigen beheer hebt, dan is een abonnement op de wegenwacht geen overbodige luxe. Want een auto, hoe oud of nieuw deze ook is, kan je altijd in de steek laten. Een abonnement op de wegenwacht betekent ook weer extra kosten. En een reparatie of vervanging van een onderdeel betaal je uit eigen zak. Bij een private lease contract is dat niet het geval. Onderhoud en reparaties zitten inbegrepen bij de leaseprijs. Tenzij je zelf verantwoordelijk bent voor een schade. Dan wordt er beroep gedaan op je eigen risico, maar dat lijkt ons ook niet meer dan logisch. Daarnaast is het vaak zo dat een auto gratis wordt opgehaald als deze echt niet meer van zijn plek te halen valt. Deze kosten zitten vaak inbegrepen in het leasecontract.

Nooit meer een APK-keuring

De jaarlijkse APK-keuring is voor veel mensen het moment van spanning en stress. Wat is er met de auto aan de hand? Welke mankementen worden gevonden en hoeveel geld ben ik dit jaar kwijt om weer een jaar vooruit te kunnen? Het is nu eenmaal een feit dat ook bij een auto ouderdom met gebreken komt en deze kosten kunnen hoog oplopen. Bij een private leasecontract is de APK-keuring inbegrepen en zelfs de eerste jaren helemaal niet nodig als de auto compleet nieuw is. Dat is weer een stressfactor minder en je staat niet meer plotseling voor torenhoge kosten.

Energiezuiniger rijden

Het is een feit dat een nieuwe auto veel minder benzine of diesel verbruikt dan een auto die al wat ouder is en sowieso bevatten nieuwe auto’s verschillende technieken om zo min mogelijk CO2 uit te stoten en benzine te verbruiken. Dat scheelt dus ook in de brandstofkosten. Een wat oudere auto rijdt wellicht 1 op 16 (afhankelijk van het model en het gewicht van de auto) terwijl nieuwere auto’s al snel 1 op 20 of zelfs voordeliger rijden. Daarnaast is elektrisch rijden opeens ook een optie, omdat veel aanbieders van leasecontracten hier ook constructies voor hebben. Met een elektrische auto bespaar je niet alleen een hoop geld, maar je bent ook milieubewust bezig.

Wegenbelasting verleden tijd

Ieder kwartaal komt er netjes een blauwe enveloppe op de deurmat en dan weet je dat het tijd is om de wegenbelasting te betalen. Het bedrag wordt op basis van het gewicht van jouw auto bepaald. Dat is bij een private lease auto niet anders hoewel, de wegenbelasting inbegrepen is in de leaseprijs. Dus je komt niet voor verrassingen te staan en het leasebedrag dat je per maand betaalt bevat ook de wegenbelasting. Desalniettemin kan je leaseprijs gedurende het contract en maximaal één keer per jaar worden opgehoogd als een nieuwe wetgeving een verhoging van de wegenbelasting doorvoert. Echter praten we hier over slechts eurootjes op maandbasis.

Verzekeren en schadevrije jaren

Een belangrijk punt bij het afsluiten van een private leasecontract zijn jouw schadevrije jaren. De brokkenpiloten zullen uiteindelijk een hoger bedrag per maand betalen, omdat de schades die je gereden hebt bewijzen dat de leasemaatschappij wellicht extra kosten heeft aan de auto. Niet alle leasemaatschappijen kijken naar schadevrije jaren op jouw rapport en dat is gunstig. Daarnaast zit ook het verzekeringsbedrag inbegrepen in het leasebedrag en hoef je in de regel geen aanvullende autoverzekering af te sluiten. Het nadeel hierin is dat je geen nieuwe vrijschade jaren weer opbouwt en dat je na de leaseperiode weer een hogere premie betaalt als je een auto koopt en in eigen beheer hebt. 

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten-21.png

Hoe zit het met brandstofkosten?

Het enige dat een private leasecontract niet dekt zijn logischerwijs de brandstofkosten. Dat zijn de enige bijkomende kosten als je voor een private leasecontract kiest. Je moet zelf de volle tank betalen en hoe meer je rijdt des te meer kosten je hebt. Zo simpel is het. Gelukkig zijn nieuwe auto’s energiezuiniger en je kunt zelfs kiezen voor een elektrische auto of een hybride motor. Die in de basis goedkoper zijn wat betreft de brandstofkosten. 

Private lease is voor iedereen

Of je nu op je oude dag een nieuwe auto wilt rijden en incidenteel de boodschappen doet, of je bent een alleenstaande moeder die ’s ochtends van haar huis naar school en door naar haar werk rijdt. Private lease is echt voor iedereen. Van fanatieke weggebruikers tot mensen die zo nu en dan een auto nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor een private leasecontract heb je wel een stabiel inkomen nodig en uiteraard een rijbewijs. En zoals bij iedere financiering worden jouw gegevens altijd getoetst bij het BKR in Tiel.

ANWB Lease logo
ANWB Lease
9,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Invloed op leningen en hypotheken

Daar zit ook direct een nadeel voor het afsluiten van een private leasecontract, want het is toch een financiering die plaatsvindt zodat jij voor een vast bedrag een maand een auto van 27.000 euro of meer kunt rijden. Wanneer je een private leasecontract hebt heeft dit invloed op aanvragen van leningen en het afsluiten van een hypotheek. De bank neemt dit mee in de berekeningen en de bedragen die je kunt lenen pakken veel lager uit wanneer je in het bezit bent van een leaseauto. Wees je hier dus bewust van en het is af te raden om een auto te leasen als je binnen nu en 3 jaar van plan bent om een huis te kopen. 

De vaste duur van een contract

Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan een private leasecontract. Allereerst de vaste duur waar je niet makkelijk onderuit kunt. Nu hebben de meeste contracten een clausule waarin bij overlijden het contract wordt ontbonden, maar voor de rest kan je eigenlijk niet onder jouw verplichtingen uit. Zelfs met een flexcontract is het vaak een hoop gedoe om een contract te laten ontbinden en moet je een hoop bewijsstukken aanleveren voordat de leasemaatschappij bereidt is om het contract vroegtijdig te beëindigen. 

Maximaal aantal kilometers

Bij het afsluiten van het contract kun je aangeven hoeveel kilometers je per jaar wilt afleggen. In de basis begint ieder contract met standaard 10.000 kilometer dat je kunt ophogen. Geloof ons als wij zeggen dat 10.000 kilometer als sneeuw voor de zon verdwijnt. En een contract met meer kilometers betekent ook hogere maandlasten. Wanneer je voor 10.000 kilometer kiest en bijvoorbeeld op 11.000 kilometer uitkomt, betaal je gemiddeld 6 eurocent per kilometer bij de afrekening. Dat zou in dit voorbeeld inhouden dat je 60 euro moet bijbetalen. De keerzijde is dat wanneer je minder kilometers rijdt je ook geen geld terugkrijgt. Er zijn slechts enkele leasemaatschappijen die geld terugstorten als je minder kilometers dan dat in je contract staat hebt gereden. 

Handige tip met betrekking tot kilometers

Als je nu al weet dat 10.000 kilometer te weinig is, maar je weet wel dat je bijvoorbeeld 12.000 kilometer rijdt, dan kan je een slimme rekensom erop loslaten. Want kies je dan voor een contract met 15.000 kilometer per jaar of wacht je gewoon op de afrekening na de contractperiode? De maandelijkse kosten van het contract met 15.000 kilometer trek je af van het contract met 10.000 kilometer. Dat verschil reken je door over de periode van je contractduur en dam weet je hoeveel je extra betaalt voor die 5.000 extra kilometers op jaarbasis. Vervolgens reken je uit wat je moet bijbetalen als je een bepaald aantal kilometers per jaar rijdt en boven de kilometers in je contract uitkomt. Vermenigvuldig dat met de kilometerprijs die wordt belast als je teveel kilometers hebt gereden en vergelijk dit bedrag met de kosten van het duurdere contract dat je eventueel wilt afsluiten. Wanneer dat bedrag lager is kan je beter kiezen voor een contract met minimale kilometers en de extra kosten bij de afrekening voor lief nemen.

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/het-private-leasen-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten-34.png

Keuzevrijheid in accessoires

Het leuke aan een nieuwe auto selecteren is dat je keuze hebt in verschillende opties. Zo kan je het model kiezen, de laksoorten en kleuren, de bekleding en je hebt keuze in verschillende soorten multimediasystemen, verlichtingen en opties, zoals navigatiesystemen, achteruitrijcamera’s en speciale velgen. Wat opvalt is dat vaak een leaseauto met meer opties goedkoper is dan een auto zonder al die opties en dat is logisch. Het is namelijk voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om een auto met veel opties sneller door te verkopen dan een auto zonder al die opties. En hoe langer de auto stilstaat des te duurder deze voor de leasemaatschappij is

Naar de specialist of een dealer?

De grote vraag is natuurlijk of je naar een specialist in private lease gaat of in gesprek gaat met de dealer van de auto die je graag wilt leasen. Het kan allebei. Bij de dealer heb je vaak meer opties en keuzes hoewel, de financiële afwikkeling via een derde partij gaat. Daarnaast ben je vaak ook iets duurder uit wat betreft het maandbedrag. Bij een specialist, zoals JustLease, heb je keuze uit verschillende merken en types en heb je ook nog wel keuze in opties en kleuren. Daarnaast biedt JustLease ook occasions aan, die je kunt leasen en ze hebben ook een groot assortiment in elektrische auto’s. En met de speciale aanbiedingen kan je echt profiteren van een aantrekkelijk contract terwijl je alle benoemde voor- en nadelen van een private leasecontract behoudt.