Webshops logo autolease

Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/waar-moet-je-op-letten-bij-het-leasen-van-een-auto/1.png

Voor veel mensen is de auto een belangrijk vervoersmiddel. Het is heerlijk om vrijwel voor de deur in te stappen en weer voor de deur van de plaats van bestemming uit te stappen, je hebt niets te maken met vervelende vertraging en het uitvallen van bussen en treinen en je hebt ook nog eens het maximale comfort tijdens het reizen. Daarom is het ook belangrijk om een goede auto te rijden, want een auto die niet zuinig is en veel onderhoud nodig heeft kan ervoor zorgen dat je toch met minder plezier achter het stuur kruipt. Maar niet iedereen kan een goede of zelfs nieuwe auto betalen! Leasen is dan een goede optie, maar waar moet je op letten bij het leasen van een auto?

Inhoud

Wat is een auto leasen?

In het verleden had je een paar opties als je een auto wou kopen. Je kon natuurlijk sparen en met een goed gevulde knip naar de garage of een dealer stappen en je kon er ook voor kiezen om een auto te financieren. Feitelijk sluit je dan een lening af en betaal je het volledige aankoopbedrag in termijnen af. Uiteindelijk wordt de auto dus ook jouw eigendom. Leasen was in het verleden alleen populair in de zakelijke markt, maar sinds de afgelopen jaren is ook private lease een populaire methode om voor een vast bedrag per maand een gloednieuwe auto of een zeer jonge occasion te rijden. In tegenstelling tot de financiering wordt de auto nooit jouw eigendom en je moet de auto na de contractperiode weer inleveren. Je huurt als het ware een auto.

Verschillende vormen van lease

Er zijn verschillende vormen van lease en het grootste verschil zit voornamelijk in welke gebruiker je bent. Ben je een particulier? Dan heb je bij de meeste dealers en aanbieders alleen de mogelijkheid om een private lease contract af te sluiten. Zakelijke bestuurders hebben meer opties. Die kunnen kiezen uit zowel financial lease als operational lease. Operational lease lijkt het meeste op private lease terwijl financial lease een vorm van een financiering is waarbij de auto dus ook uiteindelijk het eigendom wordt van het bedrijf. Financial lease heeft bijvoorbeeld veel fiscale voordelen, omdat de auto ook op naam van het bedrijf komt te staan.

Private lease

Private lease is dus alleen voor particulieren en je sluit een contract af met een leasemaatschappij. De leasemaatschappij is aangesloten bij verschillende dealers en ze vertegenwoordigen vaak ook meerdere automerken. Je kunt bij aangesloten dealers een proefrit maken met de auto die je eventueel wilt bestellen en je kunt ook direct een lease aanvraag indienen. Ondanks dat het vaak prettiger is om dat thuis en via het internet te doen. Dan heb je alle rust en ook alle documenten binnen handbereik. Na de aanvraag wordt ten eerste jouw aanvraag gekeurd en na de goedkeuring wordt een auto na 2 weken voor je bestelt. Ervan uitgaande dat je een gloednieuwe wagen hebt uitgezocht. Het contract gaat in op het moment dat de auto is geleverd.

Je betaalt voor deze auto een vast bedrag per maand en dit bedrag bevat alle onkosten die je maar kunt verzinnen. Daaronder de wegenbelasting, de afdracht voor de bpm, de btw, onderhoud en de verzekering. Daarnaast kun je vaak voor aanvullende opties kiezen, zoals winterbanden inclusief opslag en montage, een verzekering voor inzittenden en vervangend vervoer na 24 uur. Hoe meer opties je kiest des te hoger het maandbedrag wordt.

Waar je rekening mee moet houden is dat je een contract voor doorgaans 3 jaar of meer afsluit en dat je een maximaal aantal kilometers per jaar mag rijden. Uiteraard heb je hier keuze in. De standaard is 10.000 kilometer per jaar, maar je kunt ook kiezen voor meer kilometers tot wel 50.000 kilometer op jaarbasis. Hier geldt ook hoe meer kilometers je kiest des te hoger het maandbedrag wordt. Mocht je aan het einde van het contract meer kilometers dan afgesproken hebben gereden, dan betaal je een vergoeding van rond de € 0,06 eurocent per kilometer die je teveel hebt gereden.

Een ander belangrijk punt heeft te maken met de financiën, want voor een goedkeuring worden je gegevens getoetst. Bij bijvoorbeeld een negatieve BKR-registratie of veel openstaande leningen (postorderbedrijven, alimentatie, leningen, hypotheek), is een goedkeuring relatief ver weg. De leasemaatschappij vindt het dan niet verantwoord om je een contract te geven. Krijg je wel goedkeuring? Top! Maar houdt er wel rekening mee dat het dan weer lastiger wordt om andere leencontracten af te sluiten. Zelfs een lening voor een smartphone bij je mobiele telefoonabonnement kan dan al een uitdaging zijn. Puur vanwege het feit dat je een auto least.

Operational lease

Operational lease is voor zakelijke bestuurders en in de regel zijn dit bedrijven die ervoor kiezen dat ze voor een bepaalde periode en een vast bedrag per maand een auto leasen. Dit bedrag bevat eveneens alle onkosten, zoals verzekeringen, onderhoud, vervangend vervoer, winterbanden inclusief opslag en montage en de wegenbelasting. Bij operational lease blijft de auto te allen tijde op naam van de leasemaatschappij staan en kun je dus geen fiscaal voordeel behalen. Je bent wel verantwoordelijk voor de zogenaamde bijtelling wanneer er meer dan 500 kilometer privé met de auto wordt gereden. Dit bedrag komt dus bovenop het maandelijkse leasebedrag. Lease je als bedrijf de auto voor een werknemer? Dan is de werknemer vaak degene die de bijtelling betaalt.

Financial lease

Financial lease is dus een vorm van financiering en specifiek voor bedrijven die het wagenpark willen uitbreiden. Maar ook Zzp’ers, zoals klusbedrijven kunnen hiervoor kiezen. Vooral startende ondernemers hebben vaak nog niet de financiën om bijvoorbeeld een dure bestelbus te kopen. Dan is financial lease een goede optie! Je betaalt een vast bedrag per maand en de auto komt op naam van het bedrijf te staan. Je kunt dus fiscaal voordeel behalen door bijvoorbeeld de btw terug te vorderen. De auto wordt uiteindelijk ook jouw eigendom. De kanttekening is dat zaken, zoals het onderhoud voor eigen rekening komen. En ook hier geldt weer de regel dat je bijtelling betaalt op het moment dat je 500 kilometer of meer op jaarbasis privé rijdt.

Voordat je op bestellen drukt

Je hebt een mooie auto op het oog en een proefrit gemaakt en nu wil je een leasecontract afsluiten. Je volgt heel eenvoudig de stappen op de website van de dealer of de leasemaatschappij en binnen enkele minuten heb je de auto theoretisch in bestelling staan. Dan volgt natuurlijk nog wel het proces van de nodige documentatie aanleveren en is het wachten op de definitieve goedkeuring. Maar voordat je op bestellen drukt moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Enorm veel keuze

Wanneer je een model op het oog hebt en het bestelproces doorloopt, kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Bijvoorbeeld uit de soort versnellingsbak, het vermogen van de motor en allerlei extra’s, zoals andere carrosseriekleuren, soorten bekleding en accessoires, zoals parkeersensoren, een achteruitrijcamera en een geavanceerd geluidssysteem. De verleiding is groot om aan te klikken wat je mooi en handig vindt, maar bij elke klik zie je het maandbedrag met tientallen euro’s oplopen. Wees je er dus wel van bewust dat iedere optie ook meer geld kost.

Contractduur en aantal kilometers

Als de auto met de online configurator is samengesteld volgen er keuzes met betrekking tot de contractduur en het aantal kilometers. Hier geldt hoe meer jaren en hoe minder kilometers je kiest des te goedkoper het maandbedrag wordt. Besluit eerst de maximale looptijd. Ben je van plan om binnen nu en 4 jaar een huis te kopen? Dan is het slim om geen leasecontract voor 5 jaar af te sluiten. Want in deze periode wordt het een lastige opgave om een hypotheek rond te krijgen. Na afloop van het contract wordt dat een stuk makkelijker.

Daarnaast moet je goed bedenken hoeveel kilometer je per maand rijdt en hoeveel dat is op jaarbasis. Dan weet je ook of je voor bijvoorbeeld 10.000 of 15.000 of zelfs meer kilometers per jaar moet kiezen. De truc is om ook goed te berekenen of het goedkoper is om bijvoorbeeld meer kilometers te kiezen of om de eventuele extra kilometers na afloop te betalen. Stel dat een auto met een limiet van 10.000 kilometer op jaarbasis € 350,- per maand kost en het contract met 15.000 kilometer € 375,- per maand kost. Dan betaal je dus gedurende de contractperiode € 300,- per jaar meer. Stel dat je slechts 12.000 kilometer per jaar rijdt? Dan zou je dus per jaar gemiddeld € 120,- moeten bijbetalen voor de extra kilometers. Die rekensom is niet moeilijk. In dit geval is het dus goedkoper om voor een contract met 10.000 kilometer te kiezen en de extra kosten aan het einde van het contract voor lief te nemen. Het scheelt je € 180,- op jaarbasis!

Verzekeringen

De auto van een leasemaatschappij wordt standaard verzekerd met een WA + CASCO en Allrisk-verzekering. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een schadeverzekering inzittenden. Deze verzekering is wel slim als je vaak met meerdere personen op pad gaat. Daarnaast is er ook een verzekering waarmee je vroegtijdig het contract kosteloos kunt beëindigen. Dit kan vaak alleen als je bijvoorbeeld geen werk meer hebt of arbeidsongeschikt bent. Let goed op de kleine regeltjes van deze verzekering, want de voorwaarden verschillen per contract!

Winterbanden en vervangend vervoer

De laatste opties die je vaak hebt zijn de winterbanden inclusief opslag en montage en vervangend vervoer na 24 uur. Winterbanden zijn zeker wel aan te raden, maar kosten een hoop geld. De vraag is natuurlijk of je ze echt nodig hebt of dat je het met de all seasons banden op je auto vooruit kunt. Bezoek je vaak landen waar de winterband verplicht is, zoals Duitsland? Dan is het advies om ze erbij te nemen.

Vervangend vervoer na 24 uur is handig wanneer de auto defect raakt en niet snel te repareren is. Dan krijg je na 24 uur vervangend vervoer voor de periode dat de auto in de garage staat. Hier betaal je wel meer voor per maand en de grote vraag is hoe vaak je het nodig gaat hebben. Je kunt in de regel vaak ook een auto huren bij een dealer waar je de auto ter reparatie inlevert. Voor die ene keer in die paar jaar dat je hier gebruikt van moet maken is het wellicht handiger om het vervangend vervoer niet te kiezen. Tenzij je niets aan het lot wil overlaten.

Betrouwbare leasemaatschappijen

Er zijn een groot aantal partijen waarbij je een auto kunt leasen en de grote vraag is natuurlijk met welke maatschappij je het beste zaken kunt doen. Daarom hebben wij de beste aanbieders van leaseauto’s voor je op een rijtje gezet.

ANWB

De ANWB is een bekende naam en biedt naast de wegenwacht en andere services voor weggebruikers ook private lease aan. Zij hebben een groot assortiment van wagens waaruit je kunt kiezen. Zowel nieuwe auto’s als jonge occasions. Het assortiment bestaat uit zowel benzine- als dieselauto’s en elektrische auto’s. Voor deze service heeft de ANWB de handen ineen geslagen met de landelijke dienstverlener Leaseplan.

ANWB Lease logo
ANWB Lease
9,5  / 10

JustLease

JustLease is eveneens een bekende naam en tegenwoordig een dochteronderneming van de Royal Terberg Group. Bij JustLease kun je gloednieuwe wagens en occasions vinden en het assortiment bestaat uit verschillende merken en modellen. Je vindt hier alles! Of je nu op zoek bent naar een Peugeot 106 of een Tesla Model S. Of zelfs een dikke Porsche!

Justlease logo
Justlease
7,6  / 10

IkRij

IkRij is ook een interessante partij om zaken mee te doen, want het aanvraagproces is super eenvoudig en het assortiment bestaat eveneens uit diverse merken en modellen. Je vindt hier auto’s uit vrijwel iedere klasse en je kunt zelfs een gloednieuwe auto samenstellen als daar je voorkeur naar uitgaat. Maar je kunt ook bij hen terecht als je op zoek bent naar een mooie en luxueus uitgevoerde occasion.

IkRij logo
IkRij
9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die met deze aanbieders zaken hebben gedaan en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de websites die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over leasemaatschappijen compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.