Webshops logo autos

De aanschaf van een auto, waar moet je op letten?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-aanschaf-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/1.png

Een auto is een belangrijke aanschaf en met een beetje geluk koop je een auto voor een langere periode. Hetzij een splinternieuwe auto met slechts enkele kilometers op de teller zodra je de auto uit de showroom van de dealer rijdt of een occasion. Wat inhoudt dat de auto al iets ouder en dus ook intensiever gebruikt is. Of je nu voor een nieuwe auto of een occasion kiest, er zijn altijd zaken waar je goed op moet letten. In dit artikel vertellen wij precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto.

Het grote verschil tussen een nieuwe auto en een occasion

Het is een open deur die wij nu intrappen, maar het grote verschil tussen een nieuwe auto en een occasion is dat een occasion niet nieuw, maar tweedehands is. Occasions zijn dan ook iets oudere auto’s die intensiever gebruikt zijn en met vaak al duizenden kilometers op de teller. Daar is helemaal niets mis mee, want een occasion is in de basis wel een stuk goedkoper dan een spiksplinternieuwe auto. Een ander groot verschil zit vooral in het proces in aanloop naar de aanschaf van een auto. Bij de aanschaf van een nieuwe auto ga je immers heel anders te werk dan bij de aanschaf van een occasion.

Oriëntatieproces

Je hebt besloten dat je een gloednieuwe auto gaat uitzoeken. Veel weggebruikers hebben wel de voorkeur voor een bepaald merk. Zo zweert de één bij een Opel terwijl de ander liever in een Peugeot rijdt. Vaak wordt in het oriëntatieproces dan ook gericht gezocht naar een model van een bepaald merk. Met als voordeel dat je bij de dealer van het desbetreffende merk kunt aankloppen en een proefrit met hun kunt afspreken. De dealer is erbij gebaat om een koop te sluiten dus je hebt een sterke onderhandelingspositie. Zo kun je het hebben over de prijs, maar je kunt ook voordelen afdwingen in de vorm van accessoires en extra’s.

Vinken wat je wilt hebben

Het leuke aan het aanschaffen van een nieuwe auto is dat je met een basis uitvoering begint en zelf kunt aanvinken wat je aan extra opties op de auto wilt hebben. Hier kun je vaak ook nog wel over onderhandelen met de dealer. Het is natuurlijk logisch dat hoe meer opties en extra’s je kiest des te duurder de auto wordt. Dus het slim om met de verkoper te onderhandelen over de extra’s om tot een deal te kunnen komen. Het is vrij gebruikelijk dat hier tijdens het oriëntatie- en koopproces over gesproken wordt. Zo heeft de verkoper een kans om de deal te bezegelen en zijn provisie veilig te stellen terwijl jij voor een goedkopere prijs een optie hebt waar je normaliter enkele honderden euro’s meer voor zou betalen.

De randvoorwaarden

Wanneer je bij de dealer een auto aanschaft is het goed om de randvoorwaarden te bespreken. Wat gebeurt er als je auto defect is? Hoe zit het met levertijden van eventuele onderdelen en hoe vindt het onderhoud plaats? En is de dealer ook bij machte om bij een langdurige reparatie jou van vervangend vervoer te voorzien? Het is goed om dit scherp te krijgen, want zo weet je ook waar je aan toe bent als de auto eenmaal is aangeschaft en voor de deur staat. 

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-aanschaf-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/11.png

Voor- en nadelen van een nieuwe auto

De aanschaf van een nieuwe auto neemt een aantal voor- en nadelen met zich mee. De grote voordelen zijn dat je vaak en zeker in de beginfase geen onderhoud hoeft te laten uitvoeren en dat je de eerste eigenaar bent. Daar is de prijs natuurlijk ook naar en dat kan als nadeel worden gezien. Een beetje auto kost al gemiddeld € 27.000,-. Zeker als je wat extra opties wilt. Een aantal merken blinken wel uit om een zo compleet mogelijke basis uitvoering beschikbaar te stellen. Mercedes-Benz is daar een goed voorbeeld van. Het instapmodel is vaak gelijkwaardig aan een uitgebreid model van bijvoorbeeld een Citroën C3. Uiteraard verklaart dat ook gelijk het verschil in de cataloguswaarde van deze auto’s.

Een ander nadeel is dat je een nieuwe auto graag goed wilt verzekeren. Een standaard WA of Casco verzekering dekt vaak de lading niet als je een nieuwe auto rijdt en de verstandigste keuze is dan om de auto Allrisk te verzekeren. Het is ook de duurste optie en de prijs is niet alleen afhankelijk van het model van de auto, maar ook aan hoeveel schadevrije jaren je hebt, je leeftijd en aan hoeveel kilometers je op jaarbasis rijdt. Vaak komt de premie van een verzekering na de aanschaf als een onplezierige verrassing, omdat je de verzekering niet bij een dealer, maar bij een verzekeringsmaatschappij afsluit.

Een groot pluspunt is dat een nieuwe auto met de nieuwste technologie aan boord zuiniger rijdt dan een oudere wagen. Zeker als je voor een elektrisch of hybride model kiest. De kosten die je op de brandstof uitspaart kun je weer spenderen aan bijvoorbeeld de uitgebreidere verzekering of een uitgebreid onderhoudspakket. Of aan extra opties die je graag op de auto wilt hebben. 

Een occasion kopen

Misschien is een nieuwe auto van tussen de € 25.000,- en € 35.000,- net even iets teveel van het goede en dan is de aanschaf van een occasion zeker een optie. Het grote voordeel is dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt, want een auto die al 10 jaar op de weg rijdt is een stuk goedkoper dan een occasion die net 2 of 3 jaar oud is. Houdt er dan wel gelijk rekening mee dat deze ook een stuk meer brandstof verbruikt. Tijdens het oriëntatieproces kun je natuurlijk gericht zoeken op een bepaald model of een bepaald merk, maar bij occasions laten weggebruikers zich vaak leiden door de prijs en de aanbieder. Je zoekt dus op een andere wijze naar een geschikte auto.

Prijzen en aanbieders

Het is altijd goed om een idee te hebben van wat een bepaalde auto kost alvorens je enthousiast naar een wagenpark van een aanbieder rijdt. Als soortgelijke modellen met dezelfde opties en van dezelfde leeftijd bij andere aanbieders 1,5 tot 2 keer zo duur zijn als bij de aanbieder die je op het oog hebt, moet je jezelf toch serieus afvragen wat het addertje onder het gras is. Kortom, een beetje vooronderzoek naar de auto die je op het oog hebt en de aanbieder waarmee je wilt onderhandelen kan geen kwaad.

Een gouden tip

Uit eigen ervaringen weten wij dat er soms boefjes rondlopen in de automarkt, maar iedereen is op het eerste oog je beste vriend. Nogal logisch, want ze willen je een auto verkopen. Hoe kom je er dan achter of een verkoper oprecht is of dat hij je iets probeert aan te smeren? Kies voor de grap een model uit waar je geen interesse in hebt en begin met onderhandelen. Als je binnen een mum van tijd 30 tot 50 procent van de prijs hebt weten af te dingen kun je jezelf misschien afvragen in hoe betrouwbaar deze aanbieder is. Het lijkt er immers op dat hij de auto het liefst zo snel mogelijk wilt slijten en dus erg diep wilt gaan om de auto te verkopen. Bij een betrouwbare autohandelaar verlopen die onderhandelingen een stuk stroever en zijn de kortingen ook niet zo schrikbarend hoog.

De proefrit

Met een klein proefritje kun je al inschatten of een splinternieuwe auto lekker rijdt en comfortabel zit en je hoeft je weinig zorgen te maken over verborgen gebreken. Het is immers een splinternieuwe wagen. Bij een occasion is dat toch anders, want je hebt werkelijk geen flauw idee wat er allemaal met de auto is gebeurd en wat er nog mee aan de hand is. Dus het is belangrijk dat je met een occasion een uitgebreide proefrit maakt. Zowel in de bebouwde kom als op de snelweg. Zo kun je checken hoe een auto op verschillende snelheden reageert en of bijvoorbeeld een versnellingsbak wel in orde is. Of dat de auto geen vreemde geluiden en bewegingen maakt.

Inspecteren

Natuurlijk is het ook belangrijk om een auto van top tot teen te inspecteren. Niet alleen op krasjes en deukjes, maar ook het interieur moet goed bekeken worden. Is de bekleding nog in orde, hangt er geen nicotinelucht in de auto en werken alle onderdelen op het dashboard nog. Een kijkje onder de motorkap kan ook zeker geen kwaad, want zelfs een leek kan zien of alles onder de motorkap schoon en goed onderhouden is.

Documentatie

Als laatste is het goed om de documentatie te bekijken. Zijn alle documenten en is het onderhoudsboekje aanwezig en is de kilometerstand ook de echte stand. Met een NAP (Nationale Autopas) zou je dit heel eenvoudig kunnen checken en hoef je niet bang te zijn voor wanpraktijken, zoals teruggedraaide meters. Wanneer er geen NAP aanwezig is moet je jezelf afvragen of het dan wel slim is om op het aanbod in te gaan. Want je hebt immers geen garanties en zekerheden als het gaat om het onderhoud aan de auto en de huidige kilometerstand.

Voor- en nadelen van een occasion kopen

Evenals bij de aanschaf van een nieuwe auto heeft het kopen van een occasion zeker voordelen, maar ook een paar nadelen. De voordelen zijn dat ocassions vaak goedkoper zijn en dat je vaak met aanbieders goed kunt onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Een occasion die helemaal in orde is heeft vaak ook geen gebreken en kinderziektes. Dat bij een nieuwe auto wel het geval kan zijn, omdat een nieuwe auto minimaal en soms zelfs steekproefsgewijs wordt getest. 

Een groot nadeel is natuurlijk wel dat een occasion een historie heeft. Afhankelijk van de historie kan een occasion goed of minder goed zijn. Een auto die een historie heeft en haast meer in de garage heeft gestaan dan op de weg heeft gereden, is een risicovolle aankoop. Daarnaast is een occasion ook minder zuinig hoewel dat ook sterk afhankelijk is van de techniek die de auto heeft en hoe oud de wagen is.

De grootste nadelen zijn toch wel dat een occasion vaak een auto is die je krijgt geleverd, zoals je deze hebt gezien. Je kunt geen extra opties selecteren of dingen naar smaak aanpassen. Tenzij je daar met de aanbieder over kunt onderhandelen en als er de mogelijkheid is om bijvoorbeeld extra opties aan de auto te voegen. Zoals andere velgen, banden of een ander interieur. Een ander nadeel zit ook wel in het aankoopproces, omdat je een autoverkoper op zijn blauwe ogen moet vertrouwen dat het een goede deal is. Daarom is het bij een occasion nog belangrijk om goed voorbereid en met de juiste informatie op pad te gaan.

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-aanschaf-van-een-auto-waar-moet-je-op-letten/32.png

De beste aanbieders van auto’s

Wanneer je op zoek gaat naar een auto zijn er een groot aantal aanbieders waaruit je kunt kiezen. Maar bij welke aanbieders kun je het beste een auto kopen? Wij hebben de beste aanbieders van auto’s voor jou op een rijtje gezet.

Ikwilvanmijnautoaf

Als je een nieuwe of een andere auto gaat aanschaffen moet je natuurlijk ook van je huidige auto af. Nu kun je deze vaak wel inruilen, maar het levert meer op om deze zelf te verkopen. En dat hoeft ook geen gedoe te zijn als je gebruikmaakt van Ikwilvanmijnautoaf. Je kunt jouw auto via de website direct laten taxeren waarop je vervolgens een bod krijgt. Die je gelijk kunt accepteren als je dat wilt. 

Voordelen

 • Handig en gebruiksvriendelijk verkoopsysteem
 • Groot aantal RDW-erkende dealers aangesloten
 • Geen extra kosten voor de verkoper
 • Aanmelden is geheel vrijblijvend
Ikwilvanmijnautoaf logo
Ikwilvanmijnautoaf
8,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Louwman Bedrijfswagens

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfswagen? Vind je het lastig om een keuze te maken en wil je weten welke opties je hebt? Bij Louwman Bedrijfswagens staan de verkopers voor je klaar om je te helpen met de aanschaf of het leasen van een nieuwe bedrijfswagen. Veel bekende bedrijfsauto’s, zoals de Mercedes-Benz Sprinter en de V-serie kun je hier aanschaffen of leasen.

Voordelen

 • Persoonlijke benadering
 • Zowel geschikt voor aanschaf als financial lease
 • Ruim assortiment in bedrijfswagens
 • Louwman Bedrijfswagens kan ook een bedrijfswagen naar wens inrichten
Louwman Bedrijfswagens logo
Louwman Bedrijfswagens
9  / 10
Bekijken Beoordelingen

JustLease

Vind je het kopen van een auto teveel gedoe en wil je gewoon voor een vast bedrag per maand een goede of nieuwe auto rijden terwijl je alleen nog maar zelf de brandstof hoeft te betalen? Dan is het leasen van een auto bij JustLease zeker een overweging waard. De leasemaatschappij heeft een jarenlange ervaring in het leasen van zowel nieuwe auto’s als occasions.

Voordelen

 • Competitieve prijzen
 • Zowel nieuwe auto’s als occasions leasen
 • Kortdurige leasecontracten mogelijk
 • Zowel geschikt voor consumenten als zakelijke gebruikers
Justlease logo
Justlease
8,5  / 10
Bekijken Beoordelingen

Beoordeeld door consumenten

De webshops en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die iets bij deze aanbieders hebben besteld en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de winkels en webshops die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je wilt bestellen iets voor jou is.

Help ons mee 

Help ons mee om het verhaal over winkels en webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de (web)winkel in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een bepaalde aanbieder iets moet bestellen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.