Webshops logo autos

Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

/storage/img/knowledge-base-articles/waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-auto/1.png

Een auto voor de deur is ontzettend handig. Je kunt instappen wanneer je wilt en je rijdt overal naartoe. Je kunt gaan winkelen en de boodschappen doen en alle tassen vol met producten makkelijk inladen en naar huis vervoeren terwijl het ook wel handig is als je de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes naar de voetbaltraining moet brengen. Maar een auto voor de deur is niet zo vanzelfsprekend. Terwijl het ook wel een leuke klus is om een auto te kopen. Daarom vertellen we in ons artikel waar je op moet letten bij het kopen van een auto.

Inhoud

Waarom heb je een auto nodig?

De eerste belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is waarom je een auto nodig hebt. Heb je een wagentje nodig waarmee je makkelijk de boodschappen kunt doen of heb je echt een flinke bak nodig, omdat je vaak meerdere personen vervoert. Als je weet waarom je een auto nodig hebt is het ook makkelijker om te filteren op auto’s die aan jouw wensen en eisen voldoen. Dan wordt de keuze wel iets beperkter, maar je voorkomt ook keuzestress. Feitelijk zijn er een aantal zaken die bepalen of je een auto en welke auto je uiteindelijk koopt.

Budget voor een auto

Het budget speelt natuurlijk een belangrijke al dan niet de belangrijkste rol bij het aanschaffen van een auto. Het budget bepaalt of je een nieuwe auto of een occasion kunt kopen en of je juist voor extra luxueuze kiest of genoegen moet nemen met een beperkt aantal opties. Daarnaast is het ook belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs van een auto te kijken, maar ook naar de mogelijke onderhoudskosten en verbruikskosten op jaarbasis. Dan krijg je pas een goed beeld van of een auto die je op het oog hebt ook binnen het budget past.

Merken en segmenten

Naast het budget speelt vaak ook de voorkeur voor een merk een rol in de keuzes die je maakt. De één rijdt het liefst een Opel terwijl de ander juist enorm gecharmeerd is van Citroën. En zo kunnen we nog even doorgaan. Een voorkeur voor een merk geeft iets minder keuzestress, omdat je eigenlijk al aan het trechteren bent. Uiteindelijk wil je natuurlijk ook de keuze hebben uit slechts een aantal auto’s en niet uit tientallen modellen. Daarnaast kun je ook kijken naar de segmenten. Segmenten zijn feitelijk de klassen van de auto’s. We zetten ze even op een rijtje en geven aan welke modellen in deze klasse thuishoren;

A - Kleine auto’s zoals een Peugeot 108, Citroën C1 en Toyota Aygo
B - Kleinere auto’s zoals een Ford Fiesta, Volkswagen Polo en een Opel Corsa
C - Kleine middenklasse zoals een Ford Focus, Audi A3 en Citroën C3
D - Middenklasse zoals een Peugeot 508 of een Audi A4
E - Hogere middenklasse zoals de BMW 5-serie, Volvo S90 en de Mercedes-Benz E
F - Grote auto’s zoals de Audi A8 en de Jaguar XJ
G - Sportieve auto’s zoals de Mazda MX-5, Mercedes-Benz SLC en de Audi TT
H - Supercars (kom je niet vaak op de Nederlandse wegen tegen)
I - Grote en luxueuze auto’s zoals de Bentley Mulsanne en de Aston Martin Rapide
J - Medium MVP’s zoals de Renault Scenic, Volkswagen Touran en de Opel Zafira
K - Upper MVP’s zoals de Ford S-Max
L - Lower SUV’s zoals de Volvo XC60 en de Citroën C4
M - Upper SUV’s zoals de Opel Grandland X en de Audi Q7
N - Bestelauto’s zoals de Mercedes-Benz Vito en de Renault Kangoo

Brandstofmotor, elektrisch rijden of een hybride auto kopen?

Naast de keuze voor een merk en een bepaald segment kun je ook nog keuzes maken uit verschillende brandstofmotoren, elektrische motoren en hybride auto’s. In de basis is elektrisch rijden een stuk milieuvriendelijker en zuiniger dan een auto met een brandstofmotor, maar in aanschaf zijn deze auto’s wel een stuk prijziger. Tussen een model met een benzine- of dieselmotor en het vergelijkbare model met een elektrische aandrijving kan al snel € 10.000 tot € 15.000 verschil zitten. Je kunt het beste kijken naar binnen hoeveel tijd je de extra investering hebt terugverdiend door brandstof uit te sparen. Het is dan ook logisch dat elektrisch rijden vooral interessant is voor bestuurders die veel kilometers maken. Des te eerder heb je de investering ook weer terugverdiend.

Een hybride auto is vaak een logische tussenstap voor bestuurders die van brandstof naar elektrisch willen overstappen. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat je met een hybride auto geen stress hebt over de actieradius en anderzijds vinden bestuurders het soms ook nog prettig om de motor te horen brullen als je ‘m op z’n staart trapt. De actieradius van een elektrische auto is nog altijd beperkt en gemiddeld kun je met een volle accu 400 tot 500 kilometer rijden. Met een hybride auto schakelt de motor automatisch over wanneer de accu leeg is. En terwijl je op benzine of diesel rijdt wordt de accu ook weer opgeladen.

Is een nieuwe auto een goede investering?

Is een auto kopen een goede investering? We kunnen daar heel duidelijk in zijn, want het antwoord is ‘nee’. Of je nu een gloednieuwe auto of een occasion koopt, een auto kost altijd geld. Zodra je de showroom uitrijdt met een splinternieuwe bolide is je auto al enkele duizenden euro’s minder waard. Het is krom, maar niet minder waar. Nu is het wel zo dat een jonge auto voor een tweede bestuurder veel interessanter is dan een oudere auto die al aardig wat kilometers op de teller heeft staan. Hoe meer kilometers er zijn gemaakt des te meer mankementen een auto gaat krijgen. Zo simpel is het. Nu komt daar ook een stukje geluk bij om de hoek kijken, maar in de basis ben je meer geld kwijt dan dat je lief is. Dat is bij een nieuwe en jonge auto natuurlijk een stuk minder het geval. Derhalve kun je de auto die je nieuw hebt gekocht vaak tegen een mooie prijs weer inruilen wanneer je bij de dealer weer een nieuwe auto bestelt.

Wanneer koop je een occasion?

Een occasion koop je natuurlijk op het moment dat je een mooie deal kunt sluiten. Vaak is het zo dat je een hele mooie en luxueus uitgeruste auto kunt rijden voor een belachelijke lage prijs. Toch moet je bij het kopen van een occasion iets intensiever te werk gaan dan bij de aanschaf van een nieuwe auto. Je moet namelijk op een aantal belangrijke zaken letten en een aantal dingen doen;

- Kijk tot wanneer de auto APK gekeurd is.
- Controleer of er in het verleden serieuze schades zijn aangericht of ingrijpende reperaties zijn uitgevoerd (hoe oud is de distributieriem bijvoorbeeld).
- Check altijd of het onderhoudsboekje aanwezig en afgestempeld is.
- Bespreek met de verkoper (vaak een garage of een dealer) of eventuele zichtbare schades worden gerepareerd.
- Is er een NAP aanwezig (bewijs dat de kilometerstand daadwerkelijk klopt)?
- Koop een auto altijd bij een garage of dealer die bij de BOVAG is aangesloten.
- Kun je binnen een handomdraai op de prijs afdingen en enkele duizenden euro’s voordeel krijgen? Rode vlag! De verkoper is er dus op gebrand om de auto te verkopen en dan kun je er van uitgaan dat er iets mis is met de wagen die je op het oog hebt.
- Maak ook altijd een proefrit en benut alle versnellingen! Rijdt dus zowel in een 30 kilometerzone als in de bebouwde kom, provinciale weg en de snelweg. Dan weet je zeker dat de auto reageert en rijdt zoals je dat verwacht. Eventuele gebreken met de motor en de versnellingsbak komen dan ook razendsnel naar voren.

Auto overnemen van een particulier

Marktplaats staat vol met auto’s. Die door particulieren worden verkocht. Nu is het kopen van een tweedehands auto niet zonder risico’s, want bij een particulier krijg je bijvoorbeeld geen garantie. Des te belangrijker is om goed te controleren of de auto APK gekeurd is, geen mankementen en schades heeft en dat alle zaken, zoals een onderhoudsboekje en kentekenbewijs aanwezig zijn. Maak ook bij het kopen van een tweedehandse auto een uitgebreide proefrit. Eventueel samen met de huidige eigenaar. Zo weet je zeker dat de auto die je koopt goed is.

Betrouwbare autoverkopers

De autoverkoper staat nu niet echt bekend als de meest betrouwbare personen op deze wereld, maar ze zijn lang niet allemaal slecht hoor. Sterker nog, er zijn een aantal partijen waar je uitstekend zaken mee kunt doen en waar je ook met een gerust hart een auto kunt kopen. Laten we deze aanbieders eens op een rijtje zetten.

ANWB

Hoe betrouwbaar wil je het hebben! De ANWB heeft een apart gedeelte op de website waar je kunt zoeken naar goede occasions en binnen een mum van tijd in een voor jou nieuwe auto kunt rijden. De ANWB verkoopt de auto’s niet zelf, maar doet zaken met erkende partijen die ook bij de BOVAG zijn aangesloten. Daarnaast bevatten deze auto’s ook allemaal de ANWB garantie! Een extra zekerheidje voor de koper die toch hier gebruik van kan maken als het moet. Want hoe je het ook went of keert, een auto is en blijft techniek dat te allen tijde kapot kan gaan.

ANWB Webwinkel logo
ANWB Webwinkel
5,4  / 10

Louwman bedrijfswagens

Op zoek naar je volgende bedrijfswagen? Louwman bedrijfswagen is gespecialiseerd in de verkoop van nieuwe bedrijfswagens van merken, zoals Mercedes-Benz, Peugeot en Toyota. Louwman is een gevestigde naam in de autobranche en veel mensen kennen de naam wel van de sportieve bolides van automerken zoals MG, Lamborghini en Audi. Maar Louwman bedrijfswagens focust zich uitsluitend op de zakelijke markt. Of je nu een Zzp’er of de eigenaar van een groot transportbedrijf bent, bij Louwman bedrijfswagens ben je van harte welkom.

Louwman Bedrijfswagens logo
Louwman Bedrijfswagens
7,3  / 10

Kentekencheck

Nee, Kentekencheck verkoopt geen auto’s, maar je kunt hier wel op basis van een kenteken informatie opvragen. Bijvoorbeeld de actuele kilometerstand, of de auto niet gestolen is en de RDW keuringsrapporten inzien. Zo weet je zeker dat de occasion die je op het oog hebt een goede auto is of dat je deze beter kunt laten staan. Meer dan 2 miljoen gebruikers gebruiken het platform om te controleren of de auto die ze op het oog hebben ook echt de moeite waard is om te kopen.

Kenteken Check logo
Kenteken Check
9,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De autowebsites die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die met deze aanbieders zaken hebben gedaan en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de websites die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over autowebsites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.