Webshops logo elektronica

Waarop je moet letten als je elektrisch wilt verwarmen

/storage/img/knowledge-base-articles/waarop-je-moet-letten-als-je-elektrisch-wilt-verwarmen/1.png

Een goede verwarming in of rondom het huis maakt het mogelijk om er tijdens de koude dagen toch warmpjes bij te zitten. Maar er zijn een hoop verschillen als je aan het winkelen bent voor elektrische verwarmingen. Daarom geven wij in deze blogpost uitgebreid advies over welke soorten elektrische kachels er allemaal zijn en waarop je moet letten als je een elektrische kachel wilt kopen.

Verschillende soorten ruimtes verwarmen

Je vraagt jezelf misschien af waarom er zoveel verschillende soorten elektrische kachels zijn, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Omdat er ook verschillende ruimtes zijn waar je wellicht een elektrische kachel wilt plaatsen. En iedere ruimte vraagt toch om een andere aanpak. Of je nu de badkamer, de werkplaats, de garage, de woon- en slaapkamer of het terras in de tuin wilt verwarmen. Dat alles is mogelijk, maar voor bijvoorbeeld de doucheruimte heb je toch weer een andere type elektrische kachel nodig dan voor in de werkplaats of de garage.

Warm, warmer en het warmst

Eén van de grote verschillen tussen de verschillende soorten elektrische kachels is vooral hoeveel warmte de kachel afgeeft. Dat bepaald ook mede waar de elektrische kachel eventueel geschikt voor is. Een kachel die veel warmte afgeeft is uitstekend te plaatsen in een iets grotere werkplaats of garage, maar voor de doucheruimte kan het al snel teveel van het goede zijn. In de basis geven keramische kachels de meeste warmte af hoewel, deze kachels vaak als aanvulling op de bestaande verwarming wordt neergezet. De met olie gevulde kachel is het beste geschikt om grotere ruimtes te verwarmen. 

Ter aanvulling of vervanging

Dat is gelijk een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen voordat je een elektrische kachel aanschaft. Ga je de kachel gebruiken ter aanvulling van de bestaande verwarming, die niet goed genoeg zijn werk doet? Of ga je jouw huidige verwarming vervangen voor een elektrische kachel? Wanneer het puur ter aanvulling is, heb je simpelweg iets meer keuze in welke elektrische kachel je neerzet of installeert, maar bij het vervangen van een verwarmingsinstallatie moet je met veel zaken rekening houden. Zoals de maandelijkse kosten van de elektrische kachel en of deze wel voldoende kracht heeft om bijvoorbeeld een ruimte of de complete woning te verwarmen.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

/storage/img/knowledge-base-articles/waarop-je-moet-letten-als-je-elektrisch-wilt-verwarmen/10.png

Er zijn een aantal verschillende elektrische kachels verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor de ventilatorkachel, keramische kachel, convector kachel en met olie gevulde kachel. Al deze kachels hebben hen eigen unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Die we dan ook hieronder verder bespreken.

Wat is een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel lijkt op een ventilator, die je neerzet als je wilt verkoelen. En dat is ook niet zo vreemd, want een groot aantal ventilatoren hebben zowel een koel- als een verwarmingsfunctie. In de ventilatorkachel zit een gloeidraad die langzaam warm wordt en door middel van de ventilator wordt de warme lucht in de ruimte geblazen. Met als voordeel dat ook iets grotere ruimtes, zoals een woonkamer goed verwarmt kunnen worden. Een groot nadeel van de ventilatorkachel is dat het product redelijk veel geluid maakt en dat kan als storend worden ervaren.

De Tristar KA-5039 en de Tristar KA-5037 zijn ventilatorkachels voor een persoonlijke verwarming. Ze zijn vrij klein en eenvoudig mee te nemen door het handvat dat aan de bovenzijde is gemonteerd. De warmtetemperatuur is te regelen terwijl de ventilator ook drie standen heeft om te verkoelen. De Tristar KA-5039 en Tristar KA-5037 worden veelal gebruikt voor kleinere werkruimtes en garages en op het terras in een tuin.

De De Longhi HVY1030 is een ventilator die zowel kan koelen als verwarmen. Voor het verwarmen van kleinere werkruimtes, het terras in de tuin of zelfs de badkamer, is de ventilatorkachel prima geschikt en zelfs drupwaterdicht. De warmtetemperatuur is te regelen via twee verwarmingsstanden terwijl het product ook een beveiliging tegen oververhitting bevat. Dat zorgt voor een veilig gevoel bij de gebruiker.

Met de Mill SG1200 haal je een slimme kachel in huis. Die met een app op de smartphone of de tablet is te bedienen. Het is een slim apparaat die je vanaf de bank of vanuit de stoel kan bedienen. De ventilatorkachel is geschikt voor vrijwel iedere ruimte tot een maximum van 18 vierkante meter. Handige functies zijn de beveiliging tegen oververhitting en de open raam detectie. Zo schakelt de kachel zichzelf uit op het moment dat er een raam openstaat. Dat scheelt nogal in de energiekosten.

Wat is een keramische kachel?

De keramische kachel is het zusje van de ventilatorkachel en de producten lijken ook op elkaar. Bij een keramische kachel wordt ook de warme lucht met behulp van een roterende ventilator de ruimte in geblazen, maar de wijze waarop er hitte wordt opgewekt is anders dan bij de ventilatorkachel. Bij een ventilatorkachel wordt er een gloeidraad verhit, maar bij een keramische kachel is er een plaat aanwezig. Deze plaat houdt warmte beter vast en dat zorgt ervoor dat een keramische kachel ook meer warmte kan produceren. Met als voordeel dat grotere ruimtes prima verwarmt kunnen worden. Het nadeel van de keramische kachel is dat het product veel geluid produceert door de aanwezige ventilator, die de warme lucht de kamer inblaast. 

De Tristar KA-5084 is een draagbare keramische kachel voor persoonlijke verwarming. Waar je ook bent in jouw huis, je kan de kachel meenemen en aansluiten op het stopcontact voor een heerlijke verwarming. De temperatuur is in te stellen en je kunt zelfs gebruikmaken van een timer. Met de KA-5084 is het niet mogelijk om koele lucht te produceren.

De Tristar KA-5014 is iets geavanceerder en ook geschikt om grotere ruimtes, zoals een woonkamer te verwarmen. De temperatuur is te regelen, maar het grootste voordeel van deze keramische kachel is dat de warme lucht gelijkmatig wordt verdeeld. Dankzij de oscillatiefunctie die aanwezig is. Daarnaast heb je ook beschikking over een timer en kan je de kachel vanaf de bank bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening.

Een slimme kachel die je met de app kan bedienen? Dan zit je met de DUUX Threesixty Smart Heater gebakken. Je kan de thermosstaat instellen en de warmte in jouw woning reguleren. Met behulp van de intuïtieve app op je smartphone of tablet. Je kan zelfs ook kiezen voor een bepaald schema waarbij de keramische kachel op bepaalde tijden de ruimte verwarmt. Je hoeft niet bang te zijn dat er iets ernstigs gebeurt als de kachel per ongeluk omvalt. Want door de valdetectie schakelt het apparaat zichzelf direct uit.

Wat is een convector kachel?

De convector kachel wordt gebruikt om energiezuinig ruimtes te verwarmen. De warme lucht wordt uit de kachel geduwd en is vooral geschikt om kleinere ruimtes, zoals een badkamer te verwarmen. In tegenstelling tot met vloeistof gevulde kachels, produceert een convector kachel direct warme lucht als je het product inschakelt. Het grootste voordeel van een convector kachel is dat de geluidsoverlast minimaal is. Omdat er simpelweg geen ventilatoren aanwezig zijn die de warme lucht blazen en verspreiden. Het nadeel is dus dat een convector kachel alleen in kleinere ruimtes tot zijn recht komt.

Een eenvoudig convector kachel is de Tristar KA-5911. De temperatuur kan je zelf instellen terwijl er drie geïntegreerde standen zijn waarmee je de hoeveelheid warmte kan selecteren. Een mooi pluspunt is de oververhittingsbeveiliging, maar ook de twee handvatten zijn handig als je de kachel even in een andere ruimte wilt gebruiken. De KA-5911 wordt veelal in de badkamer of de werkgarage van maximaal 18 vierkante meter gebruikt.

De Mill SG2000MEC is alweer beter geschikt voor iets grotere ruimtes en is door het strakke design een product dat niet hinderlijk opvalt. Met de handige draaiknoppen kan je de warmte reguleren terwijl de valdetectie ervoor zorgt dat het product zichzelf uitschakelt als het per ongeluk omvalt. Dat is wel zo veilig. Daarnaast is een groot voordeel dat de elektrische kachel volledig geluidloos is. 

Wil je een elektrische kachel aan de muur monteren? Dan is de DUUX Slim 1500 de beste keuze, want deze convector kachel kan je zowel neerzetten als ophangen. Daarnaast kan het product een ruimte tot maar liefst 25 vierkante meter van warmte voorzien. Het is dus een luxueuzere convector kachel, die dan ook iets pittiger in de prijs is. Maar gezien de voordelen meer dan de moeite waard om aan te schaffen. Natuurlijk zijn vanzelfsprekende functionaliteiten, zoals de temperatuurregelaar, valdetectie en oververhittingsbeveiliging aanwezig. 

Wat is een oliegevulde kachel?

Het spreekt voor zich dat een oliegevulde kachel warmte produceert door de olie in de kachel te verwarmen. Met als groot voordeel dat de olie langere tijd de warmte vasthoudt. In tegenstelling tot een convector kachel die na het uitschakelen vrijwel direct afkoelt. Een ander voordeel is dat de juiste met olie gevulde kachel ook grotere ruimtes tot wel 60 vierkante meter kan verwarmen. De oliegevulde kachel kan dus ook eventueel de betere keuze zijn als je jouw bestaande verwarming wilt vervangen.

De De Longhi Radia S TRRS0920 is een vrij voordelige en met olie gevulde kachel, die niet alleen grotere ruimtes kan verwarmen, maar ook in staat is om de gewenste temperatuur op peil te houden. Het product is eenvoudig te bedienen met behulp van de draaiknoppen, maar ook simpel te verplaatsen met de aanwezige handgrepen en zwenkwielen. Als je bang bent dat de olie bevriest tijdens een strenge winter, kan je die angst loslaten. Want het product bevat een geïntegreerde vorstbeveiliging. 

De Mill Oil AB-H2000DN heeft een minder bereik dan de Radio S TRRS0920, maar heeft wel een stijlvol design en is eenvoudig te bedienen. Je hebt de keuze uit drie warmtestanden en door de olie blijft de warmte een langere periode behouden. De kachel kan een ruimte van circa 30 vierkante meter verwarmen en daarom zien we het product vaker terug in de slaapkamer. Door de aanwezige nachtmodus die je kunt gebruiken, sluit de Mill Oil AB-H2000DN perfect aan op de wensen van de gebruiker en bespaar je op de energiekosten als je er ook ’s nachts warmpjes bij wilt liggen.

/storage/img/knowledge-base-articles/waarop-je-moet-letten-als-je-elektrisch-wilt-verwarmen/31.png

De speciale terrasverwarmer

Een elektrische kachel die waterbestendig is, is ook ideaal voor gebruik buiten. Maar er zijn ook speciale terrasverwarmers die je tijdens de koude dagen kunt gebruiken in een tuin of op het balkon. Omdat het een elektrisch product betreft kan je deze prima op het balkon gebruiken, want brandgevaar is er niet. Een simpele doch krachtige terrasverwarmer, die je zowel kan neerzetten als aan de muur kunt bevestigen, is de Tristar KA-5286.

Wat is de beste elektrische kachel?

Een lastige vraag om eenduidig te beantwoorden, want het ligt aan de wensen en aan de ruimte welke kachels in aanmerking komen. Voor een persoonlijke verwarming is de Tristar KA-5039 een goede aanschaf terwijl de KA-5084 een betere keuze is als je meer warmte nodig hebt. De Tristar KA-5911 is een betere optie als je een geluidloze kachel wilt, omdat deze kachel warmte produceeert door middel van convectie. Wil je liever een krachtigere kachel die grotere ruimtes kan verwarmen? Dan adviseren wij de De Longhi Radia S TRRS0920.