Webshops logo koopjes

Uitleg over hoe je geen Black Friday deals misloopt

/uploads/img/blogs/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt-1.png

Gratis en korting. Daar zijn wij Nederlanders gek op! Wij wachten dan ook massaal op speciale aanbiedingen en dan is het zeker de moeite waard om te wachten op de Black Friday deals. Maar wat is Black Friday, wanneer is Black Friday en hoe zorg je ervoor dat je geen Black Friday kortingen mist? Dat leggen wij je uit in deze blogpost.

Wat is Black Friday?

Black Friday is van origine één dag aan het einde van de maand November en op deze dag worden producten tegen flinke kortingen aangeboden. Deze kortingen bij fysieke winkels en webshops kunnen oplopen tot wel 80% op de adviesprijs en dat is gunstig. Zeker voor aankopen die normaliter een flinke duit kosten. Consumentenelektronica, zoals televisies, home cinema sets en witgoed, zoals wasmachines en vaatwassers zijn dan ook razend populaire producten tijdens Black Friday. Hoewel, ook parfum, kleding en babyartikelen steeds vaker op Black Friday worden aangeschaft.

De geschiedenis

Black Friday wordt al decennia lang gevierd in de Verenigde Staten en is altijd op de eerste vrijdag na Thanksgiving. Op deze dag trekken miljoenen Amerikanen naar winkels en winkelcentra om de beste aanbiedingen te scoren. Ellebogenwerk en zelfs agressie is niet ongewoon tijdens Black Friday. Er bestaan ook meerdere theorieën over waar de naam Black Friday vandaan komt. De ene theorie zegt dat een gigantische verkeerschaos in de stad Philadelphia voor het eerst Black Friday werd genoemd terwijl anderen beweren dat het refereert naar de boekhouding van winkels. Die met een goede Black Friday de rode cijfers van dat jaar in één keer kunnen goedmaken en weer in de zwarte cijfers komen te staan. De meest plausibele verklaring is dat Black Friday de naam te danken heeft aan het feit dat op het op deze dag zo druk is dat het zwart ziet van de mensen.

Black Friday Nederland

In 2015 begonnen kleinere (web)winkels met het aanbieden van Black Friday deals en kortingen, maar in 2019 barstte het feest echt los toen ook grotere winkels en e-tailers Black Friday aanbiedingen aanboden. Inmiddels is Black Friday niet meer weg te denken. Evenals in de Verenigde Staten wordt Black Friday op de eerste vrijdag na Thanksgiving georganiseerd en tijdens deze speciale dag kan je genieten van hoge kortingen op je favoriete producten. Zowel in de fysieke winkels als online.

/uploads/img/blogs/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt-9.png

Wanneer is het Black Friday?

Op 26 november 2021 is het Black Friday en op deze dag kan je dus flink in de buidel tasten en ook genieten van hoge kortingen. Omdat concurrenten elkaar de loef willen afsteken, zien we dat Black Friday aanbiedingen al eerder beschikbaar zijn. Soms al meerdere weken van te voren. Het is dus ook goed om op tijd te checken of jouw favoriete winkels Black Friday deals aanbieden. Ergens is het jammer dat het niet meer één speciale dag is, maar dat is nu eenmaal de tijd waarin wij leven.

Hoe je geen Black Friday kortingen misloopt

Wij kunnen ons nu goed voorstellen dat je enthousiast bent en dat je niet kunt wachten tot het eind november is. Ergens zullen er ook wel de zorgen zijn dat je misschien speciale aanbiedingen tijdens Black Friday misloopt en wij geven jou handige tips en trucs hoe je ervoor zorgt dat je geen kortingen misloopt!

De eerste tip die wij jou kunnen geven is dat je niet te afwachtend moet zijn. Begin in november al met het controleren van jouw favoriete winkels of bekijk of de producten die je op het oogt hebt al voor een scherpere prijs worden aangeboden. Misschien helpt het om alvast een lijstje te maken met jouw favoriete (web)winkels en/of favoriete producten.

Wil je niet zelf alles eindeloos controleren en lijstjes afstrepen, dan heb je waarschijnlijk wel baat bij onze tweede tip. Schrijf jezelf in voor de nieuwsbrieven van jouw favoriete winkels! De winkels zullen al op tijd nieuwsbrieven versturen waarin ze kenbaar maken welke Black Friday deals zij aanbieden. Het is ook slim om de social media-kanalen van jouw favoriete winkels te volgen, want daar worden de aanbiedingen ook vaak kenbaar gemaakt.

De derde tip is handig als je veel winkelt bij een bepaalde webshop en al een account hebt. Veel webshops bieden namelijk de mogelijkheid om een wensenlijst aan te maken. Dat is handig om te doen, want tijdens Black Friday kan je direct zien of jouw favoriete producten zijn afgeprijsd.

Ben je van plan om tijdens Black Friday de stad in te gaan? Dan heb je wel iets aan onze vierde tip. Die in het teken staat van goed voorbereiden. Stippel je route uit en kies welke winkels je wilt bezoeken. Lange wachtrijen bij de kassa’s en drukte bij de ingang zijn niet ongekend tijdens Black Friday. Ga je toch online shoppen? Dan is het slim om nu alvast accounts aan te maken bij de webwinkels waar je wellicht iets gaat bestellen. Dat scheelt tijd op de dag dat je jouw aankopen gaat doen.

/uploads/img/blogs/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt/uitleg-over-hoe-je-geen-black-friday-deals-misloopt-18.png

Tip vijf heeft betrekking op je portemonnee, want Black Friday is een ideaal moment om de rode cijfers in te duiken en producten aan te schaffen, die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. De tip is dan ook om alleen aan te schaffen dat je ook echt nodig hebt! Zo voorkom je niet alleen financiële problemen, maar je gunt ook je medeshopper de kans om een product aan te schaffen dat hij of zij wel kan gebruiken!

De dagen na Black Friday

Wanneer de gekte voorbij is en iedereen weer op adem is gekomen, kan iedereen zich klaarstomen voor het volgende winkelmoment. Op de maandag na Black Friday wordt namelijk Cyber Monday georganiseerd. En op deze dag zijn er evenals tijdens Black Friday een hoop producten scherp geprijsd. Cyber Monday is evenals Black Friday van origine een Amerikaanse feestdag, maar inmiddels is ook Cyber Monday naar Nederland overgewaaid. Hoewel, dit winkelmoment nog altijd minder aantrekkingskracht heeft dan Black Friday. Waarschijnlijk ook te wijten aan het feit dat de speciale Black Friday kortingen ook ruim na de feestdag nog beschikbaar zijn.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is in 2005 in het leven geroepen om klanten te laten profiteren van extreme kortingen in webshops. Terwijl het de bedoeling was dat mensen tijdens Black Friday alleen in fysieke winkels konden profiteren van scherpe aanbiedingen. Voor de online shopper kwam Cyber Monday dan ook als geroepen, maar inmiddels is het verschil tussen offline en online shoppen niet meer zo relevant. Daarnaast is Nederland een echt e-commerce land en doen wij graag onze aankopen online. Daarom heeft Cyber Monday ook veel minder aantrekkingskracht. Voor de winkeliers in de Verenigde Staten is Cyber Monday wel de kick-off van het Kerstseizoen. 

Black Friday op Ervaringensite.nl

Op ervaringensite.nl kan je alvast de beoordelingen lezen van de verschillende webshops waar jij van plan bent te gaan winkelen. Zo weet je of de winkel betrouwbaar en veilig is. Daarnaast lees je ook uitgebreide reviews van andere klanten. Die al reeds eerder bij de webshop in kwestie iets hebben besteld.