Webshops logo smarthome

Slimme speakers in een smart home oplossing

/uploads/img/blogs/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing-1.png

Eerder schreven wij een blogpost over Smart Home. Wat dat precies inhoudt en welke producten je onderdeel kan laten uitmaken van een Smart Home oplossing. In dit artikel zoomen wij in op de slimme speakers. Een cruciaal onderdeel van de Smart Home oplossing die je in jouw woning wilt opzetten.

Wat is ook alweer Smart Home?

Voor de lezers die de blogpost over Smart Home hebben gemist, leggen wij nog even in het kort uit wat Smart Home is. Smart Home is de allesomvattende naam van slimme apparaten die je doorgaans via een app op een smartphone of een tablet kan bedienen. Terwijl het ook mogelijk is om deze apparaten en producten met een spraakcommando te besturen. Om met spraakcommando’s te kunnen werken heb je wel een slimme speaker nodig. Die jou kan verstaan en jouw commando kan omzetten in een actie.

De slimme speakers is belangrijker dan je denkt

Het aan- en uitzetten van lampen, het openen van het gordijn en het warmer zetten van je verwarming. Dat alles kan met een applicatie op een smartphone of een tablet, maar je kan ook met een spraakcommando werken. Je roept simpelweg een commando en het slimme apparaat doet wat je wilt. Echter heb je dan wel een slimme speaker met een spraakassistent nodig, die een onderdeel van jouw Smart Home oplossing is. Alleen dan is het mogelijk om ook daadwerkelijk met spraakcommando’s te werken.

/uploads/img/blogs/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing-7.png

Spraakassistenten

Er zijn verschillende spraakassistenten beschikbaar, zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Siri. De spraakassistent is eigenlijk simpel uitgelegd jouw digitale assistent, die handig kan zijn in het uitvoeren van je dagelijkse taken en het bedienen van jouw slimme apparaten. Zoals bijvoorbeeld de slimme lampen die je in jouw woning hebt gemonteerd. Ook beveiligings- en alarmsystemen, slimme deurbellen en sloten en slimme thermostaten, kunnen een onderdeel zijn van de Smart Home oplossing. In Nederland is de Google Assisant in combinatie met Google Home de meestgebruikte slimme oplossing terwijl in de Verenigde Staten Alexa verreweg het grootst is.

In het Nederlands commanderen

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een andere taal moet spreken, want de Google spraakassistent is evenals Siri in het Nederlands aan te spreken. In het geval van Google spreek je “Hey, Google” uit terwijl dat bij Siri “Hey, Siri” kan zijn. Hiermee activeer je de assistent en kan je vervolgens een commando geven. Bijvoorbeeld “licht aan” of een ander commando dat je gebruikt om jouw smart producten te bedienen. Maar een spraakassistent kan meer. Je kan personaliseren en voor ieder gezinslid een account aanmaken. Vervolgens kan die persoon zijn dag doornemen door aan de assistent te vragen hoe de agenda eruit ziet, maar je kan ook vragen hoe het weer is of zelfs je favoriete afspeellijst in Spotify laten afspelen.

Muziek luisteren

Het voordeel van een slimme speaker is dat het product in de basis ook als luidspreker voor muziek kan fungeren. Zo luister je naar je favoriete afspeellijst in Spotify of Deezer met slechts een simpel spraakcommando. Hoe goed het geluid klinkt is wel afhankelijk van de speaker die je kiest. De basisregel hierin is hoe kleiner de speaker des te minder goed het allemaal klinkt. Daarnaast heb je wel een optie om verschillende slimme speakers aan elkaar te koppelen. Voor een voller geluid of om een multiroom speakersysteem te installeren.

Multiroom speakersysteem

Als je slimme apparaten over het huis zijn verdeeld, is het handig om ook meerdere slimme speakers te plaatsen. Zo kan je in iedere ruimte waar slimme apparaten aanwezig zijn met spraakcommando’s werken en je kan een multiroom speakersysteem bewerkstelligen. Met een multiroom speakersysteem reist de muziek met je mee. Handig als je op een willekeurige dag aan de schoonmaak gaat en in iedere kamer muziek wilt luisteren. Sonos is een merk dat enorm veel focus heeft op het bouwen van luidsprekers die geschikt zijn voor multiroom speakersystemen. 

Bijna volledig draadloos

Slimme speakers zijn in de basis draadloos en ze worden verbonden met het Wi-Fi netwerk. Zo kan je ze via de app en de spraakassistent koppelen aan andere slimme apparaten en bedienen. Als je de slimme speaker als Bluetooth speaker wil gebruiken, kan dat in de regel vaak ook. Zo koppel je de speaker direct aan een smartphone of een tablet en kan je muziek afspelen via de app van een willekeurige muziekdienst. Toch zijn slimme speakers niet altijd volledig draadloos, want de meeste speakers hebben nog altijd stroom nodig om te kunnen functioneren. Dus je ontkomt er niet aan om een luidspreker aan te sluiten op het stopcontact. Nu zijn er ook speakers die op een accu werken, maar dan moet je er wel altijd rekening mee houden dat deze goed opgeladen is alvorens je de speaker wilt gebruiken.

Welke slimme speaker past bij jou?

Om te bepalen welke slimme speaker het beste bij jou past kan je een aantal vragen stellen. Waar wil je de speaker primair voor gebruiken? Aan welke kwaliteitseisen moet de speaker voldoen en wil je een speaker zowel als slimme speaker en als Bluetooth speaker gebruiken? Maar om je te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de beste slimme speakers die je anno 2021 kunt kopen.

Google Nest mini

De Google Nest mini is de voordeligste slimme speaker van Google met logischerwijs de Google spraakassistent ingebouwd. Je kan ook Siri gebruiken als je de Google Home-app op de iPhone of iPad installeert. De Google Nest mini is niet de krachtigste speaker die er is, maar doet wel waarvoor hij gemaakt is. Daarnaast kan je meerdere speakers aan elkaar koppelen voor een voller geluid of een multiroom speakersysteem. Het grote voordeel is dat de kleine speaker erg stijlvol is en zowel in het zwart als in het grijs verkrijgbaar is.

Xiaomi Mi smart

De Xiaomi Mi smart is een stijlvolle slimme speaker met de ingebouwde spraakassistent van Google. In tegenstelling tot de Google Nest mini is deze speaker iets krachtiger en je kunt er eventueel twee aan elkaar koppelen voor een mooi stereo geluid. Je kan muziek afspelen via je netwerk, Internetradio of rechtstreeks vanaf de telefoon door de luidspreker met Bluetooth aan jouw smartphone te koppelen. Helaas ondersteunt deze speaker geen multiroom luidsprekersysteem en dat is jammer.

Google Nest audio

De Google Nest audio gaat net even iets verder dan de Goolge Nest mini hoewel, de luispreker vrijwel dezelfde functies heeft. Dat gezegd hebbende is de Google Nest audio wel robuuster en ook krachtiger dan zijn kleinere broertje. Qua uitstraling en afwerking lijken zij wel op elkaar, dus je zou heel goed de Google Nest audio met een Google Nest mini kunnen combineren. Je hebt bijvoorbeeld een minder krachtige speaker nodig voor in de slaapkamer, maar een luidspreker met iets meer power voor in de woonkamer. Dan kan je een mooie combinatie van deze producten maken. De Google Nest audio is tevens zowel in het zwart als in het grijs verkrijgbaar.

Harman Kardon Citation One

Een mooie elegante slimme speaker, die je ook als Bluetooth speaker kan gebruiken en waarmee je meerdere exemplaren aan elkaar kunt koppelen voor een multiroom speakersysteem. Dan zit je met de Harman Kardon Citation gebakken! Het is niet de goedkoopste slimme speaker die je kunt aanschaffen, maar wanneer je naar muziek luistert weet je direct waarom je iets meer geld aan een speaker hebt uitgegeven. De speaker is niet alleen stijlvol, maar produceert ook een warm en vol geluid terwijl het product in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Zo is de speaker verkrijgbaar in blauw, grijs, roze en zwart.

Sony SRS-XB402M

De Sony SRS-XB402 is een echte party speaker. Het kleine luidsprekertje produceert een bombastisch geluid, maar ook leuke kleureffecten door de ingebouwde LED’s. De speaker is eenvoudig met Bluetooth te koppelen, maar ook als slimme speaker aan te sluiten op je Smart Home oplossing. Echter ondersteunt de luidspreker alleen de Amazon Alexa spraakassistent en die is nog niet in het Nederlands beschikbaar. Een voordeeltje is wel dat de speaker op een accu werkt die bij een volledige lading tot 12 uur meegaat.

Denon Home 150

Als je een stapje verder wilt gaan en ook bereid bent om iets meer geld uit te geven, dan is de Denon Home 150 een Wi-Fi speaker die zeker de moeite waard is om te overwegen. Met een stijlvol design en een vol geluid luister je naar je favoriete muziek en je kan meerdere exemplaren aan elkaar koppelen voor een multiroom speakersysteem. De speaker ondersteunt ook verschillende spraakassistenten, zoals Google Assistant en Amazon Alexa. Je kan ook rechtstreeks koppelen met een smartphone of tablet via Bluetooth of via Airplay 2.

Sonos One

Eerder beschreven wij al dat Sonos een absolute koploper is op het gebied van draadloze speakersystemen en slimme luidsprekers. De Sonos One is onderdeel van de familie die niet alleen een fantastisch geluid produceert, maar ook compatible is met Smart Home oplossingen en spraakassistenten, zoals Google. Maar het mooie is dat je met deze speaker ook directe koppelingen kan maken met bijvoorbeeld een smartphone en apps, zoals Spotify. Ondanks dat de speaker geen Bluetooth ondersteunt. De Sonos One wordt ook vaak gecombineerd met andere speakers van Sonos en kan zelfs gebruikt worden als sattelietspeaker binnen een surroundopstelling van het merk. De Sonos One is zowel in het wit als in het zwart verkrijgbaar.

Bose Home speaker 300

Bose is natuurlijk een gerenommeerd merk als het aankomt op geluid en luidsprekers en met de Bose Home speaker 300 hebben zij een slimme speaker in het assortiment, die je zowel aan de Smart Home oplossing als via Bluetooth aan een smartphone kan koppelen. Het geluid is subliem evenals een strakke design. Uiteraard ondersteunt de speaker de belangrijkste spraakassistenten, maar het nadeel is dat er slechts twee exemplaren tegelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Voor stereo geluid is er dus een mooie optie beschikbaar, maar voor een multiroom speakersysteem helaas niet.

/uploads/img/blogs/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing/slimme-speakers-in-een-smart-home-oplossing-36.png

Een speaker voor elke situatie

Om het nog simpeler te maken hebben we in de onderstaande tabel een aantal situaties geschetst waarin je de slimme speakers kan gebruiken. 

Situatie
Google Nest mini
Xiaomi Mi smart
Google Nest audio
Harman Kardon Citation One
Sony SRS-XB402M
Denon Home 150
Sonos One
Bose Home 300
Ondersteunt Google Assistent
Multiroom speaker systeem
Bluetooth koppeling
Warm en vol geluid
Party speaker
Lichteffecten
Werkt op accu

Pak het slim aan

Nu je meer weet over slimme speakers en waarop je moet letten als je een slimme speaker wilt kopen, is nu het moment aangebroken om een keuze te maken. Wij hebben in deze blogpost een aardige voorzet gegeven, maar nu is het tijd dat jij het zelf slim aanpakt en een goede speaker in huis haalt.