Webshops logo woonaccessoires

Slimme lampen voor een slim huis

Het huis wordt alsmaar slimmer! Steeds meer apparaten kun je met het Internet verbinden. Van televisies tot aan koelkasten en van beveiligingssystemen tot aan de verlichting. Een slim apparaat kun je altijd met een applicatie op een smartphone of een tablet bedienen. Of zelfs via een spraakcommando kan je bijvoorbeeld de verlichting in huis in- of uitschakelen. In deze blogpost leggen we uit hoe slimme verlichting werkt en wat je nodig hebt om slimme verlichting in huis aan te brengen.

Inhoud

De slimme lamp

De slimme lamp - ook wel de smart lamp genoemd - is een product dat een onderdeel kan zijn van een volledige Smart Home oplossing. Deze speciale lampen worden via Bluetooth of via Wi-Fi verbonden met een smartphone, tablet of het netwerk. Via een app op de telefoon kan je deze lampen bedienen. Zo kan je de lampen aan- en uitzetten, dimmen of juist feller laten branden of in een aantal gevallen zelfs een kleur selecteren. Via de app kan je ook andere zaken regelen, zoals een tijdschema of een timer toepassen.

Home24 logo
Home24
7,1  / 10

Verbinden via Bluetooth

Slimme lampen die je via Bluetooth koppelt aan een smartphone of een tablet kunnen feitelijk minder dan een slimme lamp, die je met Wi-Fi verbindt. Bluetooth lampen zijn sowieso lastiger om toe te voegen aan een Smart Home oplossing. Dat houdt in dat het bedienen van de verlichting via spraakcommando’s lastiger is. Daarentegen is het koppelen met Bluetooth wel de simpelste methode en je kan meerdere Bluetooth lampen aan de app koppelen. Zodat je ze gelijktijdig kunt bedienen en aanpassen. Een groot nadeel is dat er vaak een maximaal aantal lampen gekoppeld is aan de app. En dat is onhandig als je meer slimme lampen in je woning wilt aanbrengen.

Verbinden via Wi-Fi

Slimme lampen die je via Wi-Fi koppelt aan je netwerk hebben meer mogelijkheden en kunnen ook communiceren met andere slimme apparaten in je woning. Zo kan je bijvoorbeeld de lampen verbinden met de Smart TV en de slimme speaker, zoals de Google Nest Mini. Dat stelt je in staat in de lampen met een spraakcommando te bedienen en dat is natuurlijk enorm handig! Daarnaast kan je de oplossing uitbreiden met sensoren en schakelaars. Sensoren zijn handig als je bijvoorbeeld een bepaalde lamp wilt laten branden als je een specifieke ruimte betreedt terwijl je met de draadloze schakelaars de oude vertrouwde methode om lampen in- en uit te schakelen of te dimmen kan toepassen. Wat een nadeel is van deze oplossing is dat je vaak een bridge of zelfs meerdere bridges nodig hebt om je Smart Home oplossing te laten werken.

Waarom heb ik een bridge nodig?

De bridge is simpel omschreven het brein dat je met je thuisnetwerk via Wi-Fi verbindt en het product functioneert als een regelaar van de verschillende verbindingen tussen de slimme apparaten. Een bridge is nodig wanneer je 10 of meer slimme apparaten aan je Smart Home oplossing wilt toevoegen. Meerdere bridges zijn nodig wanneer je het maximaal aantal apparaten van de bridge hebt bereikt, want ook bij een bridge kan je niet eindeloos apparaten blijven toevoegen. In de regel kunnen bridges 15 tot maximaal 20 slimme apparaten koppelen.

Verschillende soorten slimme lampen

Er zijn verschillende soorten smart lampen verkrijgbaar. Met of zonder armatuur, lampen met reguliere fittingen die je in bestaande armaturen kan plaatsen, LED-strips, spotjes en plafonnières. Zo heb je dus genoeg mogelijkheden om in je huis slimme verlichting aan te brengen. Maar er zijn ook oplossingen om slimme verlichting in de tuin aan te brengen! Deze lampen zijn speciaal voor buitenshuis gemaakt en zijn dus ook bestendig tegen verschillende weersomstandigheden. Overigens kan je bepaalde slimme verlichting voor buiten ook prima gebruiken voor op het balkon.

Leen Bakker logo
Leen Bakker
4,2  / 10

De slimme lamp met armatuur

Een goed voorbeeld van een slimme lamp met armatuur is de Philips HUE Play. Een lichtbalk die als tafellamp functioneert en zowel verschillende witlichten als kleuren kan produceren. Deze tafellamp kan je eenvoudig met de Philips HUE-app bedienen en je kan deze lamp ook onderdeel laten uitmaken van een smart home oplossing. Hoewel, je daar wel de Philips HUE Bridge voor nodig hebt. Een enorm leuk voordeeltje is dat je 3 Philips HUE Play lampen met elkaar kan verbinden en je hebt dus maar 1 stopcontact nodig om deze lampen van stroom te voorzien.

Een slimme lichtbron

Met een slimme lichtbron wordt alleen de lamp met een fitting bedoelt en deze oplossing koop je om je bestaande armaturen te voorzien van een slimme lamp. De E27 is de meest gangbare keuze en heeft een vrij universele fitting die vrijwel altijd past. Hoewel, je altijd moet controleren of de lamp geschikt is voor jouw armatuur. De Philips HUE E27 produceert verschillende tinten witlicht en kleuren. Die je eenvoudig via de Philips HUE-app kunt instellen.

Veelzijdige LED-strip

Een LED-strip is een ontzettend leuk en populair product, want met een LED-strip kan je enorm veel sfeer aanbrengen. Daarnaast zijn LED-strips op maat te knippen en je kunt ze verstoppen. Zodat er bijvoorbeeld vanachter een kastje een gloed verschijnt als je de LED-strip inschakelt. De Philips HUE Lightstrip van 2 meter lang biedt genoeg mogelijkheden en bevat verschillende tinten witlicht en kleuren om de juiste sfeer in een kamer aan te brengen. Daarnaast is er een vergelijkbare strip die je buitenshuis kunt gebruiken.

Spot on!

De Philips myLiving Pongee is een opbouwspot met 3 lichtpunten en 3 GU10 smart lampen. Een prachtige oplossing voor zowel in de woonkamer als in de keuken of de slaapkamer. De lampen zijn simpel te bedienen met de applicatie op je telefoon en je hebt de keuze uit verschillende tinten witlicht. Uiteraard kan je ook de lichtsterkte aanpassen. Heb je al een bestaande armatuur voor spotjes? Dan kan j de GU10 ook los aanschaffen!

Philips HUE Impress to impress

De lijn van Philips HUE Impress bevat een groot aantal slimme lampen inclusief armaturen die perfect in een tuin of rondom het huis kan worden geplaatst. Zorg voor een betere verlichting om het voetpad te kunnen zien of zorg voor een extra veilig gevoel met lampen die automatisch aanspringen als iemand het terrein oploopt. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Voor zowel in de grond, bij een vijver of zitgedeelte of voor aan de muur.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

De voordelen op een rijtje

De grote vraag is natuurlijk waarom je slimme verlichting zou kopen, want misschien ben je wel ontzettend tevreden over de huidige verlichting in of rondom jouw woning. Toch heeft slimme verlichting een aantal grote voordelen. Die we dan ook voor je op een rijtje hebben gezet;

1) Energiezuiniger - Een slimme verlichting bevat standaard LED verlichting en LED is energiezuinig. Daarnaast kan je met behulp van tijdschema’s en timers lampen op bepaalde laten branden. Door gebruik te maken van sensoren kan je lampen automatisch in- en uitschakelen in ruimtes waar je wellicht regelmatig vergeet om de verlichting uit te schakelen. Denk dan bijvoorbeeld aan het toilet of de badkamer.

2) Extra sfeer - Een slimme lamp kan je feller of minder fel laten branden en daar kan je dus sfeer mee creëren. Daarnaast hebben een aantal lampen ook de optie om een kleur te selecteren. Zo kan je dus eenvoudig via een app op de telefoon de lichtsterkte of de kleuren van de slimme lamp bedienen.

3) Geen irritaties meer - Met een slimme lamp die automatisch inschakelt als je de voordeur benadert of als je binnenstapt, kan een hoop irritaties voorkomen. Eindeloos zoeken naar het sleutelgat in het donker of voor de zoveelste keer tegen het kastje bij de voordeur aanstoten als je naar binnen gaat, behoren daarmee tot de verleden tijd.

4) Meer mogelijkheden - Slimme verlichting bieden eindeloze mogelijkheden om deze met andere slimme apparaten te laten communiceren. Een lamp die automatisch inschakelt als er beweging wordt gedicteerd of die je met een slimme speaker en met een spraakcommando kan bedienen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die er zijn.

5) Speelgoed - Een slimme lamp is ook een gadget en dus leuk speelgoed voor volwassenen die met het product aan de slag willen. Het is niet de belangrijkste reden, maar vooral de fans van gadgets zullen een hoop plezier beleven aan het plaatsen en configureren van smart verlichting.

De merken

Er zijn verschillende merken die zich specialiseren in smart verlichting, maar Philips HUE is de onbetwiste marktleider en biedt ook genoeg mogelijkheden om smart lampen in je huis aan te brengen. Maar er zijn ook merken, zoals Milight MiBoxer, Zigbee en INNR lighting die mooie oplossingen voor smart verlichting aanbieden. En die ook zeker niet onderdoen voor de lampen van Philips HUE. Nu is het wel belangrijk dat je bij een merk blijft als je daar eenmaal voor kiest. In de regel kunnen de apps van bepaalde merken niet praten met de lampen van andere merken en andersom. Met uitzondering van Zigbee die in praktijk compatible blijkt te zijn met de apps van Philips HUE.

Wat heb ik nodig voor slimme lampen?

Zoals eerder omschreven zijn er in de basis twee mogelijkheden om met smart verlichting aan de slag te gaan. Of je verbindt de lampen via Bluetooth aan een smartphone of een tablet of je kiest voor een slimme lamp die je met Wi-Fi aan je netwerk verbindt. Maar wat heb je precies nodig als je aan de slag wilt gaan?

Verbinden via Bluetooth;

1) Een slimme lamp met Bluetooth functie

2) Een smartphone met Bluetooth ingeschakeld

3) De app van het merk die je op de smartphone installeert

Verbinden via Wi-Fi;

1) Een slimme lamp (of lampen) met Wi-Fi functie

2) Een stabiel Wi-Fi netwerk in huis

3) Een smartphone of tablet die verbonden is met hetzelfde Wi-Fi netwerk

4) De app van het merk die je op de smartphone installeert

5) Een bridge (alleen als je meerdere slimme apparaten met elkaar wilt laten communiceren)

Slim omgaan met slimme lampen

De grote voordelen van slimme lampen zijn dat ze energiezuiniger en eenvoudig met een app te bedienen zijn en een groot voordeel is dat slimme lampen minder vaak vervangen hoeven te worden. Dus op dat vlak worden er ook kosten bespaard. Terwijl je met slimme lampen ook slimme oplossingen kan creëren en dan kan je denken aan meer veiligheid en meer sfeer in en rondom het huis. Wees dus slim en begin vandaag nog met het aanbrengen van slimme lampen. In en rondom je woning.