Webshops logo wonen

De beste ventilatoren om het hoofd koel te houden

https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden-1.png
Om de warme wagen goed door te komen is een beetje verkoeling wel gewenst. Je kan kiezen voor een airco, maar niet iedereen heeft het budget of de ruimte om een mobiele of split airco aan te schaffen en te plaatsen. Ondanks dat een airco natuurlijk wel voor de beste verkoeling zorgt kan je ook met een goede ventilator goed uit de voeten. Maar de verschillen tussen de verkrijgbare ventilators lopen nogal uiteen. Daarom helpen wij je met dit blogartikel op weg om de beste ventilator te kopen.
Inhoud

Wat is een ventilator?

Je denkt dat een ventilator een ventilator is en dat er niet veel spannends over ventilatoren te melden valt. Maar dat is niet helemaal waar. Ondanks dat de verschillende ventilatoren hetzelfde doel dienen, zijn er genoeg verschillen te benoemen. Een ventilator zorgt er in ieder geval voor dat de lucht in je woon- of slaapkamer koeler aanvoelt, maar een ventilator zorgt in de regel niet voor een temperatuurdaling. Waar een mobiele of split airco dat wel doet. Toch zijn er geavanceerde ventilatoren die meer kunnen dan alleen een koele luchtstroom produceren. Zo zijn er ventilatoren die de lucht kunnen behandelen door bijvoorbeeld stofdeeltjes in de lucht te verzwaren zodat deze op de grond vallen en ook verwarmen.

Wat vind jij belangrijk?

Wanneer je gaat winkelen voor een ventilator is het goed om scherp te hebben waar je de ventilator voor gaat gebruiken. Wil je alleen jezelf of meerdere personen verkoelen? Hoe groot is de oppervlakte van je slaap- of woonkamer? Wil je een stille ventilator of mag het product duidelijk hoorbaar zijn? Ook is de aanwezigheid van een luchtreinigingsfilter een overweging waard als je de lucht niet alleen wilt verkoelen, maar ook wilt reinigen.

Luchtreiniger en bevochtiger

Een aantal ventilatoren hebben ook een functie waarmee je de lucht kan reinigen. Dat is nodig als je merkt dat de luchtvochtigheid beneden niveau is. Een vervuilde lucht kan ook gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals benauwdheid en duizeligheid. Puur wegens te weinig zuurstof dat je tot je kan nemen. Een ventilator met een HEPA-filter en actief koolstoffilter zorgt ervoor dat de lucht wordt gereinigd. Deze functie zit vaak in duurdere ventilatoren die ook met behulp van Wi-Fi of Bluetooth verbinding kunnen maken met een app op een smartphone of een tablet. Je kan er ook voor kiezen om een aanvullende meter aan te schaffen die zaken, zoals het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid meten en het is geadviseerd om ook een goede luchtbevochtiger aan te schaffen wanneer blijkt dat de luchtvochtigheid in de ruimte beneden het niveau is.

Het gemak dient de mens

Het gemak dient de mens en het is natuurlijk fijn als je een ventilator met behulp van een afstandsbediening kan bedienen. Bijvoorbeeld als de ventilator een stand hoger of lager wilt zetten. Veel ventilatoren worden geleverd met een afstandsbediening. Het is ook handig om te weten of je de kop van de ventilator kan instellen of kantelen en of de ventilator wel of niet kan draaien.

Geluidsniveaus van ventilatoren

Als je een ventilator aanschaft is het niet alleen verstandig om te bepalen welke ruimte je wilt verkoelen, maar ook aan welke wensen een ventilator moet voldoen. Een aantal praktische zaken zijn van belang, zoals het geluidsniveau wat een ventilator produceert. Een ventilator met een geluidsniveau van rond de 60dB is goed hoorbaar en gelijkwaardig aan een conversatie tussen twee personen. Ventilatoren met een hoger of een lager geluidsniveau zijn luidruchtiger of juist stiller.

Verschillende ruimtes

De oppervlaktes van kamers in het huis lopen nogal uiteen en in de basis kan je een tafelmodel ventilator (ook wel de tafelventilator genoemd) het beste gebruiken voor kleinere ruimtes tot maximaal 20m2. Feitelijk verkoelt de ventilator alleen de lucht vind de omgeving van de persoon waar de ventilator op gericht is. Voor een grotere ruimte tussen de 50 en 70m2 is een statiefventilator of grondventilator een betere optie. Terwijl je bij nog grotere ruimtes moet denken aan een krachtige plafondventilator, mobiele of split airco.

Verschillende soorten ventilators

Er zijn verschillende soorten ventilators te benoemen. De tafelventilator is wellicht het meest bekende product dat ook vrijwel in ieder huishouden aanwezig is, maar er zijn ook vloerventilatoren, plafondventilators en torenventilators. De verschillende soorten hebben ook uiteenlopende functies en het is dus afhankelijk van jouw wensen welke ventilator de beste keuze is.
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden-18.png

Jezelf verkoelen

De situatie is dat je lekker op de bank zit en het iets koeler wilt hebben. Dan is een tafelventilator de beste keuze. Een tafelventilator is compact en zet je makkelijk neer op een salontafel of bijzettafel. Tafelventilatoren hebben functies, zoals een draaikop zodat je de ventilator kan laten draaien en de ventilator heeft vaak ook verschillende snelheden.

Koenic KTF2221M

De Koenic KTF 2221M is een tafelventilator van 23 centimeter doorsnede met twee snelheden en is ook te kantelen. Zodat de koele lucht jouw kant opblaast. Helaas kan de ventilator wegens het model niet draaien, dat jammer is. Deze aantrekkelijk geprijsde ventilator zorgt er in ieder geval wel voor dat je het op een warme dag een stuk koeler hebt.

Voordelen

 • 23 centimeter doorsnede
 • Slechts 1,4kg

Nadelen

 • Slechts 2 snelheidsstanden
 • Draait niet

Solis 746

De Solis 746 is een iets grotere tafelventilator met een doorsnede van 30 centimeter. Je kan drie verschillende snelheidsstanden selecteren, de hellingshoek van de kop is instelbaar en de ventilator kan draaien zodat meerdere personen kunnen genieten van de verkoeling.

Voordelen

 • 30 centimeter doorsnede
 • Hellingshoek instelbaar
 • Draaiende ventilator
 • 3 snelheidsstanden

Nadelen

 • 2,8kg in gewicht
 • Witte uitvoering
FonQ logo
FonQ
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen
Elektrototaalmarkt logo
Elektrototaalmarkt
7  / 10
Bekijken Beoordelingen

Iets meer verkoeling met statief- en vloerventilatoren

Zoek je iets meer verkoeling en wil je dat de lucht in een iets grotere ruimte koeler aanvoelt? Dan is een statief- of vloerventilator een betere keuze. Statiefventilatoren en vloerventilatoren (ook wel grondventilators genoemd) zijn in de regel krachtiger dan een tafelmodel. Daarmee dus ook geschikter om de lucht in grotere oppervlaktes koeler te maken.

DUUX Whisper

De DUUX Whisper is een geavanceerde statiefventilator met maar liefst 26 verschillende standen! Die eenvoudig met de bijgeleverde afstandsbediening geselecteerd kunnen worden. De hellingshoek is verstelbaar en de ventilator kan ook draaien. Uiteraard is het model ook in hoogte verstelbaar.

Voordelen

 • Afstandsbediening bijgeleverd
 • Maar liefst 26 verschillende standen
 • In hoogte verstelbaar
 • Draaiende kop
 • Nagenoeg geluidloos

Nadelen

 • Geen
MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10
Bekijken Beoordelingen
FonQ logo
FonQ
6,6  / 10
Bekijken Beoordelingen

Rowenta VU6670

De Rowenta VU6670 is een sterke torenventilator (ook wel zuilventilator genoemd) die kan draaien en over drie verschillende snelheidsstanden beschikt. De ventilator wordt geleverd met een afstandsbediening en produceert ongeveer 43dB aan geluid. Wat vrij stil is voor een krachtige ventilator waarmee je de lucht in een grotere ruimte eenvoudig kan verkoelen.

Voordelen

 • Afstandsbediening bijgeleverd
 • Ventilator kan draaien
 • Laag geluidsniveau van slechts 43dB

Nadelen

 • Niet te verstellen

Tristar VE-5885

De Tristar VE-5885 is een simpele, aantrekkelijk geprijsde en krachtige vloerventilator die geschikt is voor een iets grotere slaap- of woonkamer. De grondventilator beschikt over drie snelheidsstanden en je kan de korf kantelen voor de juiste blaasrichting.

Voordelen

 • Krachtige ventilator
 • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

 • Maakt veel lawaai
 • Alleen de korf is te kantelen

Meer luxe met de ventilatoren van Dyson

Eén van de beste al dan niet het beste merk in de wereld van ventilatie is Dyson. De fabrikant produceert prijzige doch kwalitatief uitmuntende producten. Daaronder verschillende soorten ventilators en luchtreinigers. Ondanks dat je een flinke beurs moet hebben om Dyson-producten aan te schaffen, zijn deze meer dan de moeite waard!

Dyson Pure Cool Me

De Dyson Pure Cool Me is een compacte ventilator die je eenvoudig op een tafeltje plaatst. De luchtreinigingsventilator heeft een HEPA-filter met een actief koolstoffilter, tien standen die je met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening kan instellen en verschillende timers. De Dyson Pure Cool Me verkoelt niet alleen, maar zorgt ook voor het reinigen van de lucht.

Dyson Pure Cool

De Dyson Pure Cool beschikt ook over een HEPA-filter met een actief koolstoffilter, een afstandsbediening en tien verschillende standen, maar is iets groter en krachtiger dan de Dyson Pure Cool Me. Vooral voor het verkoelen en reinigen van een iets grotere oppervlakte is de Dyson Pure Cool een betere keuze.

Dyson Pure Cool Tower

De Dyson Pure Cool Tower is eveneens een ventilator in de Pure Cool-familie, maar een torenventilator die krachtiger is dan de eerdergenoemde Dyson-modellen. Uiteraard kan ook deze ventilator de lucht reinigen en wordt er een afstandsbediening bijgeleverd. Wat een mooie toevoeging is, is de Wi-Fi of Bluetooth verbinding. Je connect de ventilator met de speciale app zodat je zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid via een smartphone of tablet kan peilen.
Functie
Pure Cool Me
Pure Cool
Pure Cool Tower
Kleinere ruimte koelen
Geschikt
Geschikt
Geschikt
Grotere ruimte koelen
Ongeschikt
Geschikt
Geschikt
Verwarmen
Nee
Nee
Nee
Verkoelen
Ja
Ja
Ja
Afstandsbediening
Ja
Ja
Ja
Verstelbaar
Nee
Nee
Nee
Timerfuncties
Ja
Ja
Ja
Wi-Fi en Bluetooth
Ja
Ja
Ja
Snelheidsstanden
https://ervaringensite.nl/uploads/img/blogs/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden/de-beste-ventilatoren-om-het-hoofd-koel-te-houden-47.png

Tijd voor wat verkoeling

Nu je een goed beeld hebt bij welke ventilatoren er zijn en welke ventilatoren wij adviseren, is het moment aangebroken om te gaan shoppen en de verkoeling op te zoeken. Tijdens de warme dagen is een ventilator zeker geen overbodige luxe hoewel, een goed airco-systeem ook een goede oplossing kan zijn als je niet alleen gevoelsmatig, maar ook echt de temperatuur van de lucht in een kamer of woning wilt verlagen.