Webshops logo eten-drinken

Lekker gourmetten of fonduen tijdens de feestdagen

/storage/img/knowledge-base-articles/lekker-gourmetten-of-fonduen-tijdens-de-feestdagen/1.png

Lekker eten is tijdens de feestdagen een cruciaal onderdeel voor een geslaagd feest. We halen massaal de lekkerste dingen in huis om te genieten van een overheerlijk diner, maar niemand is fan van urenlang in de keuken staan om zich uit te sloven voor de vrienden en familieleden die ze op visite krijgen. Daarom zijn gourmetten, fonduen en grillen populaire bezigheden tijdens de feestdagen, want zo maak je in gezelschap samen met eten klaar! Maar wat heb je nodig en nog belangrijker, welke gourmetstellen, fonduesets en grillplaten zijn het beste om te kopen? Wij geven daar in dit blog uitgebreid antwoord op!

Wat heb je nodig voor gourmet?

Gourmetten is iets dat iedereen wel kent. Je zet een gourmetstel op tafel en iedereen kan met behulp van de elektrisch verhitte plaat of met de pannetjes een hapje klaarmaken. Het is gebruikelijk dat er lekker vlees wordt gebakken. Van kleine stukjes biefstuk tot aan kipfilet en van mini-worstjes tot aan kleine slavinken. Maar dat is zeker niet het enige dat je kunt bakken! Ook voor vegetariërs is gourmetten prima te doen, want je kunt ook overheerlijke groenten, zoals champignons, paprika’s en courgettes bakken. 

Supermarkten, zoals de Jumbo spelen handig in op het seizoen waarin het gourmetstel vaak wordt gebruikt en bieden overheerlijke en kant-en-klare schotels aan. Die vaak bestaan uit een mooi assortiment vlees en/of groenten. Je kunt ook zelf een assortiment van vlees en groenten samenstellen, maar dan heb je wel iets meer werk. Want dan moet je het vlees en de groenten zelf snijden en op een mooi bord of blad presenteren. 

Voor een geslaagde gourmet haal je ongeveer 400 gram vlees per persoon en dat is al vrij fors. Maar gourmetten doe je ook niet in een uurtje en het neemt meestal wel enkele uren in beslag. Want tussendoor praat je en drink je wat met elkaar terwijl het vlees op de plaat of in het pannetje ligt te sudderen. Daarnaast wordt het gourmet vaak aangevuld met verschillende soorten salades, plakjes stokbrood en een brede keuze in overheerlijke sausjes. 

De beste gourmetstellen

Het is wel van belang dat je een goed gourmetstel gebruikt en wellicht voldoet het gourmetstel dat nu in je keuken of in de garage staat niet meer. Of is het apparaat door onregelmatig gebruik defect geraakt. Controleer dan ook ruim van te voren of het gourmetstel nog werkt. Ben je toe aan een nieuw gourmetstel of heb je nog geen gourmetstel in huis? Dan helpen wij je graag op weg door de beste gourmetstellen voor jou op een rijtje te zetten.

Princess Dinner4all

De Dinner4all van Princess is echt een geweldige gourmetset. Waarom? Omdat het gourmetstel een centraal punt heeft waar 4 individuele grillplaten aan gekoppeld zijn. Elke eter heeft een combinatie van een bord en een grillplaat voor zich staan en zo hoef je de plaat of het pannetje niet te delen met de andere eters. Op de centrale plaat kunnen zaken, zoals groenten worden gebakken. Het is een nieuwe vorm van gourmetten waar iedereen profijt van heeft en het is bij uitstek de beste keuze als je eters met verschillende dieetwensen op visite krijgt. Het nadeel is dat dit product een maximum van 4 eters heeft en dus eigenlijk alleen geschikt is voor kleinere gezelschappen.

Princess 162725 gourmette

De Princess 162725 gourmette is een traditionele gourmetset met een mooi ronde grillplaat en 6 pannetjes. Deze set is dus ook geschikt voor 2 tot 6 personen. Heb je meer eters? Dan is het handig om twee gourmetstellen op tafel te plaatsen en gezien de lage aanschafprijs mag dat ook geen probleem zijn. Uiteraard moet je daar wel de ruimte voor hebben. Een pluspunt is de anti-aanbaklaag en het gourmetstel is na gebruik dus eenvoudig schoon te maken. Een nadeel is dat je alleen een indicator hebt die aangeeft of de plaat aan het verwarmen is, maar je kunt niet de daadwerkelijke temperatuur aflezen.

Tefal RE4588 10 Inox & Design

De Tefal RE4588 is een luxueus gourmetstel dat geschikt is voor 10 personen. Vooral in grotere gezelschappen komt deze set uitstekend tot zijn recht. Het gourmetstel heeft een grote rechthoekige grillplaat en ruimte voor maar liefst 10 pannetjes. En natuurlijk heeft ook deze set een anti-aanbaklaag. Dat zorgt voor weinig stress na afloop, want het product is simpel te reinigen als je klaar bent. Een nadeel is dat de temperatuur niet af te lezen is en dat het gourmetstel alleen over een indicator beschikt die aangeeft of de plaat heet genoeg is om te beginnen met bakken. 

/storage/img/knowledge-base-articles/lekker-gourmetten-of-fonduen-tijdens-de-feestdagen/15.png

Wat heb je nodig voor fondue?

Fonduen wordt ook steeds populairder en is vergelijkbaar met gourmetten. Althans, je zit evenals in gezelschap aan tafel en iedereen zorgt voor zijn eigen eten. Echter is het bij fonduen gebruikelijk dat je kleine hapjes nuttigt en dat er geen enorme hoeveelheid aan bijgerechten op tafel worden neergezet. Voor het fonduen heb je een fonduepan nodig. Die met olie wordt gevuld. Vervolgens worden kleine stukjes vlees, vis of vegetarische hapjes aan een stokje geprikt en in de fonduepan gegaard. En dan zijn er nog alternatieven, zoals de kaas- of chocoladefondue.

De kaasfondue is simpelweg fonduen, maar in plaats van olie wordt de fonduepan gevuld met kaas. De kaas wordt gesmolten en je stukje vlees, brood of andere lekkernij aan het stokje wordt in de gesmolten kaas gedoopt. Het voordeel is dat je vrijwel iedere kaas voor de kaasfondue kunt gebruiken. Ondanks dat zijn de klassieke Zwitserse kazen het populairst en wordt het afgeraden om oudere kazen te gebruiken. Puur om het feit dat deze minder goed smelten.

De chocoladefondue is vaak populair als toetje en in tegenstelling tot de reguliere fondue of de kaasfondue, wordt bij een chocoladefondue gevuld met? Juist! Chocolade! De chocolade wordt gesmolten en je kunt zaken, zoals vers fruit, marshmallows of andere lekkernijen in de gesmolten chocolade dopen. En je hebt natuurlijk een vrije keuze in welke chocolade gebruikt, zolang het maar goed smelt. Zo kun je dus pure of melkchocolade of als je echt eens gek wilt doen zelfs witte chocolade gebruiken!

De beste fonduestellen

Als je wilt fonduen met familie en vrienden heb je natuurlijk wel een goede fonduepan nodig. Eentje die zijn werk doet, eenvoudig in gebruik is en natuurlijk ook makkelijk schoon te maken is. Heb je nog geen fonduepan of is de fonduepan die je hebt aan vervanging toe? Geen probleem! Wij hebben de beste fonduestellen voor jou op een rijtje gezet.

Princess 173100

De Princess 173100 is een premium fonduepan en geschikt voor 2 tot 8 personen. De fondueset wordt dan ook geleverd met 8 prikstokjes. De fonduepan is geschikt voor 1,5 liter vloeistof (olie, kaas of chocolade) en heeft een afneembare thermostaat. De binnenpan is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Een nadeel is dat je de temperatuur niet kunt regelen. 

Tefal EF2658 Inox & design

De Tefal EF2658 is een uitstekende fonduepan en geschikt voor 2 tot 8 personen. Er worden 8 vorkjes van RVS meegeleverd en de pan bevat afneembare onderdelen die ook nog eens vaatwasserbestendig zijn! Daarnaast bevat de binnenste pan van een anti-aanbaklaag en kun je de temperatuur regelen en afstemmen op het fondue gerecht. Een nadeel is dat er geen indicatielampje voor de temperatuur aanwezig is.

WMF Lono fondue RVS

De WMF Lono fondue RVS is een luxueus fonduestel met een inhoud van 1,5 liter voor vloeistoffen, zoals olie, kaas en chocolade. Er worden 6 prikstokjes bijgeleverd en de temperatuur is te regelen. Zo kun je de temperatuur afstellen op het fondue gerecht. De pan is makkelijk schoon te maken en de onderdelen van de WMF Lono fondue RVS zijn ook vaatwasserbestendig! 

/storage/img/knowledge-base-articles/lekker-gourmetten-of-fonduen-tijdens-de-feestdagen/28.png

Alternatieven

Er zijn ook goede alternatieven als je niet wilt gourmetten of fonduen. Je zou bijvoorbeeld ook voor een mooie grillplaat kunnen kiezen en vlees of vegetarische gerechten kunnen uitzoeken die voor de grillplaat geschikt zijn. Grillen wordt ook steeds populairder onder de feestgangers. Evenals het bakken van je eigen pizza! Zo zijn er pizzaovens die je op tafel kunt plaatsen en waarmee iedereen zijn eigen mini-pizza kunt klaarmaken. Dat is ook een ontzettende leuke manier om het gezellig te maken en iets lekkers te eten.

Princess 102325 Tafelgrill XXL

De Princess 102325 Tafelgrill XXL is een grillplaat met een grote oppervlakte en dus ook geschikt voor gebruik in groot gezelschap.  Het leuke aan dit product is dat het multifunctioneel is en eigenlijk niet alleen tijdens speciale gelegenheden geschikt is. Je kunt er immers ook stukken vlees of burgers tegelijk mee bakken, pannenkoeken op bakken en je kunt er zelfs mee barbecueën in de zomer! Daarnaast heeft de plaat een anti-aanbaklaag en is de plaat ook vaatwasserbestendig! Reinigen is dus een fluitje van een cent. Een nadeel is dat er geen losse pannetjes zijn waarmee iedereen zijn eigen gerechtje kan bakken of grillen. Je gebruikt allemaal hetzelfde oppervlakte om je stukje vlees, vis of groenten op te bakken.

TREBS 99392 PizzaGusto

Met de TREBS 99392 PizzaGusto bak je binnen een handomdraai je eigen mini pizza's. De oven is geschikt voor 2 tot 8 personen en heeft vaatwasserbestendige onderdelen. Een groot pluspunt is dat de TREBS 99392 PizzaGusto ook echt het uiterlijk heeft van een klassieke pizzaoven. Dat maakt de tafel net iets vrolijker. Een nadeel is dat er geen oververhittingsbeveiliging op het apparaat aanwezig is.

Ben jij er klaar voor?

Ben jij er al klaar voor om tijdens de feestdagen lekker te gourmetten of te fonduen? De laatste tips die wij voor je hebben is om op tijd de boodschappen te halen, want het is gebruikelijk dat de voorraad van gourmet- en fondueschotels tijdens de feestdagen sneller uitverkocht raken. Ook wanneer je een nieuw gourmetstel of fondueset wilt bestellen is het advies om hier op tijd bij te zijn. Wij zeggen alvast eet smakelijk!