Webshops logo dieet-en-gezondheid

Gewicht verliezen op een gezonde manier

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/gewicht-verliezen-op-een-gezonde-manier/1.png

Veel mensen hebben last van overgewicht en willen heel graag een aantal kilo’s kwijt. Maar het is wel belangrijk dat je dit op een gezonde manier doet. Afvallen is zowel een fysieke als mentale strijd en het is voor zowel lichaam als geest niet goed om heel snel de overtollige kilo’s te verliezen. Maar wat is nu de beste methode om gewicht te verliezen en hoe kun je dat het beste aanpakken? In dit artikel geven wij jou handige tips en trucs!

Stel haalbare doelen

Op een dag word je wakker en je besluit dat je de overtollige kilo’s wilt kwijtraken. Het roepen dat je wilt afvallen is niet goed genoeg om ook echt aan de slag te gaan. Je hebt een haalbaar doel nodig om de kilo’s kwijt te raken. Daarnaast is het goed om tijdens het afvallen de progressie te meten. Dit kun je doen door een goede weegschaal te kopen en door bijvoorbeeld de omvang van je buik of bovenbenen op te meten. Het belangrijkste is dat je eerste doel niet te enthousiast moet zijn. Stel dat je 10 kilo wilt verliezen. Dan is het niet slim om de 10 kilo gelijk als doel neer te zetten. Probeer eerst 3 of 5 kilo af te vallen. Wanneer dat doel behaald is kun je nog eens een doel van bijvoorbeeld 5 kilo neerzetten. Het motiveert ook als je de doelen vrij snel kunt halen en dan is het ook makkelijker om bijvoorbeeld een dieet en/of een intensieve training langer vol te houden.

Neem de tijd

In een week tijd 10 kilo kwijtraken is in de regel niet haalbaar en dus ook geen realistisch doel. Daarnaast is het heel snel afvallen niet goed voor je lichaam en geest. Het is een feit dat niet alleen je lijf is gegroeid, maar dat ook je organen groeien naarmate je aankomt. Die moeten ook gedoseerd weer krimpen naarmate je gewicht verliest. Ook het hart pompt harder en sneller als je meer kilo’s bij je draagt. Wanneer je te snel afvalt krijgt het hart geen kans om zich te herstellen. Met als gevolg dat het hart nog altijd sneller en harder pompt dan nodig is. 

De mentale strijd tijdens het afvallen mag niet onderschat worden en je moet even wennen aan het feit dat je wat kilo’s kwijtraakt. Ook dit mag je niet onderschatten. Je hoort en leest ook wel vaker dat mensen die zwaarlijvig zijn geweest of overgewicht hebben gehad zichzelf nog altijd als een persoon met overgewicht zien. Dus ook mentaal gezien moet er een kanteling plaatsvinden en dat kan alleen door gedoseerd gewicht te verliezen en je doelen stapje voor stapje te halen.

Een speciaal dieet waarmee je binnen korte tijd een flink aantal kilo’s kunt verliezen klinkt aantrekkelijk, maar het is een feit dat dergelijke diëten alleen voor korte termijn resultaten geschikt zijn. Het probleem is vaak dat je snel de doelen die je hebt gesteld haalt, maar dat de kilo’s weer net zo hard terugkeren als je na het dieet teruggaat naar je oude gewoontes. Het lichaam dat waarschijnlijk een aantal weken geen vetten en suikers heeft gehad houdt alles wat het binnenkrijgt krampachtig vast. Vaak kom je net zo hard weer aan als dat je de kilo’s bent verloren. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/gewicht-verliezen-op-een-gezonde-manier/9.png

Gezond en regelmatig eten

Bij het gezond afvallen is het cruciaal dat er een goede verhouding is tussen gezond eten en sporten. Bewegen is immers goed om je lichaam vet te laten verbranden terwijl gezonde voedingsstoffen de stofwisseling wakker maakt. Met als gevolg dat je wel belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en dat vet sneller wordt verbrand. Vooral de tijdstippen waarop je eet zijn belangrijk en het ontbijt is zonder twijfel de belangrijkste maaltijd van de dag. Een auto rijdt immers ook niet als er geen benzine in zit en je lichaam heeft ook brandstof nodig om te kunnen functioneren. Dus een goed ontbijt is cruciaal. Daarnaast is een gezonde lunch en op tijd dineren ook belangrijk om je te helpen bij het afvallen. 

Een paar sneden witbrood met een dikke laag chocopasta is overheerlijk, maar wellicht niet het meest verstandige om tijdens de lunch naar binnen te werken. Brood bevat veel koolhydraten en is dus dikmakend. Je kunt ook kijken naar alternatieven, zoals een kommetje magere kwark met wat vers fruit. Dat is net zo lekker, maar een stuk gezonder. Bij het avondeten is het vooral belangrijk om je porties te matigen en niet om twee keer op te scheppen, omdat het zo lekker is. Het is belangrijk om te leren dat er een groot verschil is tussen trek en lekkere trek hebben. De tijdstippen om te eten zijn ook belangrijk. Het beste is om te lunchen tussen 12:00 en 13:00 ‘s middags terwijl het avond eten voor 20:00 genuttigd moet zijn. Na 20:00 ‘s avonds werkt je stofwisseling namelijk een stuk minder hard en is de kans dus groot dat je meer vetten en suikers vasthoudt.

Sporten en bewegen

Beweging is noodzakelijk om overtollige kilo’s te verliezen. Veel mensen denken dan gelijk aan intensief sporten, maar dat is helemaal niet nodig! Natuurlijk vinden veel mensen sporten heerlijk. Hetzij thuis, in de sportschool of in teamverband. Maar een stuk wandelen is al voldoende om je lichaam aan het werk te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld het beste na het eten een uurtje gaan wandelen. Dan werkt je lichaam en de vetverbranding op volle toeren. Zeker als je lekker doorstapt. Een stuk fietsen of baantjes trekken in het zwembad zijn minstens net zo effectief.

Wanneer je toch besluit om een abonnement bij de sportschool af te sluiten is het goed om rekening te houden met welk trainingsprogramma je volgt. Een instructeur kan je handige tips geven terwijl veel sportscholen ook via een app ondersteuning bieden in welke oefeningen je het beste kunt doen als je een bepaald doel voor ogen hebt. In de basis is voor het afvallen een gebalanceerde training van cardio en krachttraining de beste methode om kilo’s kwijt te raken. Wees je ook bewust van het feit dat meer sporten niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Zeker niet als je net begint. Je moet opbouwen en je lichaam laten wennen. In het begin zullen je spieren snel verzuren en heb je last van veel pijntjes. Dan is het niet slim om iedere dag naar de sportschool te gaan. Ten eerste is het niet goed voor je lijf, maar het is ook niet vol te houden. Het is dus belangrijk om het lichaam tot rust te laten komen als je hebt gesport.

Veel water drinken

Lekker veel water drinken is belangrijk als je wilt afvallen. Ondanks dat moet je niet te veel water drinken. Gemiddeld is 1,2 tot 2 liter water per dag per mens voldoende. Dit is wel afhankelijk van de lengte en het gewicht van de persoon. Veel water drinken lest de dorst en daardoor grijp je minder snel naar koffie of frisdrank. Daarnaast stimuleert water drinken ook het vet verbranden. 

Hongergevoel stillen

De grootste vijand voor mensen met overgewicht is het gevoel van honger hebben. Logischerwijs pak je een snack als je honger hebt en in de basis zijn dit vaak ongezonde snacks zoals chips, chocolade repen en koeken. Het beste dat je kunt doen is om gezonde snacks in huis te halen of mee te nemen naar het werk. Denk dan aan snoeptomaatjes, snoepkomkommers, worteltjes en radijsjes. Feitelijk mag je komkommers onbeperkt eten, omdat hier nauwelijks dikmakende voedingsstoffen in aanwezig zijn. 

Andere methoden om de honger te stillen is om simpelweg meer water te drinken (dat sowieso belangrijk is als je wilt afvallen) en om afleiding te zoeken. Als je afleiding hebt hoef je niet aan eten te denken en het hongergevoel is minder prominent aanwezig. Je kunt ook op een suikervrij snoepje sabbelen of je mond spoelen met mondwater. Deze zaken helpen ook om het hongergevoel te stillen. 

De laatste tips en trucs om op een gezonde manier gewicht te verliezen

We hebben nog een aantal laatste tips voor je als je aan de slag wilt gaan met je gewicht en op een gezonde manier wilt afvallen.

Boodschappen doen

Je gaat boodschappen doen, maar je hebt nog niets gegeten en trek. Het is dan bijna een zekerheidje dat je met iets ongezonds de supermarkt verlaat. De tip is dus om met een gevulde maag boodschappen te doen. Zo kom je veel minder in de verleiding om iets te snacken mee te nemen.

Snoep, koek en chips uit het zicht

Haal je knabbels en snoepjes in huis voor bijvoorbeeld de visite? Leg dit dan uit het zicht zodat je niet te vaak met de kleurrijke verpakkingen wordt geconfronteerd. Zo kom je ook niet in de verleiding om stiekem een snoepje of een koekje te pakken.

“De dag is nu toch al verloren”

Tijdens het afvallen en het volgen van een dieet gaat er een dag komen dat je toch iets eet dat je eigenlijk helemaal niet mag eten. De grootste fout die je kunt maken is dat je dan tegen jezelf zegt dat de dag al verloren is. Daarmee verlaag je namelijk de grens om nog meer foute dingen te eten en te drinken. Als je iets ongezonds hebt gegeten is de dag nog zeker niet verloren. Als je jezelf daarna weer motiveert om je de rest van de dag wel strak aan het dieet te houden.

Schakel hulp in

Wil het afvallen niet lukken en lukt het ook niet om jezelf te motiveren om een dieet vol te houden? Schakel dan de hulp in van een specialist. Je kunt natuurlijk op eigen houtje een diëtiste inschakelen, maar je kunt ook hulp vragen aan de huisarts.

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/gewicht-verliezen-op-een-gezonde-manier/31.png

Welke bedrijven kunnen je helpen met afvallen?

Wanneer je op zoek gaat naar een manier om gewicht te verliezen kom je eindeloos veel sportscholen. diëtisten en webshops tegen die je kunnen helpen. Maar bij welke sportschool of diëtiste schrijf je jezelf in? Of bij welke webshop bestel jij de producten die je nog hebt om af te vallen? Wij hebben de beste aanbieders voor jou op een rijtje gezet.

Weight Watchers

Weight Watchers is al jaren actief als een erkend afslankprogramma voor mensen die niet alleen gewicht willen verliezen, maar ook gezonder willen leven. Weight Watchers helpt je om een gezonde levensstijl te creëren en om dat patroon ook vast te houden. Het is wetenschappelijk bewezen dat het systeem van Weight Watchers werkt terwijl je dag en nacht ondersteuning kan krijgen via één van de coaches of de app voor op de smartphone of tablet.

Pluspunten Weight Watchers

Begeleiding naar een gezondere levensstijl 

Competitieve prijzen

Gepersonaliseerd schema voor voeding en beweging

Workshops van coaches op locatie

Weight Watchers logo
Weight Watchers
4,9  / 10

Body & Fit

Body & Fit is een bekende webshop waar je producten kunt vinden die je helpen bij een gezondere levensstijl en het afvallen. Daarnaast hebben zij een groot assortiment in producten die je helpen bij trainen en fitness. Zoals voedingssupplementen, proteïne shakes en vitamines. Het assortiment bestaat uit een groot aantal producten en met een duidelijke website kun je heel eenvoudig de producten vinden die je helpen om jouw doelen te behalen.

Pluspunten Body & Fit

Overzichtelijke webshop

Groot assortiment

Veel inspiratie blogs over sporten, trainen en afvallen

Ruime keuze in bekende en veilige betalingsmethoden

Body & Fit logo
Body & Fit
4,2  / 10

Weight World

Weight World is een webshop die producten aanbiedt die je helpen bij een gezondere levensstijl, sporten en afvallen. Het assortiment bestaat onder andere uit voedingssupplementen, koolhydraatblokkers, afslankpleisters en vetverbranders. Weight World biedt ook enorm veel ondersteuning met video’s, blogs en artikelen waarmee je inspiratie op kunt doen en die je dus ook kunnen helpen om je doelen te verwezenlijken.

Voordelen

  • Overzichtelijke website
  • Veel video’s, artikelen en blogs die mensen inspireren
  • Groot assortiment in producten voor een gezondere levensstijl en afvallen
  • Ruime keuze in bekende en veilige betalingsmethoden
Weightworld.nl logo
Weightworld.nl
8,4  / 10

Beoordeeld door consumenten

De webshops en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die iets bij deze aanbieders hebben besteld en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de winkels en webshops die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je wilt bestellen iets voor jou is.

Help ons mee 

Help ons mee om het verhaal over winkels en webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de (web)winkel in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een bepaalde aanbieder iets moet bestellen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.