Webshops logo dieet-en-gezondheid

Fit het nieuwe jaar in: handige tips en ideeën

/storage/img/knowledge-base-articles/fit-het-nieuwe-jaar-in-handige-tips-en-ideeen/1.png

Veel mensen hebben het goede voornemen om in het nieuwe jaar weer fit te worden en dat is logisch. Na de feestperiode is de weegschaal allesbehalve je beste vriend, maar daar is natuurlijk ook iets aan te doen. Voor veel mensen is 1 januari dan ook het startsein om de broekriem letterlijk en figuurlijk weer strak aan te trekken, op het eten te letten en om weer wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar hoe pak je het aan en hoe zorg je ervoor dat je ook weer fit wordt en vooral blijft?

Inhoud

De juiste motivatie om weer fit te worden en te blijven

Het belangrijkste is dat je de juiste motivatie hebt om weer fit te worden. Als je het voor de verkeerde redenen doet, is het ook moeilijker om het vol te houden. Fit worden en bijvoorbeeld gezond eten en sporten, doe je vooral voor jezelf. Oké, en eventueel je partner die het misschien prettig vindt dat je weer wat kilootjes kwijt raakt. Het doel is vooral om gezonder te worden en jezelf weer lekker in je vel te voelen. Als je het alleen doet om indruk te maken op anderen, is de kans groot dat je na een aantal weken die motivatie verliest.

Gezonde voeding

De sleutel naar een fit leven is om gezond te eten. En vooral om regelmatig te eten. Veel mensen denken dat het laten staan van snoepjes en andere snacks voldoende is om niet meer aan te komen, maar feitelijk kun je alles eten wat je wilt. Natuurlijk mag je af en toe naar de snackbar voor een patatje, maar door gezond en regelmatig te eten heb je vaak al de helft van de strijd gewonnen.

Regelmatig eten

Om vet en dus ook overtollige kilo’s te verbranden, heeft ons lichaam energie nodig. Zonder energie kan dat proces niet plaatsvinden en wordt er dus ook weinig tot niets verbrandt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te eten. Dat betekent een goed ontbijt, lunch en een diner. Je kunt ook tussendoortjes nemen, zoals fruit of een cracker. Bijvoorbeeld tussen ontbijt en lunch en tussen lunch en het diner. Op die manier gaat je lichaam erop vertrouwen dat het energie binnenkrijgt en die energie kan gebruikt worden om vet te verbranden.

Wat is gezond eten?

Gezond eten is de juiste balans tussen verschillende voedingsgroepen. Het betekent niet dat je alleen maar sla mag eten of rijst met kip. Je mag feitelijk alles eten als het maar in balans is. Sterker nog, je hebt ook alles nodig! Zoals suikers, vetten en koolhydraten om te kunnen functioneren. Je kunt natuurlijk wel bepaalde voeding en dranken vermijden, zoals frisdrank of producten van de witte tarwebloem, zoals wit brood.

Supplementen innnemen

Het lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en het is nu eenmaal een feit dat binnen veel huishoudens het dieet en voedingspatroon ervoor zorgt dat je onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. In dat geval zou een voedingssupplement uitkomst kunnen bieden, maar dan is het belangrijk om de juiste supplementen in huis te halen. Om er zeker van te zijn waar je een tekort aan hebt en welke supplementen je nodig hebt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen en met een bloedonderzoek vast te stellen waar het lichaam behoefte aan heeft.

Voldoende beweging

Gezonde voeding is dus het halve werk, maar dan ben je er nog niet. Om kilo’s te kunnen verbranden moet je ook bewegen. Het is niet leuk, maar een noodzakelijk kwaad. Nu hoef je echt niet naar de sportschool te rennen en een duur abonnement af te sluiten, want bewegen is wel iets anders dan sporten. Bewegen kan bijvoorbeeld ook wandelen zijn. De richtlijn hiervoor is dat je minstens een uur per dag in beweging bent. Dat moet voldoende zijn om het lichaam zijn werk te laten doen.

Sporten

Wees je er wel van bewust dat met een uurtje wandelen per dag de kilo’s er niet af hoeven te vliegen. De meeste mensen blijven gewoon op gewicht. Als je echt met overtollige kilo’s aan de slag wil, moet je ook iets extra’s doen. Dan kan sporten weer een goede keuze zijn. Dat hoeft niet per se in een sportschool. Je kunt thuis oefeningen doen, je kunt ook andere activiteiten doen die intensiever zijn dan wandelen en je kunt ook een sport doen die je leuk vindt. Bijvoorbeeld een sport in teamverband of een sport, zoals boksen of kickboksen.

De drempel over

Een gezond voedingspatroon vraagt om wat discipline en dat geldt ook voor sporten. Alleen is de drempel om te gaan sporten vaak wel ontzettend hoog. Als je wandelt of sport en je hebt geen zin om van de bank te komen of als het bijvoorbeeld vies weer is, is het heel lastig om de schouders eronder te zetten en te gaan. Maar daar is een oplossing voor! Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een maatje, want er zitten meer mensen in hetzelfde schuitje.

Als je samen met iemand gaat bewegen of sporten heb je altijd een stok achter de deur. Je kunt elkaar motiveren en elkaar ook aan de afspraken houden, zodat je ook echt gaat bewegen of sporten. Nog leuker, is dat je bijvoorbeeld door met voor jou onbekende mensen af te spreken ook nieuwe mensen kan ontmoeten en zelfs vriendschappen kunt opbouwen. Dus dat is een mooi bijkomstig voordeel.

Stoppen met roken en drinken

Gezond en fit worden betekent ook om “slechte” gewoontes af te leren. We plaatsen “slechte” gewoontes even tussen aanhalingstekens, omdat iedereen natuurlijk voor zichzelf mag en moet bepalen wat goed voor hem of haar is. Toch is het een feit dat roken en te veel drinken niet goed voor je is. Roken tast de longen aan en te veel drank zorgt voor een negatief effect op je nieren en lever. Wil je wat gezonder worden en de risico’s op bekende ziektes beperken? Dan is het een goede keuze om in het nieuwe jaar te stoppen met roken en te drinken. Is dat een te grote stap? Neem dan als goede voornemen om te minderen. Dat is ook al een mooie stap en wellicht de eerste stap naar het volledig stoppen met roken en drinken.

Mentale gezondheid

We zijn vaak enorm gefocust op lichamelijke gezondheid, maar een mentale gezondheid is net zo belangrijk. De feestperiode is al hectisch genoeg en we hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat werk en het sociale leven an sich al stressvol genoeg kunnen zijn. Om niet het slachtoffer te worden van te veel stress en zelfs een burn-out, is het slim om ook aandacht aan je mentale gezondheid te geven.

Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om in het nieuwe jaar meer vrije tijd in te plannen, afstand te doen van verplichtingen die eigenlijk geen verplichtingen zijn en om meer tijd te spenderen aan familie en vrienden. Op die manier blijf je ook mentaal gezond en heb je ook voldoende energie om met het lichaam aan de slag te gaan.

Hulp inschakelen als je fit wil worden

Fit worden is natuurlijk een heel goed idee, maar niet makkelijk. Dat mag je ook niet onderschatten. Soms heb je niet de motivatie of de discipline om ook weer fit te worden en te blijven, dan kan een beetje hulp welkom zijn. Je kunt op verschillende manieren hulp zoeken. Dit kan via de huisarts als er bijvoorbeeld ook sprake is van overgewicht, maar je kunt ook op eigen initiatief aan de slag gaan met een personal trainer, health coach of zelfs een lifestyle coach. Vaak is fit worden en blijven een kwestie van je levensstijl veranderen en daar kunnen deze trainers en coaches je bij helpen.

Hulpmiddelen voor thuis

Thuis kun je sporten, maar ook je gezondheid in de gaten houden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een goede weegschaal die je in combinatie met een app kunt gebruiken. Dan kun je niet alleen je gewicht, maar bijvoorbeeld ook het vetpercentage in de gaten houden en je BMI uitrekenen. We zijn vaak te gefixeerd op het aantal kilo’s, terwijl het vetpercentage en je BMI veel belangrijker zijn om vast te kunnen stellen of je lichamelijk gezond bent. Een goede bloeddrukmeter kan bijvoorbeeld ook helpen om je bloeddruk in de gaten te houden en om je hartslag te controleren.

Een sporthorloge of smartwatch kan ook een slimme investering zijn. De nieuwere versies hebben veel sportprogramma’s, workouts en meters aan boord waarmee je ook een gezonde levensstijl kunt creëren. Op die manier is het horloge je personal coach en hoef je alleen nog maar de discipline te hebben om met zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid aan de slag te gaan.

We hoeven je niet te vertellen dat je ook bij meerdere winkels en webshops sportartikelen kunt bestellen. Denk bijvoorbeeld aan gewichten, hoelahoeps en complete fitnessapparaten die je thuis kunt gebruiken. Investeer bijvoorbeeld in een goede hometrainer, crosstrainer of een goede roeimachine als je thuis wil sporten. Het is een investering, maar je spaart ook geld uit, omdat je bijvoorbeeld geen abonnement bij de sportschool nodig hebt.

Afvallen en supplementen

Als je wil afvallen of wil suppleren, kun je bij meerdere winkels en webshops terecht. Waar je bijvoorbeeld afslankprogramma’s, -producten en supplementen kunt aanschaffen voor een gezonde levensstijl. Wij hebben een selectie gemaakt van aanbieders waarvan wij denken dat ze betrouwbaar zijn. Wij hebben onze keuze gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers die bij deze aanbieders klant zijn.

Weight Care

Weight Care is een merk dat gespecialiseerd is in afslankproducten. Zij bieden producten aan, zoals afslankshakes en maaltijden, maar ook gezonde tussendoortjes. Deze producten zijn gezond en zorgen ervoor dat het hongergevoel afneemt en dat je ook niet tussendoortjes neemt die niet goed voor je zijn. De producten van Weight Care kunnen je dus prima ondersteunen als je bijvoorbeeld met intensief bewegen of sporten aan de slag gaat.

Weight Care logo
Weight Care
6,5  / 10

Flinndal

Flinndal is een van de grootste aanbieders op het gebied van voedingssupplementen. Het assortiment bestaat uit verschillende supplementen met als doel om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een voordeel is dat je een abonnement kunt afsluiten, zodat om de aantal weken je voorraad aan supplementen weer automatisch wordt aangevuld. Dat gezegd hebbende blijft het advies om eerst een huisarts te raadplegen. Het is belangrijk om eerst vast te stellen waar het lichaam behoefte aan heeft.

Flinndal logo
Flinndal
8  / 10

Ironmaster

Ironmaster is een webshop gespecialiseerd in producten die alles met krachttraining te maken hebben. Wil je bijvoorbeeld vet in spieren omzetten, meer spieren creëren en sterker worden? Dan is krachttraining een goede stap om fitter en gezonder te worden. Bij Ironmaster vind je alles wat je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Van gewichten tot aan halterbanken en van dumbells tot aan racks.

Ironmaster logo
Ironmaster
10  / 10

Beoordeeld dor consumenten

De aanbieders en winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders en winkels die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder of winkel? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders en winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het assortiment is en hoe eenvoudig het was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.