Webshops logo dieet-en-gezondheid

Tips voor een gezondere levensstijl

/storage/img/knowledge-base-articles/tips-voor-een-gezondere-levensstijl/1.png

In het dagelijkse leven hebben we het al snel druk of zelfs te druk. Met als gevolg dat je gehaast leeft, altijd met een oog naar de toekomst kijkt en een snelle hap naar binnen werkt. De grote vraag is natuurlijk of dit wel een gezonde levensstijl is en het antwoord hierop is natuurlijk ‘nee’! Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe je jouw ongezonde levensstijl kunt veranderen naar een gezondere levensstijl. In ons artikel geven wij alvast een aantal handige tips en trucs waarmee je aan de slag kunt gaan.

Inhoud

Wat is een gezonde levensstijl?

Wat is eigenlijk een gezonde levensstijl? Drie tot vier keer in de week naar de sportschool, proteïne shakes drinken of juist koolhydraten vermijden? Er is geen simpel antwoord te geven, want een gezonde levensstijl heeft alles te maken met de balans tussen lichaam en geest. Voor een gezonde levensstijl moet je goed eten, genoeg bewegen en ook voldoende slapen. Alleen door deze zaken goed beet te pakken kun je een veel gezondere levensstijl hebben. En nu komen de excuses aan bod, want veel mensen zien geen mogelijkheid om hun levensstijl te veranderen!

De bekende excuses om niet te veranderen

Je hebt ze vast en zeker gehoord of wel eens gebruikt. Excuses om niet gezond te leven. Denk bijvoorbeeld aan “Ik heb het druk op het werk dus ik heb geen tijd om te sporten” of “de feestdagen komen eraan, dus in het nieuwe jaar pak ik het op”. Eerlijk, van uitstel komt afstel. In veel van de gevallen althans. Er is geen vast moment te kiezen om te zeggen dat je begint met een gezonde levensstijl. Je hebt de volledige vrijheid om te beginnen wanneer je wilt! Toch kunnen bepaalde veranderingen ingrijpend zijn en sommige mensen vinden dat spannend of zelfs een beetje eng. De belangrijkste tip die we hierin kunnen geven is om klein te beginnen! Het hoeft niet rigoureus of allemaal in één keer.

Stapje voor stapje

Je kunt stapje voor stapje werken naar een gezonde levensstijl. De meest simpele methode om bijvoorbeeld alvast je eetgewoonte beet te pakken is om bijvoorbeeld iedere dag fruit te eten, koffie met suiker en frisdranken (ook de Zero en Light varianten) te laten staan en om vooral gevarieerd te eten. Je hoeft niet een bord spaghetti of een broodje met vleeswaren te laten staan om goed en gezond bezig te zijn. Alleen je kunt wel andere keuzes maken die ervoor zorgen dat je gezond en gevarieerd eet. Koop bijvoorbeeld volkoren producten en eet bruin- in plaats van witbrood. Smeer er ook geen dikke laag roomboter en pindakaas op, maar neem bijvoorbeeld vleeswaren, zoals rookvlees of ham. Of ander gezond beleg als je niet van vlees houdt.

De tweede stap is bewegen en dat is toch voor veel mensen het moeilijkst. Maar stel jezelf de kritische vraag of je echt geen 30 minuten per dag kunt vrijmaken om te bewegen. Nee, je hoeft je niet om te kleden en in een sportoutfit naar een sportschool te racen om te kunnen bewegen. Je kunt gewoon na je werk of na het eten (of zelfs in je middagpauze) een half uurtje gaan wandelen. Dat is vaak al voldoende om een gezonde levensstijl te hebben! Natuurlijk hebben we het dan wel over wandelen en niet over sjokken. Gewoon een lekkere stevige wandeling en dan het liefste in de frisse buitenlucht. Dat is namelijk ook goed voor je geest. Kun of wil je niet naar buiten? Dan is het investeren in een hometrainer ook een goed idee.

De derde stap is om eens goed na te denken of je wel voldoende nachtrust hebt, want een goede nachtrust zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest tot rust komt en zich kunnen opladen voor een nieuwe dag. Volwassenen tot 65 jaar hebben vaak zeven tot negen uur slaap per nacht nodig en je moet ook uitgerust wakker worden. Wordt je wakker met pijn in je rug, armen of benen of wordt je ‘s nachts wakker van de warmte? Dan is het goed om na te denken of je wel op het juiste matras slaapt en of je beddengoed wel in orde is. Een goed matras en goed beddengoed is al het halve werk om van een goede nachtrust te kunnen genieten.

Klinkt simpel, maar het doen is moeilijker

Zeg nu eerlijk! Zijn deze stappen nu echt zo ingrijpend dat je het niet kunt doen? Maar het uitvoeren is wel de moeilijkste stap. En vooral om het ook vast te houden. Drink jij vaak koffie met suiker en melk, frisdranken en eet je vaak ongezond? Dan zal je lichaam in het begin echt moeten wennen aan dat het bepaalde voedingsstoffen niet meer binnenkrijgt. Dit is een soort afkicken van en dat kan lichamelijke klachten met zich meebrengen. Denk in eerste instantie aan vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs hele vervelende klachten, zoals duizeligheid. Dan is het ook verleidelijk om weer terug te vallen in je oude patroon, maar de truc is om door de zure appel heen te bijten. Want na een paar dagen zul je zien dat je lichaam went aan je gezondere levensstijl en dat je jezelf beter voelt. Zelfs beter dan voordat je aan het project om gezonde te leven begon!

Dat geldt ook voor bewegen. De kans is aanwezig dat je conditie matig tot zelfs slecht is en dan is de eerste keer 30 minuten wandelen best wel een pittige klus. Ook hier geldt dat doorzetten de beste optie is. Je zult zien dat die 30 minuten iedere dag steeds korter en korter lijken te duur. Totdat je zelfs op het moment komt dat je met gemak en zonder al teveel moeite zelfs langer kunt wandelen!

De belangrijkste redenen om gezonder te leven

Er zijn heel veel redenen te verzinnen om gezonder te leven en de belangrijkste reden voor veel mensen is om af te vallen. De kilo’s vliegen eraan! Zeker wanneer je er aanleg voor hebt en bijvoorbeeld zittend werk doet. Dan zul je iets extra’s moeten doen om op gewicht te blijven of om de overtollige kilo’s weer kwijt te raken. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat meer kilo’s, zwaarlijvigheid en obesitas slecht voor je gezondheid is. Je kunt jezelf minder fit voelen, maar je kunt ook medische klachten ontwikkelen. Van relatief onschuldige klachten die vooral ongemak opleveren tot zelfs levensbedreigende klachten!

Een andere belangrijke reden is dat je geest ook aandacht nodig heeft. Een te druk hoofd en stressklachten kunnen voor veel ongemak zorgen, maar je kunt er ook lichamelijke en psychische klachten door ontwikkelen. Stress mag in dat opzicht ook worden gezien als een sluipmoordenaar. Stress zelf kan je niet doden, maar de lichamelijke klachten die door stress kunnen ontstaan wel. Denk aan een te hoge bloeddruk, te hoge hartslag en andere kwalen die bijvoorbeeld kunnen ontstaan, omdat je niet genoeg beweegt. Waarvan bijvoorbeeld trombose (bloedpropjes in de bloedbaan) de meest gevaarlijke is!

Een andere belangrijke reden en misschien wel de belangrijkste reden om gezonder te leven is dat je jezelf een stuk gelukkiger voelt! Het halen van je doelen zorgen al voor een euforisch gevoel, maar je zult zien dat je jezelf fitter, meer uitgerust en gezonder voelt als je een gezondere levensstijl toepast. Dat houdt in dat je vrolijker bent en dat je ook echt geniet van het leven!

Nog een paar handige tips

Oké, we hoeven denk ik niet meer uit te leggen waarom een gezondere levensstijl beter voor je is, maar we hebben nog wel een paar handige tips die we met je willen delen. Dit heeft ook betrekking op kleine stapjes die je kunt zetten om gezonder te leven en jezelf gezonder en gelukkiger te voelen.

Op het gebied van drinken is het slim om meer water te drinken. In de regel moet je 2,5 liter water per dag drinken, maar dat verschilt per persoon. Je kunt het zelf uitrekenen door 35ml water te vermenigvuldigen met je lichaamsgewicht. Dan weet je hoeveel liter water je per dag moet drinken. De truc is vooral om bij het eten (en het liefst voor de maaltijd) een glas water te drinken. Dat voorkomt namelijk dat je een tweede keer moet opscheppen om een voldaan gevoel te krijgen.

Op het gebied van eten hebben we ook een paar handige tips. Gevarieerd eten hebben we al benoemd, maar de truc is ook om langzaam te eten. Zo kan je lichaam voedingsstoffen veel beter tot zich nemen en kan de spijsvertering ook veel beter zijn werk doen. Neem dus gewoon de tijd voor je maaltijd! Een andere belangrijke tip is om regelmatig te eten en dat houdt in dat je moet ontbijten, lunchen en ‘s avonds moet eten. Je kunt ook tussendoortjes nemen. Maar kies dan voor een stuk fruit in plaats van een zakje chips of Snickers.

En dan als laatste tip je slaapgewoonte. Je weet in ieder geval hoeveel uur slaap je nodig hebt, maar het is ook belangrijk om regelmaat toe te passen. Ga dus iedere dag op tijd (het liefst dezelfde tijd) naar bed en sta ook op dezelfde tijdstippen weer op. Regelmaat is een belangrijke sleutel in het verhaal over een goede nachtrust. Wil je een keer uitslapen? Dat mag, maar doe het met mate. En dan nog de belangrijkste tip! Leg een half uur voor het slapengaan je telefoon of tablet weg. Dan komt het lichaam tot rust van al die prikkels die je via deze apparaten ontvangt.

Gezonder leven met hulp

Een gezonde levensstijl toepassen is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Dat snappen wij als geen ander en soms heb je gewoon een beetje hulp nodig. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, supplementen wilt gebruiken of advies nodig hebt. Er zijn legio webshops, coaches, trainers, sportscholen en instanties die je kunnen helpen om je doelen te bereiken een wij hebben alvast de beste hulplijnen voor je op een rijtje gezet. Op basis van de reviews van de bezoekers van ErvaringenSite.nl denken wij dat deze partijen echt iets voor jou kunnen betekenen.

Weight Care

Weight Care is een fabrikant van kwalitatief hoogwaardige maaltijdshakes en drinkmaaltijden. Voor ieder persoon is er wel een shake of maaltijd verkrijgbaar en deze producten helpen je om gewicht te verliezen. Naast de maaltijdshakes en drinkmaaltijden verkopen ze ook maaltijdrepen die je als tussendoortje kunt nemen. Verantwoorde snacks die bijdragen aan je gezondere levensstijl!

Weight Care logo
Weight Care
6,5  / 10

Flinndal

Flinndal is een aanbieder van zeer goede supplementen. Het menselijk lichaam heeft de juiste vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en in sommige levensstijlen is het van belang om te suppleren. Dit kan met behulp van de producten die Flinndal in hun webshop aanbiedt. Ze hebben een groot assortiment in vitamines en mineralen en er is altijd wel een product verkrijgbaar die jou kan helpen om een gezondere levensstijl toe te passen.

Flinndal logo
Flinndal
8  / 10

Body & Fit

Body & Fit is een webshop die gespecialiseerd is in het aanbieden van producten die je helpen bij het sporten, afvallen en het toepassen van een gezondere levensstijl. Het aanbod is dan ook zeer uitgebreid. Van sportvoeding tot aan vitamines en mineralen en van producten met de belangrijkste eiwitten tot aan zelfs sportkleding en -accessoires! Voor de sporter en mensen die op zoek zijn naar die gezondere levensstijl is Body & Fit dé meest uitgebreide webshop waar je de juiste hulpmiddelen vindt.

Body & Fit logo
Body & Fit
4,2  / 10

Beoordeeld door consumenten

De websites en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders producten hebben gekocht en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze websites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.