Webshops logo dieet-en-gezondheid

Alles wat je wil weten over supplementen

/storage/img/knowledge-base-articles/alles-wat-je-wil-weten-over-supplementen/1.png

Je hebt ongetwijfeld iets gehoord of gelezen over supplementen en je overweegt nu om zelf te suppleren. Het innemen van supplementen is slim als je lichaam bijvoorbeeld een tekort heeft aan vitamines en mineralen. Een tekort kan zorgen voor vermoeidheid, slapeloosheid, paniekaanvallen en zelfs andere ernstige aandoeningen die de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden. Gelukkig zijn er supplementen om het tekort aan te vullen, maar het ene supplement is het andere niet.

Inhoud

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn doorgaans pillen die je met water of een andere drank kunt innemen. Bij suppleren is het belangrijk dat je altijd de aanbevolen dosis neemt en niet te veel neemt. Dat kan namelijk voor een averechts effect zorgen of je gemoedsrust en lichamelijke toestand negatief beïnvloeden. Supplementen kunnen ook in poedervorm of andere vormen worden aangeboden. Hier is geen goed of fout in en doorgaans is het ook afhankelijk van het soort supplement in welke vorm die ingenomen kan worden.

Waarom neem je voedingssupplementen in?

Voedingssupplementen worden doorgaans ingenomen als je lichaam tekort komt aan vitamines en mineralen. Vaak is een gevoel of een kwaaltje de aanstichter die je aan het denken zet. Voordat je begint met suppleren is het verstandig om de huisarts te bellen en om met behulp van een bloedonderzoek vast te stellen waar het lichaam een tekort aan heeft. Op die manier kun je ook de beste keuze maken uit de verschillende soorten supplementen die er zijn.

Wat zit er in een voedingssupplement?

Een supplement bevat vaak de bouwstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dat kunnen belangrijke vitamines en mineralen zijn, maar ook zaken, zoals collageen. Omdat er enorm veel verschillende vitamines en mineralen zijn, is het aanbod in supplementen ook gigantisch. Het ene supplement helpt juist om een tekort aan vitamine B12 aan te vullen, terwijl een ander supplement juist een effect kan hebben op bijvoorbeeld je calcium- of magnesiumgehalte.

Wanneer heb je geen supplementen nodig?

Voedingssupplementen zijn er dus om een eventueel tekort aan te vullen, maar wanneer heb je ze nu echt nodig? Als het is vastgesteld dat het lichaam inderdaad een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen heeft. Dit kan op basis van een bloedonderzoek via de huisarts worden vastgesteld. Op dat moment is het ook slim om te gaan nadenken over suppleren, maar je kunt ook vragenlijsten die de aanbieders van supplementen aanbieden, invullen. Echter zijn deze in tegenstelling tot het bloedonderzoek niet heel duidelijk over welk tekort er precies aanwezig is.

De vragenlijsten vul je zelf in en op basis van wat je voelt en ervaart geef je antwoord. Uiteindelijk krijg je een advies over welk supplement of welke supplementen je nodig hebt. Dit is natuurlijk een beetje giswerk en ook niet 100% accuraat. Als je er echt zeker van wil zijn dat je de juiste supplementen koopt, is het slim om hier een goed onderzoek naar te doen waar de huisarts je dus bij kan helpen.

Suppleren is ook niet altijd nodig. Een tekort aan vitamines en mineralen kan opgelost worden door bijvoorbeeld de voeding aan te passen. Als je weinig groente en fruit eet, is het slim om daar verandering in te brengen. De kans is dan groot dat je uiteindelijk helemaal geen supplementen nodig hebt.

Overdosis vitamines en mineralen

Veel mensen slikken preventief vitaminepillen, maar is dat ook slim? Op zich kan het geen kwaad, maar een overdosis kan vervelende klachten veroorzaken. Milde klachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook vervelende en zeer vervelende klachten, zoals duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree. Daarom is het dus slim om eerst wat onderzoek te doen naar wat je lichaam precies nodig heeft. Dan hebben de supplementen die je uiteindelijk kiest en ook nodig hebt de beste keuze.

Lichamelijke klachten bij een tekort aan vitamines en mineralen

Bij een tekort aan vitamines en mineralen kan het menselijk lichaam niet meer goed functioneren. Dan ontstaan er dus ook lichamelijke klachten die kunnen variëren van hoofdpijn tot aan spierpijn en van hartkloppingen tot aan duizeligheid en misselijkheid. Als je deze klachten voor een langere periode ervaart, is het dus slim om even aan de bel te trekken en om te onderzoeken of er dus sprake is van een vitamine- en mineralen tekort. Dit probleem is dus eventueel met behulp van een aanpassing aan het dieet of met het gebruik van supplementen te verhelpen.

Psychische klachten bij een tekort aan vitamines en mineralen

Naast lichamelijke klachten kun je ook psychische klachten ontwikkelen als er sprake is van een tekort aan vitamines en mineralen. Ook je hersenen hebben energie, vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer er sprake is van een tekort kunnen er vervelende klachten ontstaan, zoals extreme vermoeidheid, lusteloosheid en zelfs een depressie. Bij psychische klachten wordt dus vaak ook gekeken naar hoe het lichaam functioneert en of er eventueel sprake kan zijn van een tekort aan vitamine- en mineralen.

Belangrijk om te weten

Supplementen zijn handige hulpmiddelen om een tekort aan vitamines en mineralen op te lossen. Feitelijk los je ongemakken op, want door je lichamelijke of psychische klachten ga je nadenken over bijvoorbeeld supplementen. Je kunt verschillende problemen oplossen, zoals een energietekort en extreme vermoeidheid. Zelfs slapeloosheid en klachten, zoals een depressie zijn met supplementen te genezen als een tekort aan vitamines en mineralen de oorzaak van de klachten is.

Desalniettemin zijn er ook een paar dingen die je over supplementen moet weten.

Kijk uit voor een overdosis

Als je gaat suppleren is het advies om je altijd aan de aangegeven dosering te houden. Bij een overdosis kan er namelijk een averechts effect ontstaan en dan kun je je zelfs slechter voelen dan eerst.

Juiste supplement kiezen

Kies altijd voor de juiste supplementen en de enige manier om hierachter te komen is om via de huisarts een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Aan de hand van het onderzoek kan worden vastgesteld waar er een tekort aan is en of dat met een supplement ook op te lossen is. In extremis zijn andere behandelingen nodig als er bijvoorbeeld sprake is van een extreem tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

Supplementen zijn niet de eerste oplossing

Het innemen van een supplement lijkt een eenvoudige oplossing en dat is het ook. Toch is het vaak niet nodig om gelijk met suppleren te beginnen. Een aanpassing aan het dieet kan ook voldoende zijn om de problemen die je ervaart op te lossen.

Preventief suppleren is niet (altijd) nodig

Iedere dag een van A tot Z vitaminepil slikken lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar is het ook nodig? Preventief suppleren hoeft niet altijd, want het is veel beter om een tekort gerichter aan te pakken. Weet je dat je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een tekort? Dan kan preventief suppleren wel weer een goed idee zijn. De huisarts kan hier gericht advies over geven.

Suppleren kan geen kwaad

Suppleren kan nauwelijks kwaad, maar er hangen wel een paar vervelende risico’s vast aan verkeerd suppleren. Je kunt bijvoorbeeld een overschot aan vitamines en mineralen binnenkrijgen en dat kan een negatief effect hebben op zowel je lichamelijke als geestelijke toestand.

Goedkoop is duurkoop

Het is verstandig om te kiezen voor supplementen van bekende en betrouwbare fabrikanten. Die zijn vaak iets duurder, maar dat heeft ook een reden. Deze bedrijven investeren namelijk veel geld en energie in onderzoeken, testen en ontwikkeling en daardoor zijn de supplementen ook zeer effectief. Goedkopere supplementen hebben vaak niet de juiste werking of maken het verschil niet. Wat uiteindelijk ook zonde van het geld is.

Niet altijd mogelijk

Een andere reden om niet zomaar met supplementen te beginnen heeft te maken met je medicijnverbruik. Slik je medicijnen voor een aandoening of medicatie, zoals antidepressiva? Dan is het meer dan wenselijk om eerst contact op te nemen met de huisarts. Supplementen kunnen bepaalde bestanddelen bevatten die kunnen conflicteren met je huidige medicatie. De huisarts kan dit uitzoeken en terugkoppeling geven of het dan wel slim en veilig is om te gaan suppleren.

Zijn supplementen veilig?

In de regel zijn supplementen veilig, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Het is ook belangrijk dat je de supplementen bij een erkende aanbieder koopt en ze niet importeert vanuit het buitenland. In het buitenland gelden bijvoorbeeld andere spelregels met betrekking tot de samenstelling van een supplement en dan loop je het risico dat de supplementen die je koopt verboden bestanddelen bevatten.

Supplementen kopen

Er zijn veel aanbieders op het gebied van supplementen. Supplementen zijn zowel in winkels als in webshops te koop, maar bij welke winkel of webshop kun je ze het beste aanschaffen? Wij hebben een selectie gemaakt van aanbieders waarvan wij denken dat het betrouwbare partijen zijn. Wij hebben onze keuze gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers die bij deze partijen klant zijn.

Flinndal

Flinndal is een van de grootste aanbieders op het gebied van supplementen en hun assortiment bestaat ook uit meerdere producten die goed zijn voor lichaam en geest. Welke producten aansluiten bij je behoefte, is afhankelijk van wat je nodig hebt. Een groot voordeel is dat het assortiment zeer uitgebreid is en dat je een abonnement kunt afsluiten waarmee je om de aantal weken je voorraad supplementen automatisch kunt laten aanvullen.

Flinndal logo
Flinndal
8  / 10

Body & Fit

Body & Fit is niet alleen een aanbieder van supplementen, maar ook van afslankproducten en hulpmiddelen die je kunt gebruiken en nodig hebt als je gaat sporten. Bij Body & Fit draait het vooral om fit en gezond te worden en te blijven. Het assortiment is zeer uitgebreid, de producten zijn aantrekkelijk geprijsd en doorgaans ook goed uit voorraad leverbaar.

Body & Fit logo
Body & Fit
4,2  / 10

DeOnlineDrogist

DeOnlineDrogist is een van de grootste online drogisterijen die je kunt vinden. Het assortiment is zeer uitgebreid en je kunt hier eigenlijk alles vinden voor in het dagelijkse leven. Of je nu shampoo, tandpasta of deodorant nodig hebt of juist aan de slag wil gaan met voedingssupplementen. Op de website vind je ook veel informatie over welke producten je kunt kopen en gebruiken.

DeOnlineDrogist logo
DeOnlineDrogist
7,9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders en winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders en winkels die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder of winkel? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders en winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het assortiment is en hoe eenvoudig het was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.