Webshops logo zorgverzekeraars

Zorgverzekeringen vergelijken; Hoe pak je dat aan?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/zorgverzekeringen-vergelijken-hoe-pak-je-dat-aan/1.png

Het is aan het einde van het jaar altijd hetzelfde liedje. Veranderingen binnen de wetgeving zorgen ervoor dat verzekeraars de premies voor de zorgverzekeringen niet alleen verhogen, maar dat ook de spelregels veranderen. Spelregels die betrekking hebben op bijvoorbeeld de keuze voor een behandelaar, de dekking van bepaalde medicatie en de dekking op fysiotherapie of tandheelkunde. Daarom is het slim om ieder jaar de zorgverzekeraars te vergelijken en om een weloverwogen beslissing te nemen of je bij je huidige verzekeraar blijft of dat je overstapt. Maar hoe pak je zoiets aan? In dit blog geven wij jou een aantal handige tips.

Inhoud

Lees de polis goed door!

Een duidelijk en belangrijke tip is om je huidige polis eens goed door te lezen! Dit lijkt logisch, maar er zijn immers genoeg mensen die het niet doen. Wanneer de zorgverzekeraar met een nieuwe polis komt, gaat men er eigenlijk vanuit dat er weinig verandert. Behalve dat de premie met een aantal euro’s stijgt. Dat laatste is zeker waar, maar er kunnen ook een hoop zaken veranderen met betrekking tot de dekking. Uiteindelijk kan je dus onderaan de streep veel duurder uit zijn als je aanneemt dat je nieuwe polis net zo gunstig is als de polis die je had. 

FBTO logo
FBTO
5,3  / 10
Bekijken Beoordelingen
Unive logo
Unive
4,8  / 10
Bekijken Beoordelingen

Geneesmiddelen

Het komt misschien wel steeds vaker voor dat je een recept bij de apotheek ophaalt en dat de apotheker vraagt om af te rekenen. Terwijl je gewoon verzekerd bent! Helaas wordt lang niet alle medicatie meer vanuit de zorgverzekeraar vergoed en dit staat ook gespecificeerd in je polis. Controleer daarom ook welke medicatie juist wel of niet wordt vergoed wanneer je een polis afsluit. En het is natuurlijk ook slim om een polis uit te zoeken waarbij jouw medicatie standaard wordt vergoed. Dan betaal je wellicht iets meer, maar de baten wegen zeker op tegen de kosten.

Kraamzorg

Ook op het onderdeel kraamzorg en kraamhulp wordt veel gewijzigd en het is dus goed om te controleren of jouw polis nog wel voldoende dekking geeft. Zeker als er een kleine op komst is. Je wilt uiteindelijk niet tot de ontdekking komen dat je onvoldoende hulp kunt krijgen wanneer de kleine is geboren. Of dat je zelf voor de torenhoge kosten opdraait.

Fysiotherapie

Veel mensen maken gebruik van fysiotherapie, maar het is ook een onderdeel waar het meest aan wordt gewijzigd binnen de polissen van de zorgverzekeraars. Wisselend van het aantal behandelingen tot aan bij welke behandelaar je jezelf wel of niet mag laten behandelen. Ook bij een intensieve behandeling door een chronische ziekte is het handig om te controleren of jouw polis de onkosten wel dekt. Overigens is er al een belangrijke algemene wijziging opgetreden waarbij het niet langer meer mogelijk is om het aantal behandelingen fysiotherapie volledig te verzekeren. Dus het houdt sowieso in dat jouw onkosten met betrekking tot de zorg flink zullen stijgen wanneer je veelvuldig gebruikmaakt van de fysiotherapeut. 

Behandelaren

Een punt waar je goed op moet letten wanneer je een nieuwe polis afsluit is of de verzekeraar genoeg aanbod heeft in behandelaren. Keuzevrijheid is niet langer meer vanzelfsprekend en je hebt dus kans dat je verplicht bent om je tot een bepaalde behandelaar te richten als de polis dat voorschrijft. En je wilt natuurlijk niet tot de ontdekking komen dat je voor een behandeling naar het ziekenhuis dat 30 kilometer verderop ligt moet terwijl er eentje bij je om de hoek zit. Onder behandelaren vallen  praktijken voor de fysiotherapie, ziekenhuizen, medische centra, klinieken en kraamzorg praktijken.

Eigen risico

Misschien roep je wel eens “ik ga nooit naar een dokter” en denk je dat je met een basispolis en een hoog eigen risico het wel gaat redden. Maar als er iets gebeurt ben je de sigaar! Reken jezelf dus niet rijk door voor een hoog eigen risico te kiezen en de maandelijkse premie te verlagen. Want wanneer je medische hulp nodig hebt kom je financieel gezien van een koude kermis thuis. Ook binnen de uiteenlopende polissen kunnen behoorlijke verschillen zitten in hoe hoog het eigen risico op jaarbasis is. Het is dus goed om dat te checken voordat je op de knop ‘afsluiten’ klikt.

Zorgkosten blijven stijgen 

Dat verzekeraars jaarlijks de premies ophogen is een trend en daar lijkt ook geen einde aan te komen. Het heeft weinig te maken met dat ze meer geld willen verdienen of dat bijvoorbeeld de Corona Pandemie voor een stijging heeft gezorgd, maar de zorgkosten in zijn totaliteit stijgt! Dat komt enerzijds, omdat Nederland vergrijst en daardoor de kosten hoger worden en ook de stijgende loonkosten van zorgpersoneel dragen hieraan bij. Ook gebruiken patiënten steeds vaker duurdere medicijnen waardoor de kosten hoger worden. Door het ophogen van de zorgpremies draagt iedereen een steentje bij om de kosten te dekken. Ondanks dat kunnen de verhogingen per verzekeraar flink uiteenlopen. Van gemiddeld € 2,- tot zelfs meer dan € 8,- op maandbasis.

Zorg en Zekerheid logo
Zorg en Zekerheid
6,7  / 10

Aanvullende pakketten

Steeds meer Nederlanders kiezen voor aanvullende verzekeringen bovenop de basisverzekering. Bijvoorbeeld om de kosten voor de fysiotherapie te dekken of om de tandarts te kunnen betalen. Ook voor alternatieve geneeswijzen kunnen er aanvullende verzekeringspakketten worden afgesloten. Maar er is een groot nadeel! Iedere zorgverzekeraar noemt haar aanvullende pakketten anders terwijl ook niet alle pakketten hetzelfde dekken of dezelfde voorwaarden hebben. Hoe vergelijk je dat en hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/zorgverzekeringen-vergelijken-hoe-pak-je-dat-aan/19.png

Lezen, lezen en nog eens lezen

Het zoeken naar de juiste zorgverzekeraar en de juiste polissen is een heel gedoe. Nu kun je ouderwets met een kladblok en een pen op schoot gaan zitten en zaken gaan vergelijken, maar er zijn ook genoeg websites waar je advies kunt inwinnen. Eén van de meest betrouwbare vergelijkers is Independer. Die onafhankelijk opereert en binnen een aantal minuten jou een gericht advies kunnen geven. Ook wat betreft de aanvullende verzekeringen.

Hoe werkt het online vergelijken van zorgverzekeringen?

Een vergelijker of een zorgverzekeraar die de mogelijkheid aanbiedt om online zorgverzekeringen te vergelijken, hebben vaak aanvullende informatie nodig om tot een goed advies te kunnen komen. Onder aanvullende informatie worden persoonsgegevens en informatie over het huidige zorgpakket verstaan. Op basis van deze gegevens kunnen de verzekeringen met elkaar worden vergeleken en een advies op maat worden gegeven. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of je voor een bepaalde verzekeraar kiest. 

Veilig gegevens delen

Je hoort steeds vaker dat gegevens via het Internet delen gevaarlijk is en daar is ook niets aan gelogen. Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart jouw gegevens kunt achterlaten is het goed om op een aantal zaken te letten. Bekijk allereerst of de website waar je bent beveiligd is en dat is te herkennen aan het gesloten hangslotje dat voor het webadres in de browserbalk staat. Als het slotje open is, is de website waar je bent niet veilig. Vaak houden webbrowsers deze websites al tegen of ze geven een waarschuwings alvorens je op de website terechtkomt.

Een ander punt om te controleren is of de website een goed privacyreglement heeft. Zo voorkom je namelijk dat jouw gegevens worden doorverkocht aan derden of voor andere doeleinden worden gebruikt. Zonder een goed privacyreglement loop je het risico dat jouw gegevens worden ingezet voor marketingdoeleinden en ik denk dat niemand zit te wachten op een overvolle mailbox vol met reclameberichten. 

Wanneer de vergelijking voltooid is

Je hebt vergeleken en een goed advies gekregen over wat je het beste kunt doen. Wanneer het advies is om bij je huidige verzekeraar te blijven hoef je feitelijk niets te doen. Aan het einde van het jaar beland de nieuwe zorgpolis met de nieuwe premie en voorwaarden vanzelf op jouw deurmat. Als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar is het goed om te controleren of je nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzegt. Zo voorkom je dubbele kosten wanneer de nieuwe polis ingaat. Het is ook goed om te checken of de overstapservice gratis is of dat je daar geld voor moet betalen.

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/zorgverzekeringen-vergelijken-hoe-pak-je-dat-aan/29.png

Nog een laatste tip

Collectief verzekeren wordt steeds populairder en steeds meer werkgevers bieden werknemers aan om zich collectief te laten verzekeren. Zo krijg jij korting als je bij een bepaalde aanbieder een verzekering afsluit. Je kunt in de vergelijking aangeven of je nu gebruikmaakt van een collectieve verzekeringspolis. Ben je er niet zeker van of je collectief verzekerd bent? Controleer dan je huidige polis, want daar moet het duidelijk op staan. Inclusief de kortingen die je over de verzekeringen ontvangt.

Hoofdpijndossiers bestaan niet meer

Het uitzoeken welke zorgverzekering het beste bij jou past en welke voorwaarden op jou van toepassing zijn, kunnen een flink hoofdpijndossier opleveren. Maar dat hoeft niet meer zo te zijn als je gebruikmaakt van een goede vergelijker, zoals Independer. Binnen een paar minuten weet je wat je kunt besparen en waar je aan toe bent als je bij je huidige zorgverzekeraar blijft of overstapt. Maak het jezelf dus gemakkelijk en zeg voorgoed vaarwel tegen je notitieboekje vol met vage krabbels en onduidelijke info.