Webshops logo zorgverzekeraars

Hoe duur wordt de zorgverzekering in 2024?

/storage/img/knowledge-base-articles/hoe-duur-wordt-de-zorgverzekering-in-2024/1.png

Het is ieder jaar weer hét gespreksonderwerp in de maanden oktober tot en met december: de zorgverzekering. Ieder jaar veranderen de spelregels en het is meer regel dan uitzondering dat de premies voor de zorgverzekering ook ieder jaar hoger worden. Je wordt er soms tureluurs van, maar je hebt geen andere keuze dan om een goede zorgverzekering af te sluiten. In Nederland ben je dat namelijk verplicht. Maar je kunt wel geld besparen als je er een beetje tijd en energie in stopt.

Inhoud

Duurdere zorgverzekering in 2024

Ja, ook in 2024 wordt de zorgverzekering duurder. In 2023 betaalt de gemiddelde Nederlander nog € 137,50 per maand aan premie, maar in 2024 wordt de gemiddelde maandelijkse rekening € 146,-. Dat is een verhoging van gemiddeld € 8,50 per polis. Nu merk je weinig van € 8,50 per maand aan extra kosten, maar je zorgverzekering wordt dus over het complete jaar gezien ruim € 100,- duurder. En de prijs is ook niet het enige wat er verandert aan de zorgverzekering.

Veranderingen in het basispakket

Het basispakket verandert in 2024, wat betekent dat ook de dekking wijzigt. Daaronder de vergoeding voor fysio- en oefentherapie voor ouderen die een verhoogd risico lopen om te vallen. Ouderen kunnen een vergoeding krijgen voor het volgen van deze therapieën, waarmee ze kunnen voorkomen dat ze ernstig gewond raken na het vallen.

Kraamzorg moet ook flexibeler worden ingezet. In het huidige basispakket heb je recht op 10 dagen kraamzorg na de bevalling en dat wijzigt naar 6 weken kraamzorg na de bevalling.

De vergoeding voor paramedische herstelzorg na corona wordt verlengd. De vergoeding voor zorg, zoals oefentherapie, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek wordt verlengd tot en met 2025.

Zorgtoeslag wordt minder

De verwachting is dat de zorgtoeslag voor 2024 lager wordt. Zorgtoeslag wordt berekend op basis van je inkomen en bij lagere inkomens kunnen inwoners van Nederland een toeslag krijgen. De toeslagen blijven, maar worden wel minder. Naar verwachting wordt de toeslag verlaagd naar gemiddeld € 127,- per maand en per persoon. Mensen met een bovenmodaal en hoog inkomen hebben geen recht op zorgtoeslag. Op de website van de belastingdienst zijn toeslagen, zoals de zorgtoeslag, aan te vragen.

Het eigen risico zorgverzekering

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, krijg je te maken met het eigen risico. Dit bedrag betaal je op het moment dat er zorg is verleend en je nog geen eigen bijdrage hebt hoeven betalen. Het eigen risico in 2024 is evenals in 2023 € 385,- per persoon. Je kunt het eigen risico verhogen als je bijvoorbeeld weinig of helemaal niet gebruik maakt van zorginstellingen. Door het verhogen van het eigen risico wordt de premie voor de zorgverzekering goedkoper.

Verschillende verzekeringen

Ieder jaar bieden de belangrijkste zorgverzekeraars pakketten aan die gunstig of juist helemaal niet gunstig kunnen uitpakken. Vaak zijn dit pakketten, zoals voordelig en budget, een pakket dat in het midden zit en een uitgebreid pakket. Het uitgebreide pakket is een stuk duurder en kost gemiddeld € 20,- per maand meer premie. Je hebt dan wel veel voordelen en zeker in vergelijking met de goedkopere basispakketten van de zorgverzekeraars.

Het grootste nadeel van het budget of het voordeligste basispakket, is dat je niet meer bij iedere specialist of in ieder ziekenhuis kunt rekenen op een 100% vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Alleen bij zorginstellingen die een contract hebben met de zorgverzekeraar kun je rekenen op een 100% vergoeding. Voor zorgaanbieders die niet onder contract staat een vergoeding van maximaal 65%. Bij het pakket in het midden zal dit 70% zijn en bij het duurste pakket is de dekking doorgaans 100%.

Aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen zijn nodig wanneer je bijvoorbeeld de tandartskosten wilt beperken of je extra wil verzekeren voor het ontvangen van vergoedingen voor zorg, zoals fysiotherapie. De prijs van een aanvullende verzekering of meerdere, is afhankelijk van welke zorgverzekeraar en welke verzekering(en) je kiest. Het is vaak wel een feit dat je een stapelkorting krijgt als je bij de verzekeraar meerdere zorgverzekeringen afsluit.

Medicijngebruik

Veel Nederlanders gebruiken medicijnen en lang niet alle medicijnen worden vergoed. Dat heb je gemerkt als je de apotheek bezoekt en als de apotheker vraagt om je recept af te rekenen. Steeds meer medicijnen vallen buiten het basispakket en moet je zelf bekostigen. Of in ieder geval voor een deel. Veel zorgverzekeraars vergoeden de medicatie wel, maar uitsluitend van merken waar ze een contract mee hebben.

Dat resulteert uiteindelijk in het feit dat je andere medicatie krijgt die wel dezelfde stoffen hebben en dezelfde werking garanderen als wat de arts heeft voorgeschreven. Toch zorgt dit voor een hoop onduidelijkheid en stress, omdat je bijvoorbeeld al jaren gewend bent om een bepaald medicijn te slikken. Dat kan dus opeens wijzigen als de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met een andere leverancier.

Tips om te besparen op je zorgverzekering

We hebben nog een aantal tips voor je, waarmee je kunt besparen op je zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

In de maanden november en december is het goed om de zorgverzekeraars te vergelijken. De truc is om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook of een zorgverzekeraar veel contracten met zorginstellingen en leveranciers heeft afgesloten of wat de dekkingsgraad is van de zorg, wat onder het basispakket valt. Door zorgverzekeraars te vergelijken kun je soms tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Dubbele verzekeringen

Veel mensen hebben dubbele verzekeringen, wat niet nodig is. Heb je een aparte tandartsverzekering nodig als je niet vaak gaat of weinig tot geen last hebt van het gebit? Of heb je een extra verzekering nodig als je fysiotherapie nodig hebt? Het is goed om op een rijtje te zetten wat je nodig hebt en of je hiervoor al verzekerd bent. Dan hoef je je niet aanvullend te verzekeren. Je bent uiteindelijk meer premie kwijt, terwijl je er geen profijt van hebt.

Het eigen risico verhogen

Je kunt ook het eigen risico verhogen. Als je nooit naar een specialist of de huisarts gaat, is het slim om dit te doen. Hierdoor wordt de premie voor je zorgverzekering lager. Het standaard eigen risico is € 385,- per persoon. Moet je jaarlijks het eigen risico betalen, omdat je zorg nodig hebt? Dan is het slim om met je zorgverzekeraar af te spreken dat je het eigen risico preventief en eventueel in termijnen betaalt.

Het grote voordeel is dat je per maand iets extra’s betaalt, maar geen hoge rekeningen meer op de deurmat krijgt als je zorg hebt gehad. Daarnaast krijg je ook het eigen risico terug of een deel ervan als je in het jaar geen specialist of (huis)arts hebt gezien. Je kunt het dus ook zien als een leuk spaarpotje.

Collectief verzekeren

Collectief verzekeren is vanaf januari 2023 niet meer mogelijk. Ben je nog collectief verzekerd en ben je bang om dit op te geven? Wees gerust, want je bent al bijna een jaar niet meer collectief verzekerd. Dus je kunt volop vergelijken en de zorgverzekeraar kiezen die bij je past of die aan je wensen voldoet.

Kijk ook even naar de gezinssamenstelling en onderzoek of het nog steeds voordelig is om als gezin te verzekeren. Soms is het voordeliger en beter om je individueel te verzekeren.

Kies waar je een ingreep wilt laten doen

Oké, een operatie om bijvoorbeeld een breuk te herstellen of om het hart weer goed te laten functioneren moet door een specialist en chirurg worden gedaan, maar kleinere ingrepen kan de huisarts ook doen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een spiraaltje. Hier hoef je echt geen gynaecoloog voor te zien en het grote voordeel is dat je ook geen eigen risico betaalt. Op die manier kun je dus door slimme keuzes te maken geld besparen.

Wat verandert er nu echt?

Feitelijk verandert er niet heel veel in 2024, maar als je wilt overstappen om geld te besparen, is het slim om goed onderzoek te doen naar het aanbod en de kosten. Leg bijvoorbeeld je huidige polis naast die van een polis van een andere verzekeraar om ze te vergelijken. Op die manier kom je er snel genoeg achter of het überhaupt wel interessant is om over te stappen.

Onthoud dat goedkoop vaak duurkoop is. Natuurlijk is een budgetpolis veel goedkoper en kun je tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Maar als dat betekent dat je zelf opdraait voor bepaalde zorg of dat je niet bij ieder ziekenhuis of specialist terecht kan om zorg te ontvangen, ben je uiteindelijk de sigaar. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zelf een zorgverzekering samenstellen

In de wereld van verzekeringen is het vaak mogelijk dat je zelf een pakket samenstelt op basis van wat je nodig hebt. Bij zorgverzekeringen kan dat niet. In het basispakket zitten dus zaken die je niet nodig hebt of gaat gebruiken. Je betaalt dan eigenlijk premie voor iets wat je niet nodig hebt en dat is niet eerlijk. Maar dat geldt voor iedere Nederlander. Collectief betalen we dus ook voor zorg wat we niet gebruiken, maar wat een ander weer heel hard nodig heeft. En andersom. Op die manier dragen we allemaal bij aan een zo goed mogelijk zorgstelsel voor iedereen.

Zorgverzekering 2024 afsluiten

Je wilt misschien een nieuwe zorgverzekering afsluiten en in november en december is dat het moment om het te doen. Je hebt tot 31 januari 2024 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De huidige verzekering kun je tot 31 december 2023 opzeggen. Als je een nieuwe verzekering afsluit kan de verzekeraar de oude polis voor je opzeggen.

Wil je weten bij wie je het beste een zorgverzekering kunt afsluiten of wil je weten hoe je het beste kunt vergelijken? Wij hebben de beste aanbieders en vergelijkers op het gebied van zorgverzekeringen voor je op een rijtje gezet.

Independer

Independer is een vergelijkingssite die ieder jaar alles netjes op een rijtje zet voor de klant die op zoek is naar een goedkopere zorgverzekering. Je kunt op basis van je huidige verzekeraar vergelijken met pakketten van andere verzekeraars en een weloverwogen beslissing maken over welke verzekeraar nu echt de beste keuze is.

Independer logo
Independer
9  / 10

FBTO

FBTO is een van de grootste verzekeraars van Nederland en heeft de premie voor 2024 bekendgemaakt. Met een basisverzekering van iets meer dan € 177,- per maand kunnen ze cliënten goed verzekeren en lopen cliënten weinig risico dat ze niet bij alle ziekenhuizen en specialisten terechtkunnen. Een nadeel is dat je FBTO je eigen risico niet vooraf of in delen kunt betalen.

FBTO logo
FBTO
5,3  / 10

Univé

Univé is eveneens een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland en biedt gunstige pakketten aan voor hun cliënten die op zoek zijn naar een goedkopere zorgverzekering. Bij Univé is het wel opletten geblazen dat ze ook in de regio waar je woont goede afspraken hebben gemaakt en contracten hebben afgesloten met de zorgverleners.

Unive logo
Unive
4,8  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders en verzekeraars die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders en verzekeraars die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder of verzekeraar? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders en verzekeraars compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, of je goed geadviseerd bent en hoe eenvoudig het was om antwoorden te krijgen op je vragen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.