Webshops logo vakantie-reizen

Kerstvakantie vieren: erop uit of blijf je thuis?

/storage/img/knowledge-base-articles/kerstvakantie-vieren-erop-uit-of-blijf-je-thuis/1.png

Het is ieder jaar weer het onderwerp van discussie: wat ga je doen tijdens de kerstvakantie? Ga je er met het gezin op uit of blijf je lekker thuis? Er zijn legio mogelijkheden waarop je de kerstvakantie kunt invullen en het verschilt ook per persoon en huishouden waar de voorkeur naar uitgaat. De een zoekt het liefste de kou en de sneeuw op, terwijl de ander de feestdagen in een zwembroek wil doorbrengen. Maar er zijn ook genoeg mensen die kiezen om thuis te blijven.

Inhoud

Wanneer is het kerstvakantie 2023?

De vakanties in Nederland verschillen per regio. Echter valt de kerstvakantie voor iedereen op hetzelfde tijdstip. In 2023 is de kerstvakantie voor de regio’s noord, midden en zuid van 23 december tot en met 7 januari. Een mooie periode waarin het kerstfeest kan worden gevierd en geproost kan worden op het nieuwe jaar. En er is ook genoeg ruimte om op vakantie te gaan.

Eropuit tijdens de kerstvakantie

De kerstvakantie is een mooie periode waarin ruimte is om met het gezin eropuit te gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wat langere vakantie in het buitenland of je kunt ook een huisje huren in Nederland. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat of wat binnen het budget past. Je kunt ook slechts enkele dagen eropuit gaan om bijvoorbeeld een leuke kerstmarkt of een attractiepark te bezoeken.

Kerstmarkten bezoeken

Zowel in Nederland als in België en Duitsland vind je de leukste kerstmarkten in steden, zoals Maastricht, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Gent, Brussel, Düsseldorf en Keulen. Steden die ook op relatief korte afstand liggen en met zowel het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar zijn. Kerstmarkten zijn ontzettend gezellig, je vindt er de leukste producten en je kunt ook vaak genieten van winterse lekkernijen, zoals warme chocolademelk, glühwein en broodjes warme worst.

Naar het pretpark tijdens de kerstvakantie

Het is ook heel leuk om met het gezin een pretpark te bezoeken. Een van de leukste pretparken in Nederland is de Efteling. Het leuke aan de Efteling is dat het pretpark in de koudere maanden de Winter Efteling organiseert. Tijdens deze periode is het park versierd met lampjes en winterse versieringen, staan er volop kraampjes met lekkernijen en vuurkorven en is er op bepaalde avonden zelfs live muziek.

Een ander leuk pretpark dat wel iets verder weg ligt, is Disneyland Paris. Medio november wordt het park omgetoverd in een paradijs voor liefhebber van kerst en zijn er volop kerstversieringen te vinden. De parades worden aangepast, de personages lopen in kerstoutfits rond en je kunt ook volop genieten van de kerstsferen in de nabijgelegen hotels van het resort zelf.

Op vakantie naar koude of warme landen

Je kunt natuurlijk ook echt op vakantie gaan. Scandinavische landen en landen, zoals Oostenrijk, zijn populaire bestemmingen voor gezinnen die graag de kou en sneeuw opzoeken of zelfs een dappere poging willen wagen op de skipiste. Gezinnen die de voorkeur geven aan de zon en warmer weer vertrekken vaak naar landen, zoals Spanje en Italië waar natuurlijk ook het kerstfeest kan worden gevierd. De een vindt het heerlijk om na het uitpakken van de cadeautjes een frisse duik te nemen in het zwembad, terwijl de ander het veel leuker vindt om tijdens de kerstvakantie een sneeuwpop te bouwen.

Je kunt ook naar een vakantiepark. In Nederland alleen al vind je legio vakantieparken waar je ook de kerstvakantie kunt doorbrengen. Kies voor de mooiste parken van Landal of Center Parcs en ga samen met het gezin of met vrienden en familie naar een luxe bungalow om er een gezellige tijd van te maken. In de omgeving zelf is er vaak van alles te doen, terwijl je ook op het park zelf van alle faciliteiten bent voorzien.

Shoppen tijdens de kerstvakantie

De kerstvakantie kan ook een mooie periode zijn om te shoppen. De drukte is net achter de rug en veel mensen hebben nog voldoende tijd om even de portemonnee te laten wapperen. Je kunt zelfs wat geld besparen om uit te geven als je bijvoorbeeld geen kerstdiner organiseert voor vrienden en familie of juist bij anderen op bezoek gaat. Dat geld kun je mooi uitgeven als je gaat winkelen tijdens de kerstvakantie.

Vrijwel ieder winkelcentrum is nog gezellig versierd met kerstversieringen en sfeervolle verlichting en om ook in de laatste weken van het jaar de kassa te spekken zijn er vaak leuke aanbiedingen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het gemoderniseerde Hoog Catharijne in Utrecht of ga naar het grootste winkelcentrum van Nederland in Leidschendam: The Mall of the Netherlands. Over de grens zien we dat veel Nederlanders vaak het Westfield Centro in Oberhausen bezoeken, wat ook een van de grootste winkelcentra in Europa is.

Actieve kerstvakantie

Je kunt er als gezin ook een actieve kerstvakantie van maken. En welke sporten komen nu in je op als je denkt aan ijs, sneeuw en kou? Je kunt bijvoorbeeld gaan schaatsen op een van de schaatsbanen in Nederland of ga naar een indoor skicentrum waar je kunt skiën en snowboarden. Geef je de voorkeur aan verse sneeuw, de Aprés Ski en een hoop gezelligheid? Dan is het natuurlijk ook leuk om een wintersportvakantie te boeken naar landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk.

Wil je geen risico lopen dat je iets breekt of is de kou niets voor jou? Dan kun je ook andere leuke activiteiten doen. Denk bijvoorbeeld aan een escape room of een rondje karten op de kartbaan. Of ga met het gezin naar een Skydive centrum waar je kunt leren skydiven zonder dat je uit het vliegtuig hoeft te springen.

Leuk voor met z'n tweeën

Heb je een partner en wil je samen met hem of haar er een leuke kerstvakantie van maken? Dan zijn er legio mogelijkheden waarop je elkaar kunt vermaken. Bezoek bijvoorbeeld een chic restaurant, ga samen naar een wellnesscentrum of pak een bioscoopje. Op die manier doe je leuke dingen samen en kun je genieten van de kerstvakantie.

Thuisblijven in de kerstvakantie

Veel mensen en gezinnen kiezen ervoor om met de kerstvakantie lekker thuis te blijven. Het is immers al druk genoeg met al die feestdagen en het geld vliegt ook je zak uit. Soms laat het budget het dus ook niet toe om op vakantie te gaan of een pretpark te bezoeken. Daar is natuurlijk niets mis mee, want ook thuis kun je het enorm leuk en gezellig maken.

Jezelf op de bank parkeren

Het regent en het is koud buiten. Dat is al een goede reden om jezelf op de bank te parkeren en onder een dekentje te gaan liggen. Zet bijvoorbeeld leuke kerstfilms op en zet wat lekkers op tafel. Je kunt voor aanvang ook samen met je partner en/of kinderen lekker kokkerellen, heerlijke snacks maken en de dag afsluiten met een hoop warmte en gezelligheid.

Knutselen en spelen met kinderen

Als je kinderen hebt moet je ze tijdens de kerstvakantie wel zien te vermaken. Kinderen gaan toch wel hun eigen weg, maar het is ook leuk om samen met je kind lekker bezig te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een spelletjesmiddag organiseren of je gaat samen met je kinderen knutselen. Op die manier kun je de dagen prima vullen en het gezellig maken, terwijl je niet de deur uit hoeft.

Gezelligheid met vrienden en familie

De kerstvakantie is ook een perfecte periode om het gewoon gezellig te maken met vrienden en familie. Organiseer bijvoorbeeld een leuke spelletjesavond of huur een karaokemachine en zing samen met je visite de leukste en foute kerstliedjes. Of organiseer een heerlijke winterbarbecue, waarbij lekker eten en drinken en vooral een hoop gezelligheid centraal staat.

Waar je normaal niet aan toekomt

De kerstvakantie kan ook van pas komen als je nog onafgeronde zaken hebt waar je simpelweg niet aan toe komt. Een schilderklusje in huis, het bijwerken van je administratie of je zorgverzekering vergelijken voor het aankomende jaar. Veel mensen gebruiken de extra vrije tijd om weer even wat zaken op orde te brengen, zodat het nieuwe jaar fris gestart kan worden.

Kerstvakantie vieren

Je hebt nu een goed beeld wat je allemaal tijdens de kerstvakantie kunt doen en het is aan jezelf waarvoor je kiest. Wij hebben in ieder geval een selectie gemaakt van aanbieders en pretparken waar je tijdens de kerstvakantie iets aan hebt. Wij hebben onze keuze gebaseerd op de reviews van onze bezoekers die overwegend positief zijn over deze aanbieders.

De Efteling

We hebben het al even over de Efteling gehad en het is een ontzettend leuk pretpark om tijdens de kerstvakantie te bezoeken. Waarom? Omdat het dan Winter Efteling is. Tijdens de Winter Efteling is het pretpark in winterse sferen, kun je allerlei winterse lekkernijen kopen en leuke attracties in het donker kunt bezoeken.

Efteling logo
Efteling
6,3  / 10

Disneyland Paris

Als je iets verder over de grens wil reizen, kun je ook naar Disneyland Paris gaan. Vanaf medio november is het attractiepark omgetoverd in een winters paradijs waar je wordt geconfronteerd met de leukste en mooiste kerstversieringen en een hoop gezelligheid.

Disneyland Paris logo
Disneyland Paris
7  / 10

Leukstetickets.nl

Op de website van Leukstetickets.nl vind je toegangstickets tot de leukste attractieparken en musea in Nederland. Op de website vind je ook aanbiedingen voor weekendjes weg en overnachtingen en op die manier kun je jezelf ook laten inspireren over hoe jij de kerstvakantie met je partner of het gezin wilt doorbrengen.

Leukstetickets.nl logo
Leukstetickets.nl
5,2  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, of je goed geadviseerd bent en hoe eenvoudig het was om bijvoorbeeld toegangstickets te bestellen of een reis te boeken. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.