Webshops logo internet

Internet en televisie voor thuis: hoe maak je de beste keuze?

/storage/img/knowledge-base-articles/internet-en-televisie-voor-thuis-hoe-maak-je-de-beste-keuze/1.png

Ben je op zoek naar een snelle en veilige internetverbinding voor thuis en wil je graag televisie kijken? Dan heb je een abonnement nodig bij een van de providers. Als je op zoek gaat naar een provider kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. En iedere aanbieder biedt ook meerdere soorten pakketten aan. Hoe weet je dan zeker dat je de juiste keuze maakt en ook de beste deal sluit?

Inhoud

Waarom wordt internet en televisie in een adem genoemd?

Internet en televisie worden vaak in een adem genoemd, wat ook logisch is. In het verleden kon je afzonderlijk een internet- en televisie abonnement afsluiten, maar tegenwoordig valt dat samen in een pakket. Echter kun je nog steeds kiezen voor alleen een internetverbinding zonder televisie. Als je bijvoorbeeld helemaal geen televisie kijkt. Als je wel voor een tv-abonnement kiest, wordt dit eveneens via de internetaansluiting in huis aangeboden. Met behulp van een mediabox die met de televisie in verbinding staat, kun je interactief televisie kijken.

Interactieve televisie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld programma’s op te nemen in de cloud en later terug te kijken of om televisieprogramma’s terug te kijken. Welke programma’s je kunt terugkijken zonder deze te hebben opgenomen, is afhankelijk van de zender en welke spelregels hieraan verbonden zijn. De meeste zenders maken het mogelijk om programma’s tot een week na de oorspronkelijke uitzending terug te kijken. Sommige zenders bieden helemaal geen mogelijkheid aan om terug te kijken.

Wanneer heb je geen televisie nodig?

Als je alleen naar streamingdiensten kijkt, zoals Disney+, Netflix en Videoland, heb je feitelijk geen tv-abonnement nodig. Alleen een internetabonnement en een abonnement op deze streamingdiensten is noodzakelijk. Via Videoland kun je een hoop programma’s terugkijken en soms zelfs eerder zien voordat ze worden uitgezonden. Dan kan een tv-abonnement overbodig zijn. Ben je wel een televisiekijker? Dan is het wel handig om een tv-abonnement af te sluiten. Ben je een fanatieke kijker? Dan kun je ook aanvullende zenderpakketten afsluiten, die ervoor zorgen dat je maandelijkse kosten stijgen.

Wat zijn aanvullende zenderpakketten?

Een aantal providers biedt aanvullende zenderpakketten aan. In het standaardpakket zitten vrijwel alle bekende zenders, maar je kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan buitenlandse zenders of een zenderpakket met extra zenders voor de LGBT-community. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld het erotiekpakket met daarin een aantal erotiekzenders. Viaplay, ESPN, Ziggo Sport en Film1 zijn eveneens extra zenderpakketten die je kunt afsluiten. Bijvoorbeeld als je graag naar sport en films kijkt.

Internet via glasvezel, kabel of DSL

Als je een internetabonnement afsluit, heb je de keuze uit hoe het internet wordt aangeleverd. Er zijn feitelijk 4 standaarden waarop het internet signaal in je huis komt. Via glasvezel, kabel, DSL of 4G. Welke internetverbinding je kunt afsluiten, is vooral afhankelijk van waar je woont en het budget wat je te besteden hebt. In sommige regio’s is het bijvoorbeeld niet mogelijk om voor een glasvezelverbinding te kiezen, omdat hier nog geen glasvezel is aangelegd. Dan kom je automatisch bij de keuze tussen kabel of DSL. De 4G-techniek is vooral bestemd voor mobiel internet, maar kan thuis gebruikt worden. Dit wordt alleen gekozen in regio’s waar er geen andere mogelijkheden zijn om via de kabel, DSL of glasvezel een internetverbinding tot stand te brengen.

Welke techniek is het beste?

Wil je hoge snelheden, een net zo snelle upload- als downloadsnelheid en wil je stabiel en veilig internet? Dan is glasvezel verreweg de beste keuze, maar ook via de kabel (ook wel Coax genoemd) is het mogelijk om een snelle internetverbinding tot stand te brengen. Het nadeel is dat de downloadsnelheid via de kabel hoger is dan de uploadsnelheid. Dat geldt ook voor DSL met nog een extra nadeel dat DSL storingsgevoelig is. Daarom is het ook meer dan logisch dat de meeste consumenten voor een glasvezel- of kabelverbinding kiezen in plaats van een DSL-verbinding.

Dat gezegd hebbende is het ook een feit dat glasvezel is voorbereid op de toekomst. Deze verbindingen gaan de komende jaren mee en een voordeel is dat het netwerk via glasvezel goed op te schalen is. Mocht bijvoorbeeld de capaciteit in een bepaalde regio onvoldoende zijn om alle klanten te kunnen faciliteren. Met glasvezel is eenvoudig op te schalen en het netwerk uit te breiden. Zodat ook iedereen in die regio kan profiteren van een snelle, stabiele en veilige internetverbinding.

De beste providers

In Nederland zijn er meer dan 10 providers op het gebied van internet en televisie voor thuis. KPN timmert hard aan de weg om haar klanten te voorzien van een snelle en veilige glasvezelverbinding, terwijl Ziggo vasthoudt aan de coax. In gebieden waar nog geen glasvezel aanwezig is, bieden providers een internetverbinding via DSL aan. Dat wordt ook wel ADSL of VDSL genoemd.

Naast KPN en Ziggo zijn er nog meer goede providers te noemen, zoals Delta, Caiway en Odido. Iedere aanbieder biedt ook verschillende pakketten aan. Deze pakketten variëren vooral in snelheid. Goedkopere abonnementen bieden een lagere internetsnelheid aan dan duurdere abonnementen. Toch kan de keuze voor een goedkoper abonnement verkeerd uitpakken, want je hebt wel een bepaalde snelheid nodig als je bijvoorbeeld meerdere apparaten met het internet wil verbinden of vaak thuis werkt. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft meerdere apparaten met internet. De meeste huishoudens hebben voldoende aan een snelheid van 20 tot 30 mbps, maar de meeste mensen kiezen toch voor een snelheid van 100 mbps of meer.

Houd er rekening mee dat er steeds meer apparaten worden aangeschaft die gebruikmaken van het internet. Een snelle en stabiele verbinding is dus wel gewenst. Providers faciliteren dit prima door supersnelle internetverbindingen aan te bieden. Op die manier kun je bijvoorbeeld kiezen voor internetverbindingen met een snelheid tot wel 1000 mbps. Dan heb je ook voldoende capaciteit om meerdere apparaten met het internet te verbinden, zonder dat je te maken krijgt met kwaliteitsverlies.

Aanbiedingen

Als je een nieuw abonnement afsluit, kun je vaak profiteren van extra korting of presentjes. Die als beloning worden gegeven, omdat je klant wordt. Soms kan een korting heel aantrekkelijk zijn en profiteer je bijvoorbeeld van een half jaar 30% korting op je abonnementsprijs. In sommige gevallen krijg je interessante cadeaus, zoals een PlayStation 5 of een nieuwe LED-tv. Of je krijgt bijvoorbeeld extra Wi-Fi boosters ter waarde van € 200,-. Een aanbieding kan heel interessant zijn en kan ook de doorslaggevende factor zijn om voor een bepaald abonnement te kiezen.

Waar moet je op letten als je een abonnement afsluit?

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een nieuw abonnement afsluit. Op die manier weet je zeker dat je de beste keuze maakt en een goede deal sluit. Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoeveel snelheid je nodig hebt. Je hoeft niet altijd het duurste abonnement te kiezen als je van snel, veilig en stabiel internet gebruik wil maken. Soms volstaat al een goedkoper abonnement.

Ben je klant bij een provider voor je mobiele telefoonabonnement? Dan is het ook slim of deze provider internet en tv voor thuis aanbiedt en of je extra korting krijgt als je de abonnementen aan elkaar koppelt. Bij veel providers, zoals KPN, Ziggo en Odido is dat het geval. Op die manier krijg je extra korting en kun je van extra’s profiteren. Zoals bijvoorbeeld een abonnement op Netflix of Spotify. Je wordt dus extra beloond als je zowel je internet- en tv-abonnement voor thuis combineert met een mobiel telefoonabonnement.

Je kan ook kijken naar de contractduur. De meeste contracten zijn geldig voor een jaar, maar soms moet je om een cadeau of korting te krijgen een abonnement voor meerdere jaren afsluiten. Zakelijke gebruikers moeten extra goed opletten, omdat deze abonnementen vaak voor 5 jaar worden afgesloten. Dat betekent ook dat je in die periode niet kan overstappen naar een andere provider zonder dat je daar een ‘boete’ voor moet betalen.

Als laatste is het goed om te kijken of installatie bij het abonnement zit inbegrepen. Veel consumenten zijn in staat om zelf de geleverde apparatuur aan te sluiten, maar een groot aantal mensen hebben hier hulp bij nodig. Het is wel prettig om te weten dat de installatie gratis is als je een nieuw abonnement afsluit. Het is ook niet erg als je ervoor moet betalen, maar dan is het wel fijn dat je dit op voorhand weet.

Internet en tv voor thuis afsluiten

Je hebt nu een goed beeld van welke mogelijkheden je hebt om een abonnement voor internet en tv voor thuis af te sluiten en waar je op moet letten. Maar bij welke providers kan je een goed abonnement afsluiten? Wij hebben de aanbieders voor je uitgezocht. Gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers die bij deze providers een abonnement hebben afgesloten.

KPN

KPN is een van de grootste spelers op de markt en ze bieden een interessant abonnement aan voor internet en tv voor thuis. Bij KPN kun je eventueel een abonnement voor internet en tv combineren met een mobiel telefoonabonnement en dan profiteer je ook van extra korting. KPN biedt internet via glasvezel en DSL aan en je profiteert vaak van extra korting en cadeaus als je een nieuw abonnement afsluit.

KPN logo
KPN
4,3  / 10

Caiway

Caiway is eveneens een grote speler op de markt, maar (nog) niet actief in heel Nederland. Caiway is wel een voorstander van glasvezel en biedt dus ook alleen glasvezel internetverbindingen aan. Evenals KPN biedt ook Caiway mobiele telefoonabonnementen aan die ook goedkoper worden als je ze combineert met een abonnement voor internet en televisie voor thuis.

Caiway logo
Caiway
8  / 10

Delta

Delta is een provider die hard aan de weg timmert om de concurrentie in te halen. Dat doen ze door voordelige abonnementen aan te bieden. Daarnaast zijn ze naar eigen zeggen de leverancier van de snelste glasvezelverbinding in Nederland. Bij Delta kun je ook een abonnement voor televisie afsluiten en ze bieden ook interessante mobiele telefoonabonnementen aan. Die kun je combineren met een abonnement voor internet en tv, zodat je ook profiteert van extra korting.

DeltaFiber logo
DeltaFiber
9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een abonnement af te sluiten. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.