Webshops logo sparen

Geld sparen; tips en trucs

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/geld-sparen-tips-en-trucs/1.png

Sparen is ontzettend belangrijk. Voor als je bijvoorbeeld een grote aanschaf wilt doen, een huis wilt kopen of een verbouwing wilt bekostigen. Of je wilt geld opzij zetten, zodat je op een pensioengerechtigde leeftijd wat extra vermogen hebt of je wilt juist sparen, zodat je jouw kinderen op een latere leeftijd kan laten studeren. Er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom je zou moeten sparen, maar hoe kun je het beste sparen? Ga je voor een spaarrekening, zet je het geld voor een lange tijd vast of ga je juist beleggen? In ons artikel geven we handige tips en trucs over geld sparen en welke opties je hebt.

Inhoud

Wat is de beste keuze?

Als je wilt gaan sparen denk je natuurlijk aan een spaarrekening bij een bank, maar dat hoeft niet altijd de meest logische keuze te zijn. Dat heeft vooral te maken met de lage rentes die momenteel gelden en er zijn zelfs banken die een negatieve rente geven op een spaarrekening. Dat houdt in dat je feitelijk geld verliest! Een spaardeposito is op zich nog wel een interessante optie, omdat de rentes dan in de regel hoger liggen. De keerzijde van de medaille is dat je het geld wel voor een bepaalde periode vastzet en waar je dus ook niet bij kunt.

Heeft de inflatie nog invloed op mijn spaargeld?

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de inflatie invloed heeft op jouw spaargeld. Een hoge inflatie houdt in dat geld minder waard wordt. Je kunt immers met hetzelfde vermogen toch minder geld uitgeven, omdat alles duurder wordt. Als je niets met je spaargeld doet of te maken hebt met een negatieve rente op je spaarrekening, wordt het vermogen op deze spaarrekening alsmaar minder waard. Met het risico dat bijvoorbeeld over 20 jaar het geld dat je hebt gespaard vrijwel niets meer waard is. Dat kan natuurlijk ook anders zijn wanneer de koopkracht weer toeneemt, maar dat is dus ook het risico dat je neemt.

De belastingdienst klopt aan bij veel vermogen

Sparen is aantrekkelijk en ook hard nodig, maar houdt er wel rekening mee dat je vermogensrendementsheffing moet betalen over het vermogen dat je hebt. Anno 2022 mag iedereen € 50.560 euro aan spaargeld hebben. Als partners mag je een eigen vermogen van € 101.300 euro hebben. Heb je meer vermogen? Dan betaal je dus ook extra belasting. Het is dus niet interessant om de spaarpot te blijven spekken als je steeds meer belasting moet betalen. Winst uit beleggingen en een tweede huis of ander onroerend goed worden ook als vermogen gezien. Houdt hier rekening mee!

 Jouw geld voor je laten werken

Met het openen van een spaarrekening kun je vrij lastig je geld vermeerderen, want de rentes zijn laag of je hebt zelfs te maken met een negatieve rente. Een spaardeposito is dan nog wel interessant, omdat de rentes over het algemeen hoger liggen, maar je zult er nooit echt rijk van worden. Een andere optie is om bijvoorbeeld je geld te investeren in vastgoed of om te gaan beleggen. Met deze opties kun je het vermogen laten groeien en dus feitelijk het geld voor je laten werken. Uiteraard moet je dan wel kaas hebben gegeten van investeren in vastgoed of beleggen of je schakelt de hulp in van een financieel adviseur of een vermogensbeheerder. Die kunnen op basis van je plannen jouw geld op een verstandige wijze investeren.

Hoe maak je een financieel plan?

Een financieel plan of een beleggingsplan als je wilt gaan beleggen, zijn cruciaal als je wilt sparen. In het plan staat beschreven hoeveel geld je kunt sparen, hoe lang je wilt sparen en wat je financiële doelstellingen zijn. Hierin beschrijf je bijvoorbeeld ook het doel van het sparen. Om bijvoorbeeld op een pensioengerechtigde leeftijd je AOW aan te vullen of om over een aantal jaren een gloednieuwe auto te kunnen kopen. Het doel om te sparen is per persoon verschillend. Toch zijn er wel een aantal algemene richtlijnen waarmee je heel goed een spaarplan kunt opstellen.

Stap 1; hoeveel kan ik sparen?

Het eerste dat je kunt doen is om te kijken hoeveel geld je per maand kunt sparen. Het is logisch dat je dan goed kijkt naar je inkomsten en de uitgaven. Het geld dat overblijft kun je gebruiken voor extra uitgaven of om te sparen. Houdt er rekening mee dat je altijd meer geld uitgeeft dan dat je denkt, dus houdt het realistisch. Stel dat je inkomen € 3.000 euro is en je vaste lasten zijn € 2.000 euro. Dan heb je dus € 1.000 euro over. Houdt rekening met bijvoorbeeld boodschappengeld, geld voor benzine en andere uitgaven, zoals kleding of een keertje uit eten gaan. Het is dus niet realistisch om te denken dat je van de € 1.000 euro die overblijft ook echt € 1.000 euro kunt sparen. Het is realistischer om dan bijvoorbeeld € 200 of € 300 euro te sparen.

Stap 2; Houdt altijd geld over voor onvoorziene uitgaven

Naast je vaste lasten en extra uitgaven krijg je ook te maken met onvoorziene uitgaven. Denk dan bijvoorbeeld aan een reparatie aan de auto, een wasmachine of koelkast die kapot gaat of een hoge rekening van de tandarts. Je hebt dus altijd een buffer nodig. Een buffer is eigenlijk wat extra geld op de rekening dat je voor deze onvoorziene uitgaven gebruikt. Nu zou je ook het spaargeld kunnen gebruiken, maar houdt er dan wel rekening mee dat je ook je spaarplan moet herzien. Het is verstandiger om dus extra geld opzij te zetten als buffer en om niet aan het spaargeld te komen. Uiteraard moet je daar wel de ruimte voor hebben.

Stap 3; Kies een spaarrekening

Zoals geschreven is het logisch dat je bij jouw bank aanklopt voor een spaarrekening, maar dat hoeft dus niet altijd de beste keuze te zijn. Je kunt ook het beste spaarrekeningen van verschillende aanbieders vergelijken. Kijk dan goed naar de voorwaarden en naar de rente. Het klinkt logisch om niet voor een spaarrekening met een negatieve rente te kiezen en het is ook risicovol als je voor een aanbieder kiest die in de algemene voorwaarden aangeeft dat de spaarrente onaangekondigd gewijzigd mag worden.

Stap 4; Automatisch sparen

Als je een spaarplan hebt opgesteld en een spaarrekening hebt geopend, kun je via de app of de website van je bank instellen dat je iedere maand op een bepaald moment geld naar je spaarrekening wilt overschrijven. Door automatisch te sparen hoef je niet iedere maand rekening te houden met dat je geld naar je spaarrekening moet overschrijven en je loopt ook geen risico dat je jezelf te rijk rekent als je jouw balans in het (digitale) huishoudboekje opmaakt.

Stap 5; Houdt de controle!

Als alles geregeld is en wanneer je fanatiek aan het sparen bent, is het wel slim om vinger aan de pols te houden. Kijk goed naar wijzigingen die een bank of een aanbieder van een spaarrekening onaangekondigd doorvoert en blijf altijd op je hoede. Kijk ook goed naar je vermogen en maak een duidelijk plan voor jezelf wanneer je de grens van € 50.560 of € 101.300 euro bereikt. Dan is het misschien slimmer om je vermogen op een andere manier op te bouwen. Door bijvoorbeeld het geld te beleggen of om te investeren in vastgoed. Anders loop je het risico dat je vermogensrendementsheffing moet betalen en hoe meer vermogen je hebt des te meer belasting je erover moet betalen.

Pas op voor valkuilen!

Er zijn ook een paar valkuilen waar je voor moet oppassen. Wanneer je jezelf daar niet bewust van bent kan je geld veel minder waard worden of je kunt zelfs geld verliezen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Houdt rekening met de volgende zaken;

- Open geen spaarrekeningen met een negatieve rente.
- Investeer of beleg je geld alleen als je er verstand van hebt of schakel de hulp in van een financieel adviseur of een vermogensbeheerder.
- Houdt het saldo van je spaarrekening goed in de gaten en houdt rekening met de vermogensrendementsheffing.
- Spaar alleen geld als je het niet nodig hebt en als de financiële situatie het toelaat.
- Leen geen geld als je spaargeld hebt. De rente op leningen is namelijk enorm hoog.
- Kies alleen voor een spaardeposito als je het geld voor een langere tijd niet nodig hebt.
- Vergelijk altijd aanbieders en banken en open een spaarrekening alleen bij een bank of een aanbieder met een positieve rente en gunstige voorwaarden.

Bij wie geld sparen?

Je wilt geld sparen en met onze handige tips en trucs weet je nu in ieder geval waar je op moet letten en welke keuzes je kunt maken. Maar dan resteert natuurlijk nog de vraag waar je het beste je geld kunt sparen. Wij hebben gekeken naar de aanbieders en banken die op dit moment spaarrekeningen en spaardeposito’s aanbieden en we hebben een selectie gemaakt van partijen die je kunnen helpen om tot de beste keuze te komen.

Raisin

Raisin is een specialist op het gebied van spaardeposito’s en spaarrekeningen. Zij bieden zelf geen spaardeposito of spaarrekening aan, maar je kunt wel via hun website verschillende spaarrekeningen en spaardeposito’s met elkaar vergelijken. Zo heb je in één oogopslag een goed beeld bij welke aanbieders de meest gunstige rentes en voorwaarden hebben. Je kunt via Raisin een account en spaarrekening open en van de verschillende spaardeposito’s en spaarrekening gebruikmaken. Een groot voordeel is dat je ook verschillende producten van uiteenlopende aanbieders kunt combineren!

Raisin logo
Raisin
5,6  / 10

Brand New Day

Brand New Day is een specialist op het gebied van pensioen- spaarrekeningen en beleggingsrekeningen. Zowel voor particulieren als Zzp’ers. Je kunt hier een pensioen opbouwen of extra sparen voor wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, maar je kunt ook je vermogen beleggen en op die manier vermeerderen. Er zijn meerdere producten die Brand New Day aanbiedt en de specialisten kunnen je ook helpen om de beste keuze te maken.

Brand New Day logo
Brand New Day
8,3  / 10

Nationale-Nederlanden

De Nationale-Nederlanden is meer dan alleen een verzekeringsmaatschappij. Zij specialiseren zich ook in pensioenen en beleggingsrekeningen. De kans is groot dat jouw werkgever al een pensioen via de Nationale-Nederlanden heeft geregeld, maar het kan nooit kwaad om voor een aanvullend pensioen te sparen. Zo weet je zeker dat je er warmpjes bij zit als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Via Nationale-Nederlanden kun je ook beleggingsrekeningen openen en je vermogen voor je laten werken. Zij bieden verschillende producten aan waarmee je de effectenbeurs op kan en kan werken aan financiële zekerheid voor in de toekomst.

Nationale-Nederlanden logo
Nationale-Nederlanden
6,8  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders en websites die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders een profiel hebben aangemaakt en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders en websites die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze websites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.