Webshops logo elektronica

E-reader kopen? Hier moet je op letten

/storage/img/knowledge-base-articles/e-reader-kopen-hier-moet-je-op-letten/1.png

Er zijn een groot aantal mensen dat boeken verslindt. Het ene na het andere boek wordt uitgelezen en vervolgens belandt het in de kast. Er zijn ook veel mensen die graag een boek of zelfs meerdere boeken meenemen als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan. Maar weet je wat een beetje het probleem is? Boeken nemen veel ruimte in beslag en zijn ook relatief zwaar in gewicht. Dus het is niet handig om boeken te verzamelen of in een koffer te stoppen als je op vakantie gaat. De E-reader biedt dan uitkomst, maar waar moet je op letten als je een E-reader wilt kopen?

Inhoud

Wat is een E-reader?

Een E-reader is een handig apparaat dat je in grote lijnen kunt vergelijken met een tablet. Alleen dan met als primaire doel om boeken te lezen. Op een ontspannen en gezonde manier, zodat je ook het ene na het andere boek kunt lezen. Het interne geheugen van een E-reader zorgt ervoor dat je meerdere boeken kunt opslaan en dat je dus feitelijk een digitale bibliotheek tot je beschikking hebt. Waar je ook bent of naartoe gaat.

Hoeveel boeken kun je opslaan?

De logische vraag is natuurlijk hoeveel boeken je op een E-reader kunt opslaan en zoals gezegd zorgt het interne geheugen van het apparaat ervoor dat je ook zogenaamde e-books kunt opslaan. Een e-book is feitelijk het boek dat je wil lezen, maar dan een digitale versie in een bepaald bestandsformaat. Zoals Adobe DRM, BBEB, ePub en MobiPocket. De apparaten zijn ook met verschillende opslagcapaciteiten te koop.

Er zijn E-readers met 8GB, 16GB, 32GB en zelfs 128GB opslaggeheugen verkrijgbaar. Een gemiddeld e-book neemt ongeveer 5 MB in beslag. Afhankelijk van het boek en in welk bestandsformaat het gedownload wordt. HTML boeken, die ook interactief zijn, nemen logischerwijs meer ruimte in beslag dan een e-book in ePub-formaat. Met deze wetenschap weet je dus ook dat je ongeveer 30.000 boeken kunt opslaan als je voor een E-reader met een opslagcapaciteit van 16GB kiest.

E-reader met abonnement

Je kunt ook een abonnement afsluiten, zoals een abonnement op Storytel. Waarmee je toegang krijgt tot een gigantische digitale bibliotheek van lees- en luisterboeken. Om hier gebruik van te kunnen maken heb je ook een E-reader nodig die compatibel is met de abonnementsservice die je kiest. En je moet er rekening mee houden dat je altijd een internetverbinding nodig hebt als je een e-book wilt lezen of luisteren. Het grote voordeel is dat je voor een vast bedrag per maand toegang hebt tot een reusachtige bibliotheek en ook de nieuwste boeken. Een ander voordeel is dat je geen geheugencapaciteit van de E-reader hoeft te gebruiken om e-books op te slaan.

Het formaat van een E-reader

E-readers zijn in verschillende formaten verkrijgbaar en op die manier heb je de keuze of je voor een kleine, gemiddelde of grote E-reader kiest. Het staat buiten kijf dat een grotere E-reader het leescomfort bevordert, maar als je het apparaat veel onderweg wil gebruiken, is het slimmer om voor een compacter en ook lichter formaat te kiezen. De meeste E-readers zijn verkrijgbaar met een beeldschermformaat van 7, 8 of 10 inch.

Het scherm van een E-reader

Naast het formaat speelt ook het soort scherm een belangrijke rol in de keuze die je uiteindelijk maakt. Je kunt kiezen voor een Full HD, XGA of HD ready scherm. Full HD schermen zijn het scherpst en bevorderen het leescomfort. Daarnaast kun je ook kijken naar extra functies, zoals een scherm met achtergrondverlichting. Wat een voordeel oplevert als je bijvoorbeeld veel in bed leest, maar je partner niet wilt wekken door het lampje op het nachtkastje aan te zetten. Je kunt ook kiezen voor een scherm met een blauw licht filter, wat prettiger is voor de ogen. Of voor een kleurenscherm als je illustraties in kleur wil bekijken.

Hoe bedien je een E-reader?

E-readers zijn relatief simpel te bedienen, maar je hebt wel keuzemogelijkheden in welke soort bediening de voorkeur geniet. Veel E-readers zijn uitgerust met bijvoorbeeld drukknoppen of een touchscreen. Een aantal E-readers is zelfs met behulp van een app op de smartphone te bedienen. Voor iedere bedieningsmogelijkheid valt iets te zeggen. Drukknoppen klinkt een beetje ouderwets en iets wat niet meer van deze tijd is, maar een touchscreen zorgt daarentegen weer voor vingerafdrukken op het scherm. En een vies scherm is niet fijn als je lekker ontspannen een boek wilt lezen.

Verbindingsmogelijkheden

Hoe download je een e-book op een E-reader en hoe zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld een hoofdtelefoon op het apparaat aansluit? E-readers hebben vaak meerdere mogelijkheden om een verbinding te maken met een extern apparaat, zoals een laptop, smartphone of een hoofdtelefoon. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een E-reader met een koptelefoonaansluiting of voor een model die Bluetooth ondersteunt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een draadloze headset op de E-reader aansluiten.

Waarom een hoofdtelefoon op een E-reader aansluiten?

Nu vraag je jezelf misschien af waarom je een hoofdtelefoon op een E-reader zou willen aansluiten. Dat heeft alles te maken met het feit dat bepaalde E-readers een voorleesfunctie hebben. Op die manier hoef je niet zelf te lezen, maar wordt het boek aan je voorgelezen. Handig als je op het strand ligt en even de ogen wilt sluiten en toch wil genieten van een goed, spannend, ontroerend of komisch verhaal.

Waterbestendige E-readers

Een andere functie waarop je kunt letten is of de E-reader wel of niet waterbestendig is. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en op het strand of bij het zwembad een boek wilt lezen, is het fijn om te weten dat je E-reader wel tegen een spat water kan. Of dat de E-reader niet gelijk in de prullenmand hoeft als je ‘m per ongeluk in het water laat vallen.

Webbrowser in een E-reader

Naast het lezen van boeken wil je misschien ook wel het laatste nieuws lezen of een artikel dat op het internet staat. Als daar je wens naar uitgaat kun je kiezen voor een E-reader met een ingebouwde webbrowser. Op die manier kun je websites bezoeken en informatie lezen, maar je kunt er verder niet veel mee. Je kunt bijvoorbeeld niet op Facebook of Instagram, want dan heb je meer aan een tablet of een smartphone.

E-reader met ingebouwd woordenboek

Een ingebouwd woordenboek is ook geen overbodige luxe en helpt je bij het ontrafelen wat een moeilijk woord betekent. Je klikt dan op het woord dat je niet begrijpt en wanneer je het loslaat krijg je een definitie van wat het betekent. Ideaal als je even niet weet wat het woord betekent en waar natuurlijk ook helemaal geen schande in is.

E-reader met stylus

Bepaalde modellen worden geleverd met een stylus. Beter bekend als het pennetje waarmee je door pagina’s kunt bladeren. Bij bepaalde modellen heb je ook de mogelijkheid om notities te maken. Als je bijvoorbeeld een educatief of informatief boek leest, is het soms handig om even notities te maken of bepaalde teksten te highlighten. Zodat je het weer snel kunt terugvinden. De stylus helpt je hierbij.

Batterijduur van een E-reader

Een andere belangrijke functie van de E-reader is natuurlijk de batterijduur. Een grotere accucapaciteit zorgt ervoor dat je de E-reader dagenlang kunt gebruiken zonder dat je ‘m hoeft op te laden. Wel zo handig als je naar het strand gaat, je apparaat erbij pakt en een boek wilt lezen. Dan wil je natuurlijk niet dat het apparaat leeg is en dat je dus ook geen e-books kunt openen.

Hoe houd je een E-reader mooi en netjes?

Een E-reader is lang mooi en netjes te houden als je er ook zorgvuldig mee omgaat. De meeste modellen hebben al een sterke behuizing, maar je kunt de E-reader extra beschermen als je bijvoorbeeld een goede cover of case ervoor aanschaft. Er zijn legio mogelijkheden om je E-reader te beschermen en het is zeker geen overbodige luxe als je er lang plezier van wilt hebben.

Boeken lezen op een E-reader of een tablet?

En dan nu het antwoord op de belangrijke vraag of je een boek op een E-reader of een tablet moet lezen. Het is allebei mogelijk en het staat buiten kijf dat een tablet, zoals de iPad of de Galaxy Tab, veel meer kan dan een E-reader. Je kunt er namelijk op internetten, mee videobellen, YouTube en Netflix op kijken, je agenda beheren en ga zo maar door. Allemaal functies wat een E-reader niet heeft. Maar de keerzijde van de medaille is dat een tablet doorgaans een glanzend scherm heeft en dat het leescomfort op een tablet ook een stuk minder is.

Daarnaast zitten er een aantal praktische verschillen tussen de apparaten. Doorgaans zijn tablets een stuk zwaarder en duurder en ook de batterijduur van een tablet is veel korter dan die van een E-reader. Je moet het apparaat dus ook vaker opladen en dat kan onhandig zijn als je bijvoorbeeld veel reist of tijdens je vakantie wilt lezen. Een tablet is daarentegen wel sterker als we spreken over intern geheugen en processor snelheid. Wat het gebruiksgemak weer bevordert.

Hoe duur is een E-reader?

De prijs van een E-reader is afhankelijk van het merk, het model en de mogelijkheden. Ook het formaat speelt een rol in de prijs. De prijs van een E-reader ligt tussen de € 120,- en € 600,-. Het prijsverschil heeft vaak te maken met het aantal functies dat de E-reader heeft, het formaat, het soort beeldscherm en natuurlijk het merk. Uitgebreide en grotere E-readers zijn doorgaans en logischerwijs een stuk duurder dan simpele E-readers die ook minder functies hebben

Hoe maak je de juiste keuze?

Je kunt heel eenvoudig een keuze maken als je op zoek gaat naar een E-reader. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en waar je het product het vaakst gaat gebruiken. Op die manier kun je keuzes maken in hoe groot de E-reader mag zijn, welke functies van cruciaal belang zijn en of je bijvoorbeeld ook meer mogelijkheden wilt met bijvoorbeeld betrekking op het afspelen van luisterboeken. Lees je veel thuis en voor het slapen gaan? Kies dan voor een gemiddeld formaat met een scherm met achtergrondverlichting. Neem je de E-reader vaak mee op reis? Kies dan voor een compact model met voldoende geheugencapaciteit en een lange batterijduur.

Een E-reader kopen

Je hebt nu meer informatie over E-readers, de mogelijkheden en je weet nu ook waar je op moet letten als je een E-reader wilt kopen. Maar waar kun je E-readers aanschaffen? Wij hebben een aantal webshops voor je op een rijtje gezet. Onze selectie is gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers die bij deze webshops producten hebben besteld.

Media Markt

Elektronicaketen Media Markt verkoopt duizenden verschillende producten waar een stekker aan zit of waar een batterij in gaat. Ze verkopen ook E-readers van bekende en minder bekende merken en vaak voor een scherpe prijs. Het assortiment is zeer ruim en dat geeft je ook de mogelijkheid om modellen te vergelijken en om uiteindelijk de juiste keuze te maken.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Bol.

Online warenhuis bol. verkoopt miljoenen producten. Daaronder ook consumentenelektronica en nog specifieker E-readers. Ze verkopen E-readers van bekende merken en vrijwel ieder model is uit voorraad leverbaar. In vergelijking is bol. doorgaans wel iets duurder dan andere webshops, zoals Media Markt.

Bol.com logo
Bol.com
6,2  / 10

EP

Webshop EP verkoopt evenals Media Markt en bol. tablets en E-readers. Het assortiment is iets beperkter, maar ze verkopen wel E-readers van bekende merken. Je kunt de modellen vergelijken en eventueel ook vergelijken met de voor- en nadelen van een tablet. Ook op het gebied van accessoires voor de E-reader hebben ze een goed aanbod.

Ep logo
Ep
6,8  / 10

Webshops beoordeeld door onze bezoekers

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een bestelling te plaatsen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.