De beste laptops voor schoolwerk

Wanneer het nieuwe schooljaar begint, moet je nadenken over wat je allemaal nodig hebt om je studie te kunnen volgen. Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat je een goede laptop nodig hebt, waarmee je jouw studie kunt volgen. Met een laptop kun je ook meer dan je lesmateriaal bestuderen en je opdrachten maken, want met een laptop kun je ook alledaagse dingen doen, zoals gamen, e-mails checken, internetten en filmpjes kijken. Wil je weten welke laptops voor schoolwerk het beste zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

Waar moet je op letten bij het kopen van een laptop voor schoolwerk?

Wanneer je een nieuwe laptop voor school wilt kopen, kun je op een aantal dingen letten. Het belangrijkste is dat de laptop de capaciteit heeft om intensief te gebruiken en bepaalde apps en documenten moeiteloos kan openen. Op het gebied van vormgeving kun je vooral letten op hoe handzaam de laptop is en hoe zwaar die weegt. Een laptop voor school gebruik je doorgaans op meerdere locaties en je moet ‘m ook vaker meenemen. Dan is het wel zo prettig dat je niet zwaar hoeft te sjouwen.

Beeldschermformaat en beeldkwaliteit

Niemand vindt het prettig om op een te klein scherm te werken. Dat is ook minder rustgevend voor je ogen, terwijl je bepaalde documenten niet eens goed kunt lezen zonder dat je moet inzoomen. Laptops zijn doorgaans met een beeldschermformaat van tussen de 10” en 16” verkrijgbaar. De laptops met een 13,3” beeldschermformaat zijn het populairst en de voorkeur gaat uit naar een beeldscherm met een 2K of 4K beeldschermresolutie.

Gewicht van een laptop voor schoolwerk

Het gewicht van een laptop speelt ook een belangrijke rol in de keuzes die je maakt, omdat een te zware laptop niet prettig is om rond te sjouwen. Je wilt het liefste een lichtgewicht product dat handzaam is en die je eenvoudig meeneemt. Het advies is om een laptop uit te zoeken die niet zwaarder weegt dan 2 tot 2,5 kilogram. Kleinere laptops met een beeldschermformaat van 13,3” zijn doorgaans tussen de 1,5 en 2 kg.

Batterijduur

Omdat je vaker onderweg bent en de laptop bijvoorbeeld op andere locaties dan thuis gebruikt, is het slim om te kiezen voor een model met een iets langere accuduur. Dat neemt als voordeel met zich mee dat je de laptop niet tussentijds hoeft op te laden en dat je dus ook de lader niet altijd hoeft mee te nemen. De meeste moderne laptops hebben een accuduur van minstens 8 uur, maar er zijn ook modellen die een accucapaciteit van 5 tot 8 uur hebben.

Processor van de laptop voor school

De processor wordt ook wel het hart van de laptop genoemd en dat is logisch. Zonder processor werkt die namelijk niet. De processor zorgt ervoor dat alle taken die je wil uitvoeren moeiteloos worden uitgevoerd, zonder dat je te maken krijgt met een negatieve gebruikerservaring. Het is dan wel van belang dat je de juiste processor kiest.

Voor minimale taken is een Intel Core i3 processor voldoende, maar het advies is om te kiezen voor een Intel Core i5 of Intel Core i7 processor als je ook zwaardere taken wilt uitvoeren, zoals Netflixen, gamen en photoshoppen.

Intern werkgeheugen

Het interne werkgeheugen is minstens zo belangrijk als de processor, want zonder geheugen kunnen taken vastlopen en het volledige systeem bevriezen. Het geheugen zorgt ervoor dat taken moeiteloos uitgevoerd en apps geopend kunnen worden.

Voor minimale taken is een intern werkgeheugen van 4GB voldoende, maar het advies is om altijd te kiezen voor een laptop met minstens 8GB of 16GB werkgeheugen. Vooral voor zwaardere apps en programma’s, zoals Adobe Photoshop, is 16GB intern werkgeheugen geen overbodige luxe.

Opslagcapaciteit

Moderne laptops worden voorzien van een SSD schijf. Dat zorgt ervoor dat de laptop minder weegt en dat die ook veel sneller reageert. De SSD schijf heb je nodig om documenten, foto’s en video’s op te slaan. De opslagcapaciteit van de SSD bepaalt hoeveel data je kunt opslaan.

Doorgaans is 128GB voldoende en zeker als je kiest om veel documenten in een cloud, zoals iCloud, Google Drive of Microsoft Onedrive, op te slaan. Maar we adviseren om te kiezen voor een laptop met 256GB of 512GB opslagcapaciteit, zodat je ook altijd voldoende ruimte hebt om je documenten op te slaan. In extremis kun je kiezen voor laptops met een opslagcapaciteit van 1TB of meer.

Accessoires en toebehoren

Naast de aanschaf van een laptop kun je ook overwegen om accessoires en toebehoren te kopen. Een van de belangrijkste accessoires is de laptoptas of de beschermhoes waarmee je de laptop veilig en beschermd overal mee naartoe kunt nemen. Laptoptassen en beschermhoezen zijn ook in verschillende formaten, kleuren en materialen te koop. Dus je hebt ook voldoende keuze uit producten die bij je stijl en voorkeuren passen.

Andere handige accessoires en toebehoren kunnen het werken op een laptop vereenvoudigen. Denk dan bijvoorbeeld aan draadloze muizen, externe harde schijven en USB sticks.

Het verschil tussen een laptop, MacBook en Chromebook

Als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop voor school heb je keuze uit verschillende modellen. Je kunt kiezen voor een traditionele laptop, terwijl je ook kunt kiezen voor een MacBook of een Chromebook. Maar wat zijn nu de grote verschillen tussen deze soorten laptops?

Een traditionele laptop heeft standaard het besturingssysteem Windows aan boord, wat nog altijd compatibel is met de meeste systemen en apps van derden. Veel bekende merken, zoals HP, Acer en ASUS produceren Windows-laptops die ook aan alle kwaliteitseisen voldoen, zodat je zonder problemen je studie kunt volgen.

Een MacBook is daarentegen altijd een laptop van het merk Apple en bevat ook een compleet ander besturingssysteem, namelijk macOS. In grote lijnen werkt de laptop precies hetzelfde als een Windows-laptop, maar het ziet er iets anders uit. Tegenwoordig zijn ook veel programma’s en apps met macOS compatibel. Zelfs Microsoft Word en Excel of andere apps, zoals de fotobewerkingssoftware van Adobe. Een groot pluspunt van macOS is dat de gebruikerservaring voorop staat. De kans op vastlopers is bij een MacBook dus kleiner dan wanneer je op een Windows machine werkt.

Chromebook is ook een opkomend fenomeen en een compleet ander product dan een Windows laptop of een MacBook. Chromebooks worden door verschillende merken gemaakt en werken op het besturingssysteem Chrome OS. Het grote voordeel van ChromeOS is dat het weinig tot geen rekencapaciteit nodig heeft en dat de laptops doorgaans enorm klein en licht zijn. Het nadeel is dat ChromeOS vrijwel uitsluitend met webapplicaties werkt en dat je dus ook altijd een stabiele internetverbinding nodig hebt als je de Chromebook wilt gebruiken.

Welke merken zijn het beste?

Als je op zoek gaat naar een geschikt laptop voor schoolwerk, kom je ook tot de ontdekking dat er enorm veel merken zijn waaruit je kunt kiezen. Welke merken zijn nu echt het beste en welke voordelen hebben ze te bieden?

HP

HP is in dat opzicht de onbetwiste marktleider op het gebied van laptops voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Ze maken krachtige laptops in een uiteenlopende prijsrange en op die manier is er ook altijd wel een product te vinden dat aansluit bij de behoeften. Voor schoolwerk zijn de HP ProBooks en Elitebooks de beste keuzes, omdat ze op het gebied van hardware meer te bieden hebben dan bijvoorbeeld de HP Pavilion laptops. Daarnaast zijn ze ook veiliger in gebruik, omdat ze op het gebied van beveiliging meer voordelen bieden dan laptops in het goedkopere segment.

Lenovo

Lenovo is een zeer goed merk dat zich specialiseert in handzame laptops voor zowel thuis- als zakelijk gebruik. Ook voor schoolwerk bieden zij een range van interessante producten aan, zoals de Think Books en Thinkpads. De Lenovo laptops van tegenwoordig hebben ook een klein en modern design en zijn voorzien van moderne technieken, waarmee je als gebruik optimaal bent beschermd als je online gaat. Daarnaast specialiseert het merk zich ook in het maken van innovatieve Chromebooks, die uitermate geschikt zijn voor mensen die graag met kleinere en lichtgewicht laptops werken.

ASUS

Het Aziatische merk ASUS heeft in de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd. Met als resultaat dat ze zich focussen op een breed klantenbestand en verschillende modellen maken die in de behoeften van verschillende klanten voorzien. Of je nu wilt gamen, een laptop voor zakelijk gebruik of voor schoolwerk nodig hebt. ASUS staat inmiddels bekend om de productie van krachtige Windows machines en Chromebooks, die optimaal presteren. Daarnaast worden ze gewaardeerd om de beeldschermen met een haarscherpe beeldresolutie.

MSI

MSI is een relatief onbekend merk, maar ze timmeren hard aan de weg om marktaandeel te winnen. Wat ze ook aardig lukt. Op het gebied van prestaties valt weinig aan te merken op de duurzame machines die ze maken, maar qua design hebben ze nog een paar stappen te zetten. Daarentegen mogen we ook niet vergeten dat MSI zeer aantrekkelijk geprijsd is. Zeker in vergelijking met merken, zoals HP, ASUS en Lenovo.

Apple

Apple is natuurlijk de vreemde eend in de bijt, omdat ze uitsluitend met een eigen design en besturingssysteem werken. Daarin verschillen ze enorm van andere merken die zich focussen op Windows machines en Chromebooks. Bij Apple draait het om een tijdloos en strak design en optimale prestaties. Daar is de prijs ook naar, want de meeste MacBooks Air en Pro hebben een prijsrange tussen de € 1.500,- en € 2.500,-. Met dank aan de revolutionaire M2-chips, zijn de laptops van het Amerikaanse merk wel zeer betrouwbaar, duurzaam en gebruiksvriendelijk.

Laptops voor school kopen?

Nu je meer informatie hebt over waar je op moet letten als je een laptop voor school moet kopen en welke merken het beste zijn, wil je natuurlijk ook weten waar je de laptop voor schoolwerk het beste kunt kopen. Wij hebben een aantal partijen op een rijtje gezet waarvan wij denken dat ze zeer betrouwbaar zijn. Uiteraard gebaseerd op de reviews van onze bezoekers die met deze partijen zaken hebben gedaan.

Media Markt

De elektronicaketen Media Markt is natuurlijk een van de beste plekken waar je op zoek kunt gaan naar een nieuwe laptop, MacBook of Chromebook. Ze hebben zowel in hun fysieke winkels als online een ruim assortiment van laptops die je voor uiteenlopende doeleinden kunt aanschaffen. Of je nu op zoek bent naar een laptop voor thuisgebruik, om te kunnen gamen of voor school.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Alternate

Alternate is een online webwinkel met een groot assortiment in laptops, desktops en toebehoren, zoals externe monitoren, harde schijven en muizen. Vrijwel alle bekende merken zijn bij Alternate verkrijgbaar. De webshop wordt niet alleen geprezen om het ruime assortiment, maar ook om de scherpe prijzen en de snelle levertijden.

Alternate logo
Alternate
6,2  / 10

HP Store

Ben je er al over uit dat je volgende laptop een HP moet worden? Dan ben je bij de HP Store aan het juiste adres. Je koopt je nieuwe laptop direct bij de bron en je kunt kiezen uit de nieuwste modellen die ook vrijwel altijd uit voorraad leverbaar zijn. De webshop van de fabrikant wordt geprezen om de gebruiksvriendelijkheid, de verschillende betalingsmethoden en de snelle levertijden.

HP Store logo
HP Store
5,8  / 10

Beoordeeld door consumenten

De (web)winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de winkels die we bespreken betrouwbare shops zijn die je kunt bezoeken en waar je kunt bestellen. Wil je meer weten over de shop? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de winkel ook de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de (web)winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de winkel waar je iets hebt besteld.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe snel en goed de levering was, of de winkel een groot assortiment heeft en of het makkelijk was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke winkel ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.