De beste laptops voor fotobewerking

Hobby-fotografen, professionele fotografen en grafische ontwerpers zijn graag bezig met het bewerken van foto’s en video’s. En dan is het belangrijk dat je dat op een laptop doet die daarvoor geschikt is! Foto- en videobewerkingsprogramma’s vergen nogal wat capaciteit om goed te kunnen werken en daar moeten de onderdelen van een laptop op zijn afgestemd. Maar hoe weet je dat je de juiste laptop koopt voor foto- en videobewerking? In dit blog geven wij een aantal handige tips en trucs!

Inhoud

Hoe foto’s en video’s bewerken?

Voordat we dieper ingaan op de laptops die je nodig hebt voor foto- en videobewerking, is het misschien goed om even te bespreken hoe je foto’s en video’s kunt bewerken. Er zijn talrijke programma’s en apps beschikbaar waarmee je jouw foto’s en video’s kunt bewerken, maar het ene programma is zeker de andere niet. De significante verschillen hebben te maken met de kwaliteit, de prijs en de functionaliteiten van een programma of een app. Het meest bekende programma voor fotobewerking is natuurlijk Adobe Photoshop. Een relatief zwaar programma dat niet vlekkeloos op ieder willekeurige PC of laptop draait.

Waarom je niet op iedere laptop foto’s en video’s kunt bewerken

Nu vraag je jezelf misschien af waarom je niet op iedere laptop foto’s en video’s kunt bewerken en het antwoord is simpel. Feitelijk kun je wel op iedere laptop aan de slag gaan, maar op een laptop met te weinig capaciteit kunnen programma’s en apps vastlopen. Met het risico dat je je werk kwijtraakt. Daarnaast heb je vaak voor het verwerken van bijvoorbeeld Full HD of 4K Ultra HD beeldmateriaal ook een videokaart nodig die deze kwaliteit aankan. Deze vind je in de basis niet in de laptops voor huis-tuin-en-keukengebruik.

De capaciteit vreter

Een zwaar programma vraagt enorm veel van een laptop. Allereerst speelt de rekenkracht van de processor een belangrijke rol. In de basis koop je een laptop met een Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7, AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 5 of AMD Ryzen 7 processor. Hoe hoger het nummer des te krachtiger de processor is. De processor kun je zien als het hart van de computer en de processor zorgt er voor dat alle processen en taken op een laptop goed worden uitgevoerd. Wanneer de rekenkracht van een processor te laag is, kunnen zwaardere programma’s, zoals photoshop vastlopen of haperen.

HP Store logo
HP Store
5,8  / 10

Intel vs. AMD

De fabrikanten Intel en AMD strijden al jaren om de felbegeerde eerste plaats in de markt. Intel is nog steeds de dominante partij. Ondanks dat AMD hard aan de weg timmert om marktaandeel te winnen. Met de nieuwe AMD Ryzen-processors zijn ze daar aardig in geslaagd. De AMD Ryzen-processors bieden ten opzichte van de Intel Core i-processors meer voordelen. Waardoor systemen sneller en soepeler lopen. Zelfs als je meerdere taken tegelijkertijd uitvoert.

Genoeg geheugen om processen vlekkeloos te laten lopen

Een laptop voert een aaneenschakeling van processen uit om jou de beste ervaring te geven. Zowel zichtbare als onzichtbare processen. Natuurlijk gebruiken de programma’s of apps die je open hebt staan veel werkgeheugen, maar ook enorm veel processen die op de achtergrond draaien vragen iets van de capaciteit van het werkgeheugen. Wanneer je te weinig werkgeheugen hebt kunnen programma’s eveneens vastlopen en/of haperen. Dat werkt niet prettig. Daarom is het belangrijk om een laptop uit te zoeken met voldoende werkgeheugen. In de basis schaf je een laptop aan met een intern werkgeheugen van 4 GB, 8 GB of 16 GB.

Voldoende opslagcapaciteit

Wanneer je een video wilt bewerken, moet je deze eerst opslaan op je laptop. Dat vraagt al om voldoende opslagcapaciteit, omdat deze bestanden vaak de grootte van meerdere Gigabytes hebben. Ook na het bewerken van een foto of een video kan het bestand vele malen groter zijn. Dan wil je natuurlijk niet om opslagcapaciteit verlegen zitten. Het advies is dan ook om een laptop aan te schaffen met een SSD-schijf met voldoende opslagcapaciteit. In de regel koop je een laptop met een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB of 512 GB.

Windows of macOS?

Een eeuwige discussie. Kies je voor een laptop dat op Windows of mac OS draait. Vrijwel iedere fabrikant maken laptops die op het Windows-besturingssysteem draaien en Apple is de fabrikant die een eigen besturingssysteem heeft ontwikkeld. In de basis werken gebruikers het liefst op een mac OS, omdat deze laptops gebruikerservaring boven capaciteit stellen. Dat houdt in dat je altijd prettig kan werken. Bij Windows wordt de capaciteit vaak anders verdeeld waardoor je zelfs met een laptop met voldoende capaciteit een negatieve ervaring kunt hebben.

Alternate logo
Alternate
6,2  / 10

Een goed beeld is het halve werk

Niet alleen de ingewanden van de laptop zijn belangrijk om optimaal te kunnen presteren, maar ook een perfect beeldscherm helpt je tijdens het bewerken van zowel foto’s als video’s. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een Full HD IPS-paneel (1920×1080 pixels) en die resolutie is meer dan uitstekend om haarscherpe foto’s en video’s te bewerken. Wil je in een hogere resolutie werken? Dat kan! Dan kies je voor een laptop met een 4K Ultra HD (3840x2160) beeldscherm. Let op dat je altijd kiest voor een IPS-paneel, omdat deze scherper beeld en meer kleuren weergeven. Ook zijn IPS-panelen nog steeds scherp als je er iets schuiner voor zit. Dat is bij TN- en VA-panelen wel anders.

Een nog groter beeld

De meeste laptops zijn verkrijgbaar met een beeldscherm van 13,3, 14 of 15,6 inch en dat is relatief klein als je foto’s en video’s wilt bewerken. Een externe monitor aansluiten is dan ook zeker geen overbodige luxe als je een fanatieke fotoshopper bent. Externe monitoren zijn in uiteenlopende modellen verkrijgbaar en hier gelden vrijwel dezelfde spelregels als voor de laptop. Kies altijd voor een Full HD of 4K Ultra HD beeldscherm en een IPS-paneel voor de beste beeldkwaliteit.

Wat koop je als je een hobbyist bent?

Ben jij een hobbyist-fotograaf of een vlogger? Dan bewerk je veelvuldig foto’s en/of video’s en dan heb je ook een krachtige laptop nodig. De minimale vereisten aan de laptop zijn dan minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256 GB. Het advies is dan wel om materiaal in een cloud op te slaan. Om de SSD-schijf te ontlasten en ruimte over te houden om aan nieuwe projecten te werken. De beste laptops met een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256 GB vind je hier.

Wat koop je als je een professional bent?

Ben jij een fotograaf die zijn geld verdient met het maken en bewerken van foto’s? Dan zit je veel achter de laptop en je wilt dan ook zo snel en efficiënt mogelijk kunnen werken. Deze doelgroep heeft het meeste baat bij een laptop met minimaal een Intel Core i7 processor, 16 GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512 GB of 1TB. Wij hebben de beste laptops met deze specificaties voor jou op een rijtje gezet.

Wat koop je als je 4K Ultra HD video’s wilt bewerken?

Ben jij een gebruiker die veel met video en film in de weer is en wil je 4K Ultra HD films moeiteloos monteren en bewerken? Dan heb je flink wat capaciteit nodig. De minimale vereisten aan een laptop voor deze doelgroep zijn een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor, 16 GB of 32 GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512 GB of 1 TB. Daarnaast wil je ook een beeldscherm met een Ultra HD 4K resolutie. Wil je weten welke laptops in aanmerking komen? Klik dan hier.

Werk je liever op een Mac?

Werk je liever op een Mac? Dan is er goed nieuws! Want met de revolutionaire M1-chip die door Apple is ontwikkeld kun je het hele verhaal over de Intel Core i- en AMD Ryzen-processors vergeten. De M1-chip is zowel de processor als het werkgeheugen en heeft miljarden transistoren van slechts vijf nanometer. Dat ervoor zorgt dat de chip veel sneller en veel berekeningen per keer kan maken. Dat is merkbaar aan de handelingen die je op het systeem verricht. De 8-core CPU heeft een verdeling van vier prestatie cores en vier efficiëntie cores die zowel de performance als de gebruiksvriendelijkheid van het systeem ten goede komen. Daarnaast is de nieuwe versie van macOS, Big Sur, volledig afgestemd op de M1. Schakelen tussen de applicaties is nog simpeler en sneller terwijl je nu ook voor het eerst je favoriete apps van een iOs apparaat, zoals een iPhone of een iPad op de Macbook kan draaien. En de M1-chip is duurzamer en energiezuiniger. Wil je weten welke Macbook je het beste kunt kopen voor foto- en videobewerking? Klik dan hier.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Veelgestelde vragen

Welke laptop is het beste voor fotobewerking?

De gebruikers zijn het er over eens! De Apple MacBook Pro (2020 of 2021) is het beste model dat je kunt kiezen om foto’s en video’s te bewerken.

Is mijn huidige laptop geschikt voor Photoshop?

Het is belangrijk om de specificaties van je laptop te controleren. De minimale vereisten voor een soepel gebruik van Adobe Photoshop is een intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 processor, 8 GB of 16 GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 256 Gb of 512 GB.

Kan ik multitasken als ik Photoshop?

Ja, maar let er dan wel op dat je niet alleen een krachtige processor hebt, maar ook een laptop met een intern werkgeheugen van minimaal 16 GB hebt. Een intern werkgeheugen van 32 GB wordt hierin geadviseerd.

Tijd om te gaan bewerken!

Je hebt nu meer informatie over waar je op moet letten als je een laptop voor foto- en videobewerking wilt kopen. Wij hopen dat deze tips je hebben geholpen en wij wensen je alvast veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!