Webshops logo feesten-verkleden-en-carnaval

De 5 tips om carnaval te vieren en alles wat je moet weten over het feest

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/de-5-tips-om-carnaval-te-vieren-en-alles-wat-je-moet-weten-over-het-feest/1.png

In februari en maart vindt altijd één van de grootste feestvieringen van ons land plaats. Niet alleen in ons land wordt het gevierd, maar in heel Europa vind je feestende mensen. Dan hebben we het natuurlijk over carnaval. Het vrolijke en kleurrijke feest van gek doen, zingen en dansen en vooral heel veel feesten. Carnaval is immens populair en wordt al sinds jaar en dag gevierd. Het is een heel seizoen dat op 11 november begint en vaak tegen het einde van februari wordt afgesloten. Voor aanvang van de vastentijd van 40 dagen die tot en met de eerste Paaszondag duurt. Omdat Pasen ook nooit op dezelfde datum valt betekent het dat het einde van het carnavalsseizoen ook op gevarieerde data wordt afgesloten.

Inhoud

Wat vieren we met carnaval?

Met carnaval beginnen het vieren van het vasten. Het vasten duurt 40 dagen lang en begint op Aswoensdag. Daarom duurt de carnavalsvieringen vaak ook van vrijdag tot en met dinsdagavond. Van oorsprong is het een katholiek feest dat waarschijnlijk z’n naam te danken heeft aan de Italiaanse versie van Carnaval. In een akte uit Subiaco van het jaar 965 komen de woorden ‘carne levare’ voor. Wat letterlijk vlees wegnemen betekent. Gezien het feit dat er tijdens het vasten geen vlees wordt gegeten, is het meer dan aannemelijk dat met deze woorden de vastenperiode werd aangeduid. Echter is dat nooit bewezen en zijn er wel meer verklaringen te vinden over wat het woord carnaval betekent of waar het van afgeleid is.

De misvatting over carnaval

Er bestaat een misvatting over carnaval, want veel mensen denken dat het feest alleen in het zuiden en in gedeelten van het oosten van ons land vierend wordt. Dat is natuurlijk niet het geval, want in heel Nederland wordt carnaval gevierd. Desalniettemin zien we wel dat in Limburg, Noord-Brabant en in delen van Gelderland het feest het meest uitbundig wordt gevierd. Het is dan ook heel logisch dat veel mensen in de periode van de afsluiting van het carnavalsseizoen vrij nemen en naar het zuiden van het land trekken. Om samen met de inwoners van de provincies het feest te vieren.

Limburg en Noord-Brabant

Waarom wordt carnaval dan zo uitbundig in provincies, zoals Limburg en Noord-Brabant gevierd? Dat heeft alles te maken het het feit dat hier veruit de meeste katholieken wonen en carnaval is een katholiek feest. Ook in Zeeland en in delen van Gelderland zien we dat carnaval een belangrijk feest is, omdat hier eveneens veel katholieken wonen. Iedere provincie en zelfs steden en dorpen hebben zo hun eigen tradities tijdens carnaval. Zo wordt in Noord-Brabant op de dinsdagavond afgesloten met worstenbroodjes terwijl in delen van Zeeland juist meer vis wordt gegeten.

Eten en drinken tijdens carnaval

Carnaval vangt aan op vrijdag en vaak al vroeg in de ochtend. Veel mensen nemen verlof op om carnaval te kunnen vieren. Vaak worden er ook extra dagen opgenomen om de dagen na het feestvieren bij te komen, want tijdens carnaval is het meer dan gebruikelijk dat er niet alleen veel gegeten, maar ook veel gedronken wordt. Soms ook te veel. Dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling is, maar het gebeurt. En af en toe is het natuurlijk ook lekker om even diep in het glaasje te kijken en even lekker los te gaan.

Negatieve associaties met carnaval

Dat wil dus ook zeggen dat er flink wat negatieve associaties zijn met het carnavalsfeest, want zaken, zoals openbare dronkenschap, vandalisme, agressie en vechtpartijen komen helaas voor tijdens het vieren van carnaval. Nu gaat het ieder jaar beter en natuurlijk praten we nog steeds over incidenten, maar het is wel een smet op wat een behoorlijk vrolijk en kleurrijk feest hoort te zijn. Steeds meer horecagelegenheden en uitgaansgelegenheden nemen goede voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier en veilig carnaval kan vieren.

Muziek tijdens carnaval

Natuurlijk kan er niet gedanst en gefeest worden zonder muziek en het is meer dan een traditie dat er tijdens carnaval ook carnavalsnummers gezongen worden. In de regel live door artiesten, maar ook dj’s worden ingehuurd om carnavalsnummers te draaien. Bekende artiesten en bands, zoals Mart Hoogkamer, Tino Martin en Snollebollekes zijn vaak te horen tijdens carnaval, maar ook lokale zangers brengen vaak wel nieuwe carnavalhits uit. Terwijl ook de klassiekers van André van Duin, One Two Trio, De Deurzakkers en Dolf Brouwers wel meer dan eens tijdens carnaval worden gedraaid.

Verkleden tijdens carnaval

Tijdens carnaval is het meer dan gebruikelijk om jezelf te verkleden. Je mag natuurlijk als een personage gaan. Denk aan een piraat, een cowboy of een clown, maar je mag ook in een feestelijk park of jurk verschijnen. Het is wel meer dan gebruikelijk dat het goed fout is. Denk aan uitgesproken en flekke kleuren, glitters en veren. Veel mensen kiezen voor een feestelijke outfit gecombineerd met speciale zonnebrillen, hoedjes, pruiken en andere accessoires die vooral feestelijk zijn. Schminken mag ook, maar je moet te allen tijde herkenbaar zijn. Dus zaken, zoals een boerka of een bivakmuts, worden niet getolereerd. Op last van de politie kan zelfs gevraagd worden om gezichtsbedekkende kledingstukken te verwijderen.

Carnavalsverenigingen

Nederland heeft veel carnavalsverenigingen en een carnavalsvereniging is verantwoordelijk voor het vieren van carnaval in de regio, streek, stad of dorp waar ze zijn gevestigd. Ze organiseren feesten, activiteiten en bijvoorbeeld de bekende optochten met praalwagens en fanfarebands. De oudste en meest bekende carnavalsvereniging van Nederland is Jocus in Venlo. De vereniging werd op 6 oktober 1842 opgericht. Vlak voor het aanvang van het carnavalsseizoen op 11 november in datzelfde jaar. Carnavalsvereniging zijn vaak weer lid van overkoepelende organen die monitoren of alle festiviteiten wel aan de kwaliteitseisen voldoen. Vaak opereren deze organisaties in meerdere gebieden en regio’s. Iedere vereniging heeft ook een eigen Prins Carnaval.

Prins Carnaval

Prins Carnaval wordt altijd gekozen en is feitelijk de ceremoniemeester van de vereniging of een stad of dorp waar carnaval wordt gevierd. Vaak wordt op 11 november de Prins gekozen en op een later tijdstip met een hoop toeters en bellen bekendgemaakt. Het is een feestelijke aangelegenheid. Prins Carnaval draagt ook altijd typische kleding, zoals een rokkostuum of een gekleurd colbert in combinatie met een korte broek en een witte maillot. De Prins draagt altijd een scepter en een muts of steek met veren van de Fazant. Een cape is vaak ook onderdeel van het kostuum van Prins Carnaval. Een leuk feitje is dat er ieder jaar meerdere Prinsen zijn. Er is niet één Prins Carnaval.

Praalwagens tijdens carnaval

Carnavalsoptochten zijn vaak een belangrijk onderdeel van de viering en tijdens deze optochten zien de bezoekers de mooiste praalwagens en fanfare bands die bekende carnavalsnummers spelen. Een optocht is een hele happening. Carnavalsverenigingen zijn vaak verantwoordelijk voor de bouw van de praalwagen die door de leden wordt opgebouwd. Praalwagens bevatten veel kleuren en komen in vrijwel ieder formaat voorbij. Ze kunnen ook gethematiseerd zijn. Het is ook gebruikelijk om praalwagens van papier-maché, polystyreen en polyester te maken.

Hoe carnaval vieren?

De doorgewinterde carnavalsvierder hoeven we niet te vertellen hoe je carnaval viert. Die hebben al jaren ervaring in het feesten tijdens carnaval, maar voor iemand die er niet mee bekend is, maar het wel een keer wil meemaken, kan het vrij intimiderend zijn om ermee te beginnen. Toch kan en mag iedereen carnaval vieren. Of je nu wel of niet in het zuiden van het land woont of wel of niet katholiek bent. Iedereen is welkom! Wil je weten waar je aan moet denken en waar je op moet letten? Dan hebben wij nog een paar handige tips voor je.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ga op onderzoek uit en kijk naar welke plaatsen je wilt om carnaval te vieren. In Limburg, Noord-Brabant en in Zeeland zijn er genoeg steden en dorpen die het vieren. Zoek je de echte drukte? Dan zijn plaatsen, zoals Eindhoven, Breda, Venlo, Tilburg en Den Bosch de beste plaatsen om te bezoeken, maar ook in omliggende steden kun je prima carnaval vieren. Zelfs in kleinere dorpjes waar het nog steeds sfeervol druk is, maar wel rustiger is dan in de grotere steden.

Zoek een passende outfit

Je moet natuurlijk ook een passende outfit zoeken, want je moet wel verkleed carnaval vieren. Het liefst ook zo gek en uitbundig mogelijk. Ben je onzeker over je outfit en kies je voor de veilige weg om in een ‘normale’ outfit op te draven? Dan val je behoorlijk uit de toon. Bij speciale feestwinkels kun je de leukste outfits en toebehoren kopen.

Verzamel mensen om carnaval te vieren

Het leukste is om met een groepje vrienden carnaval te vieren. Verzamel dus de mensen om je heen en plan je dagen zorgvuldig. Je kunt elkaar ook in het gareel houden en ondersteunen wanneer iemand toch te diep in het glaasje heeft gekeken.

Drink met mate

Zoals al eerder gezegd wordt er tijdens carnaval ontzettend veel gedronken. Dat kan en mag ook, maar drink met mate. Stop op tijd en ga op tijd naar bed. Want het feest duurt maar liefst 5 dagen! Daarop inhakend natuurlijk een tip om geen middeltjes te gebruiken om jezelf op te peppen. Ben je te brak om de volgende dag weer te gaan feesten? Doe het dan iets rustiger aan en sla een dagje over. Om daarna weer compleet los te kunnen gaan.

Gedraag jezelf

Nog zo’n belangrijke en ook weer logische tip. Maar niet minder belangrijk. Zoals gezegd kijken mensen soms te diep in het glaasje. Sommige mensen worden vervelend en zelfs agressief. Voorkom problemen en stop op tijd met drinken of accepteer dat iemand niet is gediend van je gedrag. Tijdens carnaval zijn mensen een stuk losser, vrolijker en aanhankelijker, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook alles kunt doen wat je wilt. Als een vrouw in een gekke bui om je heen slaat, is dat nog geen uitnodiging om haar ook een zoen te geven. Om maar een klein voorbeeld te noemen van ongepast gedrag.

Carnavalsoutfit scoren

Nu je iets meer weet over carnaval, het feest en wat ook gebruikelijk is, is het ook een mooi moment om eens na te denken over je kostuum. Of outfit. Een carnavalsoutfit koop je doorgaans bij een feestwinkel. Waar je de leukste, mooiste en gekste kleding en toebehoren kunt vinden. Van oversized zonnebrillen met glitters tot aan fel gekleurde pruiken en van glitterpakken tot aan volledige kostuums van bijvoorbeeld een clown of een piraat. Ook online kun je heel veel outfits bestellen en wij hebben een aantal betrouwbare shops voor je op een rijtje gezet.

Feestwinkel.nl

Feestwinkel.nl is een webshop, gespecialiseerd in feestkleding, carnavalsoutfits en feestartikelen. Het assortiment bevat honderden producten waarmee je een leuke en opvallende outfit kunt samenstellen. De kans is groot dat je in één keer slaagt wanneer je bij de webwinkel gaat bestellen.

Feestwinkel.nl logo
Feestwinkel.nl
8  / 10

Partyyoufit4you

Partyyoufit4you is eveneens een winkel die gespecialiseerd is in carnavalskleding. Je vindt hier uiteenlopende outfits en je kunt ook heel makkelijk filteren op specifieke thema’s of outfits uit bepaalde periodes. Wil je als iemand uit de Flower Power-tijd of als hakkende gabber carnaval vieren? Dan vind je hier je geschikte outfit.

Partyoutfit4you logo
Partyoutfit4you
10  / 10

Coppens warenhuis

Coppens warenhuis verkoopt veel meer dan alleen feestartikelen en outfits. Het is immers een warenhuis. Maar ook bij deze webwinkel kun je veel leuke outfits scoren. En ook nog eens tegen betaalbare prijzen. Zeker voor de startende carnavalsvierder misschien wel het beste vertrekpunt om je eerste carnavalsoutfit te scoren.

Coppens warenhuis logo
Coppens warenhuis
10  / 10

Beoordeeld door consumenten

De webshops die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders producten hebben gekocht en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze websites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.