Webshops logo feesten-verkleden-en-carnaval

Wanneer is Halloween en hoe vier je deze feestdag?

/storage/img/knowledge-base-articles/wanneer-is-halloween-en-hoe-vier-je-deze-feestdag/1.png

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat de kinderen met Halloween in het donker naar buiten gaan en aanbellen bij de buren. Dit doen ze verkleed en ze vragen om snoepjes. Halloween is een griezelige, maar ook gezellige feestdag die ook naar Nederland is overgewaaid. Maar wanneer is Halloween en hoe vier je deze feestdag?

Inhoud

Wat is Halloween?

Halloween is een feestdag die op 31 oktober wordt gevierd. De naam is afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Op deze avond worden de doden herdacht. Vooral in Ierland, Schotland, Canada en de Verenigde Staten is het feest ontwikkeld in een kinderfeest, waarbij de kinderen in het donker en verkleed de straat op gaan en bij de buren aanbellen om snoep op te halen. De buren toveren op hun beurt hun huis om in een echt spookhuis door middel van de voortuin en de deur te versieren, terwijl tieners en jongvolwassenen de feestdag aangrijpen om er een groot feest van te maken.

Wanneer is het Halloween?

Halloween wordt altijd op 31 oktober gevierd. Echter is de aanloop naar Halloween langer. In de weken voor Halloween worden vaak al de nodige voorbereidingen getroffen om er een geslaagd feest van te maken. Hierbij worden huizen versierd, Halloween kostuums uitgezocht en aangeschaft en feesten georganiseerd. De maand oktober staat vaak volledig in het teken van het feest dat ook in Nederland alsmaar populairder wordt.

Hoe vier je Halloween?

Er is geen regel over hoe je Halloween moet vieren. Je kunt bijvoorbeeld een kerkdienst bezoeken of thuis een kaarsje branden als je de doden wilt herdenken, maar je kunt er ook een feest van maken. Het is wel een feit dat Halloween in het teken staat van afzichtelijke en griezelige figuren en monsters. Het huis moet dus ook griezelig worden versierd, terwijl de kostuums die je draagt een naargeestig karakter moeten hebben. Laten we de leukste manieren om Halloween te vieren onder de loep nemen.

Horrormarathon

De meeste liefhebbers van Halloween en horrorfilms, vieren de feestdag met het kijken van een aantal goede horrorfilms. Er worden heerlijke en vaak griezelige snacks op tafel neergezet, kaarsjes aangestoken en een dekentje uit de kast getrokken om er eens lekker voor te gaan zitten. Je kunt griezelfilms kijken die je nog niet hebt gezien of kijk naar angstaanjagende klassiekers, zoals Halloween, Friday the 13th of A Nightmare on Elm Street.

Halloween party

Je kunt natuurlijk ook visite uitnodigen voor een leuk Halloweenfeest bij je thuis. Vooral tieners en jongvolwassenen vinden dit een leuke manier om Halloween te vieren. Het huis is griezelig versierd en iedereen moet verkleed komen. Zorg in ieder geval voor voldoende enge snacks en lekkere drankjes en draai leuke plaatjes die aansluiten op je Halloweenfeestje. Denk wel een beetje aan de buren als Halloween op een doordeweekse dag valt.

Pompoen uithollen

Een traditie in de Verenigde Staten is om een pompoen uit te hollen. De Jack-o’-lantern is het boegbeeld van Halloween. De truc is om de pompoen een griezelig gezicht te geven. Met een waxinelichtje kun je vervolgens een leuk effect creëren en de uitgeholde pompoen als lantaarn gebruiken. Het is vooral een creatieve manier om Halloween te vieren en ook in Nederland wordt het steeds vaker gedaan.

Huis versieren

Het is ook heel leuk om het huis te versieren. Bij veel winkels kun je tegenwoordig Halloween versieringen aanschaffen. Denk aan een bloederig tafelkleed voor op de eettafel, spinnenwebben die je overal kunt ophangen en enge figuren of spookachtige ballonnen die je aan de deur kunt hangen. Angstaanjagende ballonnen, slingers en andere huiveringwekkende accessoires kun je ook gebruiken om van je huis tijdelijk een spookhuis te maken.

Trick 'r Treat

In steeds meer wijken organiseren ouderen een spooktocht. Kinderen gaan dan verkleed en onder begeleiding door de wijk heen om bij de buren aan te bellen en om snoep op te halen. Trick ‘r Treat is al jaren een begrip in de VS en ook in Nederland wordt het steeds vaker gedaan. Vaak worden deze routes aangekondigd, zodat je als buurman of -vrouw weet dat je het huis moet versieren en snoep in huis moet halen. Nou ja, niets moet, maar in de VS is het gebruikelijk dat kinderen het huis onder vuur nemen met eieren en toiletrollen als ze geen snoep krijgen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Spannende spelletjesavond

Je kunt ook Halloween vieren door met een groepje vrienden een gezellige en spannende spelletjesavond van te maken. Speel spannende spellen, zoals Cluedo, Spookslot, Het Betoverende Doolhof en In Een Handomdraai. Zet griezelige snacks op tafel, zorg voor frisdrank of alcoholische dranken en maak er een spannende doch gezellige avond van. Laat in ieder geval het beruchte bordspel Ouija voor wat het is, want die ellende wil je je niet op de hals halen.

Een eng of spannend boek lezen

Halloween hoeft helemaal niet uitbundig gevierd te worden en als je geen behoefte hebt aan enge films, spelletjes of om jezelf te verkleden, kun je ook lekker op de bank ploffen, een kaarsje aansteken en een goed, maar vooral eng of spannend boek uit de kast trekken. Pak nog eens die klassiekers van Stephen King of vermaak jezelf met een modern griezelverhaal. Ook dat is een uitstekende manier om Halloween te vieren.

De beste Halloween kostuums

Ondanks dat er enorm veel manieren zijn waarop je Halloween kunt vieren, is het gebruikelijk om jezelf te verkleden. Vooral als je de straat op gaat of thuis een Halloween feest organiseert. Of wanneer je een Halloween feest bezoekt. Er zijn bijvoorbeeld ook veel horecagelegenheden die tijdens Halloween een thema avond organiseren en dan is het ook gewenst dat je verkleed komt opdagen. Maar welke kostuums zijn nu de beste keuze?

Heks

Vrouwen kiezen vaak om als heks naar een Halloweenfeest te gaan. Het heksenkostuum is immens populair en je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Kies je voor de klassieke heks of maak je het feest compleet met een pruik en een griezelige neus? Of ga je juist voor een sexy heks? Alles is mogelijk. Naast de heks is ook de sexy & scary nurse een kostuum dat enorm populair is.

Zombie

Door de talrijke films en series over zombies, is het personage immens populair. Een enge en smerige zombie valt altijd in de smaak en is dan ook een populair personage tijdens Halloween. Je kunt complete zombie outfits inclusief maskers komen, maar je kunt ook met latex en make-up aan de slag om jezelf om te toveren in een personage dat zo uit The Walking Dead is gestapt.

Dios de los muertos kostuum

Een Dios de los muertos kostuum is ook populair. Dios de los muertos is het feest van de doden in landen, zoals Mexico. Hierbij gaat feest en de dood hand in hand. De personages zijn vaak eng, maar ook kleurrijk. Kleurrijke zombies en skeletten sieren de straten in Mexico en je kunt ook voor dit soort opvallende kostuums kiezen als je een feestje bezoekt.

Skeletten pak

Het skeletten pak is ook altijd een goede keuze als je naar buiten gaat. Het concept is simpel, want het pak is het beste te omschrijven als een pyjama met tekeningen van het menselijke skelet. Combineer het met handschoenen in dezelfde stijl en een masker en je stapt als wandelend skelet de feestlocatie binnen.

Duivel

Als je aan angstaanjagend denkt, dan denk je ook aan de duivel. Het duivelkostuum is dan ook een goede keuze als je een Halloween feestje organiseert. Kenmerkend aan het duivelkostuum is dat die overwegend rood is en dat je hoorntjes draagt. Vaak heeft het kostuum ook een rode cape en een drietand van plastic. Een staart is ook geen overbodige luxe als je als de Prins der Duisternis het Halloweenfeest wilt bezoeken.

Killer Clown

Veel mensen vinden clowns doodeng, maar killer clowns zijn nog enger. Je kunt enorm veel kostuums vinden waarmee je jezelf kunt omtoveren in een maniakale en moordlustige killer clown. Ook kostuums van bekende killer clowns, zoals IT of Art the Clown, zijn volop verkrijgbaar.

Vampier

Ook vampieren komen tijdens Halloween graag naar buiten en een vampierkostuum is ook zeker een goede keuze als je tijdens Halloween naar buiten gaat. Je kunt kiezen voor het klassieke Dracula kostuum, maar je kunt ook jezelf bleek schminken en neptanden indoen om als een bloeddorstige vampier voor de dag (of liever gezegd avond) te verschijnen.

Filmpersonages

Wil je liever als je favoriete horrorfiguur naar een feestje? Dat kan! Er zijn volop kostuums van bekende filmpersonages verkrijgbaar. Ga bijvoorbeeld als Jason Voorhees uit Friday the 13th, Michael Myers uit Halloween of Freddy Krueger uit A Nightmare on Elm Street. Of kies bijvoorbeeld voor kostuums van andere bekende horrorpersonages, zoals Ghostface uit de horrorfilm Scream of als de maniakale seriemoordenaar Jigsaw uit de Saw-reeks.

Halloween kleding en accessoires kopen

Halloween kostuums, kleding, versieringen en accessoires zijn volop verkrijgbaar. Er zijn legio winkels en webshops waar je terecht kunt voor al je Halloween artikelen en wij hebben de beste partijen voor je op een rijtje gezet. De winkels die we aanprijzen zijn gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers en daarom denken we ook dat deze winkels betrouwbaar zijn.

Feestwinkel.nl

Ben je op zoek naar een geslaagde outfit voor Halloween? Dan ben je bij Feestwinkel.nl aan het juiste adres. Hier vind je leuke outfits en kostuums voor Halloween. Ook voor andere gelegenheden kan je bij deze winkel in feestartikelen en -kostuums leuke outfits scoren.

Feestwinkel.nl logo
Feestwinkel.nl
8  / 10

Fun & Feest

Ben je op zoek naar Halloween decoraties, maskers, kostuums of andere leuke artikelen die je tijdens Halloween kunt gebruiken? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Fun & Feest. Hier vind je alles wat je nodig hebt om van Halloween een geslaagd feest te maken.

Fun-en-feest.nl logo
Fun-en-feest.nl
8,5  / 10

Action

De Action is een winkel die ook van alle markten thuis is. Of je nu op zoek bent naar een oplaadkabel voor je iPhone, kleding, kantoorartikelen of decoraties voor in en rondom het huis. Maar in de maand oktober biedt de winkelketen ook Halloween artikelen aan. Variërend van complete outfits tot aan snoep tot aan decoraties waarmee je het huis kunt versieren.

Action logo
Action
5,1  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn die je kunt bezoeken en waar je kunt bestellen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de partij ook de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe snel en goed de levering was, of de winkel een groot assortiment heeft en of het makkelijk was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke partij ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.