Webshops logo beleggen-en-brokers

Beleggen; wat moet je weten?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/beleggen-wat-moet-je-weten/1.png

Je denkt erover na om je geld voor je te laten werken. Het is immers een mooie uitgangspositie dat je geld meer waard wordt als je er ook iets mee doet. Dus je zoekt naar mogelijkheden om je geld te vermeerderen. Nu kun je investeren in bijvoorbeeld vastgoed of bedrijven, maar je kunt het geld ook beleggen. Beleggen wordt steeds vaker gedaan en het is een goede manier om meer geld te verdienen. Maar beleggen kan op verschillende manieren! In ons artikel vertellen we meer over het beleggen en wat je erover moet weten.

Inhoud

Een beleggingsplan is de basis

Als je wilt beleggen is een beleggingsplan de basis. Het plan wordt namelijk als leidraad gebruikt bij het beleggen en het behalen van de doelstellingen. In het plan staat onder andere vermeld hoe lang en hoeveel je wilt beleggen en welke financiële doelstelling gehaald moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een concreet voorbeeld dat iemand op de pensioengerechtigde leeftijd een bepaald bedrag wilt hebben waarmee die zijn AOW kan aanvullen. Het komt vaker niet dan wel voor dat een belegger een beleggingsplan heeft, maar het is dus belangrijk om je doelen op te stellen. Dat geeft namelijk ook meer rust en iets meer zekerheid.

Zelf beleggen of laten beleggen?

De tweede vraag die de kop opsteekt is of je zelf gaat beleggen of het geld laat beleggen. Als je het geld zelf wilt beleggen heb je een aantal voordelen. Je hebt meer controle over waarin je investeert en je kunt sneller schakelen. De keerzijde van de medaille is dat je er wel actief mee bezig moet zijn. Bovenal heb je kennis nodig van hoe beleggen werkt en natuurlijk moet je ook weten hoe je jouw kansen spot. Wanneer je ervoor kiest om je geld te laten beleggen heb je geen omkijken naar het kopen en het verkopen van aandelen, want dat wordt voor je gedaan. Op basis van de doelstellingen die in het beleggingsplan zijn vastgelegd. Het nadeel hierbij is dat je dus veel minder controle hebt en ook veel minder snel kunt schakelen.

Aandelen, fondsen en indexen

Er zijn legio mogelijkheden om te investeren en op het gebied van beleggen heb je ook genoeg keuze uit hoe je belegt. Je kunt natuurlijk kiezen voor aandelen, maar je hebt ook keuze uit fondsen en indexen. Hier zitten belangrijke verschillen in. Aandelen zijn aandelen die je koopt en feitelijk ben je voor een deel mede-eigenaar van een bedrijf. Afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt kun je ook invloed uitoefenen op hoe een bedrijf opereert. Dit gaat meestal via de algemene vergadering van aandeelhouders waar je wel of niet aan kunt deelnemen.

Fondsen zijn weer een andere soort beleggingen die je kunt doen. Een beleggingsfonds is namelijk een portefeuille die beheerd wordt door een expert. Hierin worden feitelijke alle beleggingen van meerdere beleggers verzamelt en gebruikt om te investeren in bijvoorbeeld een aandelenpakket of in vastgoed. Omdat er met meer geld gewerkt kan worden, kunnen de opbrengsten vanuit een fonds heel interessant zijn. Je hebt wel de keuze of je kiest voor een aandelenfonds, obligatiefonds, vastgoedfonds of een mix fonds. De namen spreken redelijk voor zich, maar we lichten het hoe;

Aandelenfonds; Een fonds dat bestaat uit een pakket van aandelen van bedrijven.
Obligatiefonds; Een fonds dat bestaat uit obligaties waarin geïnvesteerd wordt.
Vastgoedfonds; Een fonds waarbij geïnvesteerd wordt in vastgoed, zoals huizen of kantoorpanden.
Mix fonds; Een fonds die uit meerdere onderdelen bestaat. Deze fondsen kunnen voor een deel uit aandelen en voor een deel uit obligaties bestaan.

Beleggen op indexen is een populaire vorm van beleggen en in het bijzonder voor starters. Waarom? Omdat je investeert in een complete index, zoals de AEX index of de Dow Jones. Feitelijk worden de risico’s verspreid, omdat je op vrijwel alle bedrijven in de index belegt. Het gaat dan ook niet meer om het individuele resultaat van een bedrijf, maar om een stijging of daling van de index. Logischerwijs heb je winst als de index stijgt en verlies als de index daalt. Indexbeleggen is ook een vorm van passief beleggen. In tegenstelling tot het beleggen in aandelen of in fondsen. Het gaat uiteindelijk om de lange adem en wat jouw investering op een bepaald termijn doet. Gaandeweg zul je wat geld winnen en verliezen en het doel is natuurlijk om aan het einde van de rit je winst te incasseren. Maar je kunt evengoed geld verliezen!

De risico’s

Beleggen is niet zonder risico. Risicoloos beleggen bestaat dan ook niet! Je kunt altijd geld winnen of verliezen en de grote vraag is natuurlijk of je bereid bent om je inleg voor een deel of zelfs compleet te verliezen. Natuurlijk kun je wel slim met je investering omgaan door bijvoorbeeld advies in te winnen van een expert. Die zitten met hun neus bovenop de ontwikkelingen en kunnen een goede inschatting maken van welke investeringen het slimst zijn. Maar de koers van de beurs bepaalt uiteindelijk of je winst of verlies maakt.

Dat risico is aan verschillende factoren verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een slechte keuze heeft gemaakt. Of als bijvoorbeeld een belangrijke topman komt te overlijden of wordt ontslagen. Dan zal de koers van het aandeel dalen. Maar er zijn meer factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan de sectoren waarin het bedrijf actief is. Wanneer het goed gaat in de sector zullen de aandelen stijgen, maar ze dalen als het niet goed gaat. Datzelfde geldt voor de markt. Als de markt in zijn totaliteit daalt, dan stijgen jouw aandelen niet. Sterker nog, ze worden dus minder waard! Een andere factor die meespeelt is natuurlijk de koerswisselingen van valuta. Investeer je in bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf? Kijk dan met een schuin oog naar de koerswisseling en de waarde van de dollar ten opzichte van de euro. Zelfs als je aandelen stijgen kan de winst kleiner zijn of in extremis kun je zelfs verlies draaien als de dollar minder waard is.

De broker en de vermogensbeheerder

Of je nu zelf gaat beleggen of het uitbesteed, je hebt altijd te maken met een broker of een vermogensbeheerder. Dit zijn de experts die je helpen om te handelen. Een broker is de Amerikaanse term voor de effectenhandelaar en het is een orgaan dat je gebruikt om te handelen in bijvoorbeeld aandelen. Zij regelen dus feitelijk de koop en verkoop van de aandelen die je hebt of wilt hebben. Dit kan evengoed een bank zijn. Veel banken bieden de optie aan om brokers te gebruiken en je hebt sowieso een beleggingsrekening nodig als je wilt gaan beleggen.

Een vermogensbeheerder komt om de hoek kijken als je het beleggen wilt uitbesteden. Feitelijk is het de expert die jouw beleggingsplan uitvoert. De beheerder zal voor jou gaan handelen om de beoogde doelstellingen te halen. Het is overigens geen garantie op succes, want door de verschillende factoren die meespelen kan ook een vermogensbeheerder “verkeerde” keuzes maken. We zetten verkeerde even tussen haakjes, omdat een beheerder natuurlijk nooit moedwillig je inleg voor een deel of geheel verliest. De beheerder is ook afhankelijk van wat er op de beurs afspeelt. Maar met zijn expertise kan hij wel goed overwogen beslissingen nemen en voor het maximale resultaat gaan. Houdt er ook rekening mee dat een vermogensbeheerder geld kost. Dus je bent naast de kosten voor het verhandelen ook geld kwijt aan een vermogensbeheerder. Reken jezelf dus niet te rijk als je via een vermogensbeheerder belegt.

Beleggen is toch alleen voor rijke mensen?

Er bestaat een misvatting over het beleggen, want veel mensen denken dat beleggen alleen voor rijke mensen is die ook niet wakker liggen van een euro meer of minder, maar niets is minder waar. Tegenwoordig kun je al met kleine bedragen beleggen. Zelfs via een vermogensbeheerder als je niet zelf actief bezig wilt zijn met handelen in aandelen, fondsen en indexen. Vaak ook tegen interessante kosten die de stap naar het beleggen een stuk kleiner maakt. Feitelijk kan dus iedereen beleggen! De grote vraag is alleen of je dat ook wilt.

Waarom zou ik gaan beleggen?

Als je nog geen keuze hebt gemaakt is het handig om bepaalde zaken te overwegen. Stel dat je wat geld op de rekening hebt staan of een flinke spaarrekening hebt. Wees jezelf ervan bewust dat je belasting betaalt over het vermogen dat je hebt. Het bedrag dat je op je rekening mag hebben staan is ongeveer € 50.000,-. Heb je meer geld? Dan zal de belastingdienst aankloppen. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want het is geld waar je zelf hard voor hebt gewerkt. Of dat je bijvoorbeeld hebt ontvangen vanuit een erfenis. Je doet er dus slim aan om het geld te investeren, maar hoe je dat? Het is niet meer interessant om het geld vast te zetten op een spaarrekening, omdat de rente enorm laag is. Sterker nog, er zijn zelfs spaarrekeningen met een negatieve rente en dan raak je gewoon geld kwijt! Met beleggen is dat risico er ook, maar je kunt je vermogen ook vermeerderen. Dus beleggen is helemaal geen slecht idee als je bijvoorbeeld een appeltje voor de dorst wilt hebben voor wanneer je bijvoorbeeld de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Belangrijke redenen om te beleggen;

Vermogen opbouwen voor wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt
Geld beschikbaar maken voor kinderen wanneer een bepaalde leeftijd wordt bereikt
Naheffingen op het eigen vermogen vermijden
Negatieve rente op een spaarrekening

Wanneer ga je niet beleggen?

Je gaat natuurlijk niet beleggen als je het geld echt niet kunt missen. Want je loopt het risico om je inleg voor een deel of slechts compleet te verliezen. Maar je gaat ook niet beleggen als je over een zeer korte tijd geld nodig hebt. Beleggen doe je namelijk voor een langere periode. Het heeft weinig zin om voor een korte periode te beleggen, want de winst zal minimaal zijn als er überhaupt al sprake van een winst is. Beleggen doe je ook niet met geleend geld. Veel mensen denken dat ze met geleend geld snel hun slag kunnen slaan, de lening kunnen aflossen en de overgebleven winst kunnen uitgeven. Maar zo werkt het simpelweg niet. Ten eerste, omdat beleggen voor een langere periode wordt gedaan en ten tweede wegens het feit dat je jouw inleg voor een deel of compleet kunt verliezen. De lening zul je dan toch moeten afbetalen. Ook al is je plan mislukt.

Starten met beleggen!

Wil je gaan beleggen? Dan hebben we nog een paar goede tips voor je met betrekking tot de partijen bij wie je het beste kunt aankloppen om te beginnen. De belangrijkste tip die we voor je hebben is om de verschillende brokers en banken met elkaar te vergelijken. Kijk dan vooral naar de voorwaarden, de kosten en bovenal in welke markten een broker actief is. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van de beste brokers die je kunt gebruiken.

Saxo Bank

Saxo Bank is een expert op het gebied van beleggen, want via hun platform kun je heel makkelijk zelf handelen of de experts aan het werk zetten. Er zijn verschillende producten af te nemen waarmee je jouw geld kunt investeren in zowel aandelen als fondsen en indexen. Met het intuïtieve platform heb je altijd de controle over je investeringen en je kunt advies inwinnen bij één van de experts. Daarnaast geven zij ook veel informatie over de markt en zo kun je altijd weloverwogen beslissingen nemen en jouw kansen spotten.

Saxo Bank logo
Saxo Bank
2,9  / 10

eToro

eToro is een partij waarmee je jouw geld voor je kunt laten werken. Via het handige platform kun je handelen in aandelen, obligaties of zelfs investeren in crypto als daar je interesse ligt. De kracht van eToro ligt vooral in de community van investeerders. Die met elkaar in contact kunnen komen via hun platform en ideeën en kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast investeert eToro ook heel veel tijd en energie in het maken van analyseren die je helpen om het beleggen beter te begrijpen.

Etoro logo
Etoro
8,2  / 10

FXFlat

FXFlat is een professionele broker waar je tegen minimale of zonder transactiekosten kunt handelen. Je kunt handelen in aandelen-, crypto-, Index-, ETF’s-, Futures-, en Forex-derivaten tegen € 0,- transactiekosten. Ook hun platform is gratis voor rekeninghouders terwijl je zowel via de website of via de app je beleggingsrekening kunt beheren en kunt handelen. Een groot pluspunt is dat ze support in het Nederlands geven en dat ze regelmatige informatieve webinars over beleggen organiseren.

FXFlat logo
FXFlat
9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De brokers en handelsplatformen die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders een profiel hebben aangemaakt en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de brokers en platformen die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze websites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.