Webshops logo bedrijfsleningen

Zakelijk lenen; wat zijn mijn opties?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/zakelijk-lenen-wat-zijn-mijn-opties/1.png

Je bent ondernemer of je denkt erover na om ondernemer te worden. Je hebt een goed idee, een rendabele business case of zelfs een uniek product dat je goed in de markt kunt zetten. Naast het opzetten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken moet je ook rekening houden met je financiën. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg middelen om te investeren of heb je een startkapitaal nodig? Of moet je een dure investering doen om je business te kunnen doen terwijl je daar eigenlijk het geld niet voor hebt? Dan is er feitelijk nog geen man overboord, want als ondernemer kun je zakelijk lenen. Maar hoe werkt dat en welke opties heb je? In ons artikel staan we uitgebreid stil bij zakelijk lenen.

Inhoud

Wanneer sluit je een zakelijke lening af?

Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom je een zakelijke lening wilt afsluiten, maar het heeft vrijwel altijd te maken met het feit dat jouw onderneming niet goed geld in de kas heeft zitten. Terwijl je investeringen moet doen om zaken te kunnen doen. Denk aan het laten ontwerpen van een website, een uitrollen van een marketingcampagne of hele praktische zaken, zoals de inrichting van een kantoor of de aanschaf van een bestelauto. Het spreekt voor zich dat een zakelijke lening ook alleen voor zakelijke doeleinden mag worden gebruikt! Dus zakelijk geld lenen om de verbouwing van je huis te financieren of om een boodschappenautootje voor je partner te kopen zijn geen serieuze opties. Daar moet je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet voor afsluiten.

Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet

Als ondernemer kun je op verschillende manieren geld lenen. Naast het opzetten van een crowdfunding of het op zoek gaan naar investeerders, kun je ook bij de bank of een andere financiële instelling voor een zakelijke lening aankloppen. Je hebt dan ook opties om te kiezen voor een zakelijke lening of een zakelijk krediet. Dit zijn ook verschillende producten! Een zakelijke lening is een lening van een bepaald bedrag dat je ook tegen een bepaalde rente en in een periode over een aantal maanden of jaren moet aflossen Je betaalt dan ook maandelijks een bedrag. Bij een zakelijk krediet krijg je ook in één keer de beschikking over het geld en je lost ook per maand af. Met een bijkomstig voordeel dat je het geld ook weer kan opnemen als je het nodig hebt. In de regel betaal je voor een een zakelijk krediet ook servicekosten en je moet rekening houden met variabele rentes. Dat zowel in je voor- als nadeel kan zijn. Bij een zakelijk lening krijg je hooguit te maken met de afsluitkosten en de rente is in de regel vast en afhankelijk van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Eenmanszaak, BV of VOF?

Bedrijven zijn er in verschillende rechtsvormen en freelancers registreren zichzelf bij de Kamer van Koophandel doorgaans als eenmanszaak. Met een eenmanszaak kun je wel een zakelijke lening afsluiten, maar je blijft ook persoonlijk verantwoordelijk voor de aflossing. Met andere woorden; kun je de lening niet meer aflossen met het geld uit onderneming? Dan moet je jouw eigen geld gebruiken om aan je verplichtingen te voldoen. Bij een BV of VOF is dat anders, maar dan zijn er ook andere spelregels aan een zakelijke lening verbonden. Bij een BV of een VOF heb je ook te maken met je partners en je moet dus ook met hen overleggen of een zakelijk lening een optie is en of het ook mogelijk is. Bij een BV kan er zelfs sprake zijn van een overleg met bestuur. De afspraken die je maakt moeten ook allemaal schriftelijk worden vastgelegd voordat er überhaupt ook maar een euro geïnvesteerd wordt. Dat betekent dus ook een hoop papierwerk!

Houdt rekening met een hoop papierwerk

Dat is gelijk een mooi bruggetje naar het feit dat het afsluiten van een zakelijke lening een administratieve rompslomp is en je moet jezelf afvragen of je daar zin in hebt en ook de tijd voor hebt. In de regel stellen banken en kredietverstrekkers harde eisen aan waar je als ondernemer aan moet voldoen. Zo vragen bepaalde kredietverstrekkers een bewijs dat je bedrijf langer dan een jaar of twee jaar bestaat en hoeveel winst je per jaar boekt. Soms kan een kredietverstrekker ook eisen om meer inzicht te krijgen in je zakelijke rekening. Nu zullen ze daar ongetwijfeld discreet mee omgaan, maar niet iedereen vindt het prettig om toegang tot zijn of haar zakelijke rekening te verlenen. Jaarcijfers moet je vrijwel altijd overhandigen. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

Wanneer krijg ik te maken met een beslaglegging?

Wat gebeurt er als je niet kunt aflossen? Dan wordt het een vervelende situatie. Als particulier kun je vaak met bedrijven en instellingen wel afspraken maken over de terugbetaling, maar zakelijk is ook echt zakelijk. Dus een kredietverstrekker is minder coulant en houdt zeker geen rekening met omstandigheden. Wees je hier wel van bewust van. Er wordt namelijk van jou als ondernemer verwacht dat je alleen een dergelijke lening afsluit als je ook zeker weet dat je aan je verplichtingen kunt voldoen. Wanneer dat niet het geval is kan een bank of een kredietverstrekker relatief snel kiezen voor het op beslag leggen van de bezittingen van een bedrijf. Als voorbeeld nemen we een schilder met een gloednieuwe bestelbus die hij met een zakelijke lening heeft aangeschaft. Hij is druk bezig met het opbouwen van zijn bedrijf, maar klanten blijven uit. Er komt geen geld binnen en hij heeft dus geen geld om de lening af te lossen. Op dat moment kan de kredietverstrekker er dus voor kiezen om beslag te leggen op zijn bestelbus.

Maak een goede begroting

Als je besluit om een zakelijk lening af te sluiten is het goed om te weten waar je aan toe bent. Daarom is het belangrijk om een begroting te maken. In je begroting kun je zien hoeveel geld je per jaar uitgeeft en hoeveel geld je binnenhaalt. Je kunt ook je winst berekenen. Houdt er ook rekening mee dat je omzet- en inkomstenbelasting moet betalen. Dus reken jezelf niet rijk! Op het moment dat je in de begroting nog steeds de ruimte hebt om een zakelijke lening af te lossen en de rente te betalen, kun je de lening afsluiten. De maandelijkse rente die je over het geleende bedrag betaalt kun je dus ook het beste berekenen op jaarbasis. Dan weet je precies met welk bedrag op jaarbasis je te maken hebt en of het wel verantwoord is om een lening af te sluiten.

Vraag om hulp

Als je jouw administratie uitbesteed aan een boekhouder, is het goed om met hem of haar te overleggen voordat je een overeenkomst met een kredietverstrekker aangaat. De boekhouder of een financieel adviseur kan op basis van jouw cijfers en wensen precies vertellen of het slim is om een lening af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de verschillende kredietverstrekkers en banken die er zijn met elkaar vergelijkt. Kijk niet alleen naar de rentes die worden berekend, maar kijk ook goed naar de voorwaarden! En kies dan ook voor de zakelijke lening of een zakelijk krediet die voor jou en jouw bedrijf het meest gunstige is! Je kunt voorwaarden en overeenkomsten eventueel ook voorleggen aan een jurist die dan een passend advies geeft of de overeenkomst die je wilt aangaan wel de juiste is.

Vergelijken van kredietverstrekkers

Zoals gezegd is het belangrijk om de kredietverstrekkers en leningen met elkaar te vergelijken, want je kunt hier flink wat geld mee besparen. Ook de voorwaarden kunnen bij de één net iets gunstiger zijn dan bij de ander. In je zoektocht naar een kredietverstrekker kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt uit zowel producten als aanbieders en dan is het logisch dat je jezelf afvraagt welke aanbieder of lening de beste keuze is. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van betrouwbare kredietverstrekkers die je zonder twijfel kunt overwegen.

Bridgefund

Bridgefund is een kredietverstrekker die een bankvrije financiering tot wel € 250.000,- kan geven. Je hebt bij Bridgefund geen jaarcijfers of een businessplan nodig. Je moet wel toegang verlenen tot je zakelijke bankrekening. Op basis van de transacties (in- en uitgaven), hoe lang je bedrijf bestaat en de rechtsvorm van het bedrijf wordt bepaald of je het bedrag dat je wilt lenen ook daadwerkelijk kunt lenen. Het registratie- en aanvraagproces is snel en simpel!

Pluspunten;
+ Snel geld op je zakelijke rekening
+ Eenvoudig in gebruik
+ Kleine en grote geldbedragen lenen
+ Geen jaarcijfers of businessplan nodig

Bridgefund logo
Bridgefund
9  / 10

Goede Zaak

Goede Zaak is geen kredietverstrekker, maar wel een adviseur die je kan helpen bij het opstellen van een bedrijfsplan. Een bedrijfsplan houdt in hoeveel geld je nodig hebt om zaken te kunnen doen en wat je per jaar zou kunnen omzetten. Op basis van dit plan kan bijvoorbeeld naar voren komen dat je een startkapitaal of een financiering nodig hebt. Goede Zaak kan hier ook een rol in spelen door voor jou de mogelijkheden op een rijtje te zetten. Je hoeft dus zelf niet te gaan puzzelen over welke oplossing voor jou en jouw bedrijf het beste is!

Pluspunten;
+ Advies van experts
+ Omvangrijk netwerk
+ Ondersteuning bij uitvoering bedrijfsplan

Goede Zaak logo
Goede Zaak
9  / 10

CapitalBox

CapitalBox is een kredietverstrekker die uitsluitend online opereert. Het doel van het bedrijf is om ondernemers te helpen groeien. Dat doen ze door transparante voorwaarden te hanteren en door een makkelijke aanvraagproces beschikbaar te stellen. Je weet vaak al binnen slechts enkele uren wat de mogelijkheden zijn en hoeveel geld je als bedrijf kunt lenen. Een ander voordeel is dat wanneer je voor een financiering kiest het geld al binnen een werkdag op je zakelijke rekening staat.

Pluspunten;
+ Snel en eenvoudig aan te vragen
+ Verschillende soorten zakelijke leningen
+ Snelle uitbetaling
+ Lenen van € 10.000,- tot wel € 350.000,-

Capitalbox logo
Capitalbox
9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De kredietverstrekkers die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders een profiel hebben aangemaakt en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders en websites die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze kredietverstrekkers compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.