Webshops logo computer

Welke laptops zijn de beste voor thuiswerken?

Sinds de coronacrisis is het meer regel dan uitzondering dat we steeds vaker of zelfs volledig thuiswerken. Heel veel mensen vinden het ook heerlijk om thuis te werken, want je zit in je vertrouwde omgeving, je hebt geen last van vertraging in het openbaar vervoer of van files op de weg en je bent ook een stuk productiever, omdat je vrijwel niet gestoord wordt door collega’s. Om goed thuis te kunnen werken heb je natuurlijk wel de juiste spullen nodig. Zoals een goed bureau, een comfortabele bureaustoel en natuurlijk een computer. Of een laptop. Maar wat zijn nu de beste laptops voor thuiswerken? In ons artikelen geven we handige informatie, tips en trucs, zodat jij straks een uitstekende laptop kunt kopen.

Inhoud

Wat maakt een laptop geschikt voor thuiswerken?

De grote vraag is wat nu echt het verschil is tussen een laptop voor huis-, tuin- en keukengebruik en om op te werken en eigenlijk is het verschil helemaal niet zo groot. Daarentegen is een zakelijke laptop daarentegen vaak een ander product. Liever gezegd, zakelijke laptops hebben doorgaans een ander besturingssysteem dan de laptops die je bij de Media Markt, Coolblue of de BCC koopt. Het verschil zit vaak in het feit dat een zakelijke laptop de professionele versie van Windows heeft terwijl de huis-, tuin- en keuken laptops in de regel voorzien zijn van de Home Edition. Het verschil is dat de pro versie stabieler werkt en dat er geen programma’s zijn voorgeïnstalleerd. Zoals een proefversie van Office 365 of een antivirusprogramma, zoals McAfee of Norton.

Besturigssysteem kiezen

De eerste keuze die je dus kunt maken is voor welk besturingssysteem je kiest, maar dan hebben we het meer over het soort besturingssysteem dan de versie. Sterker nog, de Windows Pro edition moet je vaak separaat via Microsoft aanschaffen en kom je in de basis niet tegen op de laptops die je bij een willekeurige computerwinkel, elektronicazaak of webshop ziet. Je kunt wel kiezen uit systemen, zoals Windows, macOS en Chrome OS.

Windows

Windows is natuurlijk het meest bekende en gebruikte systeem van Microsoft en doorgaans zijn alle computers en laptops binnen het bedrijfsleven voorzien van Microsoft Windows Pro 11 of hoger. Windows is een gebruiksvriendelijk besturingssysteem en door voor dit systeem te kiezen heb je ook weinig kans dat je specifieke applicaties die binnen je organisatie worden gebruikt niet kunt gebruiken. Ook wanneer je remote werkt, dat feitelijk inhoudt dat je op een computer of laptop thuis inlogt op een systeem dat op het werk staat, is Windows de beste keuze. Het is dus ook de meest veilige keuze wanneer je voor een laptop met Windows kiest.

macOS

Veel bedrijven werken ook of volledig met macOS. Het bekende besturingssysteem van Apple dat je doorgaans ook alleen op Macbooks en iMacs vindt. Veel mensen geven de voorkeur aan een Macbook of iMac, omdat de systemen snel en soepel draaien. Vooral systemen met de revolutionaire M2-chip zijn een verademing in vergelijking met de processors die Intel en AMD maken. In de regel kun je tegenwoordig op een systeem met macOS vrijwel dezelfde applicaties draaien als op een machine met Windows. Maar check het wel eerst even met je werkgever of bepaalde apps ook macOS compatible zijn. Je kunt overigens met een Macbook of iMac prima op afstand inloggen op een machine met Windows. Dat gaat prima.

Chrome OS

Chrome OS is een nog relatief kleine speler in de markt en het besturingssysteem is uitsluitend op de zogenaamde Chromebooks te vinden. Het systeem van Google is compleet cloud based en dat houdt ook in dat je een Chromebook en Chrome OS alleen kunt gebruiken met een actieve internetverbinding. Het doel is ook dat je volledig online werkt. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld geen of nauwelijks applicaties kunt installeren. Daardoor is een systeem met Chrome OS niet de meest voor de hand liggende keuze wanneer je een nieuwe laptop voor thuiswerken aanschaft. De kans is namelijk groot dat je applicaties die je nodig hebt niet kunt draaien of dat je niet op afstand kunt inloggen op een machine die bij de werkgever staat.

Het beeldformaat van een laptop

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe laptop kan het beeldformaat een belangrijke rol spelen. Zeker als je ook uitsluitend op een laptop werkt en ‘m niet verbindt met bijvoorbeeld een monitor. In de basis hebben laptops een scherm met een beelddiagonaal van 13,3 of 15,6 inch. Wil je een groter scherm? Dan zou een laptop met een 17,3 inch de betere keuze zijn, maar dit formaat wordt nog nauwelijks gemaakt.

De beeldkwaliteit van een laptop

Natuurlijk speelt ook de beeldkwaliteit een belangrijke rol. De meeste laptops zijn voorzien van een Full HD (1920x1080) beeldresolutie, maar wil je een betere beeldkwaliteit, dan is de keuze voor een scherm met 4K (3840x2160) de betere en ook duurdere optie. Het is een beetje afhankelijk van het soort werk dat je doet welke keuze je maakt. Mail, spreadsheets en documenten zijn goed leesbaar op een Full HD scherm. Maar ben je grafisch ontwerper of een webdeveloper? Dan heb je wellicht meer baat bij een beeldscherm met 4K kwaliteit. Ook het type paneel kan soms van invloed zijn. Meestal worden laptops voorzien van een IPS-paneel, maar het is tegenwoordig ook niet vreemd meer om voor een exemplaar met een OLED-scherm te kiezen.

Processor en rekenkracht

Naast het beeldscherm en een goede beeldkwaliteit is het natuurlijk cruciaal dat de laptop ook doet wat je wil. Daarom is het hart van de computer enorm belangrijk. Het hart van de laptop wordt ook wel de processor genoemd. Het onderdeel die met rekenkracht ervoor zorgt dat alle processen en handelingen die je verricht vlekkeloos verlopen. Er worden een groot aantal verschillende processoren gemaakt, zoals de Intel Core i3, i5, i7 en de AMD Ryzen 3, 5, en 7. In de zakelijke markt worden de laptops met een Intel Core i5 het meeste verkocht. Deze processors zorgen ervoor dat je meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren zonder dat de laptop traag wordt of zelfs vastloopt. Grafische ontwerpers en medewerkers die met zwaardere programma’s werken, hebben weer meer baat bij een Intel Core i7 processor die simpelweg krachtiger is. AMD processoren worden ook steeds vaker gekozen, omdat die energievriendelijker zijn. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de modellen van processor fabrikant Intel.

Intern geheugen

Het hart van de computer kan het allemaal niet alleen en daarom is er ook intern geheugen aanwezig. Het geheugen steunt de processor in het uitvoeren van taken die zowel op de achtergrond draaien als die jij als gebruiker uitvoert. Hoe meer geheugen des te soepeler het loopt. De meeste laptops worden uitgerust met 8GB aan intern geheugen, maar voor thuiswerken worden systemen met minimaal 16GB intern geheugen geadviseerd.

Opslagcapaciteit van de harde schijf

De laptops worden tegenwoordig standaard uitgerust met een SSD-schijf. Die beter, energiezuiniger en stiller is dan de ouderwetse roterende HDD-schijf. Een SSD-schijf heeft ook een langere levensduur. Bij de aanschaf van een laptop kun je kiezen hoeveel opslagcapaciteit de SSD-schijf heeft. De standaard capaciteit is vaak 256 GB of 512 GB. Hoe meer opslagcapaciteit je hebt des te meer je ook kunt opslaan. Moet je dus vaak bestanden opslaan en werk je niet in de cloud? Dan is een laptop met een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512 GB of 1TB de beste keuze.

Aansluitingen op de laptop

Oké. Tot zover even over de ingewanden van de machine. De buitenkant is minstens zo belangrijk. We hebben al even gesproken over het beeldscherm, maar je moet ook een kritische blik werpen naar de aansluitingen. Steeds meer laptops worden alleen nog uitgerust met de USB-C aansluitingen waarvan minstens 1 poort ook een Thunderbolt 3-poort is. Thunderbolt 3 kan eigenlijk alle data overdragen, zoals 4K beeldkwaliteit en complexe audio formaten, zoals Dolby Vision. Thunderbolt 3 is ook geschikt voor het opladen van apparaten. Werk je vaak met externe harde schijven met een USB-aansluiting, USB-sticks of wil je een externe monitor met DisplayPort of HDMI aansluiten? Let er dan op dat je een machine koopt die ook deze aansluitingen heeft.

Behuizing en gewicht

De behuizing van een laptop is ook belangrijk. Laptops worden doorgaans gemaakt van kunststof en aluminium. Alle materialen hebben voor- en nadelen. Zo is aluminium stevig en duurzaam, maar wel gevoelig voor krassen. Terwijl kunststof sterk is, maar minder milieuvriendelijk is. Je zou wel kunnen kiezen voor een laptop die bijvoorbeeld gemaakt is gerecycled plastic. Veel fabrikanten investeren steeds meer in behuizingen van plastic dat uit bijvoorbeeld de oceaan afkomstig is. Door de aanschaf van dergelijke systemen werk je dus ook weer indirect mee aan een beter milieu.

Het gewicht van de laptop speelt een rol wanneer je remote werkt. Dus soms thuis, soms op kantoor en soms elders. Dan moet je de laptop makkelijk kunnen meenemen. Dan wil je dus geen zwaar product sjouwen. Kijk dus goed naar het gewicht en houdt er rekening mee dat bepaalde formaten en materialen zwaarder wegen. Laptops wegen gemiddeld 1,5 tot wel 4 kg. Aluminium laptops wegen nagenoeg niets en zijn voor mensen die de laptop vaak meenemen de beste keuze. Om die hinderlijke krassen te voorkomen kun je de laptop het beste vervoeren in een tas of een sleeve die de behuizing goed beschermt.

Accucapaciteit

De accucapaciteit speelt ook een belangrijke rol en doorgaans zijn dunne laptops voorzien van een accu die korter meegaat. Let er op dat je een laptop een hele werkdag kunt gebruiken. Zeker als je niet altijd in de buurt bent van een stopcontact. Als je thuiswerkt kun je de laptop natuurlijk makkelijk aan de lader leggen en hoef je hier minder rekening mee te houden. Uiteindelijk is het ook afhankelijk van wat je allemaal met de laptop doet dat bepaalt hoe lang een volle accu meegaat. Hoe meer je doet des te sneller je ‘m weer moet opladen.

Extra garantie kopen?

Wanneer je een laptop koopt kun je vaak kiezen voor aanvullende garanties. Apple en HP zijn bijvoorbeeld merken die aanvullende garanties verkopen en soms is dat wel handig om te doen. Zeker wanneer je de laptop aanschaft om er dagelijks op te kunnen werken. Bij een standaard fabrieksgarantie moet je de laptop vaak inleveren of laten ophalen en ben je het product gemiddeld 10 tot 14 werkdagen kwijt. Met een aanvullende garantie kan er een specialist aan huis komen om het probleem te verhelpen of je krijgt zelfs vervangend materiaal terwijl jouw product wordt gerepareerd. Houdt er wel rekening mee dat dit soort garanties alleen van toepassing zijn op technische mankementen. Softwarematige problemen vallen hier niet onder.

Wat is de beste laptop voor thuiswerken?

Nu is het lastig om een model te noemen, maar we kunnen wel een laptop met bepaalde specificaties omschrijven die meer dan voldoet om er op te werken. Onze keuze zou vallen op een laptop met;

Een 15,6” Full HD (1920x1080) IPS-display, een Intel Core i5 processor, 16GB intern werkgeheugen en een SSD-schijf met een capaciteit van 512GB.

De beste laptop kopen

Nu heb je meer informatie over laptops en welke specificaties je nodig hebt wanneer je een model voor thuiswerken koopt. Nu moet je alleen nog de beste laptop kopen. Je kunt bij verschillende winkels en webshops een nieuwe laptop bestellen en wij hebben de beste partijen voor je op een rijtje gezet. Gezien de positieve reviews en het ruime aanbod, denken wij dit dat dit de meest betrouwbare partijen van dit moment zijn.

Media Markt

Media Markt is natuurlijk de grote elektronica supermarkt uit Duitsland die ook al decennia lang in Nederland actief is. Je kunt de ruim 40 vestigingen in Nederland bezoeken, maar je kunt ook via de gebruiksvriendelijke webshop filteren op laptops die je nodig hebt om thuis te kunnen werken. Bekijk goed ons advies, filter de producten en maak de keuze voor de laptop die het beste bij je past. Bij Media Markt kun je online betalen met iDeal, creditcard en PayPal en je kunt eventueel ook gespreid betalen door een lening af te sluiten bij kredietverstrekker Santander.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Alternate

Alternate is een grote speler op het internet en bieden vooral veel laptops en computers aan. Het is een feitelijk ook een elektronicazaak, zoals de Media Markt is. Je hebt een keuze uit een ruim assortiment en ook bij Alternate kun je filteren op de specificaties die je wil. Bij Alternate kun je afrekenen met iDeal en creditcard of via Riverty. Voorheen beter bekend als AfterPay. Dat houdt in dat je het product afrekent op het moment dat het geleverd is.

Alternate logo
Alternate
6,2  / 10

Electronic Partner

Electronic Partner, ook wel bekend als EP, is een online elektronicazaak waar je van alles kunt bestellen. Van wasmachines tot aan koelkasten en van televisies tot aan laptops. Ze hebben een ruim assortiment terwijl je met de handige filters heel eenvoudig naar je favoriete producten kunt zoeken. Ook bij EP kun je met iDeal en creditcard afrekenen, maar ook met Klarna of via de betaalmethode in3. Waarmee je in 3 termijnen je aanschaf aflost tegen een kleine rente welteverstaan.

Ep logo
Ep
6,8  / 10

Beoordeeld door consumenten

De online elektronicazaken en computerwinkels die wij bespreken hebben enkel overwegend positieve beoordelingen. Van consumenten die bij de webshops hebben besteld. Op basis van de informatie die is geschreven denken wij ook dat de winkels die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook zelf de beoordelingen lezen en beoordelen of de winkel waar je wil bestellen bij jouw eigen wensen en eisen past.

Help ons mee

Je kunt ons meehelpen om het verhaal over de webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel meer over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op jouw eigen ervaringen en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met de webshop zaken zou moeten doen. Wij danken je alvast voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.