Webshops logo huis-en-bouwen

Warmtepomp kopen: dit wil je weten

/storage/img/knowledge-base-articles/warmtepomp-kopen-dit-wil-je-weten/1.png

We zoeken driftig naar oplossingen waarmee we ons huis kunnen verduurzamen. Dat heeft grotendeels te maken met de hoge energierekeningen, die onze oren uit komen, maar we willen ook graag bijdragen aan een beter milieu. Door het isoleren van een woning of het aanbrengen van zonnepanelen, kun je al flink wat geld besparen en milieubewust bezig zijn. Een andere mooie oplossing is de warmtepomp, maar waar moet je op letten als je er een wil aanschaffen en installeren?

Inhoud

Wat is een warmtepomp?

Laten we eerst iets meer vertellen over wat een warmtepomp is. In de basis is de warmtepomp een installatie die natuurlijke grondstoffen gebruikt om het water in de leidingen van de woning te kunnen verwarmen. Een warmtepomp gebruikt grondwater of de buitenlucht om warmte onttrekken, samen te persen en vervolgens te gebruiken om het leidingwater te verwarmen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar de techniek erachter is natuurlijk vrij complex.

Het is ook belangrijk om te weten dat een warmtepomp op elektriciteit werkt. Logisch dat je twijfelt of een warmtepomp dan wel een goed idee is, want je gaat weliswaar op je gasverbruik besparen, maar je elektriciteitsrekening wordt hoger. Dat is absoluut waar, maar het is ook een feit dat elektriciteit goedkoper is dan gas. Daarnaast verbruikt een warmtepomp zeer weinig stroom om z’n werk te kunnen doen en de extra kosten die er dus kunnen zijn, zijn ook te verwaarlozen.

Verschillende warmtepompen

Er zijn verschillende warmtepompen aan te schaffen. Het model dat het vaakst wordt gekozen is de lucht/water warmtepomp. Deze oplossing bestaat uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht die naar de compressor in de binnenunit wordt geleid. In de binnenunit vindt het proces plaats waarbij de onttrokken warmte uit de buitenlucht wordt omgezet naar bruikbare warmte waarmee het water in huis verwarmd kan worden.

Een andere oplossing is een water/water warmtepomp. Deze oplossing is iets duurder en het heeft ook meer voeten in de aarde om deze installatie te laten plaatsen. Je moet ook een bouwvergunning aanvragen, omdat er voor deze oplossing in de grond geboord moet worden. Dat is niet altijd toegestaan en/of mogelijk. Met deze oplossing wordt de bodem gebruikt om warmte te onttrekken en om te zetten naar bruikbare warmte voor het verwarmen van de woning.

De lucht/lucht warmtepomp heeft ook een andere naam, die iets bekender in de oren klinkt. Het is namelijk een airco. Deze oplossingen bestaan doorgaans uit een unit die warme lucht van buiten onttrekt en met behulp van ventilatoren in huis blaast om de temperatuur te verhogen. Een andere functie van de lucht/lucht warmtepomp is dat het product ook koele lucht kan blazen. Je hebt er dus ook in de zomer of op warme dagen profijt van.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp klinkt al als een zeer goede oplossing, waarmee je het gasverbruik kunt verminderen en dus ook kunt besparen op je energierekening. Ondanks dat de techniek volop in ontwikkeling is en er reeds warmtepompen verkrijgbaar zijn die ook de capaciteit hebben om een heel huis te kunnen verwarmen, kiezen huiseigenaren nog steeds en het vaakst voor de hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp heeft een belangrijke functie, want de installatie kan samenwerken met je CV-ketel. Op het moment dat de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om het huis te verwarmen, kan de CV-ketel bijspringen. Dat betekent wel dat je nog niet volledig afscheid kunt nemen van het gasverbruik, maar je kunt het gasverbruik wel enorm verminderen. Wat zowel een financieel voordeel met zich meebrengt als dat het milieuvriendelijker en ook veiliger is.

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Een hybride warmtepomp kan een flinke besparing op je energierekening opleveren. Het is bewezen dat je met een warmtepomp het gasverbruik met tot wel 75% kunt verlagen. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 1200 kubieke meter gas. Dat kun je dus terugbrengen naar slechts 300 kubieke meter gas. Als we dan uitrekenen wat dat in euro’s oplevert, zie je een voordeel van ruim € 1.200,- op jaarbasis. Dus het is meer dan de moeite waard om een warmtepomp te overwegen.

Wanneer kun je beter niet in een warmtepomp investeren

Ondanks de voordelen op het gebied van besparing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, zijn er ook een aantal redenen om niet te investeren in een warmtepomp. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld ineffectief zijn als de thermische schil van je woning niet goed geïsoleerd is. Omdat de warmte dan nog steeds goed kan ontsnappen, moet de warmtepomp meer werk verrichten om het huis te kunnen verwarmen. Ten eerste heeft een warmtepomp vaak die capaciteit niet en ten tweede slijt een warmtepomp veel sneller. Wat betekent dat de oplossing sneller vervangen moet worden en dan kom je ook opnieuw voor hoge kosten te staan.

Omdat een warmtepomp op een andere manier het huis verwarmt, moet je ook nadenken over hoe je de warmte in huis krijgt. En hoe je een huis geleidelijk kunt opwarmen. Met normale radiatoren loop je opnieuw het risico dat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om het huis te verwarmen en ben je toch weer aangewezen op de oude vertrouwde CV-installatie en het gasverbruik. Wat je juist niet wilt. Daarom is het slim om te investeren in vloerverwarming, omdat vloerverwarming het huis veel efficiënter en geleidelijker kan verwarmen zonder dat er veel capaciteit voor nodig is. Heb je geen vloerverwarming en ben je ook niet van plan om het aan te brengen? Dan kun je ook het beste even wachten met je investering in een hybride warmtepomp.

Warmtepomp voordelen

Maar er zijn ook heel veel voordelen te noemen waarom een investering in een warmtepomp wel een goed idee is.

Energiebesparing

Je kunt flink op je energierekening besparen als je voor de warmtepomp kiest. Je hebt namelijk minder gas nodig om het huis te verwarmen en dat scheelt aardig in de kosten. Het verbruik van een warmtepomp is te verwaarlozen, dus ook de elektriciteitsrekening zal niet met tientallen euro’s per jaar stijgen. Het voordeel is nog altijd groter dan als je met behulp van gas blijft stoken.

Milieuvriendelijk

Omdat een warmtepomp natuurlijke grondstoffen en geen fossiele brandstoffen gebruikt, is de oplossing ook een stuk milieuvriendelijker. Je verlaagt de CO²-uitstoot van de woning en dat zorgt er ook voor dat je huis meer geld waard wordt als die op de markt komt.

Subsidie vanuit de overheid

Een warmtepomp kan een forse investering zijn. Je bent al snel tussen de € 5.000,- en € 12.000,- kwijt. Afhankelijk van de oplossing die je kiest. Gelukkig krijg je vanuit de overheid subsidie als je het huis verduurzaamt. Via de website van de Rijksoverheid kun je de ISDE aanvragen, wat in het leven is geroepen om huiseigenaren te stimuleren om het huis te verduurzamen.

Warmtepomp nadelen

Een warmtepomp heeft niet alleen voordelen, want er zijn ook een paar nadelen.

Neemt ruimte in beslag

Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag. Zowel binnen- als buitenshuis. Hoeveel ruimte je vrij moet maken, is afhankelijk van de oplossing die je kiest. Warmtepompen bestaan doorgaans uit twee units. Eentje wordt buiten tegen de gevel of op het dak geplaatst. Hier moet je ook een vergunning bij de gemeente voor aanvragen.

Lawaai

Een warmtepomp maakt lawaai. Vooral de buitenunit die bijvoorbeeld de lucht opzuigt. Ook de compressor in de binnenunit kan lawaai veroorzaken. Het geluid is te vergelijken met dat van een stofzuiger. Een monoblock warmtepomp, ook wel de lucht/lucht warmtepomp of airco genoemd, maakt veel lawaai, omdat deze units zijn uitgerust met krachtige ventilatoren.

Weinig tot geen effect bij slecht geïsoleerd huis

Is je huis slecht geïsoleerd? Dan is een warmtepomp vaak niet effectief. Je zult dus eerst hierin moeten investeren alvorens je overweegt om een warmtepomp aan te schaffen. Ook de investering in een goede vloerverwarming is vaak de beste oplossing om ook optimaal te kunnen profiteren van een warmtepomp.

Terugverdientijd van meerdere jaren

De investering in een warmtepomp is fors en je kunt er gemiddeld € 1.200,- op jaarbasis mee besparen. Wat betekent dat het wel 5 tot 10 jaar kan duren voordat je de investering ook weer hebt terugverdiend.

Warmtepomp laten installeren

Veel warmtepompen zijn eenvoudig zelf te installeren, maar als je er geen kaas van gegeten hebt, is het slim om een expert in te schakelen. Bij hybride warmtepompen is het meer dan wenselijk om een installateur in te schakelen, omdat de installatie dan ook op de CV-ketel moet worden aangesloten. En het is cruciaal dat deze klus professioneel en zorgvuldig gebeurt. Niet alleen vanwege het feit dat je er dan ook optimaal profijt van hebt, maar dan weet je ook zeker dat de volledige installatie veilig is.

Warmtepomp kopen

Warmtepompen zijn er dus in verschillende soorten en maten en je hebt keuze uit innovatieve oplossingen, waarmee je op een milieuvriendelijke manier kunt stoken en ook nog eens geld kunt besparen op je energierekening. Wil je een vrijblijvende offerte voor een warmtepomp? Kies dan een van de volgende partijen die wij geselecteerd hebben op basis van de overwegend positieve reviews van onze bezoekers.

Feenstra

Feenstra is een installateur die van alle markten thuis is. Of je nu op zoek bent naar een boiler, een nieuwe CV-ketel of een warmtepomp wilt laten installeren. Feenstra heeft service hoog in het vaandel staan, opereert landelijk en heeft uitsluitend specialisten in dienst die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis en het maken van de juiste keuzes.

Feenstra logo
Feenstra
3,9  / 10

SaniHeat

SaniHeat is een erkende webshop die zich specialiseert in de verkoop van hoogkwalitatieve producten die maar iets met het klimaat in en rondom het huis te maken hebben. Ze bieden goede prijzen, een groot assortiment en ze geven je gratis advies. Als je op zoek bent naar de beste prijs voor je warmtepomp en je ‘m zelf wilt installeren, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij SaniHeat.

SaniHeat logo
SaniHeat
9,5  / 10

Instalcenter

Instalcenter is een gespecialiseerd bedrijf met erkende specialisten die je kunt inschakelen voor het optimaliseren en het verduurzamen van je woning. Ze bieden op ieder gebied ondersteuning aan. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe CV-ketel, vloerverwarming, zonnepanelen, boiler of een warmtepomp. Er zijn meer dan 35 erkende installatiebedrijven aangesloten bij Instalcenter, waar kwaliteit en service voorop staan.

Instalcenter logo
Instalcenter
8,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, of je goed geadviseerd bent en of de installatie van de warmtepomp naar wens heeft plaatsgevonden. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.