Webshops logo huis-en-bouwen

Hoe je jouw huis kunt verduurzamen

/storage/img/knowledge-base-articles/hoe-je-jouw-huis-kunt-verduurzamen/1.png

We zijn steeds vaker op zoek naar manieren om ons huis te verduurzamen en dat is ook logisch gezien het feit dat de energieprijzen door het dak gaan. We willen heel graag besparen op de energierekening en we willen ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarom is het slim om voor verduurzamende oplossingen te kiezen, maar hoe kun je het huis verduurzamen en waar moet je op letten? In ons artikel geven we handige tips en trucs hoe je jouw huis kunt verduurzamen.

Inhoud

Zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen

Een van de producten waarin je kunt investeren om het huis te verduurzamen, zijn zonnepanelen. Met zonnepanelen kun je zonne-energie opvangen en omzetten naar bruikbare wisselstroom. Omdat zonlicht een natuurlijk en onuitputtelijke bron is, is het ook groene stroom, wat ook beter is voor het milieu. Er zijn namelijk geen fossiele brandstoffen nodig om het huis van stroom te kunnen voorzien.

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen kost tussen de € 5.000,- en € 6.500,-. Dat is inclusief montage, wat ook nodig is, omdat je zonnepanelen door een erkende en gecertificeerde specialist moet laten aansluiten. Het is een prijzige investering die je wel weer binnen 7 tot 9 jaar kunt terugverdienen. Afhankelijk van hoeveel energie de zonnepanelen kunnen opwekken. Gemiddeld is dat ongeveer 240 kWh per zonnepaneel op jaarbasis. Als we dan uitgaan van een gemiddelde installatie van 8 zonnepanelen en een energietarief van € 0,70 per kWh, kun je dus op jaarbasis 1900 kWh en dus € 1.300,- besparen. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis en je zou dus meer zonnepanelen nodig hebben als je zelfvoorzienend wilt zijn. Of je ook het aantal panelen kunt plaatsen is afhankelijk van hoeveel plek je op het dak hebt.

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten als je over zonnepanelen nadenkt;

- Zonnepanelen mogen alleen door gecertificeerde installateurs worden aangesloten.
- Zonnepanelen leveren het meeste rendement op als ze op een dak liggen dat gericht staat op het oost-westen, zuid-oosten of het zuidwesten.
- Zonnepanelen moeten in een hoek van 35 ° graden worden geplaatst.
- Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die voor- en nadelen hebben. De bekendste zonnepanelen zijn de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.
- Voor zonnepanelen heb je doorgaans geen vergunning nodig, mits je afwijkt van het bestemmingsplan van de woning en de zonnepanelen dusdanig in het zicht staan dat ze overlast kunnen veroorzaken.

Minder gas verbruiken

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1200 kubieke meter gas op jaarbasis. Als we dat afzetten tegen het minst gunstige tarief van € 2,37 per m³ ben je dus ongeveer op jaarbasis € 2.844,- aan je gasrekening kwijt. Dat wil je natuurlijk verlagen en dat is ook mogelijk als je voor verduurzamende oplossingen kiest. Helaas is de techniek nog niet zover dat je volledig van het gas af kunt, tenzij je zo weinig verbruikt dat je met de oplossingen die er zijn wel zelfvoorzienend kunt zijn. Toch willen we graag van gas af, omdat het een fossiele brandstof is die voor CO²-uitstoot zorgt en dus slecht is voor het milieu , terwijl een verbrandingsapparaat, zoals een cv-ketel, bij een mankement of een defect voor een verhoging van de concentratie van koolmonoxide in huis kan zorgen. Met als gevolg dat je een koolmonoxidevergiftiging kunt oplopen en in sommige gevallen is een koolmonoxidevergiftiging zelfs fataal.

Een verduurzamende oplossing om je gasverbruik te verminderen is de warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt natuurlijke grondstoffen, zoals de buitenlucht of het grondwater, om het verwarmingswater te verwarmen. De techniek is vrij geavanceerd, maar nog niet zo sterk dat het de cv-ketel kan vervangen. Daar heeft de oplossing te weinig capaciteit voor. Je kunt wel kiezen voor een hybride warmtepomp waarmee je het gasverbruik flink kunt reduceren. De warmtepomp is het primaire apparaat dat voor verwarmd water zorgt, maar de hr-ketel springt bij als de oplossing te weinig capaciteit heeft om het verwarmingswater te verwarmen. Met een warmtepomp kun je op jaarbasis ongeveer 720 m³ aan gas besparen en dat is in euro’s ongeveer € 1.700,-.

Een warmtepomp kost gemiddeld € 6.000,- tot € 8.000,- en ook hier spreken we over een investering die je binnen 6 tot 9 jaar kunt terugverdienen. Daarnaast kun je bij de overheid een subsidie aanvragen, omdat je een verduurzamende oplossing laat plaatsen. De ISDE kun je aanvragen bij de Rijksoverheid en de hoogte van de subsidie is afhankelijk van de oplossing die je kiest en hoeveel verduurzamende oplossingen je tegelijkertijd laat plaatsen. Hoe meer je het huis verduurzaamt, des te hoger de ISDE is.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je voor de warmtepomp kiest;

- Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop. Het meest gekozen model is de hybride warmtepomp die in combinatie met een hr-ketel samenwerkt, maar er zijn ook warmtepompen die op zichzelf staand opereren, monoblock warmtepompen die alleen een binnenunit hebben en all-electric warmtepompen die bij een gebrek aan natuurlijke grondstoffen elektriciteit gebruikt om het water te kunnen verwarmen.
- Warmtepompen kunnen doorgaans alleen het verwarmingswater en niet het sanitaire water verwarmen.
- Warmtepompen hebben in de regel een binnen- en een buitenunit. Tenzij je kiest voor een monoblock warmtepomp.
- Voor een warmtepomp heb je zowel in huis als buitenshuis ruimte nodig om de units te kunnen plaatsen.

Tapwater energiezuinig verwarmen

Het sanitaire water moet natuurlijk ook worden verwarmd en doorgaans is dat niet mogelijk met een warmtepomp. Afhankelijk van het model dat je kiest. Sommige modellen hebben ook een ingebouwde boiler die benodigd is om het sanitaire water te kunnen opwarmen. Een elektrische boiler is goedkoper dan een cv-ketel, omdat je elektriciteit in plaats van gas verbruikt voor het verwarmen van het tapwater, maar het kan nog goedkoper en milieuvriendelijker als je voor een zonneboiler kiest.

De zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie gebruikt om het water te verwarmen. Het nadeel van de oplossing is dat je sterk afhankelijk bent van het aantal zonuren en daarom heb je doorgaans ook een buffervat nodig om verwarmd water te kunnen opslaan. Zodat je ook het warme water kunt gebruiken als je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt afwassen of wilt douchen. Voor de complete oplossing ben je zowel binnen- als buitenshuis veel ruimte kwijt. De zonneboiler en het buffervat nemen veel ruimte in beslag op bijvoorbeeld een zolder of in de kelder, terwijl je de reflectoren van een boiler op het dak moet plaatsen.

Met een zonneboiler kan je wel ongeveer 160 m³ gas op jaarbasis besparen. Dat is in euro’s ongeveer € 380,-. De kosten van een zonneboiler met een gemiddeld buffervat zijn ongeveer € 8.000,- tot € 10.000,-. Dat is inclusief een gemiddeld buffervat van 150 liter (voor maximaal 3 personen), een zonneboiler met een capaciteit voor huishoudens tot maximaal 3 personen en de reflectoren die het zonlicht moeten opvangen. Dat betekent dus dat je de investering binnen 20 jaar kunt terugverdienen. Dat duurt veel langer dan wanneer je kiest voor andere verduurzamende oplossingen, zoals zonnepanelen of de warmtepomp. Voor het plaatsen van een zonneboiler krijg je wel een subsidie (ISDE) vanuit de overheid die je via de website van de Rijksoverheid kan aanvragen.

Er zijn een paar dingen die je moet weten over zonneboilers;

- Zonneboilers leven in de basis te weinig op om er ook echt in te investeren.
- Je moet veel ruimte vrijmaken in en rondom het huis.
- Je hebt doorgaans een buffervat nodig om warm water op te kunnen slaan.
- Je bent sterk afhankelijk van het zonlicht om van warm water te kunnen genieten.
- De capaciteiten van zonneboilers en buffervaten lopen uiteen. Hoe groter het huishouden, des te groter de capaciteit van de zonneboiler en het buffervat moet zijn. Hoe groter de capaciteit, des te duurder de zonneboiler en het buffervat is. Voor zonneboilers met een grotere capaciteit heb je ook meer reflectoren nodig die gemiddeld € 600,- per stuk kosten.

Het huis isoleren

Een andere effectieve methode om te verduurzamen is om de schil van je woning te isoleren. Dan spreken we dus over het isoleren van de vloer, de muren, ramen en kozijnen en het dak. En ook in die volgorde als je vochtophoping en schimmelvorming wilt voorkomen. Het isoleren van het huis is een pittige klus die je in de regel ook het beste kunt overlaten aan de specialist.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden, zoals glas- en steenwol, EPS parels en PUR-schuim. Ieder materiaal heeft zo z'n voor- en nadelen en de keuze laat je vooral afhangen van of het materiaal ook te gebruiken is voor de isolatie die je wilt aanbrengen, van het budget dat je beschikbaar hebt en vooral van de Lambda-waarde. De Lambda-waarde geeft namelijk aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de Lambda-waarde, des te hoger de isolatiewaarde is.

Door het isoleren van een woning kun je flink wat geld besparen op je energiekosten, omdat je veel minder hoeft te stoken om het in de koude maanden lekker warm te hebben. Terwijl in de zomer de warme lucht van buitenaf wordt tegengehouden en zo blijft het binnen dus lekker koel als het buiten meer dan 30 °C is. Voor het isoleren van een gemiddelde woning ben je al snel € 7.000,- kwijt, maar het levert ook iets op. Als je de complete schil laat isoleren kun je tot wel 1000 kubieke meter gas besparen. Met andere woorden, je kunt je energierekening dusdanig verlagen dat je vrijwel geen kosten voor het gasverbruik meer hebt. Dat betekent ook dat je de investering in een relatief korte tijd kunt terugverdienen. En je profiteert ook nog eens van de voordelen dat je vanuit de overheid een subsidie (ISDE) krijgt voor het isoleren van je woning en dat je huis meer geld waard wordt.

Er zijn wel een paar dingen die je moet weten als je het huis laat isoleren;

- Isoleren van de schil is een ingrijpende klus die veel overlast veroorzaakt.
- Bepaalde isolatiematerialen, zoals PUR-schuim, hebben een vieze geur die enkele dagen tot weken na het aanbrengen aanwezig blijft.
- Isoleren is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je geen kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog hebt of geen spouwmuren hebt.
- Je kan voor extra kosten komen te staan als bijvoorbeeld een vloer eerst vervangen moet worden voordat die geïsoleerd kan worden.
- Ongeveer 30% tot 40% van de totale investering ben je kwijt aan installatiekosten.

Verduurzamen met hulp van specialisten

Je hebt nu al een goed beeld van welke verduurzamende oplossingen je kunt plaatsen om op je energierekening te besparen en om bij te dragen aan een beter milieu. Natuurlijk wil je ook weten wie je kunt inschakelen om de verduurzamende oplossingen bij je thuis te laten installeren. Wij hebben een aantal partijen uitgezocht waarvan wij denken dat het ook betrouwbare aanbieders zijn in verduurzamende oplossingen. Gebaseerd op de reviews van onze bezoekers die over het algemeen positief zijn over deze aanbieders.

Feenstra

Feenstra is een specialist op het gebied van verwarmen en koelen en biedt verschillende verduurzamende oplossingen aan waarmee je energie kunt besparen. Denk aan oplossingen, zoals de warmtepomp en zonneboiler, maar ook aan andere oplossingen, zoals zonnepanelen. Het installatiebedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en heeft een groot aantal experts in dienst die bij je thuis de verduurzamende oplossingen kunnen plaatsen.

Feenstra logo
Feenstra
3,9  / 10

SaniHeat

Ben je een handige klusser en draai jij je handen niet om voor het plaatsen van een airco, warmtepomp of andere oplossingen waarmee je kunt besparen op je energierekening? Dan ben je bij SaniHeat aan het juiste adres. Het is een webshop die verschillende oplossingen en de daarbij behorende toepassingen verkoopt. Vaak tegen scherpe prijzen. SaniHeat heeft ook meer dan 16.000 producten die ze direct op voorraad kunnen leveren.

SaniHeat logo
SaniHeat
9,5  / 10

InstalCenter

Of je nu op zoek bent naar oplossingen, zoals een hybride warmtepomp, airconditioning, zonnepanelen, zonneboilers of beveiliging voor in en rondom het huis, bij InstalCenter vindt je altijd de juiste expert die je graag verder helpt om je verduurzamende oplossingen te kiezen en om ze te laten installeren. InstalCenter heeft meerdere vestigingen verspreid over het land en er is altijd een installateur in de buurt die je kan adviseren en kan helpen. Ook voor storingen en onderhoud ben je bij InstalCenter aan het juiste adres.

Instalcenter logo
Instalcenter
8,5  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn die je kunt inschakelen voor het laten plaatsen van verduurzamende oplossingen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of de webshop of installateur ook de beste keuze voor jou is.

Help jij ons mee?

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de aanbieder waar je zaken mee hebt gedaan. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe de service was, hoe makkelijk het was om een oplossing af te nemen en of de installatie deskundig heeft plaatsgevonden. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.