Webshops logo software-en-programmas

Waar moet je op letten bij het installeren van je nieuwe PC

Een nieuwe PC aanschaffen is ontzettend leuk, maar het kan ook een uitdaging zijn. Want je hebt wellicht al een systeem waar al je belangrijke bestanden op staan terwijl ook al je persoonlijke gegevens en wachtwoorden veilig zijn opgeslagen. Op een nieuwe PC begin je natuurlijk met een schone lei en ben je in principe alles kwijt. Maar niet als je onze tips over het installeren van je nieuwe PC opvolgt. Wij geven je handige tips over waar je op moet letten en hoe je jouw oude gegevens en bestanden op een nieuwe PC zet.

Inhoud

Maak een back-up van je gegevens op de oude PC

Voordat je de nieuwe PC uitpakt, aansluit en aanzet is het belangrijk om eerst nog even terug te keren naar het oude systeem. Je moet namelijk een back-up maken van je gegevens en bestanden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Eerst heb je een USB-drive met een groot geheugen of een externe harde schijf nodig. Deze producten kun je met USB aansluiten op je PC. Vervolgens klik je op ‘Windows’ en zoek je op ‘back-up’. Klik nu op ‘Instellingen voor back-ups’. Je kunt nu zowel het station (of externe schijf) selecteren waar de back-up op moet plaatsvinden als welke mappen je van het systeem wilt back-uppen. Klik op ‘Nu back-up maken’ om een back-up te maken. Houdt er rekening mee dat dit even kan duren. Afhankelijk van hoeveel Gigabyte je wilt back-uppen.

Een andere optie is om een back-up te maken in een cloudomgeving, zoals Microsoft OneDrive. Hier kun je belangrijke bestanden en mappen in neerzetten en deze zijn altijd via je Microsoft-account toegankelijk. Dus ook op je nieuwe PC! Deze methode is minder omslachtig en ook sneller, maar systeeminstellingen en bijvoorbeeld wachtwoorden worden dan niet overgezet. Tenzij je bijvoorbeeld instellingen en wachtwoorden laat bewaren door bijvoorbeeld in een browser een account aan te maken en de wachtwoorden in de digitale kluis van een browser op te slaan.

Volg de stappen op het scherm nauwkeurig

Als de back-up klaar is kun je feitelijk je oude systeem uitzetten en afsluiten en je nieuwe PC plaatsen. Wanneer je voor de eerste keer opstart moet Windows nog geconfigureerd worden en het is belangrijk dat je de stappen op het scherm nauwkeurig volgt. Lees alles goed door en pas de instellingen aan waar dat nodig is. Bijvoorbeeld als het ‘land’ op een ander land staat dan waar je woont. In de regel moet je ook verbinding maken met het internet. Bij een bedrade verbinding hoef je praktisch niets te doen, maar bij een draadloze verbinding moet je het juiste netwerk selecteren en de beveiligingssleutel invullen. Selecteer ook ‘onthoud netwerk’ als je niet telkens opnieuw verbinding wilt maken.

Inloggen bij Microsoft of een nieuw account aanmaken

Tijdens het configuratieproces wordt ook gevraagd om in te loggen met een Microsoft-account. Heb jij al een e-mailadres eindigend op @hotmail.com of @outlook.com? Of een andere extensie gerelateerd aan de dienstverlening van Microsoft? Dan heb je al een account. Wanneer dat nog niet het geval is zou je eventueel een nieuw account kunnen aanmaken. Je hebt een Microsoft-account nodig om van het systeem gebruik te kunnen maken. Apps moet je ook uit de Microsoft Store downloaden en misschien heb je wel een abonnement op bijvoorbeeld Microsoft 365 nodig.

Je hebt niet per se een @hotmail.com of @outlook.com e-mail nodig om een account te kunnen aanmaken. Dat kan bijvoorbeeld ook met een @gmail.com e-mailadres als daar je voorkeur naar uitgaat.

Download en installeer je favoriete browser

Wanneer de configuratie is voltooid begin je zoals altijd op het scherm Windows. Je kunt je PC nu gebruiken en de eerste stap die je kunt nemen is om je favoriete browser te downloaden en te installeren. Microsoft heeft standaard de browser Microsoft Edge, maar veel gebruikers geven de voorkeur aan andere browsers, zoals Firefox van Mozilla of Google Chrome. Deze moet je eerst downloaden en installeren voordat je ze kunt gebruiken.

Had jij op je oude systeem een account in Firefox of Chrome? Dan zijn je favoriete websites, bookmarks en wachtwoorden veilig opgeslagen. Wanneer je opnieuw inlogt na het downloaden en installeren van je browser kun je weer van je favoriete websites, bookmarks en opgeslagen wachtwoorden gebruikmaken.

Verwijder apps die je niet gebruikt

Wanneer je nieuwe PC is uitgerust met de Home Edition van Windows 10 of 11, zijn er een hoop apps geïnstalleerd. Veel van deze apps heb je niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een proefversie van een virusscanner of een proefversie van Microsoft Office. Het advies is om via ‘Windows’ > ‘Instellingen’ > ‘Apps’ programma’s te bekijken en eventueel te verwijderen. Verwijder geen programma’s wanneer je er niet zeker van bent wat ze doen of dat je ze nodig hebt.

Heb je Windows 10 of 11 Pro Edition? Dan is het niet nodig om deze stap te volgen, want deze versies worden vrijwel “kaal” opgeleverd. Echter vind je de Pro versie alleen terug op zakelijke systemen of wanneer je zelf een licentie voor de Pro Edition hebt aangeschaft.

Installeer een goed antivirus programma

Een goed antivirus programma is noodzakelijk om kwaadwillende personen buiten de deur te houden. Internetcriminaliteit is helaas een onderwerp waar iedereen rekening mee moet houden en met een goed beveiligingsprogramma zorg je ervoor dat je gegevens niet worden gestolen of dat je systeem wordt gegijzeld. Er zijn een aantal merken die zeer goede antivirusprogramma’s maken.

Norton van Symantec is bijvoorbeeld een zeer goed programma dat ook een complete bescherming van het systeem biedt. Virussen, spy- en adware wordt buiten de deur gehouden terwijl je ook tijdens het surfen wordt beschermd tegen onveilige websites. Ook geniet je van een optimale bescherming wanneer je bestanden via het internet uitwisselt, e-mails opent en checkt en wanneer je via het internet bankiert.

Kaspersky is ook een wereldberoemd merk op het gebied van antivirusprogramma’s en zij bieden evenals de concurrenten een volledige bescherming van het systeem aan. Zo houdt je alle schadelijke bestanden met virussen buiten de deur en kun je veilig en optimaal gebruikmaken van het internet. Uiteraard moet je altijd op je hoede blijven en niet gevaarlijk e-mails en bijlagen openen en malafide websites bezoeken.

Installeer een VPN

Veel antivirusprogramma’s hebben tegenwoordig een ingebouwde VPN en VPN betekent Virtual Private Network. Het is dus feitelijk je eigen veilige verbinding die ervoor zorgt dat jouw gegevens niet worden gedeeld. Wanneer je het internet bezoekt wordt jouw IP-adres getoond en aan het IP-adres kunnen persoonlijke gegevens gekoppeld zijn. Zelfs als je het privacyscherm van de browser gebruikt. Met een VPN wordt het voor bedrijven, advertentienetwerken en andere bedrijven moeilijker om te achterhalen welke websites je bezoekt en welke gegevens je deelt. Wanneer het antivirusprogramma dat je hebt gekocht geen VPN aanbiedt, is het verstandig om een abonnement af te sluiten en om de app van de aanbieder te installeren.

NordVPN is bijvoorbeeld een zeer goede VPN provider die de privacy van haar klanten hoog in het vaandel heeft staan. Zij hebben zeer aantrekkelijke abonnement waarmee je vrijwel compleet anoniem op het internet kunt surfen. Zo heb je geen last van bedrijven die je kunnen volgen en uiteindelijk kunnen bestoken met ongewenste reclame.

Zet je bestanden terug

Nu je PC nagenoeg klaar voor gebruik is, wordt het ook tijd om je bestanden terug te zetten. Je kunt nu de USB-stick of de externe harde schijf met USB aansluiten op je nieuwe PC. Ga vervolgens naar ‘Windows’ en zoek op ‘back-up’. Klik nu op ‘Instellingen voor back-up’ en kies nu voor het terugzetten van een back-up. Vervolgens kies je de USB-stick of de externe harde schijf en het bestand dat je wilt terugzetten.

Wanneer je via de cloud een back-up van je bestanden hebt gemaakt hoef je alleen nog maar in te loggen op bijvoorbeeld Microsoft OneDrive om weer toegang tot al je bestanden te krijgen. Je kunt ze eventuele in Windows Verkenner weer naar de lokale harde schijf (in de regel is dat C:) slepen of je laat ze in de cloud staan.

Maak een back-up en stel automatische back-ups in

Je bent helemaal klaar om je nieuwe PC in gebruik te nemen, maar er ontbreekt nog één stap. Namelijk het instellen van back-ups van je nieuwe systeem. Druk opnieuw op ‘Windows’ en zoek op ‘back-up’ en klik op ‘Instellingen voor back-ups’. Zet ‘automatische back-ups’ aan en klik op meer opties. Hier kun je onder andere selecteren waar de back-ups op worden opgeslagen, hoe vaak er een back-up moet worden gemaakt en welke mappen je wilt back-uppen. Het advies is om meer dan eens per dag een back-up te maken. Zeker wanneer je veel belangrijke bestanden per dag verwerkt of moet bewaren.

De tip is om met je nieuwe PC direct in een cloud te werken. Zoals Microsoft OneDrive of Google Drive. Zo kun je altijd in een virtuele omgeving je bestanden opslaan waar je ook te allen tijde bij kunt komen als je systeem crasht of wordt vervangen. Dan hoef je geen ingewikkelde back-ups te maken of te investeren in een USB-stick of externe harde schijf.

Beoordeeld door consumenten

De websites en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die bij deze aanbieders software hebben gekocht en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de aanbieders die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waarmee je in zee wilt iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over deze websites compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de aanbieder in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet met deze partij zaken zou moeten doen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.