Een nieuwe wasmachine nodig? Lees onze tips
Laten we eerlijk zijn, want een wasmachine is nu niet bepaald het meest sexy product om te kopen. Maar je hebt ‘m wel nodig als je de was wil doen! Een wasmachine is essentieel binnen het huishouden en als je op zoek gaat naar een nieuwe wasmachine kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Hoe weet je dan zeker dat je de juiste keuze maakt en waar moet je op letten als je er eentje wil aanschaffen?
De prijs is niet het belangrijkste
Het komt nooit gelegen als de wasmachine de geest geeft en je een nieuwe nodig hebt. Het is toch een pittige investering en je kunt ook niet zonder. Toch willen we benadrukken dat de prijs niet het belangrijkste is. Natuurlijk moet de nieuwe wasmachine binnen je budget passen, maar het is niet verstandig om op dit belangrijke apparaat binnen het huishouden te bezuinigen. De truc is om een goede aankoop te doen en dat je dus een goede machine koopt die ook bij je budget past.
Wasprogramma's
Het belangrijkste is dat je een wasmachine koopt die ook in staat is om jouw textiel te wassen. Wasmachines hebben vaak verschillende programma’s, zoals programma’s voor fijne was, wol, synthetische stoffen en katoen. Er zijn ook wasmachines met ECO-programma’s die in een korte tijd je was kunnen wassen en er zijn zelfs machines die in staat zijn om kleding op te frissen. Dat is handig wanneer het wassen niet nodig is, maar je het wel prettig vindt als je kleding weer fris ruikt.
Vulgewicht van een wasmachine
Het eerste waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, is wat het vulgewicht is. De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van 5 tot 9 kilo en dat betekent dat de wasmachine ook niet zwaarder belast mag worden. Wanneer je de machine te vol stopt en dat het maximum gewicht wordt overschreden, loop je het risico dat de motor kapot gaat en dat je dus weer een nieuwe wasmachine nodig hebt. Ook reparaties aan een defecte motor zijn vaak peperduur en dan is het vaak aantrekkelijker om in een nieuwe wasmachine te investeren.
Een wasmachine met een groter vulgewicht en dus ook een grotere trommel heeft als voordeel dat je meer was kunt wegwerken. Zeker in huishoudens met meerdere personen is het slim om in dergelijke machines te investeren ondanks dat ze wel iets duurder zijn. Draai je vaak kleine wasjes of was je niet heel vaak, omdat je alleen of met z’n tweeën bent? Dan heb je wellicht voldoende aan een apparaat met een kleiner vulgewicht.
Toerental
Het tweede waar je op kunt letten is het toerental van de wasmachine. Er zijn wasmachines met een toerental van 1200, 1400 en 1600 rotaties per minuut. Hoe hoger het toerental, des te droger de was uit de wasmachine komt. Dat is handig als je bijvoorbeeld geen droger hebt en niet de ruimte hebt om de was goed op te hangen aan het droogrek. Heb je wel een droger? Dan kan een hoger toerental nog steeds uitkomst bieden, omdat de was een stuk droger in de droger gaat en dat je het apparaat dus minder lang hoeft aan te zetten om de was te drogen. Daar bespaar je zowel tijd als energie mee.
Energielabel voor een wasmachine
Dat is gelijk een mooi bruggetje naar het energielabel van een wasmachine. Dat is niet onbelangrijk. Het energielabel vertelt namelijk iets over het energieverbruik van de machine en hoe energievriendelijk die is. Een wasmachine met het energielabel A of B zijn goede aankopen, terwijl wasmachines met een ander energielabel meer stroom verbruiken. Zeker als je vaker wast kan dat dus voor een hogere energierekening zorgen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Een wasmachine met het energielabel A of B is ook milieuvriendelijker.
Geluidsniveau van een wasmachine
Een wasmachine maakt lawaai en daar is helaas weinig aan te doen. Gelukkig staat het apparaat in een washok of in de badkamer, maar er zijn ook woningen waarin de machine in de keuken komt te staan. Het is niet wenselijk dat de machine dan een hoop lawaai maakt en er last van hebt. Het geluidsniveau van een wasmachine wordt uitgedrukt in een aantal dB. Hoe lager het aantal dB, des te stiller de wasmachine is. Een luidruchtige wasmachine produceert al snel 77 dB of meer, terwijl stillere machines een geluidsniveau van onder de 70 dB hebben.
Bouwkwaliteit van een wasmachine
Veel winkels en webshops hebben vaak ook iets te vertellen over de bouwkwaliteit van de machine. De bouwkwaliteit geeft aan hoe duurzaam de wasmachine is. Normaliter wordt er onderscheid gemaakt tussen basis-, midden- en topkwaliteit. Basiskwaliteit zegt feitelijk dat de wasmachine minder duurzaam is dan een top bouwkwaliteit. De wasmachine gaat doorgaans dan ook korter mee. Een middenklasser is niet heel goed en niet slecht. Het zit er tussenin en deze machines hebben dus ook een gemiddelde levensduur.
Als je een groot huishouden hebt en veel wast, is het verstandig om te investeren in een top bouwkwaliteit. Dan weet je zeker dat je een duurzame wasmachine koopt die er ook op gebouwd is om jarenlang mee te gaan.
Wasmachine inclusief waterstop
De waterstop wordt ook wel de aquastop genoemd en deze functie is belangrijk als je geen lekkage en overstromingen wil. De waterstop moet ervoor zorgen dat er niet meer water wordt verbruikt dan nodig is. Bij een aantal wasmachines is het noodzakelijk dat een aquastop als extra accessoire wordt aangeschaft, terwijl veel machines tegenwoordig een ingebouwde waterstop hebben.
Display en slimme functies
Een wasmachine met een digitaal display is ontzettend handig, omdat je bijvoorbeeld de resttijd van het wasprogramma kunt aflezen. Dan weet je dus precies wanneer de wasmachine klaar is met draaien en je de was in droger kunt stoppen of kunt ophangen. Je kunt ook makkelijker programma’s selecteren en andere zaken instellen. Zoals bijvoorbeeld een uitgestelde start of een bepaald toerental.
Er zijn ook wasmachines met slimme functies die je dus met een app op een telefoon of tablet kunt bedienen. Je krijgt meer inzicht over het verbruik en je kunt bijvoorbeeld een programma starten of beëindigen. Als je de wasmachine onderdeel maakt van je smart home oplossing, kun je zelfs met behulp van een assistent de wasmachine aanzetten. Een leuke gadget, maar je moet nog altijd zelf de was in de machine stoppen. Daar ontkom je niet aan.
Wassen en drogen
Voor het wassen van je kleding, handdoeken en andere textiel heb je dus een wasmachine nodig en je kunt de was daarna ophangen of in de droger stoppen als je die hebt. Een droger is een handige machine waarmee je de was binnen een mum van tijd droog hebt. Je hebt ook de optie om voor een was- droogcombinatie te kiezen. Dit is een wasmachine en droger in een apparaat en dat brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.
Het grote voordeel van een was- droogcombinatie is dat je geen meerdere apparaten nodig hebt om de was te kunnen doen. Je hebt een machine en dat neemt dus ook veel minder ruimte in beslag. Je hoeft de was ook niet over te hevelen naar een andere machine, wat weer tijd scheelt. Het grote nadeel is dat bij een defect en reparatie beide machines niet gebruikt kunnen worden. En dat kan vervelend zijn als je wel de was wilt doen.
Garanties
De meeste fabrikanten bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie aan op een wasmachine. Dat is relatief kort, omdat de gemiddelde leeftijd van een wasmachine 7 tot 10 jaar is. Afhankelijk van de bouwkwaliteit en hoe intensief die gebruikt wordt. Bij veel winkels en webshops is het mogelijk om een aanvullende garantie af te sluiten. Op die manier kun je tegen een vergoeding je wasmachine verzekeren en ben je gedekt als er bijvoorbeeld buiten de garantietermijn een defect optreedt.
Het beste merk
Er zijn veel merken die wasmachines fabriceren en er is niet echt een merk dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Fabrikanten, zoals AEG, Whirlpool, Bosch en Siemens produceren kwalitatief goede machines. Miele heeft echter wel een streepje voor, maar daar is de prijs ook naar. Deze apparaten zijn kwalitatief goed en duurzaam, maar zijn ook een stuk duurder. Budgetmerken, zoals BEKO en Indesit maken ook goede wasmachines, maar die zijn wel minder duurzaam, omdat ze vaak van goedkopere materialen worden gemaakt.
Wasmachine kopen?
Je hebt nu een goed beeld van waar je op kunt letten als je een nieuwe wasmachine wilt kopen. Maar waar koop je een wasmachine? Er zijn een groot aantal winkels en webshops waar je er een kunt bestellen. Wij hebben een selectie gemaakt van winkels waarvan wij denken dat ze betrouwbaar zijn. Onze keuze is gebaseerd op de overwegend positieve reviews van onze bezoekers.
Media Markt
Media Markt is meer dan alleen een grote supermarkt en uitgebreide webshop met televisies, Bluetooth speakers en smartphones. Ze verkopen ook witgoed en dus ook wasmachines. Ze hebben een breed assortiment en verkopen zowel aantrekkelijk geprijsde als uitgebreide wasmachines die ook nog eens gratis bij je thuisbezorgd worden.
Welhof
Welhof is een webshop gespecialiseerd in huishoudelijke artikelen en witgoed. Ze verkopen ook consumentenelektronica, maar de focus ligt op apparaten die je in het huishouden nodig hebt. Daaronder wasmachines van bekende merken, zoals AEG, Samsung, Whirlpool, Bosch en Siemens. Een voordeel is dat je wasmachine de volgende dag geleverd kan worden als die op voorraad is en als je voor 23.59 bestelt. De bezorging is ook gratis.
AEG
AEG is een van de bekendste merken op het gebied van witgoed en dus ook wasmachines. Zij leveren al jaren kwalitatief goede machines in verschillende prijsklassen en je kunt je nieuwe wasmachine ook rechtstreeks bij de fabrikant bestellen. In de webshop kun je ook andere huishoudelijke artikelen bestellen, zoals drogers en stofzuigers. AEG levert ook gratis aan huis als je voor meer dan € 50,- bestelt.
Wasmachine huren?
Is een wasmachine kopen niet mogelijk of vind je het zonde van je geld? Dan zijn er alternatieven. Je kunt namelijk ook een machine huren. Niet heel gebruikelijk, maar het wordt steeds vaker gedaan. Voor een klein bedrag per maand ontvang je een goede machine voor jouw gekozen looptijd van het contract. Tijdens het contract ontvang je ook een goede service als er iets met de machine aan de hand is en je kunt na afloop verlengen met bijvoorbeeld een nieuwe machine. BlueMovement is bijvoorbeeld een goede partij die zich specialiseert in het verhuren van premium Bosch en Siemens huishoudelijke apparaten.
Beoordeeld door consumenten
De aanbieders en winkels die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders en winkels die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder of winkel? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.
Jouw hulp is welkom
Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders en winkels compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.
Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het assortiment is en hoe eenvoudig het was om te bestellen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.