Waar moet ik op letten bij het kiezen van VPN aanbieders?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van VPN aanbieders?

VPN is een populair product en steeds meer mensen besluiten om een VPN aan te schaffen. Maar wat is het en hoe werkt het? VPN staat voor Virtual Private Network en met een VPN kun je jouw identiteit verbergen. Jouw internetverbinding maakt een connectie met een server van de aanbieder die je kiest en de aanbieder koppelt een ander IP-adres aan jouw verbinding. Zo wordt het voor bedrijven, hackers en zelfs overheidsinstanties een stuk lastiger om je op de voet te volgen. Ondanks dat VPN in het verleden vooral werd gebruikt voor bijvoorbeeld het downloaden van illegale films en series of het bezoeken van illegale websites, is VPN tegenwoordig meer een beveiligingsmaatregel waarmee je anoniem en veilig kunt internetten. In onze blog vertellen we meer over waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN aanbieder.

Hoe anoniem is anoniem?

VPN wordt door veel verschillende bedrijven aangeboden en feitelijk is het aan abonnement gekoppeld aan een app die je op je PC installeert. Via de app kun je dan een beveiligde verbinding tot stand brengen. De bedrijven die het aanbieden zijn gewoon legaal en bieden een beveiligingsmaatregel aan. Dat neemt niet weg dat ook de aanbieder zich aan de wet moet conformeren. Wil je er echt zeker van zijn dat je veilig en anoniem kunt internetten? Kies dan voor een provider die geen logbestanden bijhoudt. Dat houdt in dat je surfgedrag niet wordt bijgehouden of wordt opgeslagen en ben je dus volledig anoniem. Bij aanbieders die wel jouw gedrag loggen kan het zijn dat je surfgedrag en activiteiten op last van een gerechtelijk bevel kunnen worden opgevraagd.

De snelheid van de verbinding

Een VPN wordt ook wel eens vergeleken met een digitale sluis en die omschrijving klopt ook als je jezelf realiseert dat je met jouw internetverbinding verbinding maakt met een server en de server maakt weer verbinding met de websites en apps die je via het internet wilt benaderen. Maar dan met een ander IP-adres, zodat jouw online identiteit afgeschermd is. Deze virtuele sluis zorgt er wel voor dat je iets aan snelheid verliest en bij het aanschaffen van een VPN kun je dus kijken naar welke snelheden er worden gegarandeerd. Voor snellere verbindingen betaal je logischerwijs ook maandelijks iets meer voor het abonnement.

Hoe vaak kun je een VPN gebruiken?

De servers die een VPN aanbieder in gebruik hebben, beschikken logischerwijs ook over een bepaalde capaciteit en bij veel aanbieders is er een maximum verbonden aan hoeveel data je in een maand mag verbruiken. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het abonnement voor data van je smartphone. Natuurlijk zijn er ook aanbieders die geen limiet hanteren. Wil je ongestoord van VPN gebruik kunnen blijven maken zonder rekening te hoeven houden met hoeveel data je verbruikt? Kies dan voor een provider die dit aanbiedt.

Meer functies van een VPN

Het is belangrijk om te weten dat je naast een VPN ook een goed antivirusprogramma nodig hebt, want een VPN beschermt je niet tegen aanvallen van hackers, virussen en spyware. Er zijn wel VPN’s die een ingebouwde adblocker hebben. Dat houdt in dat storende en gepersonaliseerde advertenties tijdens het surfen worden geblokkeerd. Een overvloed aan hinderende advertenties is voor veel mensen een reden om van VPN gebruik te maken, maar dan heb je dus wel een VPN met een ingebouwde adblocker nodig. NordVPN is een aanbieder van een VPN met ingebouwde adblocker.

Wil je meer advies over waar je op moet letten als je een nieuwe PC installeert? Lees dan ook ons artikel!

Categorieën

VPNs VPNs

Gerelateerde bedrijven

NordVPN logo
NordVPN
4 beoordelingen
7,5

Recente blogartikelen

Hoe kom ik gewicht aan?
Hoe kom ik gewicht aan?
01-12-2022
Hoe val ik verantwoord af?
Hoe val ik verantwoord af?
30-11-2022
Lees meer blogs