Webshops logo tuin

Hogedrukreiniger aanschaffen en waar je op moet letten

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/hogedrukreiniger-aanschaffen-en-waar-je-op-moet-letten/1.png

Een hogedrukreiniger is een ontzettend handig apparaat waarmee je grondig kan schoonmaken. Nee, dan spreken we niet over het huis stofvrij maken of de vloer binnen een handomdraai schoonspuiten, maar over het schoonmaken van auto’s, fietsen, balkons en terrassen in de tuin. Veel mensen denken dat het verwijderen van groene aanslag van tegels de belangrijkste functie van een hogedrukreiniger is. Terwijl dat niet zo is. Het apparaat kan namelijk veel meer. Waar we in ons artikel meer over vertellen en we vertellen waar je op moet letten als je een hogedrukreiniger wil aanschaffen.

Inhoud

  Wat is een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is doorgaans een mobiel apparaat dat je eenvoudig kan verplaatsen. Ideaal als je een bepaald gebied in je tuin of de auto of een fiets wilt schoonmaken. In de hogedrukreiniger zit een hogedrukpomp die het water met 100 tot 300 bar door de slang en uiteindelijk het mondstuk perst. Hierdoor heb je de beschikking over een krachtige waterstraal die je gericht op vieze tegels of andere voorwerpen kunt spuiten. Met als doel om het voorwerp grondig schoon te maken of om de groene aanslag op tegels te verwijderen.

Waar ga je een hogedrukreiniger voor gebruiken?

Voordat je een willekeurige hogedrukreiniger bestelt, is het goed om na te denken over waar je het product voor gaat gebruiken. Wil je de auto’s en fietsen wassen of wil je juist je terras schoonspuiten voordat de zomer aanbreekt? Of wil je andere voorwerpen schoonspuiten? De keuze die je uiteindelijk maakt is grotendeels afhankelijk van waar je de hogedrukreiniger primair voor gaat gebruiken. Je hebt voor specifieke klussen niet alleen een andere hogedrukreiniger nodig, maar ook bepaalde accessoires en opzetstukken, zodat je de klus voor handen binnen een oogwenk kan klaren.

Het aantal bar van een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger heeft een hogedrukpomp die het water onder een bepaalde druk door de slang en het mondstuk kan persen. Deze druk wordt uitgedrukt in een aantal bar. Hoe hoger het aantal bar, des te hoger de druk en sterker de straal is. De meeste hogedrukreinigers voor de consumentenmarkt hebben een werkdruk van tussen de 110 en 180 bar. Wat ruim voldoende is om alle klussen rondom het huis te kunnen doen.

Doorvoercapaciteit van een hogedrukreiniger

Naast het aantal bar kan je ook kiezen uit de doorvoercapaciteit van een hogedrukreiniger. Die op een watertoevoer, zoals de kraan in een tuin, wordt aangesloten. De doorvoercapaciteit geeft aan hoeveel liter water een hogedrukreiniger in een uur tijd gebruikt. Hoe hoger de doorvoercapaciteit, des te efficiënter een voorwerp kan reinigen. De meeste hogedrukreinigers die op de consumentenmarkt verkrijgbaar zijn hebben een doorvoercapaciteit van tussen de 300 en 700 liter per uur.

De mondstukken van een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger kan met verschillende soorten mondstukken worden geleverd. Ook wel opzetstukken genoemd. Het opzetstuk bepaalt wat je met de hogedrukreiniger kunt reinigen. Voor het schoonmaken van een terras heb je bijvoorbeeld een compleet ander mondstuk nodig dan wanneer je de auto of een fiets gaat wassen. Zelfs voor de velgen van een auto, camper of een caravan, heb je een speciale borstel nodig.

Niet alle hogedrukreinigers worden met verschillende opzetstukken geleverd. Let hier dus op als je een model koopt. Of kies juist voor het model of het pakket dat de gewenste opzetstukken meelevert.

Spuitlans

De spuitlans zorgt voor een brede en krachtige straal en is dus het perfecte opzetstuk als je een iets groter oppervlak wilt reinigen. Denk bijvoorbeeld aan het terras in de tuin. Een voordeel van bepaalde spuitlansen is dat je zelf de kracht van de waterstraal kan regelen.

Vuilfrees

De vuilfrees is een handig opzetstuk als je hardnekkig vuil moet verwijderen. Zelfs de harde straal uit een spuitlans kan soms het hardnekkigste vuil niet aan, maar met de vuilfrees wordt de klus een fluitje van een cent.

Wasborstel

De wasborstel is een speciaal opzetstuk waarmee je een auto, fiets, camper, motor of caravan kan schoonmaken. De wasborstel zorgt ervoor dat er geen krassen in de lak ontstaan en dat is natuurlijk een wens van iedereen die met een hogedrukreiniger zijn voertuig wil schoonmaken. Te danken aan de zachte haren die in de borstel zijn verwerkt.

Terrasreiniger

Een spuitlans of vuilfrees bieden vaak al voldoende uitkomst om het terras te reinigen, maar een speciale terrasreiniger krijgt hoe dan ook de job done. Dit opzetstuk reinigt de tegels van het terras grondig, terwijl je geen last hebt van opspattend water. Wat bij andere mondstukken wel het geval is.

Rioolslang

Een rioolslang is ook een bijzonder opzetstuk, maar noodzakelijk als je bijvoorbeeld het riool of een dakgoot grondig wilt reinigen. Dat is met een spuitlans haast niet te doen. De rioolslang gebruik je ook als je de regenpijpen van je woning en je schuur wilt schoonmaken.

Velgenborstel

Last but not least, de velgenborstel. De naam verklapt het al een beetje, maar met dit opzetstuk kan je de velgen van je auto, motor, caravan en camper grondig, maar ook krasvrij schoonspuiten.

Lengte van de hogedrukslang

Een ander punt waar je op moet letten als je een hogedrukreiniger wilt aanschaffen heeft te maken met de lengte van de hogedrukslang. De lengte van de kabel kan een belangrijke rol spelen bij het schoonmaken van het terras, camper of een caravan. Bij grotere oppervlakken heb je voldoende bewegingsruimte nodig, terwijl je ook niet continu je hogedrukreiniger wilt verplaatsen. Met een langere slang en een goede positionering van de hogedrukreiniger kan je schoonmaakklus binnen een handomdraai klaren. Gangbare lengtes van een hogedrukslang zijn 6, 8 en 10 meter, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar met hogedrukslangen die langer zijn dan 10 meter.

Haspel hogedrukslang

Met betrekking tot de hogedrukslang is het ook van belang dat je kiest voor een model met een haspel. Met een haspel kan de hogedrukslang namelijk eenvoudig worden opgerold, zonder dat je het risico loopt dat de slang in de knoop komt of dat de slang beschadigt. Vooral bij langere hogedrukslangen is een haspel meer een vereiste dan een optie.

Hogedrukreiniger op elektra of een accu

Een hogedrukreiniger kan alleen zijn werk doen als die van stroom wordt voorzien. Hierin heb je de keuze uit modellen die je op een stopcontact moet aansluiten of modellen die op een accu werken. Als je voor de laatstgenoemde optie kiest, is het van belang dat je rekening houdt met de accucapaciteit. Hoe hoger de accucapaciteit, des te langer je het product ook op een accu kan gebruiken. Gemiddeld kan je een hogedrukreiniger met een ingebouwde accu 2 tot 3 uur gebruiken wanneer de accu volledig opgeladen is.

Bluetooth functie

Er bestaan ook hogedrukreinigers met een Bluetooth functie. Hiermee kan je de hogedrukreiniger verbinden met de app op een smartphone. Veel fabrikanten van hogedrukreinigers hebben apps gebouwd en die zijn handig voor, tijdens en na je schoonmaakklussen. In de app krijg je namelijk handige tips over het gebruik van de hogedrukreiniger, de instellingen die je kan en zelfs moet toepassen en het onderhouden van het product. Zodat je ook lang en met veel plezier van de hogedrukreiniger gebruik kan maken.

Welke voorwerpen kan je schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger wordt doorgaans buiten gebruikt, maar dat wil nog niet zeggen dat je er niet verschillende voorwerpen mee kan schoonmaken. Een hogedrukreiniger wordt doorgaans gebruikt voor het reinigen van de volgende voorwerpen;

- Terras
- Auto
- Fiets
- Caravan
- Camper
- Motor
- Riool, regenpijpen en dakgoten
- Scooter
- Tuingereedschappen
- Tuinmeubelen (van kunststof of metaal)
- Balkon

De accessoires van een hogedrukreiniger  

Naast alle opzetstukken, borstels en spuitlansen, zijn er nog meer accessoires verkrijgbaar voor de hogedrukreiniger. Het belangrijkste onderdeel, wat je ook separaat moet aanschaffen, is een lange tuinslang. Zodat je de hogedrukreiniger op de watertoevoer in de tuin of in het huis kan aansluiten. Tuinslangen zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar en het is belangrijk dat de kwaliteit van de slang goed is. Zodat deze minder snel scheurt of breekt. Wil je er zeker van zijn dat je tuinslang altijd goed is en ook weer netjes wordt opgerold als je klaar bent? Kies dan voor een slanghaspel dat je in de buurt van de watertoevoer in de tuin op de muur monteert.

Een ander belangrijk accessoire is het fijnfilter. Het filter zorgt ervoor dat vieze deeltjes, zoals zandkorrels, niet in de hogedrukpomp van de hogedrukreiniger terechtkomen. Vuil kan de hogedrukpomp niet alleen beïnvloeden wat betreft de werking, maar het kan ook schade toebrengen en ervoor zorgen dat de hogedrukreiniger defect raakt. Wat je natuurlijk wil voorkomen.

Nog een interessante toevoeging is de telescopische lans. Een telescopische spuitlans is in lengte verstelbaar en op die manier heb je een opzetstuk voor de meeste schoonmaakklussen die je met de hogedrukreiniger wilt klaren. Kies wel voor een kwalitatief goed product, wat zelfs na een groot aantal keren te hebben versteld kwalitatief goed blijft.

Schoonmaakmiddelen voor in de hogedrukreiniger

Met alleen water is het soms niet mogelijk om je schoonmaakklus te klaren en daarom heb je ook schoonmaakmiddel nodig. Welk schoonmaakmiddel je nodig hebt, is afhankelijk van de klus die je hebt. Voor het verwijderen van groene aanslag heb je logischerwijs een ander schoonmaakmiddel nodig dan wanneer je de auto wilt poetsen. Het is in ieder geval belangrijk dat je de instructies en richtlijnen in de hogedrukreiniger nauwlettend opvolgt en het juiste schoonmaakmiddel kiest. Het verkeerde schoonmaakmiddel kan namelijk de hogedrukreiniger beschadigen.

Hogedrukreiniger onderhouden  

Ondanks dat je de hogedrukreiniger juist gebruikt om bijvoorbeeld je terras, de auto of camper schoon te maken en te onderhouden, moet het product zelf ook goed onderhouden worden. Doorgaans wordt het product in de winter niet tot nauwelijks gebruikt en bepaalde onderdelen kunnen door vorst of andere weersomstandigheden beschadigen. Daarom is het belangrijk om het resterende water uit de hogedrukreiniger te halen, ‘m netjes op te bergen in een droge omgeving en alle losse onderdelen van een hogedrukreiniger los te koppelen. Op die manier kan je nog lang plezier hebben van je aanschaf.

Hogedrukreiniger kopen  

Je hebt nu een goed beeld van wat een hogedrukreiniger is, wat je ermee kan doen en waar je op moet letten als je er een wilt kopen. Maar waar koop je kwalitatief goede hogedrukreinigers? De meeste online warenhuizen, bouwmarkten en de wat grotere elektronicawinkels verkopen kwalitatief goede hogedrukreinigers van merken, zoals Nilfisk, Kärcher en Bosch. Op basis van de reviews van onze bezoekers hebben wij een aantal winkels geselecteerd waar je het beste de hogedrukreiniger kan aanschaffen.

Media Markt

Een van de grootste winkels en webshops op het gebied van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten is Media Markt. Met meer dan 40 winkels en een online webshop biedt de Duitse elektronicaketen alles aan wat je in en rondom je huis nodig hebt. Zolang het maar producten betreft waar een stekker aan zit of een accu of batterij in gaat. Ook voor hogedrukreinigers kan je bij Media Markt terecht.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Bol.

Ook het online warenhuis bol. heeft een groot assortiment aan hogedrukreinigers en je vindt hier zowel budgetmodellen als de uitgebreide modellen in een hoger prijssegment. Alle bekende merken, zoals Kärcher, Nilfisk en Bosch worden eveneens door bol. aangeboden.

Bol.com logo
Bol.com
6  / 10

Praxis

Praxis is natuurlijk een van de grootste tuincentra van Nederland waar je alles voor de tuin kan vinden. Daaronder kwalitatief goede hogedrukreinigers, waarmee je het terras, de auto, camper, motor, fiets of scooter kunt schoonmaken. Evenals warenhuis bol. verkoopt Praxis ook kwalitatief goede hogedrukreinigers van bekende merken.

Praxis logo
Praxis
4  / 10

Webshops beoordeeld door onze bezoekers  

De winkels en webshops die wij aanprijzen, zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Jouw hulp is welkom  

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe eenvoudig het was om een bestelling te plaatsen. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.