Zorgverzekering vergelijken: lees onze tips

Zorgverzekering vergelijken: lees onze tips

In 2024 verandert er wel het een en ander op het gebied van de zorgverzekering. Dat je verplicht bent om af te sluiten. In ons artikel “Hoe duur wordt de zorgverzekering in 2024?” vertellen we welke veranderingen er voor de deur staan en hoe duur de zorgpremie gemiddeld wordt. We vertellen ook dat het in november en december het moment is om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, maar waar moet je op letten bij het vergelijken van de zorgverzekering?

Betrouwbaar advies van onafhankelijke partij

Het belangrijkste is dat je een vergelijker gebruikt die ook onafhankelijk is. Dan weet je ook zeker dat het resultaat wat je krijgt betrouwbaar is. Zorgverzekeraars vinden zichzelf altijd de beste en goedkoopste, maar dat is ook logisch. Een onafhankelijke partij kijkt echter naar de prijs-kwaliteitsverhouding en spreekt ook advies uit over wat nu echt de beste keuze voor jou is. Een vergelijker als Independer is bijvoorbeeld een goede onafhankelijke partij om te gebruiken voor het vergelijken van de zorgverzekering.

Wees op tijd

Bedenk niet op 30 of 31 december om nog even snel van zorgverzekeraar over te stappen, want 31 december is ook de laatste dag waarop je de huidige zorgverzekering kunt opzeggen. Om fouten door snelheid te voorkomen kun je het beste de tijd nemen voor het vergelijken van zorgverzekeringen, de voor- en nadelen af te wegen en uiteindelijk de beste keuze te maken. Vanaf medio november zijn vaak de premies voor het nieuwe jaar bekend en kun je al gaan vergelijken welke optie voor jou nu het beste is.

Kijk niet alleen naar de prijs

Het is ook slim om tijdens het vergelijken je niet blind te staren op de prijs. Zorgpremies kunnen vreselijk laag zijn, maar vaak heb je dan ook te maken met zogenaamde budgetpolissen, waarbij je niet altijd evenveel rechten hebt als wanneer je voor een duurdere verzekering kiest. Je hebt bijvoorbeeld minder keuze uit ziekenhuizen en specialisten dan bij de andere zorgverzekeraar en je loopt het risico dat lang niet alles vergoed wordt. Uiteindelijk is goedkoop dus duurkoop, omdat je veel kosten zelf moet betalen.

Mogelijkheden met betrekking tot het betalen van je eigen risico

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen risico vooraf of in delen te betalen. Mocht er geen zorg verleend zijn, krijg je het jaar daarop het eigen risico weer terug. Een groot aantal verzekeraars is hiermee gestopt, omdat veel mensen het als een spaarpotje gebruiken. Bij deze verzekeraars is het dus niet mogelijk om het eigen risico vooraf of in delen te betalen en je krijgt de rekening gepresenteerd als er zorg is verleend en het eigen risico betaald moet worden.

Welke zorg heb je nodig?

De belangrijkste tip die we kunnen geven is om eerst op een rijtje te zetten welke zorg je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een geschiedenis bij de fysiotherapeut en is er een kans aanwezig dat je weer fysiotherapie nodig hebt? Dan is het wel fijn om te weten dat er een aantal behandelingen met het basispakket worden vergoed. Of dat je bijvoorbeeld recht hebt op kraamzorg na een bevalling als je van plan bent om ouders te worden. Door goed inzichtelijk te maken welke zorg je nodig hebt of misschien nodig gaat hebben, kun je ook de beste keuzes maken en ook afwegen welke aanvullende verzekeringen je zou moeten afsluiten.

Categorieën
Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars
Gerelateerde bedrijven
Independer logo
Independer
3 beoordelingen
9
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs