Wat sparen voor de uitzet?

Wat sparen voor de uitzet?

Ben je van plan om binnenkort op jezelf te gaan wonen of vinden jouw ouders het wel tijd worden dat je het nest verlaat? Dan sta je al voor de eerste grote uitdaging! Je hebt namelijk een uitzet voor je woning nodig. Onder uitzet verstaan wij feitelijk alles wat je als huishouding nodig hebt. Dat gaat heel ver. Van de afwasborstel tot aan de koffiezetter en van het bankstel tot aan de Led televisie die aan de muur komt te hangen. Zelfs de kasten, tafels en andere zaken, zoals het linnengoed en de gordijnen worden onder de noemer “uitzet” geschaard. In onze blog vertellen we hoe je voor de uitzet kunt sparen en met welke kosten je rekening moet houden.

Een gemiddelde uitzet kost al snel € 15.000,-

Schrik niet, maar een gemiddelde uitzet kost al snel € 15.000,-, maar er zijn ook duidelijke voorbeelden van huishoudens die met de helft van het bedrag al het huis kunnen aankleden en ook alle belangrijke benodigdheden hebben om te kunnen leven. En natuurlijk deel je de kosten als je gaat samenwonen. Oké, je hebt misschien meer borden, kopjes, lepels en vorken nodig, maar je hebt bijvoorbeeld maar één televisie voor in de woonkamer nodig. Vooral de grote uitgaven, zoals een bankstel, kasten, tafels, een bed en gordijnen kun je samen bekostigen.

Wanneer ga je beginnen met sparen voor de uitzet?

Wanneer je gaat beginnen met sparen voor je uitzet is afhankelijk van hoe belangrijk je het vindt, wat je wensen zijn als je op latere leeftijd op jezelf gaat wonen en of je bijvoorbeeld al een toezegging hebt dat je ouders bijvoorbeeld meubels voor je gaan kopen of een spaarrekening voor je hebben geopend die op bijvoorbeeld je achttiende verjaardag wordt vrijgegeven. Toch kun je het beste al op jonge leeftijd beginnen met sparen. Stel dat je op je vijftiende begint met sparen en je wilt op je 20e een bedrag van € 15.000,- hebben gespaard, dan moet je dus maandelijks € 250,- aan de kant leggen. Wil je meer weten over sparen en hoe je het beste kunt sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Het hoeft allemaal niet zo duur te zijn

De € 15.000,- waar wij het over hebben is een gemiddelde en hier is geen rekening gehouden met wat jonge mensen die voor het eerst op zichzelf gaan wonen krijgen toegestopt. Ouders, grootouders, familieleden en zelfs vrienden zorgen al vaak voor veel extraatjes die je straks goed kunt gebruiken. Denk aan een set handdoeken en theedoeken, een servies met het nodige bestek en zelfs duurdere presentjes, zoals een keukenmachine of een koffiezetter. Natuurlijk kun je ook nog aanvullende producten voor je verjaardag en voor een housewarming party vragen. Dat is helemaal niet zo vreemd. Dus feitelijk geef je zelf veel minder geld uit dan dat je denkt.

Nog een belangrijke tip!

Wist je ook dat je bij heel veel winkels lekker goedkoop inkopen kunt doen? Denk aan winkels, zoals de Hema en de Action waar je vaak spotgoedkoop alledaagse spullen kunt kopen. Van gordijnen tot aan keukenrolhouders en van schoonmaakmiddelen tot aan wanddecoratie. Dus je kunt flink geld besparen als je bij dit soort winkels winkelt. En loop ook eens bij de lokale kringloopwinkel naar binnen. Daar vind je vaak ook leuke producten en meubels voor belachelijk lage prijzen.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs