Wat is goedkoper? Auto leasen of kopen?

Wat is goedkoper? Auto leasen of kopen?

Je bent toe aan een nieuwe auto. Nu kun je natuurlijk je spaargeld gebruiken om een nieuwe auto uit te zoeken of om een mooie occasion te kopen. Toch is het zonde om in één keer een smak geld uit te geven aan een auto. Je zou er namelijk ook één kunnen leasen. In ons artikel “Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?” vertellen we meer over lease en wat de voordelen zijn en in onze blog zoomen we dieper in wat nu echt goedkoper is. Een auto kopen of er toch eentje leasen?

Auto in je bezit

Er zit een groot verschil tussen leasen en kopen, want wanneer je een auto koopt word je ook de eigenaar van de wagen. Bij private lease blijft de auto te allen tijde het eigendom van de leasemaatschappij. Wat zijn de voor- en nadelen? Bij aanschaf van een auto die ook op jouw naam komt te staan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de verzekering, het afdragen van de motorrijtuigenbelasting en het onderhoud. Wanneer je een auto least zitten deze zaken allemaal bij het leasebedrag inbegrepen! Het enige dat je nog moet betalen is de hoeveelheid brandstof die je erin gooit.

Geen stress langs de weg

We hebben het allemaal meegemaakt, een auto die de geest geeft. Wanneer de auto van jezelf is voel je dat direct in je portemonnee, want je moet de reparatie immers zelf laten uitvoeren en betalen. Je hebt vaak ook nog een aanvullend abonnement op bijvoorbeeld de ANWB nodig als je pechhulp voor onderweg wilt. Bij een leasecontract zit het onderhoud, de reparaties en het eventuele wegslepen van de auto allemaal bij de prijs inbegrepen. Met de kanttekening dat er wel een eigen risico van tussen de € 250,- en € 500,- aanwezig is.

Goedkoop en gloednieuw

Een groot voordeel van private lease is dat je voor een relatief normaal bedrag per maand een gloednieuwe auto rijdt. Dat geeft niet alleen een lekker gevoel, maar het zorgt voor meer rijcomfort en een nieuwe auto verbruikt in de regel ook minder brandstof dan een iets oudere auto. Minder verbruik zorgt voor een kostenbesparing ondanks dat je wel een behoorlijk bedrag per maand kwijt bent om een auto te leasen.

De rekensom

Is een auto kopen of leasen goedkoper? Een goede vraag, maar het is een kwestie van een rekensom maken. Dat is vrij eenvoudig. Bij het aanschaffen moet je niet alleen het aankoopbedrag in acht nemen, maar ook de jaarlijkse afschrijving, het onderhoud, het verbruik, de verzekering en de wegenbelasting. Deze zaken tel je bij elkaar op en je kijkt ook goed naar het verbruik. Het bedrag aan benzine of diesel tel je hier ook bij op. Dan heb je een goed beeld bij wat een auto jou per maand kost! Zet dit bedrag tegenover het leasebedrag, het eigen risico en het verbruik en je weet uiteindelijk wat goedkoper is.

Berekening
Aankoopbedrag van de auto / aantal jaren die je in de auto wilt rijden / 12 maanden
Wegenbelasting / 3 maanden
Verzekeringspremie per maand
Onderhoud op jaarbasis / 12 maanden
Brandstof per maand
Afschrijving is aankoopbedrag auto / aantal jaren die je in de auto wilt rijden / 12 maanden
Lidmaatschap ANWB / 12 maanden

Zo krijg je een goed beeld van wat de auto je ongeveer per maand kost.

Categorieën
Autos Autos
Gerelateerde bedrijven
ANWB logo
ANWB
30 beoordelingen
6,1
Recente blogartikelen
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
Lees meer blogs