Wat betekent auto leasen?

Wat betekent auto leasen?

Je hoort het mensen wel vaker zeggen of je hebt er zelfs iets over gelezen; een auto leasen! Ook in de reclamespotjes van verschillende automerken komt de term leasen vaker voorbij. Sterker nog, het leasen van een auto wordt meer gepromoot dan het aanschaffen van een wagen. Maar wat is leasen precies, wat zijn de voor- en nadelen en welke opties heb je? In onze blog vertellen we hier meer over.

Wat is een auto leasen?

Een auto leasen is feitelijk voor een vast bedrag per maand en voor een bepaalde periode een auto huren. In het bedrag zijn alle kosten verwerkt, zoals de motorrijtuigenbelasting, de verzekering en het onderhoud. Feitelijk betaal je verder niets meer behalve de brandstof die je tankt of de stroom die je verbruikt om de auto weer op te laden. Je hebt eventueel wel een eigen risico van € 250,- tot wel € 500,- (afhankelijk van het contract) wanneer er schades zijn of als er reparaties uitgevoerd moeten worden. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je de auto voor een bepaalde periode huurt en weer moet inleveren als het contract afloopt. In de regel is de looptijd van dergelijke contracten 3 tot 5 jaar. De auto wordt dus nooit jouw eigendom!

De voor- en nadelen van een auto leasen

Een auto leasen heeft zowel voor- als nadelen. De grote voordelen zijn natuurlijk dat je slechts één bedrag per maand betaalt voor een auto en dat je alleen nog maar extra kosten maakt met betrekking tot de brandstof of de elektriciteit terwijl je vaak ook aanvullende pechhulp krijgt wanneer er een probleem is. Je hebt dus geen extra abonnement nodig bij een organisatie zoals de ANWB. De nadelen zijn dat het leasen van een auto vrij prijzig als je de auto te weinig of te vaak gebruikt en dat je per jaar slechts een bepaald aantal kilometers mag rijden. Tijdens het afsluiten van het leasecontract kun je de kilometrage vaak kiezen. Variërend van 10.000 tot wel 50.000 kilometer op jaarbasis. De kanttekening is dat hoe meer kilometers je kiest des te hoger het maandbedrag wordt.

Een ander nadeel heeft betrekking op jouw financiële situatie, want leasecontracten worden geregistreerd bij het BKR in Tiel. Dat houdt in dat het leasen van een auto effect heeft op eventuele andere leenovereenkomsten en aanvragen, zoals een mobiel telefoonabonnement en het aanvragen van een hypotheek. Heb je al “schulden” en overeenkomsten lopen? Dan kan een leasemaatschappij je aanvraag afkeuren en kun je dus geen auto leasen. Een handig weetje is dat een creditcard krediet niet als schuld wordt gezien en deze telt dus ook niet mee in je aanvraag.

Welke keuzes heb je?

Als particulier kun je alleen kiezen voor een private leasecontract en als ondernemer kun je ook nog kiezen voor operational lease en financial lease. Operational lease is de constructie die het dichtst in de buurt komt van een private leasecontract met wel het grote verschil dat je met de bijtelling te maken krijgt als je op jaarbasis 500 kilometer of meer privé rijdt. Financial lease is een andere constructie voor ondernemers waarbij de wagen op naam van het bedrijf komt te staan en zo kun je dus fiscaal voordeel behalen. De auto wordt na het contract ook jouw eigendom als je de restwaarde voldoet. Wil je meer weten over leasen? Lees dan ook ons artikel" Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?".

Categorieën
Autolease Autolease
Gerelateerde bedrijven
ANWB logo
ANWB
31 beoordelingen
6
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs